ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούνη 1996
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Στο πόδι η Αττική

"Μόνο με δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις θα φυλάξουμε το δάσος και τα ζώα στην περιοχή "Πηγάδι Παππά", αφού πετιούνται οι επιστημονικές μελέτες στα σκουπίδια, για να κτιστούν βίλες στο Βαρνάβα και το Γραμματικό". Αυτά δηλώνουν οργισμένοι από προχτές το βράδυ οι κάτοικοι του Αυλώνα που άρχισαν και πάλι τους δυναμικούς αγώνες τους, με στόχο πολύ πιο συγκεκριμένο πλέον, τη σωτηρία 80.000 δέντρων της Πάρνηθας, τη διαφύλαξη του καταφυγίου των ελαφιών και των πετραετών, των υπόγειων νερών, συνολικά την προστασία του σχετικά παρθένου ακόμα οικοσυστήματος της περιοχής.

Οι κινητοποιήσεις επίσημα άρχισαν χτες με τον 6ωρο αποκλεισμό (12μ-6μμ) της Εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας στο 51ο χιλιόμετρο. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί η κατάληψη των ταμείων των διοδίων Σχηματαρίου από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ, με ελεύθερη παράλληλα τη διέλευση των οχημάτων. Για τη Δευτέρα έχει εξαγγελθεί συμβολική κατάληψη του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Προχτές το βράδυ λίγο πριν λήξει το Δημοτικό Συμβούλιο, που αποφάσισε τις κινητοποιήσεις, αρκετοί κάτοικοι του Αυλώνα ενεργώντας αυτόβουλα, απέκλεισαν απροειδοποίητα στις 10 μμ τις σιδηροδρομικές γραμμές. Μέσα σε λίγα λεπτά είχαν συγκεντρωθεί δίπλα τους εκατοντάδες ακόμα κάτοικοι, που δήλωναν την απόφασή τους να μην κάνουν πίσω. Η αγανάκτησή τους ήταν έκδηλη και τόνιζαν ότι "έφτασε ο κόμπος στο χτένι". Οι κάτοικοι άναψαν φωτιές στις σιδηροδρομικές γραμμές και προς τις δύο κατευθύνσεις, ενώ παράλληλα έστησαν σιδερένια φράγματα. Τα ξημερώματα και αρκετή ώρα μετά τη λήξη του αποκλεισμού έγινε γνωστό ότι κάποιοι άγνωστοι είχαν πάει στο κανάλι της ΕΥΔΑΠ, που οδηγεί στον αγωγό που υδροδοτεί την Αθήνα και αφού έβγαλαν την προστατευτική σιδερένια μπάρα του αγωγού, έριξαν μέσα σε αυτόν ξύλα και μπάζα.

Ο δήμαρχος Αυλώνα Δ. Κυριακού,μετά την επίσκεψη που έκανε στον αγωγό, καταδίκασε το γεγονός και απέκλεισε το ενδεχόμενο να έγινε από κατοίκους της περιοχής. Χαρακτήρισε την ενέργεια "προβοκάτσια" και δήλωσε ότι ο αγωγός θα φρουρείται πλέον από κατοίκους, ώστε να αποφευχθεί επανάληψη της προβοκάτσιας. Το μπαράζ της επίθεσης που δέχτηκαν όλη τη μέρα χτες οι Αυλωνίτες από την κυβέρνηση και τα προσκείμενα σε αυτήν μέσα ενημέρωσης, επιβεβαίωσε το χαρακτηρισμό.

Στην Κερατέα

Με μία κινητοποίηση, της οποίας ο στόχος δεν είχε ξεκαθαριστεί ως αργά το βράδυ, απάντησε και ο Δήμος Κερατέας στην είδηση ότι στην περιοχή θα φτιαχτεί η τρίτη χωματερή του Νομού Αττικής. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 6.30 το απόγευμα κάτοικοι έκλεισαν τη λεωφόρο Λαυρίου. Η κινητοποίηση συνεχίστηκε όλη τη νύχτα, με απορριμματοφόρα του δήμου να κλείνουν την είσοδο της πόλης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έγιναν, σήμερα θα κλείσουν ορισμένοι ακόμα περιφερειακοί δρόμοι, ενώ συνεδριάζει εκ νέου το Δημοτικό Συμβούλιο για να αποφασίσει τις περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Μιλώντας στους κατοίκους, ο δήμαρχος Κερατέας Αντώνης Αντωνίου επαναβεβαίωσε την εμμονή του στις τεχνολογίες καύσης των απορριμμάτων, κάνοντας καθαρό ότι η κινητοποίηση δε γίνεται κυρίως ενάντια στη διαχείριση των σκουπιδιών σε τοπικό επίπεδο, αλλά ενάντια στη χωματερή.

Διάτρητη η μελέτη

Εισβολή στην Πάρνηθα σηματοδοτεί η επιλογή του Αυλώνα

Σουρωτήρι κατάντησε ήδη, μια μέρα μετά τη δημοσιοποίησή της, η τροποποιημένη, με βάση τις κυβερνητικές υποδείξεις, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις υπό κατασκευή χωματερές. Η προσεκτική παρατήρηση των τροποποιήσεων, που έγιναν στην αρχική μελέτη, που είχε παρουσιαστεί τον Απρίλη, υπό το πρόσχημα της επαναξιολόγησης δεδομένων και χώρων, αποκαλύπτει ότι οι τροποποιήσεις αυτές δεν καταρρακώνουν μόνο το κύρος ορισμένων επιστημόνων, που δέχτηκαν να συμπράξουν σ' αυτήν τη μεθόδευση, αλλά παρουσιάζουν σε όλο το μέγεθός της και την πολιτική απάτη που επιχειρεί η κυβέρνηση. Ενα διάγραμμα που περιλαμβάνεται στη μελέτη του Πολυτεχνείου και η οποία δημοσιοποιήθηκε χτες επιβεβαιώνει ότι οι θέσεις Ριτσώνα 1 και 2 βρίσκονται στην κορυφή της βαθμολογίας με μεγάλη απόσταση από τους άλλους χώρους, γεγονός που εκθέτει ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση, για την επιμονή της να εξαιρούνται αυτοί οι χώροι, γιατί έτσι θέλουν διάφοροι κτηματομεσίτες και εκλογικοί πελάτες της.

Η τεκμηρίωση, επίσης, με φωτογραφικά πλέον ντοκουμέντα, από το δήμο Αυλώνα, του γεγονότος ότι η θέση "Αυλώνα 2" που επιβλήθηκε με το ζόρι μία βδομάδα πριν, καλύπτει και μέρος της Ζώνης Προστασίας του Ορεινού Ογκου της Πάρνηθας, άρα δεν μπορεί με τίποτα να τύχει τελικής περιβαλλοντικής έγκρισης, οδηγεί στη ριψοκίνδυνη μεν, εξαιρετικά πιθανή όμως πρόβλεψη ότι η κυβέρνηση με όλη αυτή τη μεθόδευση τίναξε στον αέρα το σχεδιασμό του ΕΣΔΚΝΑ, με στόχο να παρουσιάσει τελικά ως αναπόφευκτη μία τρίτη λύση - δολοφόνο για το Λεκανοπέδιο. Σύμφωνα με αυτήν την πρόβλεψη στο τέλος τα 2/3 των σκουπιδιών της Αττικής θα οδηγηθούν και πάλι σε ένα νέο χώρο στα Ανω Λιόσια, ενώ το υπόλοιπο 1/3 θα αναλάβουν να το διαχειριστεί μόνη της η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ανατολικής Αττικής σε χώρο που θα επιλέξει η ίδια, πέρα από τις μέχρι τώρα επιστημονικές προδιαγραφές.

Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Ν. Μαρκάτος, παρουσιάζοντας χτες τα αποτελέσματα της μελέτης, με την οποία ελέγχθηκε η μελέτη του ιδιωτικού μελετητικού γραφείου Παρασκευόπουλου για τις χωροθετήσεις, δεν υιοθέτησε τις βαθμολογήσεις του ιδιωτικού γραφείου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή η υπόθεση "δεν είναι ποδόσφαιρο". Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρύτανης αποδεικνύεται ότι οι δύο "Ριτσώνες" είναι οι πλέον κατάλληλοι χώροι για την υποδοχή των απορριμμάτων και συγκεντρώνουν εξαιρετικά υψηλούς βαθμούς (68 - 74) στις σχετικές αξιολογήσεις. Αντίθετα, οι βαθμοί που παίρνουν οι χώροι της Αυλώνας, του Γραμματικού και του Βαρνάβα είναι χαμηλοί και βρίσκονται κοντά στο 50 της 100βαθμης κλίμακας.

Με δεδομένα αυτά τα στοιχεία ο πρύτανης του Πολυτεχνείου δήλωσε ότι πλέον η επιλογή του χώρου είναι καθαρά θέμα πολιτικής απόφασης.

ΔΗΜΟΣ ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ
Πίσω από τα σκουπίδια βρίσκονται μεγάλα συμφέροντα

"Η δήλωση του Λαλιώτη ότι δε θα ανεχτεί τοπικούς τσαμπουκάδες, δεν είναι τυχαίος χαρακτηρισμός. Εγινε για να αποπροσανατολίσει το λαό και να δείξει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στον Αυλώνα. Αυτό σημαίνει προετοιμασία για μέτρα ενάντια στον αγώνα σας. Η λογική όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα είναι ίδια, στόχο δηλαδή έχει την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Κι αυτό γιατί σκουπίδια δε σημαίνει μόνο βρωμιά, αλλά κυρίως χρήμα. Πίσω από τα σκουπίδια κρύβονται μεγάλα συμφέροντα". Τη δήλωση αυτή έκανε προς τους κατοίκους του Αυλώνα ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρης,μιλώντας στη λαϊκή συνέλευσή τους. "Διαφωνούμε, συνέχισε ο ίδιος, με τη λογική της κυβέρνησης, που προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με πολιτικές αποφάσεις, εξυπηρετώντας συμφέροντα και πιστεύουμε πως η συμπεριφορά της απέναντι στον Αυλώνα είναι απαράδεκτη. Συμφωνούμε με το σχεδιασμό του ΕΣΔΚΝΑ, μόνο που πρέπει να κινητοποιηθεί όλος ο κόσμος για να προχωρήσει. Διαφωνούμε με τη λογική του Λαλιώτη, που προπαγανδίζει ότι η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής πρέπει να γίνεται μέσα σε αυτήν. Αυτό είναι παράλογο και επικίνδυνο. Πώς φέρνει τα σκουπίδια στον Αυλώνα και λέει ότι θα πάει στη Ριτσώνα τα τοξικά; Γιατί το ζήτημα των σκουπιδιών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας έχει λυθεί με διαφορετικό τρόπο;". Απαντώντας στην προκλητική θέση που διατύπωσε η ΝΔ για μετατροπή του ιστορικού μνημείου της Μακρονήσου σε σκουπιδότοπο, ο βουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε την κατηγορηματική άρνηση του Κόμματος σε μια τέτοια πιθανότητα και επανέλαβε την πρόταση για τη Ριτσώνα.

Να αποφασίσει η κυβέρνηση

Την παρέμβαση της κυβέρνησης, με δεσμευτικές εγγυήσεις προς το Δήμο Ανω Λιοσίων και των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, με καθοριστική αφετηρία τις άμεσες χωροθετήσεις, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ζητούν, μεταξύ άλλων, με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες, μετά από σύσκεψη, το προεδρείο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) και του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ). Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι μετά την παράδοση των πορισμάτων και των μελετών, θα ακολουθήσει ένα διάστημα 40 ημερών αξιολόγησής τους από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δηλαδή ΤΕΔΚΝΑ, ΕΣΔΚΝΑ, δήμους, κοινότητες και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Την οριστική απόφαση θα πάρει αμέσως μετά η κυβέρνηση.

"Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, να προχωρήσει δηλαδή άμεσα στη χωροθέτηση των Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων. Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια αποτελεί μία ακόμη κωλυσιεργία στην επίλυση του προβλήματος", δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος."Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και όχι να προσπαθεί να τις μεταφέρει στις πλάτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", συμπλήρωσε ο δήμαρχος Ελληνικού Κ. Κορτζίδης.

Μετά την προβοκάτσια, η κρατική τρομοκρατία

Την ανοιχτή τρομοκρατία, στο πλευρό της προβοκάτσιας, που ευθέως πλέον καθοδηγείται από την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, επέλεξε χτες η κυβέρνηση, προκειμένου να αναστείλει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων του Αυλώνα. Ετσι, μετά την εξαιρετικά ύποπτη ρίψη μπαζών σε ένα κανάλι υδροδότησης και τη σχεδόν αυτόματη έκφραση ενός "γκαιμπελισμού" από τον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ, που έσπευσε να ισχυριστεί ότι πραγματικός αυτουργός είναι ο δήμαρχος Αυλώνα, σειρά είχε ο εισαγγελέας, που διέταξε να στέλνονται στο Αυτόφωρο όσοι παρεμποδίζουν την κυκλοφορία. Ταυτόχρονα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έδινε το σήμα για υπεράσπιση του "ευνομούμενου κράτους". Στο πλευρό του και ο δήμαρχος Αθήνας, που ζήτησε "να πάψουν οι εκκρεμότητες με δυναμική πολιτική εκ μέρους της πολιτείας". Τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, που από την Ολυμπία προειδοποίησε ότι οι αρμόδιες αρχές θα κάνουν χρήση όλων των δυνατοτήτων τους...

Οι δύο γραμμές σε κύκλο (Χ4, Χ5) αντιπροσωπεύουν τη βαθμολογία της Ριτσώνας. Η κυβέρνηση επιμένει να την αγνοεί. Στις υπόλοιπες γραμμές αντιστοιχούν οι περιοχές: Χ1 Αυλώνας-Δ, Χ2 Αυλώνας-Α, Χ3 Γραμματικό, Χ6 Βαρνάβας.

Ρεπορτάζ: Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ, Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ, Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ, Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ