ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 1996
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντιλαϊκή "λύση" το Εθνικό Απολυτήριο

Οταν το 1964 η Ενωση Κέντρου με την εκπαιδευτική της πολιτική καθιέρωσε το λεγόμενο "Ακαδημαϊκό Απολυτήριο", απαντούσε σε μια συγκεκριμένη ανάγκη. Να κλείσει το χρηματιστήριο "Βυζάντιο" της πλατείας Κολωνακίου, όπου απροσχημάτιστα πραγματοποιούνταν η κομματική και οικονομική συναλλαγή για τις εισαγωγικές εξετάσεις και να τις μεταφέρει στο φυσιολογικό τους χώρο, στο σχολείο και το ΥΠΕΠΘ. Και ανεξάρτητα από το πόσο εποικοδομητικό για την εκπαίδευση ήταν το γεγονός, είναι αλήθεια πως το στόχο του τον πέτυχε. Από το 1965 όμως και έπειτα, αποστάτες, χουντικοί, αναβαπτισμένοι δεξιοί, αντιδεξιοί "σοσιαλιστές", Τριτσαίοι και άλλοι επιχείρησαν μεταποιήσεις και προσαρμογές, στρίβοντας τη στρόφιγγα, ώστε να περιορίσουν την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, κυρίως από τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων.

Ετσι φτάσαμε μέχρι σήμερα, οπότε ο Γ. Παπανδρέου ο 2ος, θεώρησε δικαίωμά του το Απολυτήριο Λυκείου να το μεταμορφώσει σε "Εθνικό Απολυτήριο". Και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι και η ίδια η ονομασία είναι ατυχής (και κάποιος έπρεπε να του το υποδείξει), θεμελιώνει και μια ειδοποιό διαφορά. Ο,τι είναι έξω από αυτό, δεν είναι εθνικό. Και τι δηλαδή είναι εθνικό; Οσα έχουν σήμα κατατεθέν τη λέξη;

Το σύστημα του Ακαδημαϊκού Απολυτήριου (κοινωνικά άδικο) σ' όλη αυτήν την περίοδο λειτουργούσε σε ατομική βάση αντικειμενικά. Οποιος μπορούσε να αποστηθίσει και να αναπαράγει ό,τι γράφανε τα βιβλία και ξεπερνούσε το φράγμα του κλειστού αριθμού, άξιος ο μιστός του, μπορούσε να γραφτεί στο ΑΕΙ που του όριζε η σειρά προτεραιότητας. Τριάντα χρόνια όμως από τότε οι Πανελλήνιες, Γενικές ή όπως αλλιώς ονομάστηκαν εξετάσεις, μας δίνουν τα ίδια πράγματα. Αν οι εξετάσεις είναι καθρέφτης της εκπαίδευσής μας, τότε η εκπαίδευση δεν άλλαξε στο καλύτερο, αλλά πάει στο χειρότερο. Και μας υπόσχεται ο κ. Γ. Παπανδρέου και ο κ. Κ. Σημίτης ότι με το Εθνικό Απολυτήριο θα διορθωθεί τι; Δηλαδή, με το να εξετάζονται σε οκτώ μαθήματα αντί σε τέσσερα, θα έχει εξασφαλιστεί περισσότερο διάβασμα; Πού; Μέσα στο ίδιο το σχολείο, με τις ίδιες συνθήκες, τα ίδια μαθήματα κτλ.; Με το ότι οι εξετάσεις σε πανελλήνια κλίμακα πολλαπλασιάζονται, αρχίζοντας από τη Β Λυκείου; Μα τέλος πάντων κανείς από τους τόσους σοφούς δε σκέφτηκε τις συνέπειες για τη λειτουργία του σχολείου, όταν το μεταβάλλει από διαπαιδαγωγικό ίδρυμα σε εξεταστικό κέντρο; Κανείς δε σκέφτηκε πως θα διπλασιάζεται η γκάμα των φροντιστηριακών μαθημάτων και τα έξοδα των γονέων, για να αναπληρώσουν αυτά που το παιδί τους έπρεπε να μάθει στο σχολείο;

Μήπως το Εθνικό Απολυτήριο θα έχει καμιά υποχρεωτικότητα και προτεραιότητα στην αγορά εργασίας που δεν την είχε το προηγούμενο; Και τα προηγούμενα και το καινούριο είναι απλά πιστοποιητικά σπουδών και δε δημιουργούν καμιά υποχρεωτικότητα και προτεραιότητα για τον εργοδότη. Για τον τελευταίο κριτήριο είναι η φτηνή αμοιβή του εργαζόμενου. Και κανείς έλεγχος.

Κανείς δε θέλει να δει (και αν τη βλέπει δε τη λέει) την αλήθεια. Το δικό μας πρόβλημα, του ελληνικού λαού, δεν είναι οι εξετάσεις. Δεν πάσχουμε από εξετάσεις. Δυστυχώς στην Ελλάδα, όπου βρούμε Ελληνες να συνωθούνται, τους υποχρεώνουμε να υποστούν κάποιες εξετάσεις. Από εκπαίδευση πάσχουμε (και μάλιστα από παλιά) και όχι από αξιολογήσεις. Οταν φροντίσουν και αποκτήσουμε εκπαίδευση, τότε να προβάλουν την αξίωση να αξιολογούν τα παιδιά μας.

Και μια και ο λόγος περί αξιολόγησης, τι είναι πάλι αυτό το "Διεθνές Απολυτήριο" (ΔΑ) που καθιερώνεται και τμήματά του θα λειτουργούν από το 1996-'97 στα ελληνικά λύκεια; Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το πτυχίο αυτό θα χορηγείται από κάποια ιδιωτική εταιρία, που λειτουργεί στην Ελβετία, τα μαθήματα και οι εξετάσεις θα γίνονται στην αγγλική γλώσσα και ασφαλώς θα πρέπει να θεωρηθεί πως είναι "διεθνών" προδιαγραφών. Αλλά αν ήταν μια πιστοποίηση γνώσεων όπως π. χ το GCE, που εξασφαλίζει προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος δεκτός σε ένα Αγγλικό Πανεπιστήμιο, ίσως να μην έλεγε κανείς τίποτε. Ομως εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ρύθμιση, που αν δεν είναι ύποπτη, είναι τουλάχιστον ανεξήγητη και περίεργη. Το ελληνικό κράτος θα λειτουργεί σχολικές τάξεις, την εργασία των οποίων θα αξιολογεί μια ιδιωτική εταιρία (και μάλιστα προνομιακά) σε κάποια άλλη χώρα. Σε λίγο θα δείτε και "φροντιστήρια διεθνούς απολυτηρίου"!

Οι επιχειρηματίες ευδοκιμούν σε αυτόν τον τόπο. Και οι μαθητές θα μπορούν να πάρουν ή το Εθνικό Απολυτήριο ή το Διεθνές Απολυτήριο. Οσοι πάρουν το πρώτο, οι ιθαγενείς, δε θα έχουν τα προνόμια που θα έχουν οι κάτοχοι του δεύτερου, και όσοι θα έχουν το δεύτερο, τι περισσότερο θα έχουν από εκείνους που θα διαθέτουν μόνο το πρώτο; Μήπως αυτό το δεύτερο θα είναι εισιτήριο για την είσοδο στην αγορά εργασίας της ΕΕ, ενώ το άλλο θα είναι για επιτόπιο χρήση;

Και έπειτα με ποια κριτήρια θα απονέμονται τα απολυτήρια αυτά; Ποιος καθόρισε αυτά τα προσόντα; Για το ΔΑ δεν ξέρουμε τίποτα. Για το ΕΑ εκείνο που ξέρουμε είναι ότι το γνωστικό αντικείμενο της εκπαίδευσης μένει το ίδιο. Μαθήματα γενικής παιδείας και επιλογής κορμού και δέσμης, δηλαδή και με άλλο όνομα. Και φυσικά συντελεστές της βαθμολογίας (σαν να μην εφαρμόστηκε αυτό και εγκαταλείφτηκε) και μπόλικες εξετάσεις σε πανελλήνια κλίμακα. Πόσο θα συνεχίζεται αυτή η εκσυγχρονιστική αθλιότητα;

Σε όλη αυτή την "κοσμογονία" υπάρχει ένας φανερός και ένας κρυφός σκοπός. Ο φανερός σκοπός, αυτός που περνάει σε όλες τις δηλώσεις των παραγόντων της εκπαίδευσης, είναι η δήθεν αναβάθμιση της εκπαίδευσης, που θα συντελεστεί με τις εξετάσεις και την αξιολόγηση, με τις ταμπέλες των απολυτηρίων και τις ονομασίες των σχολείων, που αντί για αριθμό, θα πάρουν τα ονόματα προσωπικοτήτων, χωρίς εμφανή λόγο, και άλλα φαιδρά παρόμοια. Εκτός και αν δεχτούμε πως με τις ονοματοθεσίες ετοιμάζουν την υστεροφημία στους σπόνσορες μιας ιδιωτικοποιημένης εκπαίδευσης. Ο άλλος όμως, ο κρυφός σκοπός, πάει πολύ πιο μακριά. Από τη μια να κάνει πιο δύσκολη την πρόσβαση στα παιδιά των αδύνατων οικονομικά και κοινωνικά στρωμάτων στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Γιατί η πρόσβαση αυτή θέτει προβλήματα κοινωνικών αλλαγών. Διαμφισβητεί την κυριαρχία της αστικής τάξης. Και από την άλλη η Ανώτατη Εκπαίδευση δημιουργεί στελέχη με υψηλή ειδίκευση και συνεπώς δένει την εκπαίδευση με την επαγγελματική εξέλιξη, πράγματα που και τα δύο δεν αποδέχεται η άρχουσα τάξη, που θέλει φτηνό εργατικό δυναμικό και άτομα που δεν μπορούν να προβάλλουν απαιτήσεις και αντίσταση. Επειτα το θέμα των εξετάσεων και των απολυτηρίων, όσο και αν σχετίζονται με την κοινωνική επιλογή για την εκπαίδευση, είναι το τελευταίο και όχι το κύριο. Αξιολόγηση χωρίς αντικείμενο διδασκαλίας (και αυτό συμβαίνει πραγματικά εδώ) είναι έξω από κάθε λογική. Εκτός αν υπηρετεί άλλους σκοπούς, εξωεκπαιδευτικούς. Τον κρυφό σκοπό της εκπαίδευσης.

Αν είμαστε αντίθετοι με το Εθνικό Απολυτήριο, δεν είναι για κανένα άλλο λόγο, παρά γιατί πάει να δώσει τη λύση του προβλήματος μέσα από το αποτέλεσμα και όχι από την αιτία του κακού. Και τις εξετάσεις θέλουμε και την αξιολόγηση, που δε θα γίνεται όμως καταπιεστικά, όπως σχεδιάζεται, ούτε χωρίς συσχετισμό με την παρεχόμενη εκπαίδευση και προπαντός με εξωεκπαιδευτικούς στόχους και σκοπούς.

Η λύση του προβλήματος απαιτεί να στηθεί μια σωστά προσανατολισμένη και οργανωμένη βασική 12χρονη εκπαίδευση, κοινή, και γι' αυτό δωρεάν για όλα τα παιδιά του ελληνικού λαού, που να παρέχει μαζί με τη γενική παιδεία και την επαγγελματική κατάρτιση. Αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξουν τα προγράμματα, τα βιβλία, οι όροι λειτουργίας των σχολείων κτλ. Να εξασφαλίσουμε θέσεις εργασίας για όλους τους νέους και τους εργαζόμενους γενικά, που σημαίνει προγραμματισμό με κοινωνικά κριτήρια και όχι μόνο με κριτήρια συμφέροντος της αστικής τάξης. Το σχολείο δεν είναι απλά και μόνο εκπαιδευτική δραστηριότητα, είναι κοινωνικός θεσμός και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με βάση ταξικά συμφέροντα.

Η λύση που δίνεται, χωρίς υπερβολή, θα καταγραφεί ανάμεσα στις πιο αντιλαϊκές, τις αντιδημοκρατικότερες και τις αντιανθρωπιστικές ρυθμίσεις. Γιατί ο ανθρωπισμός δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά κοινωνικό αίτημα. Οι παρενέργειες της κακής αυτής λύσης θα φανούν σύντομα. Μόνο που οι πρωτεργάτες και οι αυτουργοί έχουν τη βεβαιότητα ότι θα μετακυλήσουν το πολιτικό μόνο κόστος και αυτό μέσα στο σάλαγο της κοινοβουλευτικής αντιδικίας. Ομως ας είναι σίγουροι πως οι ευθύνες θα καταγραφούν.

Γιώργος Κ. ΜΩΡΑΪΤΗΣ

Μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ

Μέτωπο υπεράσπισης των συντάξεων

Τρίωρη στάση της ΓΣΕΕ την Πέμπτη 13 του Ιούνη, και πανελλαδικές συγκεντρώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων. Δραχμικές αυξήσεις ψίχουλα, δύο ταχυτήτων, μελετά η κυβέρνηση, που απορρίπτουν οι συνταξιούχοι και ζητούν τη θεσμική κατοχύρωση της επανασύνδεσης των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ΗΑΕ

Με πανελλαδικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας απαντούν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι στον προκλητική αντιμετώπιση των συνταξιούχων απ' την κυβέρνηση. Η ΓΣΕΕ κήρυξε τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας για την ερχόμενη Πέμπτη 13 Ιούνη 1996, στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν συγκεντρώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων στην Αθήνα (πλατεία Κάνιγγος) και σε άλλες πόλεις με τη συνεργασία των Εργατικών Κέντρων και των συνταξιουχικών οργανώσεων.

Τις παραπάνω αποφάσεις πήραν χτες σε κοινή σύσκεψη το Προεδρείο της ΓΣΕΕ και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων και οι ώρες στάσης εργασίας καθώς και η οργάνωση των συλλαλητηρίων θα ανακοινωθούν σήμερα.

Στο μεταξύ ούτε και χτες - παρά τις προχτεσινές υποσχέσεις - ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, δεν έκανε ανακοινώσεις για τις συντάξεις και αναμένεται να τις κάνει σήμερα. Οι προχτεσινές πληροφορίες έλεγαν ότι το θέμα των συντάξεων θα απασχολούσε τη χτεσινή ευρεία σύσκεψη υπουργών υπό τον Κ. Σημίτη, που έγινε πριν το Υπουργικό Συμβούλιο.

Εν τω μεταξύ ανακυκλώνονται τα σενάρια περί των μηνιαίων δραχμικών αυξήσεων μέχρι 12.000 δραχμές για συντάξεις κάτω των 100.000 δραχμών και 5.000 - 6.000 δραχμές για συντάξεις μεγαλύτερες των 112.000 δραχμών. Ο υπουργός Εργασίας, Ε. Γιαννόπουλος, φέρεται να υποστηρίζει τη σταδιακή, και μέχρι το τέλος του 1998 - αντί του 1997 - επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη (ΗΑΕ). Να σημειώσουμε ότι στο ύψος των παραπάνω συντάξεων συμπεριλαμβάνεται τόσο η κύρια όσο και η επικουρική σύνταξη. Αυτό σημαίνει ότι συνταξιούχοι με τα κατώτατα όρια και με μια επικουρική σύνταξη - που φτάνουν κοντά στις 120.000 δραχμές - δε θα πάρουν αυτές τις δραχμικές αυξήσεις.

Εκείνο που πλέον φαίνεται να έχει "ξεκαθαρίσει" το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης - και ιδιαίτερα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας - είναι ότι η οποιαδήποτε ενίσχυση δε θα έχει θεσμικό χαρακτήρα. Δηλαδή, είτε ένα είτε δύο μεροκάματα δοθούν, δε θα επανασυνδεθούν με τα κατώτερα όρια και αυτό σε αντίθεση με την πρόταση του ΙΚΑ να δοθούν και τα 20 ΗΑΕ με θεσμικό τρόπο απ' τον Ιούλη του 1996.

Μετά τη χτεσινή σύσκεψη της ΓΣΕΕ με τη ΣΕΑ, τόσο ο πρόεδρός της Χρ. Πρωτόπαπας, όσο και οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων, επέμειναν στην επανασύνδεση με τα 20 ΗΑΕ και τη διαμόρφωση των υπολοίπων συντάξεων στο 80% του μισθού με θεσμικό τρόπο, που θα σημάνει την κατάργηση των αντίστοιχων διατάξεων των 1902/90 και 2084/92.

Ο Δ. Μαυροδόγλου (ΙΚΑ) τόνισε: "Είμαστε αντίθετοι με τα ψίχουλα των σεναρίων και ειδικότερα με αυτό που ακούστηκε ότι θα δοθούν για τους συνταξιούχους με ετήσιο εισόδημα 1,4 εκατ. το χρόνο. Επίσης, είμαστε αντίθετοι και με την πρόταση του Ε. Γιαννόπουλου, που μετατρέπει τους συνταξιούχους σε πολιτικούς ομήρους".

Ο Ιγν. Πλιάκος (τραπεζικοί) επισήμανε ότι οι συνταξιούχοι δε ζητούν αυξήσεις, αλλά να τους δοθούν πίσω τα κλεμμένα που τους αφαιρέθηκαν με τους αντιασφαλιστικούς νόμους, ενώ ο Χρ. Τριάντης τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις της επόμενης Πέμπτης θα είναι η απαρχή νέων μαχητικών αγώνων των εργαζομένων και των συνταξιούχων για την υπεράσπιση των συντάξεων.

Αρχισαν απ' την Κρήτη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου έκαναν χτες οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΝΑΤ και του ΤΣΑ, διαμαρτυρόμενοι για τον εμπαιγμό της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση απορρίπτει τα βασικά αιτήματα των συνταξιούχων και επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι δεν έχει πρόθεση να εγγυηθεί την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων, ούτε να εξυγιάνει τα ταμεία με όρους και προϋποθέσεις που προτείνουν οι ασφαλισμένοι και να πατάξει την εισφοροδιαφυγή, τόνισε ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ Γ. Κωνσταντινίδης.Οι συγκεντρωμένοι εξέδωσαν ψήφισμα με το οποίο ζητούν την ικανοποίηση των βασικών τους αιτημάτων και να σταματήσει η άγρια φορολογία των συντάξεων.

ΥΓΕΙΑ
Αμετακίνητη η κυβέρνηση

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι την Τετάρτη, αποφάσισε η ΕΙΝΑΠ. Την Τρίτη θα γίνει πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση και πορεία των νοσοκομειακών γιατρών, έγινε χτες στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι από χτες, έχουν και τη συμπαράσταση του νοσηλευτικού προσωπικού

Αμετακίνητη στις θέσεις της όσον αφορά τις θεσμικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα νοσοκομεία παραμένει η κυβέρνηση σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Φρ. Παπαδέλη,ο οποίος είχε συνάντηση με την Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Ο υφυπουργός επανέλαβε ότι δε συζητά, όχι την απόσυρση του νομοσχεδίου που αποτελεί κύριο αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά ούτε καν την κατάργηση βασικών διατάξεων που αφορούν την άρση της μονιμότητας των νεοεισερχόμενων γιατρών και την εξόφληση των χρεών των δημοσίων νοσοκομείων με δανειοδότηση. Το μοναδικό αίτημα που ικανοποιεί είναι η εξομοίωση των υπερωριών των νοσοκομειακών γιατρών με εκείνες των δημοσίων υπαλλήλων απ' τις οποίες εξαιρέθηκαν οι νοσοκομειακοί γιατροί το 1991. Επίσης διαφάνηκε η διάθεση της κυβέρνησης να δοθεί και το επίδομα διατριβής.

Στις θέσεις αυτές αντιδρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Χτες έγινε η Γενική Συνέλευση τηςΕνωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στο νοσοκομείο "Σωτηρία" και αποφασίστηκε η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι την Τετάρτη 12 Ιούνη. Την ίδια μέρα θα γίνει νέα γενική συνέλευση στο "Σωτηρία", ενώ για την Τρίτη 11 Ιούνη αποφάσισαν πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας. Ακόμη, εξέλεξαν 30μελή Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή που θα συντονίζει τον αγώνα.

Στη χτεσινή συνέλευση της ΕΙΝΑΠ υπήρξε έντονο κλίμα και από ορισμένα στελέχη διαφάνηκαν διαθέσεις υπαναχώρησης με τις τοποθετήσεις τους περί τροποποιήσεων σε επίμαχα σημεία του νομοσχεδίου και όχι περί απόσυρσης του νομοσχεδίου. Οι τοποθετήσεις αυτές συνάντησαν έντονες αντιδράσεις. Ο Ηλ. Σιώρας απ' τον "Ευαγγελισμό", μίλησε για στημένες ενστάσεις ενώ η Κ. Μάτσα από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής υπενθύμισε τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των δύο μεγαλύτερων ενώσεων, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, για απόσυρση του νομοσχεδίου. "Δεν μπορούμε, είπε, να διαφωνούμε με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και να μη ζητάμε την απόσυρσή του".

Στη γενική συνέλευση παραβρέθηκε και ο Θ. Ζδούκος από την απεργιακή επιτροπή του Νοσοκομείου "Παπανικολάου" και πρόεδρος του συλλόγου ειδικευομένων γιατρών Θεσσαλονίκης. Είπε ότι ο αγώνας στη συμπρωτεύουσα βρίσκεται μπροστά από την Αθήνα και είναι ανυποχώρητος. "Τον Οκτώβρη ο αγώνας ήταν σε τέλμα. Απεργούσαν μόνο τα ΔΣ των συλλόγων. Σήμερα έχουμε συμμετοχή 100%. Ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι είμαστε μαζί". Γυρνώντας στο προεδρείο της ΕΙΝΑΠ, ρώτησε: "Θέλετε δημόσια υγεία επαρκώς χρηματοδοτούμενη από τον κρατικό προϋπολογισμό; Θα συνταχθείτε μαζί μας σ' αυτό τον αγώνα; ". Σύμφωνα με τον Π. Παπανικολάου από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, ο σωστός δρόμος για την ανάπτυξη των κινητοποιήσεων είναι αυτός που ακολουθούν οι γιατροί της Θεσσαλονίκης και του Νοσοκομείου Νίκαιας, δηλαδή απεργιακές επιτροπές που συντονίζουν τον αγώνα και συγκεκριμένα αιτήματα. Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Π. Κοντολέων, πρόσθεσε ότι οι γιατροί πρέπει να προχωρήσουν και σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων, όπως καταλήψεις νοσοκομείων.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Μπ. Στρογγυλός που είναι άνεργος τους τελευταίους οχτώ μήνες. Δήλωσε επίσης ότι πρέπει να αποσυρθεί το νομοσχέδιο αφού το μόνο που "προσφέρει" είναι ανεργία μετά την τρίχρονη θητεία.

Η πορεία
της Θεσσαλονίκης

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, θα απαιτήσουν σήμερα από τον υπουργό Υγείας και Πρόνοιας Αναστάσιο Πεπονή οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 12.30 το μεσημέρι στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Την ίδια ώρα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση των γιατρών έξω απ' το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Και χτες τα νοσοκομεία της πόλης αντιμετώπισαν μόνο τα επείγοντα περιστατικά ενώ η συγκέντρωση και η πορεία που έγινε στις 10 π.μ. από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ήταν η μαζικότερη κινητοποίηση γιατρών που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Εκατοντάδες γιατροί απ' τα δέκα νοσοκομεία συμμετείχαν στη συγκέντρωση και στην πορεία. Υπό κατάληψη παραμένουν τα νοσοκομεία "Γ. Παπανικολάου", "Αγ. Δημήτριος", "Αγ. Παύλος" και "Γ. Γεννηματάς" ενώ στο "Θεαγένειο",λόγω αντικειμένου, οι γιατροί αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε κατάληψη για να μην προκληθούν προβλήματα στους καρκινοπαθείς.

Σε όλα τα νοσοκομεία, τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία ήταν υψηλά και στα περισσότερα ξεπέρασε το 80%.

Μετά τη συνάντηση με στελέχη του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, ο πρόεδρος του ΣΕΝΙΜ - ΕΣΥ Β. Νάκος δήλωσε πως οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν πρόκειται να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους αν η κυβέρνηση δε δείξει την απαραίτητη σοβαρότητα και δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα των γιατρών. Στο μεταξύ νωρίτερα μετά τη συνάντηση που είχε η απεργιακή επιτροπή των γιατρών με τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης, ανακοινώθηκε από τη Νομαρχία πως κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης γενικής εφημερίας τα Νοσοκομεία "Ιπποκράτειο" και ΑΧΕΠΑ που κυρίως λειτουργούν με πανεπιστημιακό ιατρικό δυναμικό που δεν απεργεί, για να αντιμετωπίζονται εκεί όλα τα έκτακτα περιστατικά. Επίσης η προγραμματισμένη για σήμερα στις 12μ, γενική συνέλευση των γιατρών αναβλήθηκε για αύριο στις 10 το πρωί στο "Ιπποκράτειο" και όπως τονίστηκε από τους γιατρούς όλα θα εξαρτηθούν από τις απαντήσεις του υπουργού.

"Μετά από τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων οι γιατροί της Θεσσαλονίκης δεν αναστέλλουν τον αγώνα τους αν η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω το νομοσχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ", δήλωσε στο "Ρ" ο Ν. Καπραβέλος, μέλος της απεργιακής συντονιστικής επιτροπής των γιατρών.

Το νοσηλευτικό προσωπικό

Στο πλευρό των γιατρών τάχθηκε χτες και η συντριπτική πλειοψηφία του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου "Αγ. Δημήτριος". Μετά από γενική συνέλευση οι νοσηλεύτριες και νοσηλευτές εξέφρασαν την πλήρη συμπαράστασή τους ενώ και σήμερα έχουν προγραμματιστεί ανάλογες γενικές συνελεύσεις νοσηλευτικού προσωπικού και σε άλλα νοσοκομεία.

Ιδιαίτερα προβλήματα με τους ασθενείς δεν υπήρξαν. "Υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με τους πολίτες και τους ασθενείς και πιστεύουμε ότι ο λαός μάς συμπαραστέκεται" δηλώνει η Αλ. Σταυράτη, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Ειδικευομένων Γιατρών.

Κόβουν και τη σίτιση των παιδιών

Ο Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας βρίσκεται σε αδιέξοδο λόγω του οικονομικού στραγγαλισμού. Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη

Η αντιλαϊκή πολιτική των περικοπών στην υγεία και την πρόνοια που εφαρμόζει η κυβέρνηση, αναγκάζει τον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας (ΕΟΠ) να προχωρήσει σύντομα στη δραματική επιλογή: Αφού εξάντλησε τις περικοπές από όλες τις δραστηριότητες του Οργανισμού, ετοιμάζει περικοπές στις δαπάνες σίτισης και ένδυσης των παιδιών των Ιδρυμάτων Ανοικτής Περίθαλψης, με όλες τις συνέπειες και τα επακόλουθα που θα υπάρξουν από αυτή την ενέργεια.

Σύμφωνα μάλιστα με έγγραφο του Γενικού Διευθυντή του ΕΟΠ προς το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, αναφέρεται ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού του οργανισμού για το 1996 ανέρχεται περίπου σε 3,7 δισεκατομμύρια. Αυτό μεταφράζεται σε έλλειμμα 187.650.000 δραχμών κατά μήνα για τις δαπάνες προσωπικού και 203.350.000 δραχμών κατά μήνα σε λειτουργικές δαπάνες.

Η κατάσταση του οργανισμού είναι σήμερα κάτι περισσότερο από τραγική και τον οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο. Ηδη ο οργανισμός έχει προχωρήσει σε περικοπές στις προνοιακές δαπάνες (εκπαίδευση, επιδόματα αναδόχων οικογενειών, ιατρική περίθαλψη παιδιών κλπ.) καθώς και σε περικοπές για τις δαπάνες συντήρησης και βελτίωσης των κτιρίων και των κτιριακών εγκαταστάσεων. Επόμενο βήμα, οι περικοπές των δαπανών στο φαγητό και στα ρούχα των παιδιών...

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε, ότι οι προμήθειες των ιδρυμάτων σε τρόφιμα και ιματισμό, γίνονται μέχρι σήμερα με πίστωση! Ετσι αν οι προμηθευτές δεν εξοφληθούν σύντομα, θα πάψουν να χορηγούν τα αναγκαία είδη. Επίσης τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο ΕΟΠ, έχουν σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στις βασικές ανάγκες λειτουργίας του (εξόφληση μισθωμάτων,απόδοση των υποχρεώσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία,εξόφληση των τιμολογίων για καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος, νερού κλπ.). Μάλιστα σε λίγο καιρό δε θα μπορεί να καλύψει ούτε τη μισθοδοσία του προσωπικού. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, η περαιτέρω λειτουργία του οργανισμού είναι εντελώς αδύνατη και οι συνέπειες τεράστιες, δεδομένου ότι θα προκύψουν σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις.

Η επίκαιρη ερώτηση

Το οξύτατο αυτό πρόβλημα, έφερε με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης.Συγκεκριμένα ο βουλευτής του Κόμματος ερωτά τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Αν. Πεπονή: "Τι μέτρα θα πάρει για να επιχορηγηθεί ο ΕΟΠ με τα απαιτούμενα χρήματα για την ομαλή λειτουργία του ως το τέλος του 1996, καθώς και τι μέτρα θα πάρει για να μη δημιουργηθούν ξανά τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα; ".

Από τη χτεσινή συνέλευση της ΕΙΝΑΠ. Πάνω το προεδρείο, κάτω οι συγκεντρωμένοι γιατροί



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ