ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 1996
Σελ. /56
ΚΕΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ

Αγαπητοί σύντροφοι,

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας ευχαριστεί την καθοδήγηση της ΚΕ του ΚΚΕ για την πρόσκληση να συμμετάσχει στο 15ο Συνέδριό σας. Επιτρέψτε μου εξ ονόματος της ΚΕ του ΚΚΣ να συγχαρώ εγκάρδια εσάς, τους αντιπροσώπους του 15ου Συνεδρίου και να μεταφέρω το συντροφικό χαιρετισμό των κομμουνιστών της Σλοβακίας και της Κεντρικής Επιτροπής τους προς το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, πιστό και σταθερό στήριγμα του διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος.

Το Συνέδριό σας γίνεται σε μια σημαντικά, δύσκολη για τους κομμουνιστές περίοδο, κατά την οποία πρέπει να (αντλήσουμε) αναζητήσουμε μαθήματα από το κρισιακό φαινόμενο του τέλους του 20ού αιώνα, από την προσωρινή μας ήττα. Αυτά που συντελέστηκαν στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού απαιτούν τελικά λεπτομερή ανάλυση που πρέπει να κάνουμε με κοινές προσπάθειες.

Ολο αυτό που έγινε με τις ιδέες του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού στις χώρες που οικοδομούσαν το σοσιαλιστικό σύστημα στην Ευρώπη (συσσωρεύεται) επιδρά οδυνηρά πάνω στο διεθνές κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα. Αν θέσουμε το ερώτημα: εξάγουμε άραγε εμείς όλη την πείρα που μπορούσαμε από την ιστορία μας; η απάντηση θα είναι δυστυχώς όχι. Τα προβλήματα του αναθεωρητισμού, της αποστασίας δεν εξαφανίστηκαν από την ιστορία και αν προσθέσουμε σ' αυτά και τα δικά μας λάθη, τότε γίνεται αμέσως φανερό πού μπορούμε να αναζητήσουμε τις εξηγήσεις για την προσωρινή μας ήττα.

Το αδυνάτισμα της ιδεολογικής επαγρύπνησης άσκησε επίδραση, ιδιαίτερα στη νεολαία και σ' ένα μέρος της εργατικής. τάξης. Ο κοινός μας εχθρός έκανε πράξη, το σωστό συμπέρασμα ότι μπορούσε να διαλύσει το κομμουνιστικό κίνημα μέσα από το κάθε κόμμα ξεχωριστά. Κάτι, που όσον αφορά το ΚΚ Τσεχοσλοβακίας και το ΚΚΣΕ το πέτυχε με τη δεύτερη προσπάθεια το 1989, μετά την αποτυχία του το 1968.

Οι κομμουνιστές της Σλοβακίας αγωνίζονται. Αυτό δεν είναι εύκολο για μας, μας πήραν τα πάντα, μας στέρησαν όλα τα υλικά μέσα. Ομως δεν μπόρεσαν να μας πάρουν την πεποίθηση και το μαχητικό μας πνεύμα, αφού πιστεύουμε, ότι όπως και πολλές φορές στην ιστορία προηγούμενα οι κομμουνιστές πήραν το μάθημά τους και νίκησαν, έτσι θα νικήσουμε κι αυτή τη φορά αν θα είμαστε ενιαίοι και αλληλέγγυοι, ιδεολογικά ενωμένοι.

Ενα ευχαριστώ σε όλα τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα στον κόσμο που οργάνωσαν την αλληλεγγύη, τις συναντήσεις, έχουν σημαντική συμβολή στην κοινή υπόθεση, στην πάλη για τα ιδανικά της κοινωνικής δικαιοσύνης, για το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό.

Σήμερα, οι κομμουνιστές στη Σλοβακική Δημοκρατία αποτελούν μια ενιαία υπαρκτή πολιτική δύναμη, η οποία αγωνίζεται ενάντια στο ΝΑΤΟ, ενάντια στον πρωτόγονο καπιταλισμό, ενάντια στο ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση της σοσιαλιστικής οικονομίας. Είμαστε υπέρ της επιστροφής του σοσιαλισμού, υπέρ του ανθρώπου της δουλιάς, υπέρ της ειρηνικής ανάπτυξης της ανθρωπότητας.

Αυτές τις μέρες, στο σλοβακικό Κοινοβούλιο συζητιέται ο νόμος ενάντια στους κομμουνιστές, ενάντια στη 45χρονη οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Μερικοί εκπρόσωποι των δεξιών δυνάμεων θέλουν να θέσουν το ΚΚΣ εκτός νόμου. Αυτό είναι ακόμη μια απόδειξη ότι αυτοί οι δημοκράτες μας φοβούνται, ότι δεν είναι σίγουροι για τη νίκη τους. Πετούν πάνω μας κάθε βρωμιά, περιγελούν την τίμια δουλιά μας. Οι εχθροί μας πολλές φορές ετοιμάστηκαν να θάψουν το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό, αλλά παρ' όλα αυτά εκείνος σαν τον Φοίνικα σηκώνεται από τις στάχτες του και νικά.

Οπως είναι αδύνατο να κάνεις στη φύση να βγει ο ήλιος από τη δύση, το ίδιο αδύνατο είναι και να σταματήσεις την πρόοδο. Πολλοί συμπατριώτες μας έχουν ήδη πειστεί ότι τους ξεγελούσαν και ότι ο σοσιαλισμός είναι το πιο δίκαιο και προοδευτικό σύστημα. Είμαστε σίγουροι ότι ο σοσιαλισμός θα αναστηθεί εκ νέου.

Ζήτω το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη και ο προλεταριακός διεθνισμός, η φιλία και η συνεργασία μεταξύ των κομμάτων μας

Ζήτω ο μαρξισμός - λενινισμός

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΕΡΒΙΑΣ

Αγαπητή συντρόφισσα Παπαρήγα,

Αγαπητοί φίλοι του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας

Εχω τη μεγάλη τιμή να σας απευθύνω χαιρετισμό εκ μέρους της ηγεσίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας για να ευχηθώ σε όλους σας επιτυχία στο 15ο Συνέδριό σας, καθώς και προσωπικά ευτυχία και ικανοποίηση σε όλους τους συνέδρους και καλεσμένους αυτής της σημαντικής συγκέντρωσης.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας αριθμεί περίπου μισό εκατομμύριο μέλη. Είναι κόμμα της Αριστεράς και αγωνίζεται για ειρήνη, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Τα προσωπικά χαρίσματα του Προέδρου του Κόμματός μας και του κράτους, συντρόφου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Το πρόγραμμα του κόμματός μας, η οργανωτική ενότητα και η ενότητα των στελεχών, η ικανότητα, αποδοτικότητα, αφοσίωση στην ειρήνη, προσωπική τιμιότητα, καθώς επίσης και το πολιτικό θάρρος για σωστές επιλογές όσον αφορά τα πιο υπεύθυνα πόστα στο κόμμα και στην κυβέρνηση, όλα αυτά έχουν εξασφαλίσει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας τη νίκη σε όλες τις ως τώρα εκλογές στη χώρα μας, στις οποίες σημειώνεται μια ολοένα μεγαλύτερη υποστήριξη από τους πολίτες της χώρας μας.

Οπως όλοι σας πολύ καλά γνωρίζετε, αγαπητοί φίλοι, στο πρόσφατο παρελθόν η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Σερβίας και Γιουγκοσλαβίας ανακόπηκαν απότομα από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μετά από την απόσχιση ορισμένων από τις Δημοκρατίες της, από το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου, και τελικά, από τις συνέπειες των σκληρών μέτρων που επιβλήθηκαν στη χώρα μας.

Η πολιτική της ειρηνικής επίλυσης της κρίσης, αποδεκτή από όλες τις πλευρές που έχουν εμπλακεί στη διαμάχη και που υποστηρίχτηκε από τον Πρόεδρό μας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από την αρχή της κρίσης, καθώς και η εποικοδομητική θέση και υποστήριξη πολλών χωρών, κύρια των Βαλκάνιων και Ευρωπαίων γειτόνων και επίσης, με την πολιτική υποστήριξη των Ελλήνων κομμουνιστών και του αδελφού ελληνικού λαού είχαν συμβάλει στη νίκη των δυνάμεων του πολέμου και του χάους. Μ' αυτόν τον τρόπο, η περιοχή της Βαλκανικής, την τελευταία στιγμή απέφυγε τη μοίρα, να γίνει ένα σημείο εκπαίδευσης των καταστροφικών πολεμοκάπηλων του θανάτου, των δημιουργών της Νέας Τάξης.

Επόμενα, τώρα που το άδικο φορτίο του εμπάργκο έχει αρθεί, αφού η ειρήνη επανεγκαταστάθηκε στην περιοχή, η Σερβία και Γιουγκοσλαβία επιθυμούν όχι μόνο να αποκαταστήσουν ό,τι έχει χαθεί στην τελευταία περίοδο, αλλά επίσης να μπουν στον 21ο αιώνα, σαν μια σύγχρονη αγορά και με μια παγκόσμια προσανατολισμένη οικονομία, με ισχυρή υλική βάση, για την πραγματοποίηση μιας ανθρώπινης και δίκαιης κοινωνίας. Αυτό αποτελεί το στόχο για τον οποίο το Κόμμα μας αγωνίζεται από την ίδρυσή του το 1990 και ο οποίος έχει με σαφήνεια επιβεβαιωθεί στο πρόσφατο Συνέδριό μας, που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι και που συμβολίζεται με το σύνθημα "Η Σερβία, το έτος 2000 - ένα βήμα στον καινούριο αιώνα".

Οι κοινές προγραμματικές μας υποχρεώσεις, για μια δημοκρατική, ελεύθερη κοινωνία προσανατολισμένη προς το σοσιαλισμό, καθώς και οι ειρηνικές σχέσεις ανάμεσα σε κράτη και σε έθνη, είναι τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν και τους δυο μας. Θα αγωνιστούμε μαζί και με όλες τις άλλες δυνάμεις της αριστερής πτέρυγας των Βαλκανίων και της Ευρώπης, που στην ουσία είναι στρατευμένοι για την ειρήνη και την πρόοδο, έτσι ώστε να φτιάξουμε αυτό το κομμάτι του κόσμου, έναν τόπο ευημερίας και πλούτου, πραγματικά ενσωματωμένο τμήμα της Ευρώπης.

Αγαπητοί φίλοι,

Για άλλη μια φορά, σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο 15ο Συνέδριό σας, καθώς και στις πολιτικές δραστηριότητες του Κόμματός σας. Είμαστε βέβαιοι ότι οι από παράδοση καλές σχέσεις, ανάμεσα στις δύο βαλκανικές μας χώρες θα εξακολουθήσουν και στο μέλλον, σε όφελος της περιοχής μας και συνολικά της Ευρώπης.

Γκόρικα Γκάτζεβικ

Γενικός Γραμματέας Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (DKP)

Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ως εκπρόσωπος του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος που δραστηριοποιείται στη μεγάλη Γερμανία και πριν από 4 μήνες είχαμε το 13ο Συνέδριο, σας μεταφέρω τους σοσιαλιστικούς χαιρετισμούς των κομμουνιστριών και κομμουνιστών και της ηγεσίας του Κόμματός μας.

Το Συνέδριό σας γίνεται σε μια περίοδο, κατά την οποία στη Γερμανία οι εργάτες, οι υπάλληλοι και τα συνδικάτα, οι άνεργοι, αυτοί που ζουν από κοινωνικές παροχές και οι εκπρόσωποί τους αγωνίζονται ενάντια στο άγριο χτύπημα της κυβέρνησης. Και ακριβώς αυτή την εβδομάδα διεξήχθη ένας μαζικός απεργιακός αγώνας των δημοτικών υπαλλήλων για αύξηση του μισθού τους και κοινωνικές ασφαλίσεις. Σε πολλά μέρη, ο λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί ενάντια στις, από την κυβέρνηση της Βόννης, τη Βουλή και το κεφάλαιο, προβλεπόμενες ριζικές κοινωνικές περικοπές.

Η λύση υπάρχει: "Ολοι μαζί να εμποδίσουμε αυτό το άγριο χτύπημα". Μια σοβαρή αρχή αποτέλεσαν οι εκδηλώσεις την Πρωτομαγιά της Γερμανικής Συνομοσπονδίας Εργατών (DGB) και των Σωματείων τους. Στην ηγεσία της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) και των άλλων συνδικάτων της έγινε μια ριζική στροφή. Μια στροφή προς τη δράση, ενάντια στην πίεση της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Αυτή υποστηρίζεται από μας.

Η πείρα των ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ είναι: Μόνο με τον ενωμένο αγώνα μπορείς να κερδίσεις κάτι. Οποιος αγωνίζεται μπορεί να κερδίσει. Οποιος δεν αγωνίζεται είναι ήδη χαμένος. Αυτή η λύση αποτελεί το κεντρικό σημείο του Προγράμματος Δράσης που περιλαμβάνεται στα ντοκουμέντα του 13ου Συνεδρίου του DKP. Με αυτό το Πρόγραμμα Δράσης, θέλουμε σαν Κόμμα ξανά πιο έντονα να βγούμε στο λαό και να έρθουμε σε σύγκρουση με το κατεστημένο. Αποτελεί καθήκον του Κόμματός μας να διαπραγματεύεται κάτω από τον τίτλο: "Τέρμα στη δεξιά ΑΠΟΚΛΙΣΗ - Αντίσταση ενάντια στην πολιτική του πολέμου, στην κατάρρευση των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων".

Αγαπητές συντρόφισσες, αγαπητοί σύντροφοι,

Στο 13ο Συνέδριο του Κόμματός μας, που έγινε στις αρχές του Φλεβάρη, ασχοληθήκαμε με την πολιτική εξέλιξη, τις απαιτήσεις των καιρών, τις δυνατότητες και τα προβλήματα. Εχουμε προσπαθήσει να κάνουμε μια ρεαλιστική εκτίμηση για τις επιτυχίες και τις αδυναμίες του Κόμματός μας. Γι' αυτό ξεκινήσαμε από αυτό το σημείο, που έχουμε επεξεργαστεί στο Συνέδριό μας ότι το DKP έχει επιβιώσει μετά από μια πολύπλοκη και δύσκολη φάση. Οτι όλο το Κόμμα έχει κερδίσει τον αγώνα για την ύπαρξή του, για την ύπαρξη Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Οτι τώρα αγωνίζεται για την ισχυροποίησή του, την αύξησή του και τη μεγαλύτερη διαπραγματευτική του δύναμη.

Θα 'θελα σήμερα εν συντομία, στο χρόνο που μου δίνετε, να δώσω την προτεραιότητα σε τρεις ερωτήσεις του Συνεδρίου μας για την τρέχουσα πολιτική και να τις απαντήσω:

1) Εχουμε εμείς σαν DKP επεξεργαστεί μιαν απάντηση για τα προβλήματα της σημερινής κατάστασης;

2) Εχει το DKP τη δυνατότητα να υπερπηδήσει από την απομόνωση, να γίνει ισχυρό και να οργανωθεί;

3) Πού στέκεται το DKP μετά το Συνέδριο και ποια συμπεράσματα βγαίνουν από τα αποτελέσματα του Συνεδρίου;

Σχετικά με το πρώτο:

Η απάντηση καθορίζεται από τις πολιτικές προκλήσεις. Πρώτον: Ο γερμανικός ιμπεριαλισμός βρίσκεται σε μια πορεία, που τον ξαναφέρνει σαν κόμμα πολέμου με όλους τους κινδύνους που θα προκύψουν από αυτό στο μέλλον. Στις γραμμές πολιτικής ασφάλειας στη Γερμανία είναι πια φανερό ότι ο ομοσπονδιακός στρατός είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείται σαν στρατιωτική δύναμη εισβολής σε κάθε σημείο που κρίνεται αναγκαία η παρουσία του και είναι ξεκάθαρο ότι εννοούν την εξασφάλιση των γερμανικών συμφερόντων. Για το πώς είναι η κατάσταση παγκόσμια, μπορούμε να το δούμε καθαρά μέσω των προβοκατόρικων ενεργειών του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην Κούβα. Εδώ υπογραμμίζεται ο χαρακτήρας της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης. Εκβιάζονται στρατιωτικές συγκρούσεις για να έχουν το δικαίωμα της εισβολής. Πρώτες απ' όλους οι ΗΠΑ και εν αγαστή συμπνοία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η αμερικάνικη κυβέρνηση είναι ο καλύτερος συνεργάτης πολιτικά και στρατιωτικά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Σε πιθανούς πολέμους ή συγκρούσεις είναι σίγουρη η παρουσία ομοσπονδιακών δυνάμεων μέσω του ΝΑΤΟ. Οι πασχαλινές παρελάσεις στη Γερμανία μας το ξεκαθαρίζουν. Ακόμη και αν δεν είναι ευχαριστημένοι από τη συμμετοχή τους. Η απαίτηση "Σταματήστε τη γερμανική περιπέτεια στη Βαλκανική, μακριά τα χέρια από τη σοσιαλιστική Κούβα", υποστηρίχτηκε από πολλούς ανεξαρτήτως πολιτικής και κοινωνικής καταγωγής.

Δεύτερο: Το Συνέδριο ασχολήθηκε με τη νέα κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνική πολιτική της Γερμανίας. Κατ' αρχάς έκανα μερικές παρατηρήσεις, ενδιάμεσα εμφανίζεται η μαζική ανεργία και τα προβλήματα απ' αυτήν ως η μεγαλύτερη πρόκληση της μεταπολεμικής κοινωνίας μας. Οι παλιοί κανόνες δεν ισχύουν πλέον. Η καπιταλιστική πολιτική σήμερα απαιτεί τη συνέχιση της στρατηγικής της παγκόσμιας αγοράς, με κάθε τιμή. Το όνειρο των επιθυμητών κοινωνικών συμμαχιών συρρικνώνεται, ενόψει των πραγματικών γεγονότων. Αυτό που εμείς βλέπουμε, Ζούμε καθημερινά, κάθε τόσο μαζικές απολύσεις, κλείσιμο επιχειρήσεων, αποθήκευση προϊόντων και αμφισβητήσεις κατακτημένων δικαιωμάτων. Η κυρίως αντίφαση αυτής της κοινωνίας ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία είναι πια ολοφάνερη σε περισσότερους ανθρώπους. Εμείς σαν κομμουνιστές προσπαθούμε να το ξεκαθαρίσουμε στον κόσμο και έτσι από την εμπειρία έρχεται η γνώση, για να υπάρξουν δυνατότερες κινήσεις, κινήσεις όπως αυτές που προετοιμάζουμε με μια μεγάλη διαδήλωση όλων των κοινωνικών δυνάμεων εναντίον της αποσοσιαλιστικοποίησης στις 15/6 στη Βόννη. Πρέπει να ξέρει κανείς ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βάζει το χέρι της βαθιά στις τσέπες των εργατών, εργαζομένων και κοινωνικών στρωμάτων, ενώ αυξάνονται τα κέρδη των τραστ. Απέναντι σ' αυτόν τον πλούτο υπάρχει επίσης αύξηση της ένδειας. Η απαίτησή μας είναι: Οποιος δεν παίρνει από τους πλούσιους τίποτα, δεν μπορεί να δώσει τίποτα στους πτωχούς. Σε ένα συνδικαλιστικό συνέδριο του κόμματός μας υπογραμμίσαμε αυτή την απαίτηση. Υπό το θέμα "Υπερασπιστείτε τη συνδικαλιστική ανεξαρτησία, καμιά συμμαχία με τον Κολ και το κεφάλαιο", δώσαμε το στίγμα μας, που είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων του Συνεδρίου. Εδώ ήρθαμε σε ρήξη με το προγραμματικό σχέδιο του προεδρείου της ΓΣΕΓ (Γερμαν. Συνδικ.). Μια εκ βάθρων εκτίμηση θα μας οδηγούσε τώρα πολύ μακριά. Αναγκαίο είναι να μη γραφτούν οι συμφωνημένες θέσεις δίπλα δίπλα. Επίσης η βασική αντίφαση ανάμεσα στο κεφάλαιο και στην εργασία θα αναφερθεί μόνο σε σχέση με τις άλλες αντιφάσεις, αλλά όχι στην κυρίαρχη. Στο σχέδιο προγράμματος οι συνδικαλιστικές κινήσεις υποκινούνται από υποδεέστερες απαιτήσεις, π.χ., η πλήρης απασχόληση δε σημαίνει για μακρό χρόνο εξασφάλιση για τον καθένα θέσεως εργασίας με την έννοια μιας κανονικής απασχόλησης πλήρους ωραρίου.

Χαιρετίζεται η ενοποίηση της οικονομίας και η νομισματική ενοποίηση μέσω του Μάαστριχτ. Αυτά είναι μερικά γεγονότα. Ολόκληρο το σχέδιο είναι ένα. Μεγάλο συγκρότημα από διαφοροποιούμενες θέσεις, οι οποίες δε συμφωνούν ούτε μεταξύ τους. Δεν είναι η στιγμή αναγκαίων αναλύσεων και πολιτικών απαιτήσεων - προκλήσεων, οι στρατηγικές αποφάσεις έχουν σκέψεις κοινωνικών συνεργασιών. Γι' αυτό το κόμμα μας υποστηρίζει την πρόταση των συνδικαλιστών του Εσσεν να μην αρνηθούμε αυτό το σχέδιο, αλλά να το συζητήσουμε και να επεξεργαστούμε ένα νέο σχέδιο που θα συζητήσουμε στο κανονικό συνέδριο της ΣΓΕΓ το 1998.

Οποιος παρακολουθεί την πραγματική κατάσταση με ανοιχτά μάτια, σ' αυτόν πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από τη Βουλή και το κεφάλαιο. Οτι πρέπει να βγούμε σε αγώνες, ότι η αντίσταση εναντίον της αποκοινωνικοποίησης πρέπει να είναι ενιαία.

Μια τρίτη προοπτική είναι ο αναγκαίος αγώνας για τα δημοκρατικά δικαιώματα. Ζούμε τις διαδικασίες εναντίον της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της πρώην DDR με την καθημερινή προσπάθεια να αντικατασταθούν το ισχύον δίκαιο αυτής της χώρας και το διεθνές δίκαιο και να ισχύει η εγκληματικοποίηση του σοσιαλισμού. Βιώνουμε τα όργια βασανισμών της Αστυνομίας κατά τη διάρκεια των L.L. διαδηλώσεων στο Βερολίνο.

Ζούμε τις μαζικές αστυνομικές δυνάμεις εναντίον των ανθρώπων στο GORLEBEN, οι οποίοι δεν ήθελαν στην περιοχή τους ατομικές εγκαταστάσεις και έχουν φόβο για το μέλλον. Ζούμε την προετοιμασία μιας αγωγής εναντίον αντιφασιστών νεολαίων στο GOTTINGEN. Ζούμε την εγκληματικοποίηση των αλλοδαπών συντοπιτών μας, ιδιαίτερα των Κούρδων στη χώρα μας, αυτό το πρόβλημα δε λύθηκε με την παράταση ή την απαγόρευση του ΡΚΚ. Σε πρώτη γραμμή, πρέπει η κυβέρνηση να σταματήσει τη στρατιωτική βοήθεια στην Τουρκία, η οποία τη χρησιμοποιεί στον αγώνα εναντίον των Κούρδων. Η πολιτική της αποδημοκρατικοποίησης είναι η λογική απάντηση αυτού του συστήματος και η άμβλυνση των αντιφάσεων, γι' αυτό είναι απόλυτα απαραίτητο να δούμε σαν απαράβατο καθήκον τον αγώνα για το κράτημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων του Συντάγματος.

Σε όλες τις ερωτήσεις, απαντάμε με το Πρόγραμμα Δράσης. Η απάντηση είναι: σταματάμε τη δεξιά απόκλιση, αντιστεκόμαστε στην πολιτική του πολέμου και την αποδημοκρατικοποίηση.

Λίγα λόγια για τη δεύτερη ερώτηση.

Το Συνέδριό μας απέφυγε την αντιφατική εξέλιξη. Στη μεγάλη χώρα της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, υπάρχουν 6.150 Κομμουνίστριες και Κομμουνιστές, πολύ λίγοι.

Μια θετική εξέλιξη μπορούμε να δούμε στο ότι υπάρχουν 118 Αχτιδικές Επιτροπές του DKP, 13 Νομαρχιακές Επιτροπές και 230 Κομματικές Ομάδες. Ολα αυτά είναι μόνο ένα σημείο. Ενα μεγάλο μέρος στο κόμμα μας αποτελείται από συντρόφους μεγάλης ηλικίας. Πέρυσι και φέτος για πρώτη φορά έγινε δυνατό να αποκτήσουμε περισσότερα μέλη από αυτά που μας έφυγαν. Το Συνέδριό μας έθεσε ένα σοβαρό στόχο. Η εφημερίδα του κόμματός μας από την εποχή των δραματικών εξελίξεων του 1989 - '90 που εκδιδόταν κάθε 15 μέρες, από την 1η Ιούλη θα γίνει βδομαδιάτικη. Με αυτό δώσαμε ένα σήμα. Η UZ είναι για μας ένα πολύ σπουδαίο μέσον, με το οποίο μπορούμε να παρουσιάσουμε την κομμουνιστική πολιτική, να πληροφορούμε και τους δικούς μας και τους έξω από μας για τις διάφορες κινητοποιήσεις, να πληροφορούμε για τις θέσεις των κομμουνιστών, να κάνουμε αντιπολίτευση, όλα με το σκοπό να ενισχύσουμε την εξωκοινοβουλευτική δράση. Το συνέδριό μας πήρε επίσης σοβαρές αποφάσεις, δηλαδή να δώσει βάρος στην πολιτική για τη νεολαία, στην πολιτική για τη νεολαία του DKP και γενικά για την ανάπτυξη της μόρφωσης της νεολαίας.

Η απόφαση με τη μαρξιστική θεωρία σχετικά με την εξέλιξη της καθημερινότητας δείχνει τα πρώτα της θετικά αποτελέσματα. Ενίσχυση του κόμματος σημαίνει γι' αυτό το πράγμα να δουλεύεις, δηλαδή το DKP σαν κόμμα στη Γερμανία, που έχει γίνει μεγαλύτερη σε όσο γίνεται περισσότερους τόπους, με ένα ξεκαθαρισμένο πολιτικό πρόσωπο να μπαίνει στις πολιτικές συγκρούσεις.

Αγαπητές συντρόφισσες, αγαπητοί σύντροφοι,

Το κεντρικό σημείο της παραπέρα εξέλιξης, ανάπτυξης και αντανάκλασης της δύναμής μας είναι η μορφοποίηση του DKP ως κόμματος που έχει αναλάβει την υποχρέωση να εξυπηρετεί τους εργαζόμενους, δηλαδή που προσανατολίζεται στην οικονομική - κοινωνική πολιτική και στη συγκεκριμένη καθημερινή δουλιά στα εργοστάσια και τις υπηρεσίες, στις πόλεις και τις κοινότητες, και στην ενεργητική συμμετοχή στις πολιτικές διαμάχες. Ετσι, στηρίζει όλες τις ενέργειες ενάντια στις κοινωνικές περικοπές, ειδικότερα δε, το οποίο προανέφερα, την πορεία (Sternmarsch) στις 15 Ιούνη στη Βόννη.

Στην τρίτη και τελευταία ερώτηση: Γενικά θετικές είναι οι αποφάσεις του συνεδρίου μας. Κάτι που φαίνεται και στον κομματικό συνεδριακό διάλογο. Είμαστε ένα κόμμα που αναπτύσσει την πολιτική του, βασισμένο στην επιστημονική θεώρηση του κόσμου μέσα από τις θεωρίες των Μαρξ, Ενγκελς και Λένιν και άλλων μαρξιστών επιστημόνων μας. Μ' αυτή την έννοια πρέπει να συνεχίσουμε και θα το κάνουμε.

Οι προοπτικές του κόμματός μας θα μορφοποιηθούν θετικά στις μάζες. Οπως εμείς θέλουμε σαν δύναμη της Αριστεράς και θέτουμε όλες τις δυνάμεις μας για να ενώσουμε δυνάμεις, οι οποίες είναι αντικειμενικά εναντίον της δεξιάς απόκλισης στη χώρα μας. Αυτό ισχύει για τη συμμετοχή σε κινήσεις και δραστηριότητες και για το διάλογο και τη διαδικασία συζητήσεων, η οποία τώρα αυξάνει στις αριστερές κινήσεις. Ετσι καταλαβαίνουμε τη σχέση μας προς το PDS, τη μεγάλη δημοκρατική αριστερή δύναμη στη Γερμανία. Είμαστε υπέρ μιας πιθανής στενής συνεργασίας σε όλα τα πολιτικά πεδία, στα οποία υπάρχει ταυτότητα απόψεων και θέλουμε να κάνουμε διάλογο με σκοπό να γίνουν αποδεκτές κοινές απόψεις. Εχουμε θέσει στον προγραμματικό προσανατολισμό σαν στόχο, να κάνει το DKP ό,τι μπορεί για να φέρει όλους τους κομμουνιστές σε ένα κόμμα.

Αγαπητές συντρόφισσες, αγαπητοί σύντροφοι,

Κλείνοντας, το DKP θέλει να εμβαθύνει τη συνεργασία με τα κομμουνιστικά και τα εργατικά κόμματα, με τις αριστερές και τις μαρξιστικές δυνάμεις. Γι' αυτό το λόγο, παίρνουμε μέρος σε διεθνείς συναντήσεις και σε συνέδρια κομμάτων, όπου οι δυνάμεις μας το επιτρέπουν. Εμείς πιστεύουμε ότι η συνεργασία μεταξύ των μελών του ΚΚΕ, οι οποίοι ζουν στην ομόσπονδη Γερμανία και του DKP είναι καλές, αλλά όχι τόσο καλές, που να μη χρειάζονται να γίνουν ακόμα πιο καλές. Τις θετικές εκδηλώσεις που από κοινού διοργανώσαμε πρέπει να τις συνεχίσουμε. Γι' αυτό έχουμε συζητήσει με τους αντιπροσώπους που ήρθαν στο συνέδριό μας και τους ζητήσαμε, πράγμα που ζητώ ακόμα μια φορά, να ενισχυθεί η συνεργασία μας. Η δική μας διάθεση είναι δεδομένη.

Ας μπούμε στον αγώνα όλοι μαζί με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις για την ισχυροποίηση των τοπικών, αλλά και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Κρίστιαν Κόμπερκ

Μέλος της Γραμματείας του Προεδρείου

Υπεύθυνος Τύπου του (κρατιδίου) Σλέσβιχ Χολστάιν

ΚΟΜΜΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ

Αγαπητοί σύντροφοι!

Εξ ονόματος των κομμουνιστών και όλων των προοδευτικών ανθρώπων της Δημοκρατίας της Μολδαβίας επιτρέψτε μου να σας χαιρετίσω θερμά και εγκάρδια και στο πρόσωπό σας να ευχηθώ σ' ολόκληρο το λαό της Ελλάδας ειρήνη, πρόοδο και ευημερία.

Μόλις 5 χρόνια πριν η Δημοκρατία μας αποτελούσε συστατικό μέρος της Σοβιετικής Ενωσης. Μέσα στην αδελφική ένωση των λαών της ΕΣΣΔ ο μολδαβικός λαός έχτιζε με επιτυχία τη σοσιαλιστική κοινωνία. Μέσα στο σύντομο ιστορικό (χρονικό) διάστημα που ακολούθησε το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, η Μολδαβία σημείωσε εντυπωσιακές επιτυχίες, πέρασε από τη χρήση του ξύλινου αρότρου στη διαστημική εποχή.

Δε γνωρίζαμε τι είναι ανεργία, δεν ξέραμε τι σημαίνει κοινωνική αδικία, δεν μπορούσαμε καν να διανοηθούμε ότι μπορούν να σταματήσουν τα εργοστάσια κι οι φάμπρικες, ότι ο λαός θα πεινάει, ότι τα παιδιά δε θα μπορούν να έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση, ότι οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας δε θα καλύπτονται με συντάξεις και φάρμακα.

Αυτά είναι σήμερα τα "θαύματα" του ονομαζόμενου καπιταλιστικού παραδείσου.

Για πέντε χρόνια τώρα στη Δημοκρατία μας βασιλεύει μια πολιτική, οικονομική και κοινωνική νύχτα. Μέσα σ' όλο αυτό το σκοτάδι εκείνοι που αισθάνονται άνετα είναι οι κάθε είδους παλιάνθρωποι και εγκληματίες, αυτοί οι οποίοι με κάθε τρόπο (προσωπείο), άπλωσαν τα βρώμικα χέρια πάνω στο λαϊκό πλούτο που φτιαχνόταν από τη δουλιά πολλών γενεών.

Η διάλυση της ΕΣΣΔ και η απαγόρευση του ΚΚΣΕ οδήγησαν στην εμφάνιση διάφορων συγκρούσεων. Σε όλη την περίμετρο της ΕΣΣΔ ανάβουν λαμπάδες ενόπλων συγκρούσεων, σκοτώνονται άνθρωποι.

Και σε μας, στη Μολδαβία, το 1992 σαν συνέπεια της εσφαλμένης επίλυσης των εθνικών προβλημάτων ξέσπασε ένοπλη σύγκρουση, που προκάλεσε το χαμό χιλιάδων ζωών ανθρώπων που δεν έφταιγαν απολύτως σε τίποτα, ενώ άλλους τους μετέτρεψαν σε πρόσφυγες μες στην ίδια τους τη χώρα. Αποτέλεσμα, η Δημοκρατία να είναι διαιρεμένη μέχρι και σήμερα σε δύο κομμάτια.

Τα τραγικά γεγονότα που συντελέστηκαν στη ζωή του σοβιετικού λαού, εμείς οι κομμουνιστές τα συνδέουμε μονοσήμαντα πριν απ' όλα με την επιθετικότητα και τις σκευωρίες του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού. Ξεκινώντας τον ψυχρό πόλεμο αυτοί (οι ιμπεριαλιστές σ. τ. μ.) υλοποίησαν το πρόγραμμά τους της καταστροφής της ΕΣΣΔ.

Σ' αυτό τους βοήθησαν τα τσιράκια τους, με επικεφαλής τον Γκορμπατσόφ.

Σήμερα, δουλεύοντας για την αναδημιουργία του κομμουνιστικού κινήματος στις Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ, μελετάμε και αναλύουμε με τον πιο λεπτομερειακό τρόπο τις αιτίες των συντελεσθέντων γεγονότων. Η εξήγηση των αιτιών, μέσω της προδοσίας του Κάιν του 20ού αιώνα Γκορμπατσόφ και της ομάδας του, και με τις μηχανορραφίες των ιμπεριαλιστών, είναι σωστή, αλλά δεν περικλείει ολόκληρη την αλήθεια.

Μια ακόμα αιτία συνιστά το γεγονός ότι μέσα στο ΚΚΣΕ της τελευταίας δεκαετίας υπήρχαν, θα 'λεγε κανείς, δύο κομμάτια σε ένα.

Το ένα ήταν το κόμμα των κομμουνιστών (εκείνων σ. τ. μ.), που αγωνίζονταν με αυταπάρνηση για την υλοποίηση του σοσιαλιστικού προγράμματος. Το άλλο κόμμα ήταν αυτό των μελών εκείνων του ΚΚΣΕ, τα οποία διείσδυσαν στο κόμμα για να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα, να κάνουν καριέρα και να πετύχουν κάποιους ιδιοτελείς στόχους. Σαν αποτέλεσμα της εξασθένησης της ταξικής πάλης, οι θέσεις των τελευταίων έγιναν ισχυρότερες και τελικά κατέστρεψαν και το κόμμα και το κράτος.

Ομως, ακόμη και την πιο μακριά νύχτα πάντα τη διαδέχεται η μέρα. Αυτός είναι απαράβατος νόμος. Ο λαός που γνώρισε τη ζωή στη σοσιαλιστική κοινωνία δε θ' αφήσει να τον γυρίσουν στη χτεσινή ζωή, στον καπιταλισμό. Ο λαός ωρίμασε γι' αυτό. Οι λαοί στην πορεία κατάλαβαν τι έχασαν εξαιτίας της καταστροφής του σοσιαλιστικού κράτους. Και σήμερα δεν πιστεύουν πια τα λόγια κανενός.

Το Κόμμα των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, που άρχισε τη δουλιά της οργανωτικής και ιδεολογικής διαμόρφωσης του κόμματος τον Οκτώβρη του 1993, αποκτά ολοένα και περισσότερο την υποστήριξη του λαού. Αυτή τη στιγμή έχουν ήδη φτιαχτεί οργανώσεις του κόμματος σ' όλη τη Δημοκρατία και με την ενεργητική δράση τους ενισχύουν τη συσπείρωση των ανθρώπων, τους υποδεικνύουν (δείχνουν σ. τ. μ.) το δρόμο της εξόδου από την οικονομική και πνευματική κρίση.

Εμείς προσκαλούμε τους ανθρώπους (το λαό) όχι πίσω προς το σοσιαλισμό (του παρελθόντος σ. τ. μ.), αλλά εμπρός, στο σοσιαλισμό (του μέλλοντος σ. τ. μ.).

Σ' αυτό έγκειται και το μεγάλο μας ηθικό πλεονέκτημα έναντι της αντίδρασης, η οποία προσπαθεί να τρομάξει το λαό με την απειλή της επιστροφής των κομμουνιστών στην εξουσία και της εγκαθίδρυσης τάχα των παλιών κανόνων.

Η αντιπροσωπεία μας ευχαριστεί την καθοδήγηση της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για την πρόσκληση να συμμετάσχει στις εργασίες του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Εμείς για πρώτη φορά βρισκόμαστε στην ιστορική γη της Ελλάδας, όμως ξέρουμε πως κάθε πέτρα της πατρίδας σας αναπνέει ιστορία.

Ξέρουμε για τον ηρωικό αγώνα των Ελλήνων κομμουνιστών και των τίμιων ανθρώπων της Ελλάδας ενάντια στο φασισμό, τα χρόνια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Για το πώς οι Ελληνες κομμουνιστές πάλεψαν με τη δικτατορία των μαύρων συνταγματαρχών, τη δεκαετία του '70.

Οι εργασίες του Συνεδρίου, το Πρόγραμμα και το Καταστατικό, που θα εγκρίνει το Συνέδριο, είμαστε σίγουροι πως θ' αποτελέσουν εκείνη την πολιτική βάση, η οποία θα επιτρέψει στους Ελληνες κομμουνιστές ν' αποτελέσουν στην πράξη την πραγματική πρωτοπορία της εργατικής τάξης και όλων των καταπιεσμένων και εκμεταλλευομένων ανθρώπων.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός πως, στα πλαίσια του Συνεδρίου, μας δόθηκε η δυνατότητα να συναντηθούμε με τις ηγεσίες ΚΚ άλλων χωρών.

Κατά την άποψή μας, στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, σήμερα, όσο ποτέ πριν, είναι απαραίτητο ένα κοινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων, είναι απαραίτητος ο συντονισμένος αγώνας, μέσω των συνεχών επαφών και σχέσεων.

Εμείς, οι κομμουνιστές της Μολδαβίας είμαστε έτοιμοι να ενταχθούμε σ' αυτή τη δουλιά με τον πιο ενεργητικό τρόπο.

Ζήτω το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας!

Ζήτω το Παγκόσμιο Κομμουνιστικό Κίνημα!

Ζήτω η ειρήνη και η φιλία ανάμεσα στους λαούς όλης της Γης!

Ευχαριστώ για την προσοχή σας

ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΒΟΡΟΝΙΝ

Πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας

ΕΝΙΑΙΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Οι κομμουνιστές της Γεωργίας, στο πρόσωπο του Ενιαίου Κομμουνιστικού Κόμματος, χαιρετίζουν τους αντιπροσώπους και τους φιλοξενούμενους του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ και εύχονται επιτυχίες στις εργασίες για την έγκριση των βασικών ντοκουμέντων του Προγράμματος και του Καταστατικού του Κόμματος.

Οι Ελληνες κομμουνιστές είναι κομμάτι της εργατικής τάξης, των εργαζομένων της χώρας τους, έχουν δοξασμένη ιστορική δράση και τη συνεχίζουν.

Στη νέα ιστορική εποχή ευχόμαστε στο ΚΚΕ να ηγηθεί ενός μετώπου πάλης για την εξουσία των εργαζομένων, για το σοσιαλισμό, για την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Ελλάδας.

Εμείς οι κομμουνιστές της Γεωργίας και οι εργαζόμενοι της χώρας μας στην πράξη πειστήκαμε ότι, καταρρέοντας το μεγάλο κράτος της ΕΣΣΔ, κατέρρευσε και η ισορροπία της πρώην σοσιαλιστικής Γεωργίας.

Μέσα σε έξι χρόνια η Γεωργία έχασε όλες τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού. Το πιο άσχημο όμως είναι ότι η Γεωργία ρίχτηκε σε εμφύλιο πόλεμο. Η Γεωργία, σήμερα κατεστραμμένη, έχασε το 1/3 της έκτασής της και από τη χώρα έφυγαν περίπου 1,8 εκατομμύρια κάτοικοι. Οι πρόσφυγες και οι άνθρωποι διαφορετικών εθνοτήτων από τη Γεωργία, ανάμεσα σ' αυτούς Ελληνες και Γεωργιανοί, βρήκαν άσυλο στη χώρα σας.

Η Γεωργία, βιομηχανική - αγροτική χώρα στα χρόνια του σοσιαλισμού και της σοβιετικής εξουσίας, σήμερα μεταμορφώθηκε σε χώρα άγριου πρωτόγονου καπιταλισμού. Η Γεωργία σήμερα απλώνει το χέρι της σ' όλο τον κόσμο και ζητάει βοήθεια.

Βλέποντας την τραγωδία της χώρας, οι κομμουνιστές της Γεωργίας αγωνίζονται για την επιστροφή της εξουσίας στο λαό, την ανασυγκρότηση του σοσιαλισμού και της μεγάλης Σοβιετικής Ενωσης πάνω σε νέα βάση.

Πιστεύουμε ότι θα κατακτήσουμε το στόχο μας, ενώνοντας τις δυνάμεις μας με τους κομμουνιστές της πρώην ΕΣΣΔ, και πιστεύουμε ότι με τη νέα συνεργασία των λαών, με την ανανέωση της φιλίας (συνεργασίας - σ. μ.) του σοβιετικού λαού, η Γεωργία θα είναι πραγματικά κυρίαρχο κράτος. Στην πάλη για το σοσιαλισμό είναι απαραίτητη όχι μόνο η αλληλεγγύη των κομμουνιστών, αλλά των εργαζομένων όλου του κόσμου.

Πιστεύουμε ότι οι κομμουνιστές της Ελλάδας συμβάλλουν εποικοδομητικά στη γενική πάλη για τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Ο αγώνας των κομμουνιστών, της εργατικής τάξης και των εργαζομένων είναι δίκαιος και η νίκη είναι σίγουρη.

Σας ευχόμαστε επιτυχία σ' αυτόν το δύσκολο αλλά δίκαιο αγώνα σας.

Εξ ονόματος του Ενιαίου Κομμουνιστικού Κόμματος της Γεωργίας

ΓΚΕΟΡΓΑΝΤΖΕ

Μηνύματα και χαιρετιστήρια αδελφών κομμάτων

Συνεχίζουμε σήμερα τη δημοσίευση χαιρετιστήριων μηνυμάτων, προς το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

ΚΟΜΜΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΕΣΘΟΝΙΑΣ

Αγαπητοί σύντροφοι,

Πρώτα απ' όλα επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές από τους κομμουνιστές και τους εργαζόμενους της Εσθονίας.

Στις όχθες της παγωμένης Βαλτικής πάρα πολλά ακούσαμε και μάθαμε για την ηρωική πάλη του ελληνικού λαού για το μέλλον, για μια αντάξια ζωή.

Περίπου πριν πέντε χρόνια με τη διάλυση της ΕΣΣΔ, ο λαός της Εσθονίας άρχισε να δοκιμάζει τα "αγαθά" του καπιταλισμού. Ποιος θα μπορούσε να σκεφθεί πως σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα διαλυόταν καθ' ολοκληρία η βιομηχανία μας και η αγροτική οικονομία, ότι οι άνθρωποι θα στερηθούν το βασικό, την εργασία!

Η πραγματικότητα αποδείχθηκε πολύ πιο σκληρή, παρά τα όσα είχαν υποσχεθεί στο λαό. Το 75% του λαού μας, που είναι 1,5 εκατομμύρια, ίσα ίσα τα καταφέρνει να επιβιώσει. Σήμερα πεθαίνουν καθημερινά 8 άτομα περισσότερα και γεννιούνται 25 παιδιά λιγότερα.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι 500.000 Ρώσοι που ζουν στην Εσθονία με το καθεστώς των εθνικών διακρίσεων. Εγιναν ξένοι για τη χώρα, στην οποία γεννήθηκαν και ζουν πάνω από μισό αιώνα. Μετά τη λήξη της ισχύος των διαβατηρίων της ΕΣΣΔ πάνω από 300.000 Ρώσοι δε θα έχουν κάποιο ντοκουμέντο που να επιβεβαιώνει την ύπαρξή τους.

Πάρα πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση γι' αυτούς που ζουν στη ΒΑ Εσθονία. Ενάντια στον ηγέτη της Ενωσης Ρώσων πολιτών, Γιούρι Μίσιν, ασκήθηκε ποινική δίωξη, σύμφωνα με την οποία απειλείται με δεκάχρονη φυλάκιση λόγω του ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Ρώσων. Αυτές είναι οι "ομορφιές" της Εσθονικής Δημοκρατίας, η οποία ασκεί πολιτική απαρτχάιντ ενάντια στο μισό εκατομμύριο ρωσικού πληθυσμού.

Αυτό που μας ενώνει, σύντροφοι, είναι η πάλη. Η πάλη για καλύτερη ζωή, πάλη ενάντια στη βία, τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Για το πόσο επιτυχώς διεξάγουν αυτή την πάλη οι Ελληνες κομμουνιστές πεισθήκαμε και με τη συμμετοχή μας στις εργασίες του 15ου Συνεδρίου. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα ότι στο 15ο Συνέδριο μπαίνει με οξύτητα το ζήτημα της κοινής δράσης και του συντονισμού του κομμουνιστικού κινήματος.

Από κοινού θα νικήσουμε, άλλη διέξοδος δεν υπάρχει.

ΖΗΤΩ Η ΦΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΣΘΟΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΜΑΣ ΝΙΚΗ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ

Αγαπητοί Σύντροφοι,

Με ευχαρίστηση πληροφορηθήκαμε ότι το 15ο Συνέδριο του κόμματός σας θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 22 και 26 Μάη του 1996. Κατανοούμε πλήρως τη σημασία και τη σπουδαιότητα αυτού του Συνεδρίου σε συνάρτηση με τη σημερινή παγκόσμια κατάσταση και την εθνική κατάσταση της Ελλάδας. Βλέπουμε με μεγάλη εκτίμηση το ΚΚΕ, για το ένδοξο παρελθόν του και για το ρόλο που διαδραματίζει σήμερα στα εθνικά θέματα, καθώς και στο Παγκόσμιο Κομμουνιστικό Κίνημα.

Το ΚΚΕ αποτελεί μια σημαντική δύναμη στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το ρόλο του στην ευρωπαϊκή πολιτική κατάσταση. Με ευχαρίστηση πληροφορούμαστε ότι έχει αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη και επιρροή στις μέρες μας, παρά το γεγονός ότι ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος εξαιτίας των προβλημάτων του υπαρκτού σοσιαλισμού σε μερικά μέρη του κόσμου. Για όλους αυτούς τους λόγους, το κόμμα μας ενδιαφέρεται πραγματικά να αναπτύξει στενότερες σχέσεις με σας και να διδαχτεί από τις εμπειρίες σας.

Σήμερα, η αλληλεγγύη μεταξύ των εργατικών και κομμουνιστικών κομμάτων του κόσμου είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ. Ας έρθουμε σε επαφή και ας ενωθούμε, ας ανταλλάξουμε τις απόψεις μας, ας μοιραστούμε τις εμπειρίες μας και ας κάνουμε μια ανασκόπηση στην εμπειρία των 70 ετών του σοσιαλισμού στην πρώην Σοβιετική Ενωση, ας αναλύσουμε τα λαμπρά του επιτεύγματα, προσπαθώντας να ανακαλύψουμε τις αιτίες της κατάρρευσής του και τελικά, να ξαναχτίσουμε ένα πιο δυνατό κομμουνιστικό κίνημα σε παγκόσμια κλίμακα.

Εγώ, εκ μέρους του κόμματός μας, εκφράζω τις ευχαριστίες μας σε σας για την πρόσκληση να παρακολουθήσουμε το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, γεγονός που θα μας έδινε μια καλή ευκαιρία να διδαχτούμε από σας και να δυναμώσουμε τους αδελφικούς μας δεσμούς.

Παρ' όλα αυτά, δυστυχώς, οι εθνικές εκλογές του Μπαγκλαντές, πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο τέλος Μάη ή αρχές Ιουνίου (το πρόγραμμα των εκλογών θα ανακοινωθεί εντός των ημερών, αλλά δεν μπορεί να πάει μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας μας). Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να στείλουμε κάποιο σημαντικό μέλος του κόμματός μας έξω από τη χώρα. Λυπούμαστε ειλικρινά που δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε το 15ο Συνέδριο του κόμματός σας γι' αυτόν τον αναπόφευκτο λόγο. Ευχόμαστε στο 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ να είναι επιτυχημένο.

Θερμούς χαιρετισμούς.

H. A. Khan Rano

Μέλος Πολιτικού Γραφείου

(Εκ μέρους του Διεθνούς Τμήματος)

Κεντρική Επιτροπή

ΚΟΜΜΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΚΙΡΓΚΙΣΤΑΝ

Σεβαστοί σύντροφοι!

Η Κεντρική Επιτροπή, το Προεδρείο του Κόμματος Κομμουνιστών του Κιργκιστάν συγχαίρουν εγκάρδια τους κομμουνιστές της Ελλάδας για το 15ο τακτικό Συνέδριο του ΚΚΕ και εύχονται γόνιμες επιτυχίες στην εκπλήρωση των ευγενών σκοπών της προάσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων και της εδραίωσης της προοπτικής των ιδανικών του σοσιαλισμού στην ελληνική κοινωνία.

Σε όλη την ιστορική διαδρομή από τον καιρό της ίδρυσής του το 1918, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας αποδείχτηκε μαχητικό τμήμα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, γνήσιος κληρονόμος των καλύτερων εθνικών, δημοκρατικών και επαναστατικών παραδόσεων του ελληνικού λαού.

Στην περίοδο της προσωρινής ήττας του κομμουνιστικού κινήματος στην ΕΣΣΔ και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, το ΚΚΕ μπόρεσε να αντιπαλέψει τον κίνδυνο του ιδεολογικού εκφυλισμού και διατήρησε την πίστη στις μαρξιστικο -λενινιστικές κοσμοθεωρητικές αρχές ανάπτυξης της κοινωνίας. Οι κομμουνιστές του Κιργκιστάν είναι αλληλέγγυοι προς το ΚΚΕ, το οποίο αγωνίζεται ενάντια στις αντιλήψεις της ταξικής "συνεργασίας" και της κοινωνικής "συναίνεσης" ανάμεσα στους εκμεταλλευτές και τους εκμεταλλευόμενους, που προβάλλονται συστηματικά από τους αστούς μεταρρυθμιστές και τα οπορτουνιστικά κόμματα.

Οι κομμουνιστές του Κιργκιστάν είναι βαθιά πεπεισμένοι ότι τελικά η νίκη θα γείρει προς το σοσιαλισμό. Να την επιταχύνει όμως μπορεί μόνο η επίμονη, καθημερινή δουλιά όλων των κομμουνιστών.

Ευχόμαστε σε όλους τους κομμουνιστές του ΚΚΕ, υγεία, επιτυχίες στην πάλη για τα φωτεινά ιδανικά του σοσιαλισμού.

Με κομμουνιστικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΚ

Α. ΜΑΣΑΛΙΕΦ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αγαπητοί φίλοι,

Λάβαμε την πρόσκλησή σας να συμμετάσχουμε στο Συνέδριό σας με μεγάλη ευχαρίστηση και είμαστε αληθινά ευγνώμονες.

Εξαιτίας σοβαρών κομματικών υποχρεώσεων δε θα μπορέσουμε να λάβουμε μέρος στο Συνέδριό σας στέλνοντας αντιπρόσωπό μας.

Από την άλλη μεριά, σας ευχόμαστε ειλικρινά καλή επιτυχία στη δουλιά σας στο Συνέδριο και μεγάλη ευημερία στην Ελληνική Δημοκρατία και στους Ελληνες πολίτες, με την ελπίδα ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί στο μέλλον.

Με εκτίμηση

Σοσιαλιστική Δημοκρατική Ενωση της Μακεδονίας

Ljubomir Popovski

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΑΡΜΕΝΙΑΣ

Προς την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας

Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Ελλάδας, σ. Αλ. Παπαρήγα

Αγαπητοί σύντροφοι

Εξ ονόματος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Αρμενίας σας συγχαίρουμε εγκάρδια για την αρχή των εργασιών του 15ου Συνεδρίου του αδελφικού Κόμματός σας.

Ευχόμαστε ειλικρινά μεγάλη επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας, ένα από τα βασικά καθήκοντα του οποίου αποτελεί η έγκριση του νέου Προγράμματος του Κόμματος.

Επωφελούμενοι της ευκαιρίας, σας δηλώνουμε ότι επικροτούμε την ετοιμότητά σας να δυναμώσετε τους αδελφικούς, διεθνιστικούς δεσμούς μεταξύ των κομμάτων μας, συμβάλλοντας μάλιστα σημαντικά στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση των χιλιόχρονων φιλικών δεσμών μεταξύ της Αρμενίας και της Ελλάδας, μεταξύ του αρμενικού και του ελληνικού λαού, για το καλό της κοινής μας πάλης για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για το θρίαμβο των ιδεών της ειρήνης, της προόδου, του σοσιαλισμού και του προλεταριακού διεθνισμού.

Με κομμουνιστικούς χαιρετισμούς

Ο πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Αρμενίας

ΣΕΡΓΚΕΪ ΜΠΑΝΤΑΛΙΑΝ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ

Αγαπητοί σύντροφοι,

Με την ευκαιρία του 15ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, θα θέλαμε να σας στείλουμε θερμούς χαιρετισμούς εξ ονόματος της Σοσιαλδημοκρατίας της Δημοκρατίας της Πολωνίας.

Εκ μέρους της Σοσιαλδημοκρατίας της Πολωνίας (SDRP) σας ευχόμαστε ένα καρποφόρο Συνέδριο και πολλές επιτυχίες την ερχόμενη περίοδο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΗΠΑ

Αγαπητοί Σύντροφοι,

Με μεγάλη μας ευχαρίστηση χαιρετίζουμε το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Τα δύο μας κόμματα έχουν μια πολύ θερμή και στενή σχέση εδώ και πολλές δεκαετίες σημαδεμένη από ταυτότητα απόψεων σε όλα τα βασικά ζητήματα.

Χαιρόμαστε για τις προόδους που κάνετε στην ενίσχυση των δεσμών σας με την εργατική τάξη, τις γυναίκες και τη νεολαία στην εξέλιξη των αγώνων ενάντια στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις ιδιωτικοποιήσεις, στην υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων.

Οπως εσείς, το κόμμα μας περνά μια φάση σημαντικής ανόδου της επιρροής του στα συνδικάτα και στα κοινωνικά κινήματα του λαού μας. Στην πάλη ενάντια στην αντιδραστική επίθεση του μονοπωλιακού κεφαλαίου, το ΚΚΗΠΑ έπαιξε σημαντικό ρόλο στη βοήθεια στην εργατική τάξη για τη στροφή των συνδικάτων προς την πολιτική της ταξικής πάλης στο εσωτερικό και το εξωτερικό, προς την ενότητα ενάντια στις πολυεθνικές εταιρίες, ενάντια στο ρατσισμό και το στενό εθνικισμό.

Το πρόσφατο 26ο Εθνικό Συνέδριό μας, στο οποίο παραβρέθηκε ο σ. Ορ. Κολοζώφ, εστάθηκε στα καθήκοντα της απόκρουσης των ακροδεξιών αντιδραστικών Ντόουλ - Γκίνγκριτς στις εκλογές για τον Πρόεδρο και το Κογκρέσο του φετινού χρόνου και στα προβλήματα δημιουργίας ενός μαζικού κόμματος του σοσιαλισμού. Το ηθικό και η ενότητα του κόμματός μας βρίσκονται σ' ένα από τα υψηλότερα σημεία της ιστορίας του.

Με εμπιστοσύνη στην τάξη, τη θεωρία και την ενότητά μας, βαδίζουμε μαζί στο νέο αιώνα, τον αιώνα του θριάμβου του σοσιαλισμού σε όλον τον κόσμο.

Με τους πιο θερμούς χαιρετισμούς και τις ευχές μας.

Γκας Χολ

Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής ΚΚΗΠΑ

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

Αγαπητοί σύντροφοι,

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σας διαβιβάζουμε τα πιο θερμά συγχαρητήρια και ευχές για μεγάλες επιτυχίες του Συνεδρίου σας. Εκφράζουμε την πεποίθησή μας ότι οι αποφάσεις, τις οποίες θα πάρετε, θα είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων και του φίλου ειρηνικού λαού.

Στη σημερινή τεταμένη διεθνή κατάσταση και ιδιαίτερα στη γειτονιά των χωρών μας, η στενή συνεργασία ανάμεσα σε όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς στον κόσμο, και πολύ περισσότερο στην περιοχή της Βαλκανικής Χερσονήσου, θα πρέπει να υπηρετεί όλο και περισσότερο την υπόθεση της ειρήνης και της συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς, ούτως ώστε οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, οι οποίες θέλουν να δημιουργήσουν τοπικές συρράξεις, ακόμη και σε διεθνές επίπεδο, να μην έχουν ( σ. μ. να μην καταγράψουν) επιτυχίες.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση το Σοσιαλιστικό Κόμμα Εργασίας Ρουμανίας είναι αποφασισμένο και στο μέλλον να συνεργαστεί με το Κόμμα σας, σε πολλαπλά επίπεδα.

Δεχτείτε, σας παρακαλούμε, τον αδελφικό μας χαιρετισμό.

Δρ. ΓΚΕΟΡΓΚΕ ΠΕΛΕ

Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ