ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 1996
Σελ. /56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορολογική αφαίμαξη προμηνύεται και για το 1997

Αυτό προκύπτει από την εγκύκλιο για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους για το σκέλος των εσόδων, που στάλθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σε όλα τα υπουργεία στις 30 του Μάη

Νέα φορολογικά βάρη θα κληθούν να επωμιστούν οι εργαζόμενοι και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα της χώρας το 1997, στο όνομα της επίτευξης των όρων, που θέτει το πρόγραμμα "σύγκλισης" για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και των ετήσιων δανειακών αναγκών του δημοσίου. Αυτό προκύπτει από την εγκύκλιο κατάρτισης του προϋπολογισμού του 1997 στο σκέλος εσόδων, που απέστειλε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προς όλα τα υπουργεία στις 30 Μάη 1996 και την οποία φέρνει κατ' αποκλειστικότητα στη δημοσιότητα σήμερα ο "Ρ".

Η παραπάνω εγκύκλιος, με θέμα "Κατάρτιση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 1997, έρχεται να αποδείξει το κάλπικο των πρόσφατων δηλώσεων του πρωθυπουργού, που, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είχε υποστηρίξει πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να επιβάλει νέους φόρους. Το ζήτημα όμως, δεν είναι αν οι φόροι θα έχουν την ταμπέλα "νέοι", αλλά αν θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους απ' ό,τι πλήρωναν. Και σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση σχεδιάζει να βάλει βαθύτερα το χέρι της στις τσέπες των εργαζομένων, είτε με τη μορφή νέων φόρων είτε με αύξηση των παλιών.

Στην εγκύκλιο για τα έσοδα, δε γίνεται αναφορά στο ποσοστό αύξησης των εσόδων για το 1997. Η πρόθεση, όμως, διαφαίνεται από την εγκύκλιο για τις δαπάνες του 1997 - που είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις 20 Μάη - σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση καταρτίζει σενάρια για αύξηση των εσόδων κατά 12%.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος για τον προϋπολογισμό εσόδων, ορίζει ρητά και απερίφραστα ότι η "η δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί κατά το έτος 1997 είναι η ίδια, με αυτήν που εφαρμόζεται τα τελευταία έτη, αφού κινείται στα πλαίσια του Αναθεωρημένου Προγράμματος Σύγκλισης (1994 - 1997)". Και συμπληρώνει ότι "η πολιτική αυτή εστιάζεται, κυρίως στην περαιτέρω μείωση του συνολικού δημοσιονομικού ελλείμματος και κατ' επέκταση των ετήσιων δανειακών αναγκών του δημοσίου, που αποτελούν τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια προώθησης της γενικότερης οικονομικής πολιτικής (περιορισμός αναπτυξιακής πολιτικής, μείωση πληθωρισμού, αύξηση πραγματικού εισοδήματος κλπ.)". Στην ουσία γίνεται λόγος για συνέχιση της συγκεκριμένης πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, είτε σε "πράσινη" είτε σε "γαλάζια" εκδοχή, και η οποία έχει προκαλέσει σημαντικές απώλειες στα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων, ενώ έχει οδηγήσει - κυρίως με τη θέσπιση των λεγόμενων "αντικειμενικών" κριτηρίων - σε αδιέξοδο εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους.

Βεβαίως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και κατ' επέκταση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, χειροκροτεί τους δήθεν "καρπούς" αυτής της πολιτικής και ομολογεί πως την τελευταία τριετία, με τη θεσμοθέτηση διαφόρων φορολογικών μέτρων, ο ρυθμός αύξησης των δημοσίων εσόδων έχει ήδη αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, "το 1997 θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια περαιτέρω αύξησης" των φορολογικών εσόδων καθώς και των εσόδων από άλλες πηγές, όπως για παράδειγμα με το να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας! Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στην προηγούμενη εγκύκλιο για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 1997, αναφερόταν συγκεκριμένα πως επιδιώκεται για το επόμενο έτος "αύξηση των εσόδων (εκτός των πιστωτικών) με ρυθμό μεγαλύτερο εκείνου του ΑΕΠ (12%) ".

Σε άλλο σημείο της εγκυκλίου τονίζεται επίσης ότι οι προβλέψεις των υπουργείων για τα έσοδα του 1997 θα πρέπει να συσχετιστούν με τις εκτιμήσεις για το 1996 και θα περιλαμβάνουν, εκτός από τη φυσιολογική αύξηση των εσόδων, τα νέα έσοδα ή έσοδα από διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα, τις εισπράξεις ανείσπρακτων βεβαιωθέντων υπολοίπων προηγούμενων οικονομικών ετών, τις εισπράξεις λόγω περιορισμού της λαθρεμπορίας και φοροδιαφυγής, τις εισπράξεις λόγω αποτελεσματικότερης διαχείρισης του ισχύοντος φορολογικού συστήματος. Επιπλέον, "καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες όλων των υπουργείων, να εξετάσουν κάθε άλλο μέσο, τρόπο ή αιτία που κατά τη δική τους εκτίμηση μπορεί να συμβάλει στον καλύτερο προσδιορισμό των φυσιολογικά αναμενόμενων εσόδων"!.

Τέλος, κλείνοντας η εγκύκλιος σημειώνει ότι "ενδεχόμενες αποκλίσεις από τους ποσοτικούς στόχους είναι δυνατόν να ανατρέψουν στο σύνολό της τη δημοσιονομική πολιτική και γι' αυτό το λόγο οι ποσοτικοί προσδιορισμοί των προς είσπραξη εσόδων για το 1997 θα έχουν και την έννοια της δέσμευσης για την πραγματοποίησή τους". Με βάση τις παραπάνω κατευθύνσεις, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες όλων των υπουργείων να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τον προβλεπόμενο ρυθμό αύξησης εσόδων το 1997, το αργότερο μέχρι τις 30 Αυγούστου 1996.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΜΠΟΡΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
"Η "Αγωνιστική Συνεργασία" είναι η μόνη αξιόπιστη δύναμη"

Την ψευτο-αντιπαράθεση των συνδυασμών Κεφάλα και Δανηλάτου ξεσκεπάζει και καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων Πειραιά". Η παράταξη υπογραμμίζει ότι στην πραγματικότητα και οι δύο συνδυασμοί είναι "παιδιά αναθρεμμένα στην ίδια κομματική αυλή", που επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν και να παγιδέψουν τους μικρούς και μεσαίους εμπόρους της πόλης, προκειμένου να τους απομακρύνουν από την ουσία των πραγματικών προβλημάτων. Ο "Ρ" παραθέτει αποσπάσματα από την ανακοίνωση:

"Οπως σωστά είχαμε προβλέψει, το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται:

  • Οι ανακοινώσεις και οι επιστολές μεταξύ των δύο μονομάχων με περιεχόμενο προσωπικές επιθέσεις ξεκίνησαν και πλέον δημόσια
  • οι επόμενες ημέρες θα είναι ακόμη πιο αποκαλυπτικές για το ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι και γιατί ζητούν την υποστήριξη του εμπορικού κόσμου της πόλης
  • το μόνο πράγμα που τους ενδιαφέρει είναι ο μεν κύριος Κεφάλας να μη χάσει την προεδρία από τον κύριο Δανηλάτο, ο δε κύριος Δανηλάτος και οι υποστηρικτές του να μην είναι πρόεδρος ο πρώτος.

Για το μέλλον του συλλόγου και των μικρών και μεσαίων εμπόρων της πόλης μας, δεν τους καίγεται καρφάκι και ας σας βομβαρδίζουν με βαρύγδουπες φράσεις και ας ορκίζονται στο όνομα των μικρών και μεσαίων εμπόρων.

Δε χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να το καταλάβει κανείς αυτό. Αρκεί μόνο να διαβάσει προσεκτικά τις ανακοινώσεις - επιστολές που έχουν στείλει.

Ισχυρίζεται ο κύριος Δανηλάτος ότι σχεδόν τα είκοσι τελευταία χρόνια ο Εμπορικός Σύλλογος βρίσκεται σε περίοδο τραγικής υποβάθμισης. Αυτή, δε, την κατάσταση θέλει, λέει, να την αλλάξει.

Ομως, τα περισσότερα χρόνια αυτής της περιόδου, οι κύριοι Κεφάλας και Δανηλάτος ήταν μέλη του ΔΣ και της Διοικητικής Επιτροπής του Συλλόγου. Μαζί υπηρέτησαν πιστά τον κ. Μπήτρο στην αρχή και τον κ. Πολυχρονόπουλο στη συνέχεια, με την ψήφο τους συνέβαλαν σ' αυτή την υποβάθμιση. Οι αποφάσεις του ΔΣ φέρουν φαρδιά - πλατιά τις υπογραφές τους...

...Ιδια ήταν η πολιτική τους για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και την αγορά τους από τον όμιλο Περατικού. Ιδια και μετά, για την πληρωμή των οφειλομένων από τον Περατικό χρεών προς τους πιστωτές των ναυπηγείων από το δημόσιο και την ανάδοχη τράπεζα, δηλαδή από τον ελληνικό λαό...

...Μπορεί κανείς να παραθέσει πολλά ακόμα περιστατικά, που αποδεικνύουν τις σχέσεις των δύο αυτών συνδυασμών, ώστε να καταλάβετε με ποιους έχετε να κάνετε. Πάντως, για να κριθεί και η δική μας αξιοπιστία, σας καλούμε να έλθετε στη γενική συνέλευση και να θέσετε τα ερωτήματά σας σ' αυτούς τους κυρίους. Εμείς από την αρχή σας λέμε: Μην τους πιστεύετε σε ό,τι κι αν σας πουν ή σας τάξουν.

Αυτά που λένε δεν τα πιστεύουν, γιατί και οι δύο συνδυασμοί αποτελούν την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Είναι και οι δύο παιδιά, αναθρεμμένα στην ίδια πολιτική και κομματική αυλή.

Η αντιπαράθεσή τους είναι πρόσκαιρη και επιφανειακή. Φωνάζουν για να σας αποπροσανατολίσουν, για να σας περιχαρακώσουν στον ένα ή τον άλλο συνδυασμό για να μην ασχοληθείτε με την ουσία των προβλημάτων.

Κλείστε λοιπόν τα αυτιά σας σ' αυτές τις σειρήνες. Προσπεράστε τους και απομονώστε τους. Μην τους εμπιστεύεστε. Τέλος πάντων, τιμωρήστε τους, ψηφίζοντας την "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων Πειραιά". Θα είστε σίγουροι ότι ποτέ δεν πρόκειται να σας πούμε ψέματα, ποτέ δεν πρόκειται να σας χαϊδέψουμε τ' αυτιά με ωραίες και παχιές κουβέντες. Ποτέ δεν πρόκειται να σας πουλήσουμε".

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΟΤ
Εμμένουν στα αιτήματά τους

Στα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων των εργαζομένων στον ΕΟΤ περνάει το μπαλάκι για τον καθορισμό συγκεκριμένων κινητοποιήσεων για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους, σχετικά με την τύχη του Οργανισμού, μετά τη χτεσινή Γενική Συνέλευση. Συγκεκριμένα, στο σχετικό ψήφισμα που δόθηκε στη δημοσιότητα υπογραμμίζεται ότι τα διοικητικά, οικονομικά και οργανωτικά αδιέξοδα του ΕΟΤ παραμένουν και διαρκώς οξύνονται και από την πολιτική που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση. Γι' αυτό, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ότι εμμένει στα αιτήματά της όπως κατατέθηκαν στην αρμόδια υπουργό και εξουσιοδότησε τα ΔΣ να καθορίσουν κινητοποιήσεις κατά την κρίση τους, χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

ΓΣΕΒΕΕ
Αντίθετη με τα μέτρα για τα καταναλωτικά δάνεια

Την αντίθεσή της στα μέτρα που ανακοίνωσε προχτές η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος για τα καταναλωτικά δάνεια εκφράζει με ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

"Η απόφαση αυτή", υπογραμμίζει η Συνομοσπονδία, "έρχεται σε μια εποχή έντονης κρίσης στην αγορά, με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας, η οποία και θα επεκταθεί περισσότερο με τον περιορισμό των δανείων. Ετσι, η αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών θα μειωθεί παραπέρα και δεδομένου ότι οι δανειολήπτες θα έχουν την υποχρέωση να καταβάλλουν το 35% της αξίας των καταναλωτικών αγαθών που θέλουν να αγοράσουν, αυτό θα έχει άμεσες δυσμενείς επιπτώσεις στην αγορά. Κυρίως, τα μέτρα αυτά θα πλήξουν δεκάδες οικοδομικά επαγγέλματα με δυσάρεστες συνέπειες στην οικονομία και στην αύξηση της ανεργίας".

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αναμένεται μείωση των επιτοκίων ταμιευτηρίου

Η νέα μείωση των επιτοκίων των λαϊκών αποταμιεύσεων, είναι η αναμενόμενη αντίδραση των κτηματικών τραπεζών στην προχτεσινή απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να συμπεριλάβει και τις κτηματικές τράπεζες στο σύστημα υπολογισμού των υποχρεωτικών δεσμεύσεων απέναντί της, κάτι το οποίο μέχρι πρότινος ίσχυε μόνο για τις εμπορικές τράπεζες. Με δεδομένο, πάντως, πως το μέτρο θα αρχίσει ουσιαστικά να ισχύει από τον Αύγουστο και μετά, οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει απλώς και μόνο "φρένο" στην καθοδική πορεία των επιτοκίων χορηγήσεων, όπως αυτή θα προσδιοριστεί από την πορεία του πληθωρισμού.

Η επιβάρυνση ωστόσο μισής ποσοστιαίας μονάδας που θα δεχτούν οι κτηματικές τράπεζες από την επιβολή του μέτρου, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους αναμένεται να μεταφερθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στον καταναλωτή - πελάτη, και να προκαλέσει παρενέργειες τόσο όσον αφορά το πρόγραμμα των κτηματικών τραπεζών, όσο και την κτηματαγορά στο σύνολό της, μέσα από αυξήσεις στα ενοίκια και δημιουργία νέων πληθωριστικών πιέσεων.

Ηδη η Κτηματική Τράπεζα βρίσκεται προ των πυλών της αναθεώρησης του φετινού της προγράμματος, που προβλέπει τη χορήγηση δανείων ύψους 160 δισ. δρχ. Από την άλλη μεριά, η εντυπωσιακή αύξηση των χορηγήσεων της Στεγαστικής Τράπεζας κατά 140% το πρώτο τετράμηνο του 1996 σε σχέση με πέρσι (8,5 δισ. δρχ. έναντι 3,5 δισ. δρχ. το 1994), αναμένεται να ανακοπεί το ίδιο εντυπωσιακά, εξαιτίας της ανόδου του κόστους δανειοδότησης.

Β. Ρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ