ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούνη 1996
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνειδητή επιλογή το ξεζούμισμα

"Οποιος δεν παίρνει τίποτα από τους πλούσιους, δεν μπορεί να δώσει τίποτα στους φτωχούς... ". Η φράση είναι "δανεισμένη". Από το χαιρετιστήριο του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Είναι μια φράση που απαντάει με τον πιο καθαρό τρόπο στην εύκολη δικαιολογία, που προβάλλει η κυβέρνηση απέναντι και στα αιτήματα των συνταξιούχων, πως τόσα αντέχει ο προϋπολογισμός, τόσα δίνει...

Η κυβερνητική επιχειρηματολογία μάλιστα, έχει και την "ουρά της": Τόσα μας επιτρέπει το πρόγραμμα σύγκλισης. Δεν μπορούμε να μην πιάσουμε τους δείκτες του Μάαστριχτ. Δε "δικαιούμαστε" να υπονομεύσουμε τις θυσίες τόσων χρόνων...

Αυτά πάνω - κάτω είναι τα επιχειρήματα που διατυπώνονται από τους θιασώτες της λιτότητας όλων των αποχρώσεων. Ας τα πιάσουμε έναένα: Το τι αντέχει και τι δεν αντέχει ο προϋπολογισμός, είναι θέμα επιλογής και προσανατολισμού. Αποφασίστηκε από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση. Και αυτή, όπως και όλες οι προηγούμενες αποφάσισε να ξεζουμίζει τους πολλούς και να γεμίζει μπαξίσια και φοροαπαλλαγές τους λίγους.

Τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΘΟ για την κατανομή των εισοδημάτων το 1995, δεν επιτρέπουν παρερμηνείες. Τα εκατομμύρια των εργαζόμενων και συνταξιούχων μετέχουν μόνο με το 32,6%. Οι εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες με 9%, ενώ κάποιες χιλιάδες επιχειρηματίες, δηλαδή μια μικρή μειοψηφία, καρπώνεται το 50% ολόκληρου του εισοδήματος. Το 1985 τα στοιχεία του ΥΠΕΘΟ, έδειχναν πως η κατανομή του εθνικού εισοδήματος ήταν 37% για τους εργαζόμενους, 12,6% για τους αγρότες και 37,6% για τους επιχειρηματίες και αυτούς που διαθέτουν μεγάλες περιουσίες. (βλέπε "ΤΑ ΝΕΑ" στις 23/Μαϊου).

Στο διάστημα λοιπόν της δεκαετίας των σταθεροποιητικών προγραμμάτων που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και πάλι του ΠΑΣΟΚ, η πίτα ξαναμοιράστηκε. Αλλά το κομμάτι που πήραν οι πολλοί έγινε μικρότερο, τη στιγμή που αυτό το οποίο καρπώθηκαν οι λίγοι, πολλαπλασιάστηκε. Το μοίρασμα και το ξαναμοίρασμα του εθνικού εισοδήματος, έγινε σε βάρος των πολλών και σε όφελος των λίγων. Το παραμύθι περί αντοχής του προϋπολογισμού δεν πιάνει πλέον.

Οσο για τα επιχειρήματα περί σύγκλισης, οι ίδιοι οι πρωτεργάτες τους ομολογούν πως είναι πλέον ανέφικτοι οι στόχοι. Πού πήγαν άραγε οι θυσίες τόσων χρόνων; Αν τολμούν ας απαντήσουν, αλλά ας πάψουννα κινδυνολογούν και όψιμα να υποκρίνονται πως ενδιαφέρονται τάχα να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού. Οι νέες θυσίες που απαιτούν και επιβάλλουν, θα καταλήξουν στο ίδιο μέρος. Στην αδηφάγα τρύπα που ακούει στο όνομα μονοπώλια και κεφάλαιο.

Το συμπέρασμα που συνάγεται και από την ιστορία με τους συνταξιούχους, είναι μόνο ένα: Η κυβέρνηση αρνείται να δεχτεί τα αιτήματα των συνταξιούχων, όχι γιατί δεν μπορεί να δώσει τίποτα στους φτωχούς, αλλά γιατί σταθερά και με πλήρη συνείδηση των πράξεών της, δεν επιθυμεί να πάρει τίποτα από τους πλούσιους.

Οσο όσο

Εργάτες "όσο όσο", σε τιμή ευκαιρίας και πολύ κάτω του κόστους, θα προσφέρει σε λίγο καιρό ο ΟΑΕΔ, εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με το οποίο λαμβάνονται "μέτρα πολιτικής για την απασχόληση και την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση".

Μέτρα μιας πολιτικής, που βάλθηκε να δώσει στους εργοδότες, με τον πιο επίσημο και κυρίως θεσμοθετημένο τρόπο, δισεκατομμύρια δραχμές, που ο ΟΑΕΔ θα ξόδευε - όπως έχει υποχρέωση - για τη στήριξη των ανέργων.

Μα, πέρα από τα νούμερα, τα 220 δισ. δραχμές, που υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν τα μέτρα, ιδιαίτερη σημασία έχει η πολιτική διάσταση αυτών των μέτρων. Η υλοποίηση, δηλαδή, για πρώτη φορά, της επιθυμίας του ΣΕΒ για μείωση και του μη μισθολογικού κόστους. Η υλοποίηση όλο και πιο συγκεκριμένα, επίμονα και μόνιμα, των κατευθύνσεων της "Λευκής Βίβλου" και της Συνόδου του Εσσεν.

Τέλος, άξιος λόγου είναι και ο εμπαιγμός των ανέργων. Κάποιοι από αυτούς ίσως βρουν εργασία για λίγους μήνες, αλλά κάποιοι άλλοι θα χάσουν τη δουλιά τους και, τέλος, το αδιέξοδο θα ξανάρθει και τα περιθώρια θα στενεύουν. Γίνονται ανταλλάξιμο είδος ακόμα και οι άνθρωποι, όταν είναι άνεργοι...

Η "κακιά" Τουρκία και οι "εταίροι"

Είναι καιρός να σταματήσουν οι θεατρικές παραστάσεις της κυβέρνησης περί "σκληρών απαντήσεων" στην Αγκυρα και περί καταδίκης της προκλητικότητάς της από τη διεθνή κοινότητα και τους "συμμάχους". Οι τελευταίοι αποδεικνύουν καθημερινά με λόγια και έργα ότι βρίσκονται πίσω από την επιθετικότητα του καθεστώτος της Αγκυρας και την ενθαρρύνουν σε μια τέτοια στάση, ακριβώς γιατί με αυτόν τον τρόπο, την κλασική μέθοδο του διαίρει και βασίλευε, προωθούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδιά τους.

Εκτός από τις "αποκαλυπτικές" δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπάρχουν και οι παράλληλες κινήσεις των Ευρωπαίων εταίρων. Η ιταλική προεδρία έχει οριστικοποιήσει την απόφασή της, φυσικά με τη σύμφωνη γνώμη Γερμανών, Γάλλων κ.ά., να καλέσει τον Τούρκο πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής της Φλωρεντίας στις 21 και 22 του μήνα, για "δείπνο εργασίας" (!).

Κατά τα άλλα Σημίτης και Εβερτ στέλνουν επιστολές στους Δυτικούς ηγέτες, για να τους ενημερώσουν για την προκλητικές ενέργειες της "κακιάς" Τουρκίας...

Ενστάσεις

Ενας τεράστιος "ιστός" από ιδιώτες, φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις κλπ., έχει πλεχτεί γύρω από τα διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και δεκάδες είναι τα δισεκατομμύρια που ρέουν για την υλοποίησή τους.

Σοβαρές ενστάσεις, για τον τρόπο υλοποίησης τέτοιων προγραμμάτων από τη γνωστή και μη εξαιρετέα ΟΒΕΣ (Ομοσπονδία Βιομηχανικών Σωματείων), εγείρει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας. "Η παραπάνω ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια δεν έχει καμιά ουσιαστική λειτουργία και παρέμβαση στα προβλήματα των εργαζομένων και η δραστηριότητά της εξαντλείται στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, παίρνοντας διάφορα προγράμματα δεκάδων εκατομμυρίων", σημειώνει σε επιστολή του προς τη ΓΣΕΕ. Κάνει λόγο για καθεστώς αδιαφάνειας στην υλοποίηση του προγράμματος LEONARDO DA VINCI (ανταλλαγή εργαζομένων), επισημαίνοντας ότι, παρότι η ΟΒΕΣ χρηματοδοτείται γι' αυτό, η ΠΥΡΚΑΛ τής χορήγησε 1,4 εκατομ. δρχ. σαν έξοδα μεταφοράς. Επιπλέον, η επιχείρηση πλήρωσε τους μισθούς για ένα μήνα των εργαζομένων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Τέλος, το σωματείο "επειδή - όπως σημειώνει - τόσο το καταστατικό του ΚΕΚ, όσο και η λειτουργία της Ομοσπονδίας που δεν εκπληρώνει στοιχειώδεις καταστατικές διαδικασίες, π.χ. δεν έχει κάνει απολογιστικό συνέδριο τα τελευταία 2,5 χρόνια, δε διασφαλίζουν το αδιάβλητο", ζητά την παρέμβαση της ΓΣΕΕ.

Θα εισακουστεί άραγε;

Μονά - ζυγά δικά τους

Μονά - ζυγά δικά τους τα θέλουν οι θιασώτες της "ελεύθερης αγοράς". Ετσι, με πρόσχημα ότι ο κρατικός έλεγχος στις τιμές και τις επιχειρήσεις αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία για τον πληθωρισμό και τα άλλα προβλήματα της οικονομίας, θεσμοθετούν την "απελευθέρωση" της αγοράς και της οικονομίας σαν το φάρμακο που θα λύσει τα προβλήματα. Και όταν οι νόμοι της "ελεύθερης" αγοράς - επειδή ακριβώς συνδυάζονται με ελευθερία και την ασυδοσία των καπιταλιστών να αποσπούν μεγαλύτερα υπερκέρδη - δεν τιθασεύουν τις τιμές και διογκώνουν τα κρατικά ελλείμματα, τότε, ξαναθυμούνται τις μεθόδους ελέγχου, με σπασμωδικό βέβαια και αποσπασματικό τρόπο. Προχωρούν σε διοικητικές πράξεις - σαν κι αυτές που ανακοίνωσε η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας ή πριν ένα μήνα η Βάσω Παπανδρέου, με την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων - παραβιάζοντας τους νόμους της δικής τους "ελεύθερης" αγοράς. Οι σπασμωδικές αυτές παρεμβάσεις, που γίνονται κάτω από το βάρος της έξαρσης του πληθωρισμού και των άλλων προβλημάτων της οικονομίας, λόγω της κερδοσκοπικής ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου, αποτελούν βέβαια και μια ομολογία για την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής τους. Ομως, με τέτοιες παρεμβάσεις - που η κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο τα θέλουν μονά - ζυγά δικά τους, φορτώνοντας και πάλι τα σπασμένα στους εργαζόμενους - τα προβλήματα δε λύνονται.

Τα όπλα της εξάρτησης

"Εχουμε αυξήσει σε τεράστιο βαθμό την ικανότητα της Τουρκίας και της Ελλάδας να πολεμήσουν μεταξύ τους". Η κυνική αυτή διαπίστωση, παρόλο που διακρίνεται και από μια ανησυχία, ανήκει σε αναλύτρια του Αμερικανοβρετανικού Συμβουλίου Πληροφοριών Ασφαλείας, που είδε το φως της δημοσιότητας και έγινε με αφορμή τη χορήγηση στην Τουρκία 992 ακόμα αρμάτων μάχης από το πλεόνασμα του αμερικανικού στρατού. Εξάλλου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Αμερικανών ειδικών, η πρακτική αυτή του Πενταγώνου ενισχύει τους περιφερειακούς οπλικούς ανταγωνισμούς, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας και της Τουρκίας. Να σημειωθεί επίσης ότι οι Αμερικανοί τα χρήματα που εισπράττουν από αυτές τις αγορές, τα διαθέτουν για την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων. Με ένα σμπάρο λοιπόν όχι ένα, αλλά πολλά τρυγόνια... Και τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο χωρών ενισχύουν. Και την εξάρτησής τους από αυτούς εδραιώνουν. Και μοσχοπουλάνε οπλικά συστήματα, που σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να πάνε για απόσυρση. Βέβαια, οι διαπιστώσεις των Αμερικανών τα λένε όλα από μόνες τους. Το μόνο που δεν ομολογούν άμεσα είναι ότι πρόκειται για μια παγίδα που έχουν στήσει, στην οποία έχουν πέσει οι δύο χώρες και ότι ο μόνος που ωφελείται από αυτή την ιστορία είναι η πολιτική του διαίρει και βασίλευε.

ΕΚΑΣ

Ως εδώ φτώχεια

και πείνα

τώρα πια

μη χολοσκάς,

τον ερχόμενο

το μήνα

αρχινάει

το ΕΚΑΣ,

και μισή θα πέφτει

"χήνα"

στους συνταξιούχους

"κας"!

Ως εδώ "πώς

θα τη βγάλω,

με το νοίκι

και λοιπά...",

τώρα φτάνει

το "ρεγάλο"

του καινούριου

του παπά,

που 'ναι, όπως λεν,

μεγάλο...

δεν το λέω,

α, πα, πα!

Ο οίστρος

Το "άδοξο" τέλος του θεάτρου Εβερτ

Θυμάστε τον "ανένδοτο" πόλεμο που είχε κηρύξει ο Μ. Εβερτ, ενάντια στους "βαρόνους των ΜΜΕ", όταν πριν από τρεις βδομάδες περίπου απαριθμούσε επιλεκτικά ορισμένα από τα, γνωστά στους πάντες, ονόματα των εκδοτών - επιχειρηματιών; Αυτό ήταν. Προχτές ο πρόεδρος της ΝΔ αποφάσισε να αλλάξει τροπάρι, γιατί κινδύνευε να "παρεξηγηθεί" από τα αφεντικά των ΜΜΕ. Ετσι στη συζήτηση, που αφορούσε στην τροπολογία για την ονομαστικοποίηση των μετοχών ανέκρουσε πρύμναν και προτίμησε να αποχωρήσει από την ψηφοφορία, αφού μοίρασε μερικές κορόνες "αντίστασης" για το θεαθήναι, προφανώς για να διευκολύνει την κυβέρνηση να ψηφίσει ανενόχλητη την τροπολογία.

Κανέναν δεν είχε πείσει ο πρόεδρος της ΝΔ για τον "ιερό αγώνα" του ενάντια στους εκδότες, αλλά η στάση του στη Βουλή αφαίρεσε εντελώς τις μάσκες.

Οσον αφορά την κυβέρνηση Σημίτη δεν υπάρχει κανένα θέμα. Οι άνθρωποι γραμμάτια εξοφλούν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ