Πέμπτη 6 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΣΙΝΕ
Εργαζόμενοι και φορολογούμενοι "πληρώνουν" την υψηλή κερδοφορία

Εις βάρος των εργαζομένων, της ΔΕΗ και του δημοσίου στρέφεται η υψηλή κερδοφορία της ΠΕΣΙΝΕ, που το 1995 αυξήθηκε κατά 140% έναντι της προηγούμενης χρονιάς, υποστηρίζει με ανακοίνωσή της η παράταξη της ΕΣΑΚ στην ΠΕΣΙΝΕ, με αφορμή τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της διοίκησης της επιχείρησης, στην οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα χρήσης του 1995.

Οπως καταγγέλλουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι, στην 30χρονη πορεία της η ΠΕΣΙΝΕ, διατηρώντας και διευρύνοντας τα προνόμιά της, καταφέρνει να αυξάνει την ποιότητα και ποσότητα της παραγωγής της συνέχεια, μειώνοντας τις θέσεις εργασίας, καθώς και τις άμεσες και έμμεσες παροχές προς τους εργαζόμενους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από 2.170 εργαζόμενους που απασχολούσε η επιχείρηση ως μόνιμο προσωπικό το 1987, μέσα από συνεχείς μειώσεις έφτασε το 1996 να απασχολεί μόνο 1.500 άτομα, με σκοπό τα επόμενα χρόνια να μειωθούν στα 1.200 άτομα.

Η ίδια η σύμβαση εγκατάστασης του 1960, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, θέτει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για υψηλή κερδοφορία της επιχείρησης εις βάρος των φορολογούμενων πολιτών και των καταναλωτών της ΔΕΗ. Βασικοί όροι της σύμβασης, όπως οι παρακάτω, επιβεβαιώνουν αυτές ακριβώς τις προϋποθέσεις.

  • Ελεύθερη εισαγωγή βοηθητικών υλών, βωξίτη και αλουμίνας, αν ο ντόπιος έχει ακριβή τιμή ή αν δεν αρέσει ποιοτικά.
  • Η εταιρία δεν αναλαμβάνει καμία υποχρέωση για τη χρησιμοποίηση Ελλήνων τεχνικών.
  • Ιδιαίτερα χαμηλό τιμολόγιο για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που αγοράζει από τη ΔΕΗ, η οποία είναι κάτω απ' το κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα τη ζημιά που προκύπτει να την πληρώνει ο καταναλωτής. Ολα αυτά, σημειώνουν οι εργαζόμενοι, παρά το γεγονός ότι το σύνολο των αρχικών κεφαλαίων της ΠΕΣΙΝΕ ήταν 25 εκατ. δολ., ενώ η επένδυση της ΔΕΗ για τροφοδοσία ρεύματος ήταν της τάξης των 125 εκατ. δολαρίων, δηλαδή 5 φορές παραπάνω απ' τα χρήματα που κατέβαλλε η ΠΕΣΙΝΕ.

Από την πλευρά της η διοίκηση της επιχείρησης, κατά τη χτεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων χρήσης για το 1995, απέδωσε τα αυξημένα κέρδη της χρονιάς, τα οποία ανήλθαν σε 41,2 εκατ. δολ., στο υψηλό επίπεδο των τιμών του αλουμινίου και της αλουμίνας στην αγορά και στην αύξηση της παραγωγικότητας της επιχείρησης. Αυξημένος κατά 37% εμφανίστηκε το 1995 έναντι της προηγούμενης χροιάς και ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης, ο οποίος ανήλθε στα 379,8 εκατ. δολ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ