Πέμπτη 6 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανατιμημένη η "σκληρή" δραχμή

Η ανατίμηση της "σκληρής" δραχμής έναντι των περισσότερων ευρωπαϊκών νομισμάτων και η υποτίμησή της ως προς το δολάριο ΗΠΑ και το γιεν Ιαπωνίας ήταν τα κυριότερα χαρακτηριστικά των νομισματικών εξελίξεων, το μήνα Μάη, σύμφωνα με το δελτίο εξελίξεων της Ιονικής Τράπεζας.

Ειδικότερα το Μάη ως προς τον προηγούμενο μήνα Απρίλη, η δραχμή υποτιμήθηκε ως προς το δολάριο ΗΠΑ κατά 0,58%, ενώ στην περίοδο ενός έτους (Μάης '95/'96) υποτιμήθηκε κατά 6,54%.

Ως προς το γιεν Ιαπωνίας (100 μονάδες), η δραχμή υποτιμήθηκε κατά 1,36%, αλλά στη διάρκεια του έτους παρουσιάζεται ανατιμημένη κατά 14,88%.

Από τα ευρωπαϊκά νομίσματα, ανατίμηση ως προς τη δραχμή στη διάρκεια του μήνα παρουσίασαν η λίρα Αγγλίας κατά 0,42%, η λιρέτα Ιταλίας (100 μονάδες) κατά 1,05% και η λίρα Ιρλανδίας κατά 0,35%. Το χαρακτηριστικό είναι ότι τα δύο από τα τρία νομίσματα, η λίρα Αγγλίας και η λιρέτα Ιταλίας, είναι έξω από το μηχανισμό των σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών των ευρωπαϊκών νομισμάτων.

Ολα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά νομίσματα, περιλαμβανομένων και των "ανταγωνιστικών" - πεσέτα Ισπανίας και Εσκούδο Πορτογαλίας - στη διάρκεια του μήνα υποτιμήθηκαν ως προς τη δραχμή. Η υποτίμηση ήταν 0,73% για το ECU, το οποίο στη διάρκεια του έτους (Μάης '95/'96) παρουσιάζει μια ανεπαίσθητη ανατίμηση 0,04%. Το μάρκο Γερμανίας το Μάη υποχώρησε κατά 1,4%, ενώ στη διάρκεια του έτους η υποτίμηση είναι 2,13%.

Γενικά μπορούμε να πούμε ότι η συναλλαγματική πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδας, το πρώτο πεντάμηνο του 1996, έγινε ακόμη περισσότερο "σκληρή", καθώς βασική της επιδίωξη δεν ήταν απλώς η διατήρηση σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, αλλά η ανατίμηση της δραχμής. Η υπερφορτωμένη συναλλαγματική πολιτική αναμένεται να χαλαρώσει το επόμενο διάστημα, πιθανόν από το Σεπτέμβρη, μιας και οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις μετρούνται σε μέσα επίπεδα, κάτι που επιτρέπει στην Τράπεζα της Ελλάδας να κινηθεί μέσα στα όρια των στόχων της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ