ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 1996
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ"
Οι "πειρατές" ξανάρχονται!

Με νέα κινητοποίηση στο λιμάνι του Πειραιά το Σάββατο, οι ναυτεργάτες υπερασπίζονται το καμποτάζ, που δυο φορές μέχρι τώρα έχει "σπάσει" το πλοίο της αμερικανικής "Οριεντ Λάινς"

Νέα κινητοποίηση στο λιμάνι του Πειραιά οργανώνουν οι ναυτεργάτες και οι εργαζόμενοι του Πειραιά το Σάββατο, 8 του μήνα, για να μην προσεγγίσει στο λιμάνι το, υπό σημαία Μπαχάμες, κρουαζιερόπλοιου "Μάρκο Πόλο" της αμερικανικής εταιρίας "Οριεντ Λάινς".Το κρουαζιερόπλοιο επιδιώκει να παραβιάσει ξανά την ελληνική νομοθεσία και να "σπάσει", για τρίτη φορά, το καμποτάζ, με τις "πλάτες" της ελληνικής κυβέρνησης και - τελευταία - με την προσωρινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που είχε επιτρέψει τον κατάπλου του "Μάρκο Πόλο", αναστέλλοντας τη διαφορετική απόφαση του κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά!

Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε κατά τη χτεσινή σύσκεψη που έγινε στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία,με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΓΣΕΕ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά,της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας,της Ομοσπονδίας Φορτοεκφορτωτών Ελλάδας και των Ενώσεων Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ,Πλοηγών και Ρυμουλκών.Ωστόσο, παράλληλα, η πλειοψηφία της Διοίκησης της ΠΝΟ απέρριψε για μια ακόμα φορά την πρόταση των ενώσεων ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" να εξαγγείλουν μετά από σύγκληση της Εκτελεστικής της Επιτροπής 48ωρη Πανελλαδική απεργία, στις 7 και 8 Ιούνη!

Οι ναυτεργάτες και οι εργαζόμενοι του Πειραιά έχουν αποτρέψει με τον αγώνα τους δυο φορές την προσέγγιση του "Μάρκο Πόλο" στον Πειραιά. Ωστόσο, με "πειρατικό" τρόπο, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και η κυβέρνηση, τοέστειλαν στο λιμάνι του Ναυπλίου! Τις μεθοδεύσεις του ΥΕΝ και της κυβέρνησης διευκόλυνε η απόφαση του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου τηςΕπικρατείας (ΣτΕ) που ανέστειλε την απαγορευτική απόφαση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, μετά από αίτηση της πλοιοκτήτριας εταιρίας, και επέτρεψε τον απόπλου, την αποβίβαση και επιβίβαση επιβατών, μέχρι να εκδικαστεί εκ νέου η υπόθεση στις 11 του μήνα.Με απόφασή τους τα προεδρία της ΓΣΕΕ, του ΕΚΠ και των οργανώσεων της δύναμης της ΠΝΟ θα βρίσκονται τη μέρα αυτή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά την εκδίκαση της αίτησης.

Αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ

Τροποποιήσεις ζητούν ΓΣΕΕ - Ομοσπονδίες ΔΕΚΟ, ενώ η ΕΣΑΚ δηλώνει την πλήρη αντίθεσή της

Την υιοθέτηση τροπολογιών στο νομοσχέδιο για τον "εκσυγχρονισμό" των ΔΕΚΟ,θα ζητήσει σήμερα αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ και των προεδρείων των ομοσπονδιών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ,από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,ενώ συζητείται και το ενδεχόμενο στάσης εργασίας.

Η ΓΣΕΕ σημειώνει την ανάγκη τροποποίησης των άρθρων, που αφορούν την πρόβλεψη "κοινωνικού προϋπολογισμού και ισολογισμού", και την απάλειψη διατάξεων που επιχειρούν παρέμβαση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επίσης, ζητά την "έμπρακτη επιβεβαίωση" ότι έχουν συμπεριληφθεί αλλαγές που έχουν γίνει αποδεκτές, για τη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου των ΔΕΚΟ κ.ά.

Ο Σ. Μαντζουράνης,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, δήλωσε στο "Ρ": "Για άλλη μια φορά φάνηκε ότι η λογική του νομοσχεδίου κινείται στην κατεύθυνση της πλήρους αποδιοργάνωσης του δημόσιου τομέα της οικονομίας. Ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίησή του συνολικά, ενώ δίνεται η δυνατότητα για ξεπούλημα σημαντικών δημόσιων επιχειρήσεων, που οι περισσότερες από αυτές είναι κερδοφόρες. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που στην ουσία καταργεί την έννοια, το ρόλο και τις δυνατότητες του δημόσιου τομέα της οικονομίας.Από αυτή την άποψη η ΕΣΑΚ επαναβεβαιώνει τη θέση της ότι είναι συνολικά αντίθετη με τη λογική και τις προτάσεις του νομοσχεδίου. Ζητάμε την απόσυρσή του και την ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου, που, σύμφωνα με τη λογική και τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, θα κατοχυρώνει και θα αναβαθμίζει το δημόσιο τομέα της οικονομίας. Είναι ανάγκη το ζήτημα της υπεράσπισης του δημόσιου τομέα της οικονομίας να γίνει υπόθεση των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, αλλά και να αναπτυχθεί ένα πλατύ κοινωνικό κίνημα, που να κατανοεί το ρόλο του δημόσιου τομέα, θα ζητά την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των εργαζομένων, και θα ζητάει από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ο δημόσιος τομέας να παίξει ένα σημαντικό ρόλο σε μια προοδευτική αναβάθμιση της οικονομίας της χώρας".

"Επαναδιατύπωση" ζητά η ΓΣΕΕ

Την "επαναδιατύπωση" του άρθρου 11 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για την... ανεργία, το οποίο θεσμοθετεί την κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες, ζήτησε χτες η ΓΣΕΕ από τον υπουργό Εργασίας Ε. Γιαννόπουλο.

Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει την κάλυψη, για 12 τουλάχιστον μήνες, των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ,με την προϋπόθεση οι εργοδότες να προσλάβουν νέους άνεργους, ηλικίας 20 - 30 ετών, για 18 μήνες!

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πρωτόπαππας δήλωσε χτες ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνδεθεί η επιδότηση των εργοδοτών για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Ωστόσο, αποδεχόμενος τη λογική της πολλαπλής επιδότησης των εργοδοτών για τη δημιουργία δήθεν νέων θέσεων εργασίας, πρόσθεσε ότι η ΓΣΕΕ δεν είναι αντίθετη στην παροχή κινήτρων για την απασχόληση νέων ανέργων, αλλά η κυβέρνηση μπορεί να επιδοτήσει άμεσα τους εργοδότες γι' αυτό το σκοπό!

Για ταξικό συνδικάτο

Στην ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων, στις αρχαιρεσίες του σωματείου εργαζομένων στα ΕΛΔΑ, σήμερα και αύριο, καλεί η "Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση"

Με κεντρικό σύνθημα "Οχι στην ιδιωτικοποίηση",η "Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση" (ΕΣΚ) συμμετέχει στις αρχαιρεσίες του σωματείου εργαζομένων στα Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου,που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο,καλώντας τους εργαζόμενους να την υποστηρίξουν για ένα σωματείο "ταξικό, αγωνιστικό, διεκδικητικό, στην υπηρεσία εξυπηρέτησης των εργαζομένων".

Ειδικότερα για τα προβλήματα των εργαζομένων του χώρου, ο συνδυασμός τονίζει ότι το απερχόμενο ΔΣ του σωματείου δεν προώθησε χρόνια προβλήματα, ενώ οι δυο συλλογικές συμβάσεις εργασίας που υπογράφτηκαν "κινήθηκαν, με ελάχιστες αποκλίσεις, στα πλαίσια της κυβερνητικής εισοδηματικής πολιτικής".

Η ΕΣΚ τονίζει ακόμα ότι οι αρχαιρεσίες πραγματοποιούνται σε μια περίοδο αβεβαιότητας, όχι μόνο "με τη δρομολογούμενη από την κυβέρνηση "μετοχοποίηση",που αντικειμενικά αποτελεί το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση, αλλά και από τα γενικότερα προβλήματα που πηγάζουν από την εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου"".

Σχετικά με τη "μετοχοποίηση", η ΕΣΚ σημειώνει ότι από άποψη ουσίας είναι ταυτόσημη έννοια με την ιδιωτικοποίηση και τονίζει: "Επιβάλλεται η άμεση ενεργοποίηση των εργαζομένων στα ΕΛΔΑ, με ταυτόχρονη ενεργοποίηση όλων των σωματείων του ομίλου ΔΕΠ, του ΕΚ της περιοχής και της ομοσπονδίας για την ανάπτυξη αγωνιστικού μετώπου για την αντιμετώπισή της ΤΩΡΑ και όχι να περιμένουμε να αρχίσει η εφαρμογή της για να αντιδράσουμε".

Η κινητοποίηση των ναυτεργατών ματαίωσε δυο φορές του κατάπλου του Μάρ

Η κινητοποίηση των ναυτεργατών ματαίωσε δυο φορές τον κατάπλου του "Μάρκο Πόλο" στο λιμάνι του Πειραιά

ΣΑΚΑΛΙΔΗΣ
Απολύει τους μισούς εργάτες!

Την απόλυση του μισού σχεδόν προσωπικού που απασχολεί, ανακοίνωσε προκλητικά η επιχείρηση ΣΑΚΑΛΙΔΗΣ στην Πάτρα, με έγγραφό της προς το υπουργείο Εργασίας. Η ανακοίνωση των απολύσεων έγινε κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης, που είχε καθοριστεί για προχτές το πρωί στο υπουργείο, στην οποία ο εκπρόσωπος του εργοδότη εμφανίστηκε για να παραδώσει απλώς το έγγραφο και αποχώρησε αρνούμενος οποιαδήποτε συζήτηση. Αντικείμενο της τριμερούς ήταν οι έξι απολύσεις που έχουν ήδη γίνει, όπως και η προσπάθεια να καθιερώσει τριήμερη απασχόληση.

Με την επίκληση "της γενικής οικονομικής κρίσης, που περνάει ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας", ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, Ι. Σακαλίδης,σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του εργοστασίου, καθιερώνοντας μια βάρδια εργασίας. "Εξυπακούεται - σημειώνει χαρακτηριστικά - ότι λόγω της μιας βάρδιας θα πραγματοποιηθεί μείωση του προσωπικού"! Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών, στη μια βάρδια που προτίθεται να καθιερώσει μπορούν το ανώτερο να απασχοληθούν 30 - 35 άτομα από τους 57 που συνολικά απασχολεί.

Να σημειώσουμε ότι ο βιομήχανος είχε προσπαθήσει πριν λίγο διάστημα να επιβάλει εκβιαστικά στους εργαζόμενους απασχόληση τριών ημερών τη βδομάδα, με αντίστοιχη μείωση αποδοχών! Το επιχειρησιακό σωματείο και οι εργαζόμενοι αντέδρασαν άμεσα και τα σχέδια του εργοδότη δεν πέρασαν. Στη συνέχεια και προκειμένου να "σπάσει" το αγωνιστικό τους φρόνημα, άρχισε τις τρομοκρατικές απολύσεις.

Στον συγκεκριμένο εργοδότη έχουν δοθεί, ουσιαστικά χαριστικά, οι επιχειρήσεις ΑΡΙΣΤΟΝ, ΑΘΗΝΑ, "Πειραϊκή - Πατραϊκή" Ν. Ιωνίας. Αν και δεν εφάρμοσε ούτε τους όρους που περιέχονταν στις σχετικές συμβάσεις, παίρνει "παχυλές" επιδοτήσεις για να ανοίξει νέο εργοστάσιο στην Κομοτηνή, κλείνοντας αυτό της Πάτρας.

Συγκέντρωση μεταλλεργατών σήμερα

Συγκέντρωση στις 6.30μ.μ. μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Εργασίας, διοργανώνουν από κοινού σήμερα, Πέμπτη, σωματεία εργαζομένων μετάλλου από την Αθήνα, τον Πειραιά και την Ελευσίνα,διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση, δήθεν, της ανεργίας.

Τα σωματεία απαιτούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο όπως σημειώνουν έχει ως στόχο ουσιαστικά την κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας και την παράδοση των χρημάτων του ΟΑΕΔ στα χέρια των βιομηχάνων.

Επίσης, διεκδικούν άμεσα λύσεις στα οξυμένα εργασιακά και ασφαλιστικά προβλήματα του κλάδου και συγκεκριμένα: Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Ουσιαστικά μέτρα για να μην διαλυθεί το Ταμείο Μετάλλου και το ΙΚΑ και χτύπημα της εισφοροκλοπής. Να αυξηθούν οι συντάξεις ΙΚΑ και Ταμείου Μετάλλου. Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και για την επιβίωση των ανέργων. Τέλος, να προωθηθούν κλαδικές πολιτικές για την ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας στον κλάδο του μετάλλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ