ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 1996
Σελ. /56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανατιμημένη η "σκληρή" δραχμή

Η ανατίμηση της "σκληρής" δραχμής έναντι των περισσότερων ευρωπαϊκών νομισμάτων και η υποτίμησή της ως προς το δολάριο ΗΠΑ και το γιεν Ιαπωνίας ήταν τα κυριότερα χαρακτηριστικά των νομισματικών εξελίξεων, το μήνα Μάη, σύμφωνα με το δελτίο εξελίξεων της Ιονικής Τράπεζας.

Ειδικότερα το Μάη ως προς τον προηγούμενο μήνα Απρίλη, η δραχμή υποτιμήθηκε ως προς το δολάριο ΗΠΑ κατά 0,58%, ενώ στην περίοδο ενός έτους (Μάης '95/'96) υποτιμήθηκε κατά 6,54%.

Ως προς το γιεν Ιαπωνίας (100 μονάδες), η δραχμή υποτιμήθηκε κατά 1,36%, αλλά στη διάρκεια του έτους παρουσιάζεται ανατιμημένη κατά 14,88%.

Από τα ευρωπαϊκά νομίσματα, ανατίμηση ως προς τη δραχμή στη διάρκεια του μήνα παρουσίασαν η λίρα Αγγλίας κατά 0,42%, η λιρέτα Ιταλίας (100 μονάδες) κατά 1,05% και η λίρα Ιρλανδίας κατά 0,35%. Το χαρακτηριστικό είναι ότι τα δύο από τα τρία νομίσματα, η λίρα Αγγλίας και η λιρέτα Ιταλίας, είναι έξω από το μηχανισμό των σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών των ευρωπαϊκών νομισμάτων.

Ολα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά νομίσματα, περιλαμβανομένων και των "ανταγωνιστικών" - πεσέτα Ισπανίας και Εσκούδο Πορτογαλίας - στη διάρκεια του μήνα υποτιμήθηκαν ως προς τη δραχμή. Η υποτίμηση ήταν 0,73% για το ECU, το οποίο στη διάρκεια του έτους (Μάης '95/'96) παρουσιάζει μια ανεπαίσθητη ανατίμηση 0,04%. Το μάρκο Γερμανίας το Μάη υποχώρησε κατά 1,4%, ενώ στη διάρκεια του έτους η υποτίμηση είναι 2,13%.

Γενικά μπορούμε να πούμε ότι η συναλλαγματική πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδας, το πρώτο πεντάμηνο του 1996, έγινε ακόμη περισσότερο "σκληρή", καθώς βασική της επιδίωξη δεν ήταν απλώς η διατήρηση σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, αλλά η ανατίμηση της δραχμής. Η υπερφορτωμένη συναλλαγματική πολιτική αναμένεται να χαλαρώσει το επόμενο διάστημα, πιθανόν από το Σεπτέμβρη, μιας και οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις μετρούνται σε μέσα επίπεδα, κάτι που επιτρέπει στην Τράπεζα της Ελλάδας να κινηθεί μέσα στα όρια των στόχων της.

ΠΕΣΙΝΕ
Εργαζόμενοι και φορολογούμενοι "πληρώνουν" την υψηλή κερδοφορία

Εις βάρος των εργαζομένων, της ΔΕΗ και του δημοσίου στρέφεται η υψηλή κερδοφορία της ΠΕΣΙΝΕ, που το 1995 αυξήθηκε κατά 140% έναντι της προηγούμενης χρονιάς, υποστηρίζει με ανακοίνωσή της η παράταξη της ΕΣΑΚ στην ΠΕΣΙΝΕ, με αφορμή τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της διοίκησης της επιχείρησης, στην οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα χρήσης του 1995.

Οπως καταγγέλλουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι, στην 30χρονη πορεία της η ΠΕΣΙΝΕ, διατηρώντας και διευρύνοντας τα προνόμιά της, καταφέρνει να αυξάνει την ποιότητα και ποσότητα της παραγωγής της συνέχεια, μειώνοντας τις θέσεις εργασίας, καθώς και τις άμεσες και έμμεσες παροχές προς τους εργαζόμενους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από 2.170 εργαζόμενους που απασχολούσε η επιχείρηση ως μόνιμο προσωπικό το 1987, μέσα από συνεχείς μειώσεις έφτασε το 1996 να απασχολεί μόνο 1.500 άτομα, με σκοπό τα επόμενα χρόνια να μειωθούν στα 1.200 άτομα.

Η ίδια η σύμβαση εγκατάστασης του 1960, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, θέτει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για υψηλή κερδοφορία της επιχείρησης εις βάρος των φορολογούμενων πολιτών και των καταναλωτών της ΔΕΗ. Βασικοί όροι της σύμβασης, όπως οι παρακάτω, επιβεβαιώνουν αυτές ακριβώς τις προϋποθέσεις.

  • Ελεύθερη εισαγωγή βοηθητικών υλών, βωξίτη και αλουμίνας, αν ο ντόπιος έχει ακριβή τιμή ή αν δεν αρέσει ποιοτικά.
  • Η εταιρία δεν αναλαμβάνει καμία υποχρέωση για τη χρησιμοποίηση Ελλήνων τεχνικών.
  • Ιδιαίτερα χαμηλό τιμολόγιο για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που αγοράζει από τη ΔΕΗ, η οποία είναι κάτω απ' το κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα τη ζημιά που προκύπτει να την πληρώνει ο καταναλωτής. Ολα αυτά, σημειώνουν οι εργαζόμενοι, παρά το γεγονός ότι το σύνολο των αρχικών κεφαλαίων της ΠΕΣΙΝΕ ήταν 25 εκατ. δολ., ενώ η επένδυση της ΔΕΗ για τροφοδοσία ρεύματος ήταν της τάξης των 125 εκατ. δολαρίων, δηλαδή 5 φορές παραπάνω απ' τα χρήματα που κατέβαλλε η ΠΕΣΙΝΕ.

Από την πλευρά της η διοίκηση της επιχείρησης, κατά τη χτεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων χρήσης για το 1995, απέδωσε τα αυξημένα κέρδη της χρονιάς, τα οποία ανήλθαν σε 41,2 εκατ. δολ., στο υψηλό επίπεδο των τιμών του αλουμινίου και της αλουμίνας στην αγορά και στην αύξηση της παραγωγικότητας της επιχείρησης. Αυξημένος κατά 37% εμφανίστηκε το 1995 έναντι της προηγούμενης χροιάς και ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης, ο οποίος ανήλθε στα 379,8 εκατ. δολ.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ: Κατά 14,85% αυξήθηκαν τα έσοδα το α πεντάμηνο του 1996, ως προς το αντίστοιχο διάστημα του 1995, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Για το μήνα Μάη η ανακοίνωση αναφέρει ότι τα έσοδα αυξήθηκαν με ρυθμό 18,63% σε σχέση με το Μάη του 1995, ενώ για το ΦΠΑ επισημαίνεται ότι τον προηγούμενο μήνα, ως προς το 1995, παρουσίασε αύξηση 17,02%. Το πρώτο πεντάμηνο του 1996, ο ΦΠΑ παρουσίασε αύξηση 14,64% σε σχέση με το ίδιο πεντάμηνο του 1995.

ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ: Πανευρωπαϊκό επιστημονικό διήμερο με θέμα "Φοροδιαφυγή - ΦΠΑ" διοργανώνει στις 6 και 7 του Ιούνη 1996 στη Ρόδο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ - ΔΟΥ) με το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕ - ΔΟΥ, στο διήμερο θα συμμετέχουν και θα τοποθετηθούν: Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, καθηγητές πανεπιστημίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αντιπροσωπείες από τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων και εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ: Την Πανελλήνια Εμπορική Εκθεση "ΗΠΕΙΡΟΣ '96", που πραγματοποιείται στα Ιωάννινα, πρόκειται να εγκαινιάσει χτες ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Μ. Μπετενιώτης. Η έκθεση διοργανώνεται από τη HELEXPO - ΔΕΘ με τη συνεργασία τοπικών φορέων. Στο πλαίσιο της περιφερειακής εκθεσιακής πολιτικής αποβλέπει τόσο στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, όσο και στη δημιουργία δικτύου εμπορικής διασύνδεσης και προώθηση των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στην ευρύτερη βαλκανική ενδοχώρα.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: Αρχισε ήδη η διαδικασία υποβολής προτάσεων για τη δεύτερη φάση του Προγράμματος TACIS Εταιρικής Συνεργασίας και Συντονισμού Γ. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο ευρύτερο κοινοτικό πρόγραμμα TACIS, που αφορά τεχνική βοήθεια προς τα νέα ανεξάρτητα κράτη, δηλαδή Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Καζαχστάν κλπ. Το συνολικό ύψος των δύο φάσεων του προγράμματος προϋπολογισμού 1995 είναι 10 MECU. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από κοινού από την Ευρωπαϊκή Ενωση και από τους συμμετέχοντες φορείς, η δε κοινοτική συμμετοχή δε θα υπερβαίνει το 50% του συνολικού κόστους του κάθε έργου και θα ανέρχεται σε ένα μέγιστο ποσό 300.000 ECU ανά έργο.

ΚΑΥΣΙΜΑ
Φτηνότερη κατά 3 δρχ. η βενζίνη

Μειωμένες κατά 3 δρχ. το λίτρο οι βενζίνες και κατά 1,60 δρχ. το ντίζελ θα πωλούνται από τα διυλιστήρια από σήμερα και μέχρι την επόμενη Τετάρτη. Αυτό ανακοίνωσε χτες η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ), αποδίδοντας τις νέες μειώσεις των διεθνών τιμών της βενζίνης και της τιμής του ντίζελ και στην πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι της δραχμής κατά 1,40 δρχ. / δολάριο.

Οι νέες ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης της σούπερ και της αμόλυβδης, που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης, έχουν ως εξής:

  • για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το Νομό Θεσσαλονίκης, η σούπερ στις 212 δρχ. / λίτρο και η αμόλυβδη στις 196 δρχ. / λίτρο
  • για την Α ζώνη, η σούπερ στις 217 δρχ. / λίτρο και η αμόλυβδη στις 201 δρχ. / λίτρο
  • για τη Β ζώνη, η σούπερ στις 220 και η αμόλυβδη στις 204
  • για τη Γ ζώνη, με ΦΠΑ 18%, η σούπερ στις 22 δρχ. / λίτρο και η αμόλυβδη στις 206 δρχ., ενώ στην ίδια ζώνη, με ΦΠΑ 13%, η σούπερ στις 212 δρχ. / λίτρο και η αμόλυβδη στις 197 δρχ. / λίτρο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ