Πέμπτη 6 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορολογική αφαίμαξη προμηνύεται και για το 1997

Αυτό προκύπτει από την εγκύκλιο για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους για το σκέλος των εσόδων, που στάλθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σε όλα τα υπουργεία στις 30 του Μάη

Νέα φορολογικά βάρη θα κληθούν να επωμιστούν οι εργαζόμενοι και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα της χώρας το 1997, στο όνομα της επίτευξης των όρων, που θέτει το πρόγραμμα "σύγκλισης" για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και των ετήσιων δανειακών αναγκών του δημοσίου. Αυτό προκύπτει από την εγκύκλιο κατάρτισης του προϋπολογισμού του 1997 στο σκέλος εσόδων, που απέστειλε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προς όλα τα υπουργεία στις 30 Μάη 1996 και την οποία φέρνει κατ' αποκλειστικότητα στη δημοσιότητα σήμερα ο "Ρ".

Η παραπάνω εγκύκλιος, με θέμα "Κατάρτιση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 1997, έρχεται να αποδείξει το κάλπικο των πρόσφατων δηλώσεων του πρωθυπουργού, που, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είχε υποστηρίξει πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να επιβάλει νέους φόρους. Το ζήτημα όμως, δεν είναι αν οι φόροι θα έχουν την ταμπέλα "νέοι", αλλά αν θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους απ' ό,τι πλήρωναν. Και σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση σχεδιάζει να βάλει βαθύτερα το χέρι της στις τσέπες των εργαζομένων, είτε με τη μορφή νέων φόρων είτε με αύξηση των παλιών.

Στην εγκύκλιο για τα έσοδα, δε γίνεται αναφορά στο ποσοστό αύξησης των εσόδων για το 1997. Η πρόθεση, όμως, διαφαίνεται από την εγκύκλιο για τις δαπάνες του 1997 - που είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις 20 Μάη - σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση καταρτίζει σενάρια για αύξηση των εσόδων κατά 12%.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος για τον προϋπολογισμό εσόδων, ορίζει ρητά και απερίφραστα ότι η "η δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί κατά το έτος 1997 είναι η ίδια, με αυτήν που εφαρμόζεται τα τελευταία έτη, αφού κινείται στα πλαίσια του Αναθεωρημένου Προγράμματος Σύγκλισης (1994 - 1997)". Και συμπληρώνει ότι "η πολιτική αυτή εστιάζεται, κυρίως στην περαιτέρω μείωση του συνολικού δημοσιονομικού ελλείμματος και κατ' επέκταση των ετήσιων δανειακών αναγκών του δημοσίου, που αποτελούν τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια προώθησης της γενικότερης οικονομικής πολιτικής (περιορισμός αναπτυξιακής πολιτικής, μείωση πληθωρισμού, αύξηση πραγματικού εισοδήματος κλπ.)". Στην ουσία γίνεται λόγος για συνέχιση της συγκεκριμένης πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, είτε σε "πράσινη" είτε σε "γαλάζια" εκδοχή, και η οποία έχει προκαλέσει σημαντικές απώλειες στα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων, ενώ έχει οδηγήσει - κυρίως με τη θέσπιση των λεγόμενων "αντικειμενικών" κριτηρίων - σε αδιέξοδο εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους.

Βεβαίως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και κατ' επέκταση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, χειροκροτεί τους δήθεν "καρπούς" αυτής της πολιτικής και ομολογεί πως την τελευταία τριετία, με τη θεσμοθέτηση διαφόρων φορολογικών μέτρων, ο ρυθμός αύξησης των δημοσίων εσόδων έχει ήδη αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, "το 1997 θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια περαιτέρω αύξησης" των φορολογικών εσόδων καθώς και των εσόδων από άλλες πηγές, όπως για παράδειγμα με το να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας! Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στην προηγούμενη εγκύκλιο για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 1997, αναφερόταν συγκεκριμένα πως επιδιώκεται για το επόμενο έτος "αύξηση των εσόδων (εκτός των πιστωτικών) με ρυθμό μεγαλύτερο εκείνου του ΑΕΠ (12%) ".

Σε άλλο σημείο της εγκυκλίου τονίζεται επίσης ότι οι προβλέψεις των υπουργείων για τα έσοδα του 1997 θα πρέπει να συσχετιστούν με τις εκτιμήσεις για το 1996 και θα περιλαμβάνουν, εκτός από τη φυσιολογική αύξηση των εσόδων, τα νέα έσοδα ή έσοδα από διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα, τις εισπράξεις ανείσπρακτων βεβαιωθέντων υπολοίπων προηγούμενων οικονομικών ετών, τις εισπράξεις λόγω περιορισμού της λαθρεμπορίας και φοροδιαφυγής, τις εισπράξεις λόγω αποτελεσματικότερης διαχείρισης του ισχύοντος φορολογικού συστήματος. Επιπλέον, "καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες όλων των υπουργείων, να εξετάσουν κάθε άλλο μέσο, τρόπο ή αιτία που κατά τη δική τους εκτίμηση μπορεί να συμβάλει στον καλύτερο προσδιορισμό των φυσιολογικά αναμενόμενων εσόδων"!.

Τέλος, κλείνοντας η εγκύκλιος σημειώνει ότι "ενδεχόμενες αποκλίσεις από τους ποσοτικούς στόχους είναι δυνατόν να ανατρέψουν στο σύνολό της τη δημοσιονομική πολιτική και γι' αυτό το λόγο οι ποσοτικοί προσδιορισμοί των προς είσπραξη εσόδων για το 1997 θα έχουν και την έννοια της δέσμευσης για την πραγματοποίησή τους". Με βάση τις παραπάνω κατευθύνσεις, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες όλων των υπουργείων να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τον προβλεπόμενο ρυθμό αύξησης εσόδων το 1997, το αργότερο μέχρι τις 30 Αυγούστου 1996.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ