ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Ιούνη 1996
Σελ. /64
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Στην κόλαση της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας

Παμβολιώτικο συλλαλητήριο την Τετάρτη. Μιλάνε στο "Ρ" εργαζόμενοι και συνδικαλιστές

Η αποβιομηχάνιση οδηγεί σε "παραγωγική νέκρωση" το Βόλο και η ανεργία σπρώχνει χιλιάδες εργαζόμενους στο "κοινωνικό περιθώριο". Οι εργαζόμενοι της περιοχής χαρακτηρίζουν την αποβιομηχάνιση "κατάρα" και την ανεργία "κόλαση". Γνωρίζουν, όμως, ότι αυτή η "κατάρα" δεν αντιμετωπίζεται με "ξόρκια" και η αποφυγή αυτής της "κόλασης" δεν επιτυγχάνεται με ...νηστείες και προσευχές. Αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο ότι δε φτάνει να σωθούν κάποιες βιομηχανίες από τη "λαίλαπα" της αποβιομηχάνισης και να ληφθούν κάποια μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων, αλλά χρειάζεται το μαζικό κίνημα να θέσει και πολιτικούς στόχους, προκειμένου να "κλείσουν οι πηγές", απ' όπου αναβλύζουν τα προβλήματα. Και οι "πηγές" βρίσκονται στα κέντρα, όπου κατοικοεδρεύουν τα υπουργεία των ελληνικών κυβερνήσεων και στις Βρυξέλλες, απ' όπου δίνονται οι εντολές της ΕΕ για την εφαρμογή της πολιτικής, που οδηγεί στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης κι επιχειρεί τη μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα φτηνών υπηρεσιών και τουρισμού.

Το παμβολιώτικο συλλαλητήριο κατά της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας, που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο, την Τετάρτη 12 Ιούνη, στις 12 το μεσημέρι στη συμβολή των οδών Ερμού και Καρτάλη,μπορεί και πρέπει ν' αποτελέσει μια απαρχή αγωνιστικών κινητοποιήσεων που θα κινούνται στις παραπάνω κατευθύνσεις.

Βεβαίως, οι εργαζόμενοι του Βόλου δεν μπορούν να εμπιστεύονται την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα, όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε στις αγωνιστικές διαθέσεις τους, αλλά, κινούμενη στη λογική του ταξικού συμβιβασμού και της συναίνεσης, υπονόμευσε τους αγώνες, έκανε ό,τι μπορούσε για να απομονώσει τις συνεπείς ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις και να διασπάσει την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος. Για να μην εξελιχθεί, λοιπόν, κι αυτό το συλλαλητήριο σε "μια τουφεκιά" οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της Μαγνησίας φέρονται αποφασισμένοι να βάλουν τη δική τους, ταξική "σφραγίδα" στο αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων, να τις κλιμακώσουν και να συντονίσουν τα βήματά τους με την πάλη των αγροτών και των επαγγελματοβιοτεχνών της περιοχής, για τη σωτηρία της παραγωγικής βάσης και την ανάπτυξη.

Κοινό μέτωπο

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μαγνησία και τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων της περιοχής, μιλούν στο "Ρ" συνδικαλιστές του Βόλου.

Η Γιάννα Παπαμήτρου,άνεργη της "Βαμβακουργίας", επισημαίνει: "Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από την ανεργία. Είναι φοβερό να θέλεις και να μπορείς να δουλέψεις και να σου στερούν αυτή τη δυνατότητα. Είναι προκλητικό και ανήθικο, οι κυβερνώντες να "παίζουν" με την αγωνία μας για το μεροκάματο, να υπόσχονται λύση στο πρόβλημα και την άλλη μέρα να αναιρούν. Οι βιομήχανοι και οι κυβερνήσεις δεν καταλαβαίνουν άλλη γλώσσα, παρά αυτή του αγώνα. Δυστυχώς, μέσα στο σύστημα που ζούμε, είμαστε αναγκασμένοι να κατεβαίνουμε στο πεζοδρόμιο της πάλης για να εξασφαλίσουμε το ανθρώπινο και ιερό δικαίωμα στη δουλιά".

Ο Γ. Λούμας,μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου(ΠΟΕΜ), τονίζει: "Οταν οι κυβερνήσεις καταδικάζουν μια ολόκληρη περιοχή, όπως η Μαγνησία, σε "μαρασμό", δεν μπορεί κανείς εργαζόμενος να περιμένει "βοήθεια εξ ουρανού", αλλά πρέπει ν' αντιδράσει. Οταν η ΕΕ επιχειρεί, με τις αποφάσεις του Μάαστριχτ και τη "Λευκή Βίβλο", να μετατρέψει τη χώρα μας σε "παραγωγική έρημο", δούλη των πολυεθνικών, του μεγάλου κεφαλαίου, ο λαός μας, με πρωτοπορία την εργατική τάξη, πρέπει ν' αντισταθεί. Στο Βόλο, η εργατική τάξη, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, δίνει τη μάχη για τη σωτηρία της παραγωγικής βάσης, για τα εργατικά δικαιώματα, για την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ότι αν δεν ανατραπεί η πολιτική που ευθύνεται γι' αυτή την κατάσταση, δε θα 'χουμε επιτύχει ολοκληρωτικά τους στόχους μας".

Και ο Τ. Τριανταφυλλάκος,μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), συμπληρώνει: "Για να ανατραπεί αυτή η πολιτική απαιτείται η δημιουργία ενός κοινού μετώπου της εργατικής τάξης με την αγροτιά και τους ΕΒΕ. Ενός μετώπου αντιμονοπωλιακού, αντιιμπεριαλιστικού, που θα αγωνίζεται για τη λύση των προβλημάτων και ταυτόχρονα θα ανοίγει το δρόμο για την κοινωνική αλλαγή στη χώρα μας. Διότι γνωρίζουμε πως μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα πάντα θα υπάρχει η εκμετάλλευση των εργαζομένων, η ανεργία, ο κοινωνικός παραγκωνισμός και αποκλεισμός. Στην πορεία συνειδητοποίησης της ανάγκης δημιουργίας αυτού του μετώπου, θα ξεπερνιούνται και τα προβλήματα που δημιουργούν οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος που κινούνται στη λογική του ταξικού συμβιβασμού και της συναίνεσης, θα αλλάζει ο συσχετισμός δύναμης υπέρ των συνεπών ταξικών δυνάμεων στο μαζικό λαϊκό κίνημα, θα πολιτικοποιούνται οι αγώνες, θα δημιουργούνται προϋποθέσεις για το άλμα στη σοσιαλιστική κοινωνία".

"ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΑ ΒΟΛΟΥ"
Πώς έφτασε στο κλείσιμο

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πού στοχεύει και πού οδηγεί η πολιτική της αποβιομηχάνισης, την οποία εντέλλεται η ΕΕ και εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, αποτελεί η "Βαμβακουργία Βόλου". Μια επιχείρηση που πριν λίγα χρόνια ήταν κερδοφόρα και απασχολούσε 1.000 εργαζόμενους, εδώ και μήνες δε λειτουργεί. Η ευθύνη γι' αυτή την κατάληξη βαρύνει και τον ιδιώτη επιχειρηματία, αλλά και τις κυβερνήσεις, οι οποίες, αντί να δώσουν ουσιαστική και βιώσιμη λύση στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, χρηματοδοτούσαν, μέσω των τραπεζών, συνεχώς, με "δανεικά κι αγύριστα" τον ιδιοκτήτη της, τα λεφτά "φαγώνονταν" και τα προβλήματα παρέμεναν και αυξάνονταν. Τα πρώτα προβλήματα εμφανίστηκαν στη "Βαμβακουργία" το 1988, όταν ο επιχειρηματίας, προφασιζόμενος ότι η επιχείρηση αντιμετώπιζε εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και δεν μπορούσε να διαθέσει τα προϊόντα της στη διεθνή και εγχώρια αγορά, άρχισε να απολύει σωρηδόν εργαζόμενους. Μέσα στο 1988 απέλυσε 200. Παρ' όλα αυτά τα προβλήματα δε λύθηκαν και η "Βαμβακουργία" βάδιζε από το κακό στο χειρότερο.

Την επαύριο των εκλογών του 1993, ανακοινώνει ότι θέτει σε διαθεσιμότητα άλλους 260 εργαζόμενους, που στη συνέχεια θα απολυθούν. Με τον εκβιασμό των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων και χρησιμοποιώντας τους εργαζόμενους ως "ομήρους", ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης απαιτεί συνεχώς δανειοδότηση από τις τράπεζες. Δεν αρκείται στη ρύθμιση των χρεών, ύψους τότε το 1994, 5,7 δισ. δραχμών και στην έγκριση επενδύσεων 1,6 δισ. δραχμών, αλλά ζητά να του δοθούν και άλλα 500 εκατομμύρια δραχμές, ως κεφάλαιο κίνησης. Οι εκβιασμοί συνεχίζονται και τον Μάη του 1995 οι τράπεζες Εθνική, Ιονική, Εμπορική και Αγροτική, χορηγούν, έναντι χαρτοφυλακίου μετοχών, 1,4 δισ. δραχμές, ενώ ταυτόχρονα άλλοι 150 εργαζόμενοι αποχωρούν "οικειοθελώς". Κι αυτά τα λεφτά "φαγώθηκαν" και η ομαλή επαναλειτουργία της "Βαμβακουργίας" δεν εξασφαλίστηκε. Στις αρχές του 1996 ο ιδιοκτήτης παίρνει κι άλλα 120 εκατομμύρια δραχμές, ενώ χρωστά και εκατομμύρια δραχμές στους εργαζόμενους για δεδουλευμένα. Κι αυτά "φαγώνονται". Σήμερα η "Βαμβακουργία" - στην οποία παρέμειναν 530 από τους 1.000 εργαζόμενους - δε λειτουργεί και πριν λίγες μέρες οι τράπεζες προχώρησαν σε αγωγή στο Εφετείο Λάρισας, ζητώντας να τεθεί η επιχείρηση σε εκκαθάριση.

Ολα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι της "Βαμβακουργίας" προχώρησαν σε αγώνες, διεκδικώντας την εξασφάλιση της δουλιάς τους και την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης, την οποία θεωρούν βιώσιμη. Ομως αυτοί οι αγώνες δε βρήκαν την κατάλληλη συμπαράσταση από το Εργατικό Κέντρο Βόλου και άλλους φορείς της περιοχής. Η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου προσανατόλιζε τους εργαζόμενους της "Βαμβακουργίας" σε αγώνες για να χρηματοδοτείται συνεχώς ο επιχειρηματίας, συρρικνώνοντας τους ορίζοντες της πάλης τους και αποπροσανατολίζοντάς τους, ενώ δεν προωθούνταν το αίτημα που έθετε η ΕΣΑΚ και αφορούσε την ένταξη της επιχείρησης στον ΟΑΕ και την εφαρμογή κλαδικής πολιτικής για την κλωστοϋφαντουγρία.

Την ίδια αποπροσανατολιστική και υπονομευτική στάση κρατούσε και η Νομαρχία Μαγνησίας και δήμαρχοι της περιοχής, θέτοντας έτσι φραγμούς στις ουσιαστικές διεκδικήσεις των εργαζομένων και στη δημιουργία κοινού μετώπου πάλης των φορέων της Μαγνησίας.

Με τις τελευταίες εξελίξεις στη "Βαμβακουργία", οι εργαζόμενοι της περιοχής συνειδητοποιούν πως κύριος υπεύθυνος γι' αυτή την κατάσταση είναι η πολιτική αποβιομηχάνισης, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, υποτασσόμενες στις επιλογές της ΕΕ. Και αντιλαμβάνονται ότι για να λυθεί το πρόβλημα της επιχείρησης, για να σταματήσει το κλείσιμο των εργοστασίων, για ν' αντιμετωπιστεί η ανεργία και να έρθει η ανάπτυξη, πρέπει ν' ανατραπεί αυτή η πολιτική και να εφαρμοστεί από άλλους μια άλλη, προς όφελος της εργατικής τάξης, του λαού μας και της Ελλάδας.

Τα κείμενα έγραψε ο Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΛΙΜΑΝΙ ΡΑΦΗΝΑΣ
Συνεχίζονται παράνομα οι εργασίες

Προκαλώντας κυβέρνηση και εργολάβοι συνεχίζουν τις εργασίες επέκτασης του λιμανιού της Ραφήνας, παρά την απόφαση προσωρινής αναστολής των εργασιών, που πήρε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Απόφαση για την έστω και προσωρινή παύση έργου, άσχετου με τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής και που εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των Ευρωπαίων "εταίρων", των εφοπλιστών και των κατασκευαστικών εταιριών.

Ενός έργου που ξεκίνησε, χωρίς να υπολογιστούν οι μεγάλοι κίνδυνοι που εγκυμονεί για το περιβάλλον, καθώς το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας,που εκβάλλει στο σχεδιαζόμενο λιμάνι, μπορεί να καταστρέψει τα λιμενικά έργα, να υποβαθμίσει τις παραλίες της πόλης και μειώνει ήδη το βάθος του πυθμένα, δεσμεύοντας και σημαντικά ποσά για μελλοντικές εκβαθύνσεις του.

Η εμμονή της κυβέρνησης στην κατασκευή του λιμανιού "καταδικάστηκε" τις προηγούμενες μέρες. Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε τους αρμόδιους να συνεχίσουν τις εργασίες (συνεχίζονταν τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές). Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έδωσε εντολή το προηγούμενο διάστημα για επίσπευση των εργασιών. Η εμμονή αυτή και η αποδοχή του έργου δεν είναι βέβαια πρωτόγνωρη, ούτε εμφανίζεται μόνο από τους κυβερνητικούς παράγοντες. Στις αρχές του '95 το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής φρόντισε να εγκρίνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των έργων επέκτασης του λιμανιού. Η έγκριση δόθηκε κατά πλειοψηφία και με μυστική ψηφοφορία, παρά τις αντιδράσεις ορισμένων συμβούλων και την αντίθετη ομόφωνη απόφαση όλων των φορέων της Ραφήνας. Μεθόδευση, για να παραμείνουν άγνωστοι αυτοί, που, υπακούοντας τυφλά στις επιταγές του υπερεθνικού κέντρου των Βρυξελλών και των εδώ εκπροσώπων του, στη βάση της συναλλαγής με κυβερνητικούς παράγοντες αποδέχονται κατασκευή έργου που καταστρέφει όλη την ανατολική παραλία της Αττικής.

Στη συνέχεια και στις 9 Οκτώβρη και 16 Νοέμβρη 1995, κάτοικος της Ραφήνας μέλος της επιτροπής κατά του Αεροδρομίου των Σπάτων και της επέκτασης του λιμανιού της Ραφήνας στέλνει επιστολές στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Ζητά να διακοπούν άμεσα τα έργα κατασκευής του νέου λιμανιού, τονίζοντας ότι με αυτά θα εγκλωβιστεί η εκβολή του Μεγάλου Ρέματος, που εμπίπτει στην περιοχή επέκτασης του λιμανιού και ότι αυτό θα εκβάλει μεγάλες ποσότητες φερτών υλών στο λιμάνι. Ετσι, υπογραμμίζει, θα καταστραφεί η παραλία της Ραφήνας αλλά και το λιμάνι, για τη διατήρηση του οποίου θα επιβαρύνεται το δημόσιο κάθε χρόνο με μεγάλες δαπάνες για την εκβάθυνσή του. Επισημαίνει ότι μετά την κατασκευή, πριν τέσσερα χρόνια, του τμήματος του προσήνεμου μόλου και κυματοθραύστη, παρουσιάστηκε σημαντική προσάμμωση, ιδιαίτερα εμφανής στο βορειοδυτικό τμήμα της παραλίας, όπου έχει επεκταθεί η ξηρά και απομακρυνθεί η ακτή. Εκφράζει, επίσης, την υπόνοια για προσάμμωση ήδη στο χώρο ελιγμών των πλοίων.

Η "ΑΔΚ Σύμβουλοι Μηχανικοί ΑΕ" και η "Ανάλυση Οικοσυστημάτων ΕΠΕ",που συνέταξαν τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με επιστολή τους στο ΥΠΕΧΩΔΕ, στις 12 Δεκέμβρη 1995, αναγνωρίζουν ότι η ακτογραμμή στην περιοχή του λιμανιού θα μεταβληθεί και ότι το πλάτος της παραλίας της Ραφήνας σταδιακά θα αυξηθεί. Αναφέρουν ότι η εκτίμηση στερεοπαροχής του Μεγάλου Ρέματος στη μελέτη έγινε πριν από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι του '95 στην Πεντέλη και ότι, ενώ ο ετήσιος όγκος στερεοπαροχής από το Ρέμα είχε υπολογιστεί αρχικά σε λίγες χιλιάδες κυβικά μέτρα, μετά τις πυρκαγιές μπορεί να φτάσει σε εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα.

Αναφέρει, εξάλλου, ότι αν δε γίνουν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα οι επιπτώσεις από αυξημένα φερτά υλικά θα είναι: α) Η ποιότητα της παραλίας (μετά την κατασκευή των νέων υλικών έργων θα είναι μέσα στη λιμενολεκάνη του λιμανιού), θα υποβαθμιστεί. β) Το μέγεθός της θα αυξηθεί και γ) οι προσχώσεις μπορεί σε μερικά χρόνια να περιορίσουν το λειτουργικό βάθος σε ορισμένες περιοχές του λιμένα, κάτι που όπως αναφέρουν μπορεί να αντιμετωπιστεί με περιοδικές εκβαθύνσεις, "στοιχείο που συνεπάγεται αύξηση του λειτουργικού κόστους του λιμένα".

Στις 9 και 30 Γενάρη φέτος πραγματοποιούνται στη νομαρχία Αν. Αττικής δύο συσκέψεις, όπου συμμετείχαν ο νομάρχης Αν. Αττικής Δ. Φράγκος,υπηρεσιακοί παράγοντες της νομαρχίας, εκπρόσωποι του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και ο αντιπρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρίας ΠΑΡΝΩΝ ΑΕ (κατασκευάζει το κυρίως μέρος του έργου), που σημειωτέον είναι γιος του προέδρου της διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά Ευάγγ. Κουλουμπή.Σύσκεψη για να "εξεταστούν τα προβλήματα και η χρονική πορεία λιμενικών έργων, που έχουν άμεση σχέση με την πρυμνοδέτηση των οχηματαγωγών και των επιβατικών πλοίων του λιμένα" και να δηλωθεί τελικά η ανάγκη για επιτάχυνση των εργασιών! Οπως δηλώνει ο επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Αν. Αττικής Νίκος Στεφανίδης,που παρευρέθηκε στη σύσκεψη, αυτή έγινε, προκειμένου ο νομάρχης και οι συν αυτώ να αποποιηθούν της ευθύνης, αν προκύψουν προβλήματα στο μέλλον και οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΥΕΝ να βρουν θέσεις, όπου θα "δένουν" τα καράβια σε ένα λιμάνι που δεν έχει τις προδιαγραφές για τόσα δρομολόγια.

Στις 23 Φλεβάρη οι βουλευτές του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης και Γεράσιμος Αραβανής καταθέτουν ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εμπορικής Ναυτιλίας, ζητώντας να μάθουν, αν προτίθενται να επανεξετάσουν την ανάγκη κατασκευής του έργου, το οποίο θα είναι καταστροφικό για όλη την παραλία της Ανατολικής Αττικής. Τονίζουν ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις εμμένουν στην κατασκευή ενός τεράστιου λιμανιού εκεί, εξυπηρετώντας μόνο τα συμφέροντα της κατασκευαστικών εταιριών, των εφοπλιστών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Υπογραμμίζουν ότι τα διάφορα έργα επέκτασης παρουσιάζουν κακοτεχνίες, ότι σπαταλώνται εκατοντάδες εκατομμύρια και ότι για το έργο υπάρχει ελλιπής περιβαλλοντική - κατασκευαστική μελέτη, που δεν εξετάζει τα θαλάσσια ρεύματα και το γεγονός ότι στο λιμάνι καταλήγει το "Μέγα Ρέμα Ραφήνας", που κατεβάζει τόνους λάσπης, με κίνδυνο να καταστραφούν οι εγκαταστάσεις του λιμανιού. "Τα παραπάνω αποδεικνύονται και από τις φυσικές δυσκολίες που καθημερινά παρουσιάζονται στην εξέλιξη των έργων (σ.σ. κάτι που επιβεβαιώθηκε και με τη νεροποντή της Τετάρτης, οπότε τόνοι λάσπης κατέκλυσαν τον κόλπο του λιμανιού). Οι τωρινές εγκαταστάσεις του λιμανιού είναι αρκετές, για να καλύψουν τις γραμμές των Κυκλάδων και της Εύβοιας" σημειώνουν.

Στο μεταξύ, αιρετοί της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, φορείς και κάτοικοι της Ραφήνας σχηματίζουν την "Επιτροπή κατά της επέκτασης του λιμανιού της Ραφήνας και της κατασκευής του αεροδρομίου των Σπάτων". Οπως αναφέρει το μέλος της Δ. Μακρής,η επιτροπή συγκροτήθηκε, εξαιτίας της αδράνειας της δημοτικής αρχής της Ραφήνας να πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις για την αποτροπή της επέκτασης, δημοτική αρχή, την οποία καλεί να ενεργοποιηθεί στην κατεύθυνση ανατροπής των σχεδιασμών επέκτασης του λιμανιού, να ευθυγραμμιστεί με τα πραγματικά συμφέροντα της περιοχής και να σταματήσει να χρησιμοποιεί το θέμα "λιμάνι" εκβιάζοντας την κυβέρνηση για να αποσπάσει υποσχέσεις.

Η επιτροπή αυτή πραγματοποιεί σήμερα σύσκεψη φορέων και κατοίκων στη Ραφήνα, για να ενημερώσει σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το λιμάνι της Ραφήνας, το αεροδρόμιο των Σπάτων και την κατασκευή της λεωφόρου Σταυρού - Ραφήνας.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ραφήνας Ανδ. Κεχαγιόγλου, με δηλώσεις του στο "Ρ" υποστηρίζει ότι έκανε προσφυγή στο ΣτΕ, για να προσβάλλει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να επιτύχει την οριστική αναστολή των έργων και άλλη μία κατά της αντίστοιχης Μελέτης του εργοταξίου. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι η προσφυγή του δήμου πιθανότητα θα συνεκδικαστεί μαζί με άλλη που έκανε ο προαναφερόμενος ιδιώτης, ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής κατά της επέκτασης. Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνεκδίκαση θα γίνει σε περίπου 15 μέρες. Σε ερώτηση, πάντως, του "Ρ" για το ποιες άλλες ενέργειες έκανε ο δήμος, για να εκδηλώσει την αντίθεσή του, ο δήμαρχος απάντησε "τι άλλο να κάνουμε; Περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και θα δούμε".

Σε ό,τι αφορά την αίτηση αναστολής του κατοίκου και μέλους της επιτροπής στο ΣτΕ, για την αναστολή εκτέλεσης της κοινής απόφασης των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Εμπορικής Ναυτιλίας, σχετικά με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή νέων λιμενικών έργων του λιμανιού της Ραφήνας, εξετάστηκε από την Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου στις 23/5. Η Επιτροπή αναγνώρισε ότι στο σχεδιασμό των έργων δεν πάρθηκε υπόψη ότι ο χείμαρρος Μεγάλο Ρέμα εμπίπτει στην περιοχή επέκτασης, ότι δεν πάρθηκαν υπόψη και δεν εκτιμήθηκαν οι συνέπειες της μεταφοράς των φερτών υλικών του ρέματος, τόσο από άποψη αλλοίωσης της ακτογραμμής της παραλίας, όσο και από άποψη αντιμετώπισης του σχετικού περιβαλλοντικού κινδύνου, που συνεπάγεται η μεταφορά των φερτών υλικών και μάλιστα σε περιόδους πλημμυρών. Το ΣτΕ κατέληξε ότι, επειδή ο κίνδυνος καταστροφικής βλάβης του περιβάλλοντος, είναι πρόδηλος, δικαιολογείται η προσωρινή αναστολή εκτέλεσης των έργων, μέχρι να δικαστεί οριστικά η αίτηση αναστολής στις 6 του Νοέμβρη φέτος.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Εκθετη πολλαπλώς η κυβέρνηση

Μετά τους επιστήμονες του Πολυτεχνείου και η Τεχνική Υπηρεσία του ΕΣΔΚΝΑ εντοπίζει σοβαρά κενά στη μελέτη που έκανε το ιδιωτικό γραφείο του Παρασκευόπουλου και με επιστολή της, ανάμεσα σε πλήθος άλλων παρατηρήσεων, αφήνει να εννοηθεί η ύπαρξη μεθόδευσης σε ό,τι αφορά την εξαίρεση των πρώτων στη βαθμολογία θέσεων "Ριτσώνα 1 και 2"

Νέα τροπή πήρε από χτες η υπόθεση των σκουπιδιών, καθώς όπως προκύπτει πλέον και από τις παρατηρήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΕΣΔΚΝΑ - σχετική αποκάλυψη έκανε προχτές και η ομάδα του Πολυτεχνείου - το ιδιωτικό μελετητικό γραφείο του Παρασκευόπουλου παρανόμησε ουσιαστικά εξαιρώντας αυθαίρετα τις θέσεις "Ριτσώνα 1 και 2" από το κείμενο ανάλυσης και σύγκρισης στοιχείων που κατέθεσε στον ΕΣΔΚΝΑ, παρότι είχε συμβατική υποχρέωση να εντάξει αυτούς τους χώρους στην ανάλυση και σύγκριση. Την εξαίρεση αυτή είναι ήδη γνωστό από καιρό ότι την είχε αξιώσει ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Η ευθέως παράνομη ικανοποίηση αυτής της αξίωσης και η προχτεσινή δημοσιοποίηση στοιχείων της μελέτης χωρίς να περιλαμβάνονται σ' αυτά και οι αξιολογήσεις για τις θέσεις "Ριτσώνα 1 και 2", οδήγησε στον ξεσηκωμό του Αυλώνα, οι κάτοικοι του οποίου ενώ γνώριζαν μέχρι εκείνη την ώρα ότι η περιοχή τους είναι τελευταία στην αξιολόγηση, μάθαιναν ξαφνικά ότι το "μαγείρεμα" των στοιχείων τούς κατατάσσει στην πρώτη θέση. Το μέγεθος της μεθόδευσης αναδεικνύεται πλέον τεράστιο και η αποκάλυψή της έχει οδηγήσει ήδη σε εκρηκτικές αντιδράσεις. Μετά την προχτεσινή αποκάλυψη από την ομάδα του Πολυτεχνείου ότι οι θέσεις "Ριτσώνα 1 και 2" έχουν πολύ υψηλότερη βαθμολογία από οποιαδήποτε άλλη περιοχή, η χτεσινή δημοσιοποίηση (σ.σ. από την εφημερίδα "Τα ΝΕΑ") της επιστολής της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΕΣΔΚΝΑ που περιλαμβάνει πλήθος σοβαρότατων παρατηρήσεων επί της μελέτης του ιδιωτικού μελετητικού γραφείου, ελάχιστα περιθώρια μένουν πλέον στην κυβέρνηση για να συνεχίσει να υποστηρίζει μία τέτοια διάτρητη μελέτη. Ταυτόχρονα σε δεινή θέση βρίσκεται πλέον και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ, Θ. Καρούτζος, καθώς πληθαίνουν πλέον οι επώνυμες φωνές αιρετών που ζητούν την παραίτησή του (πρόεδρος ΤΕΔΚΝΑ κ.ά.) γιατί δέχτηκε να καταρρακώσει το κύρος του Συνδέσμου παίζοντας το κυβερνητικό παιχνίδι.

Οι αντιδράσεις

Στο δρόμο βρέθηκαν και χτες οι κάτοικοι της Κερατέας, αντιδρώντας έτσι στη χωροθέτηση ΟΕΔΑ στην περιοχή τους. Μέχρι χτες το απόγευμα οι κάτοικοι είχαν αποκλείσει τη λεωφόρο Λαυρίου και τις παρακαμπτήριες οδούς προς Κουβαρά και Μεγάλη Αυλή, ενώ υπόσχονταν ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Μικροεπεισόδια έγιναν το μεσημέρι. Αργά το απόγευμα αναμενόταν να αρχίσει η συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής που θα αποφάσιζε τις παραπέρα κινητοποιήσεις. Η σχετική πρόταση προβλέπει το κλείσιμο των δρόμων μέχρι και σήμερα το βράδυ και επανεξέταση της κατάστασης.

Συνέχεια στον αγώνα τους έδωσαν χτες και οι κάτοικοι του Αυλώνα, που κατέλαβαν τα διόδια Σχηματαρίου από τις 3 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ, επέτρεψαν όμως την ελεύθερη διέλευση των αυτοκινήτων. Τη Δευτέρα οι Αυλωνίτες θα συγκεντρωθούν, στις 8.30 πμ. στην πλατεία του Αυλώνα, με κατεύθυνση το ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου θα πραγματοποιήσουν συμβολική κατάληψη.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Η Νομαρχιακή Επιτροπή Πειραιά της ΠΕΑΕΑ,η ΚΟΒ Αίγινας του ΚΚΕ, ο Σύλλογος Φίλων της Αντίστασης Πειραιά και οι συγγενείς των εκτελεσμένων των φυλακών της Αίγινας τελούν μνημόσυνο σήμερα.

Συγκέντρωση στην προβλήτα των πλοίων της Αίγινας στις 7.30 π.μ. και αναχώρηση στις 8 π.μ. με το πλοίο "ΕΥΤΥΧΙΑ".

  • Το παράρτημα ΛΑΜΙΑΣ και ΔΟΜΟΚΟΥ της ΠΕΑΕΑ σήμερα στις 11 π.μ. διοργανώνουν εκδήλωση στον Αγιο Στέφανο (Κούρνοβο), για να τιμηθεί η μνήμη των 106 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τα φασιστικά στρατεύματα κατοχής στις 6 - 6 - 1943. Τα Κεντρικά Γραφεία συμμετέχουν στην εκδήλωση και δρομολογούν πούλμαν, που αναχωρεί από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.45 π.μ. την ίδια μέρα.
  • Τα Παραρτήματα ΘΗΒΩΝ, ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ και οι συγγενείς των σκοτωμένων πατριωτών της περιοχής και του ταξίαρχου Κώστα Αντωνόπουλου (καπετάν Κρόνου), την Κυριακή 16 - 6 - 96,στην Αλυκή Δομβραίνης τιμούν τη μνήμη τους, στο καθιερωμένο χρονιάτικο μνημόσυνο. Καλούνται οι συναγωνιστές και φίλοι του 34ου τάγματος να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.
Αποφάσεις του Συνεδρίου
  • Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ - ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΩΝ της ΠΕΑΕΑ, αύριο Δευτέρα 10 - 6 - 96 στις 6 μ.μ.,πραγματοποιεί σύσκεψη για την ανάλυση των αποφάσεων του Συνεδρίου, στα γραφεία του παρ/τος (Μακρυνίτσας 18).
Σεμινάριο
  • Το Παράρτημα ΑΧΑΡΝΩΝ - ΒΑΘΗΣ της ΠΕΑΕΑ, την Τετάρτη 12 - 6 - 96 στις 7 μ.μ. διοργανώνει Σεμινάριο Εθνικού - Αντιστασιακού Πολιτισμού, στα γραφεία του παρ/τος (Αχαρνών 152α). Θέμα του Σεμιναρίου, που θ' αναπτύξει ο συγγραφέας - ερευνητής του ΚΜΕ και μέλος του παρ/τος Γιάννης Νικολόπουλος, είναι: "Το κοινωνικό περιεχόμενο της Επανάστασης του Εικοσιένα". Θα επακολουθήσει συζήτηση.
Ανακοίνωση ΠΕΕΠΠ
  • Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΕΕΠΠ γνωστοποιεί εκδρομικό πρόγραμμα, περιόδου Ιούνη - Οκτώβρη '96, που θα γίνει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ολες οι εκδρομές είναι αφιερωμένες στα 50 χρόνια του ΔΣΕ.

Η ημερομηνία του ταξιδιού στην Τασκένδη προσδιορίστηκε για τις 18 - 6 - 96.Δηλώσεις συμμετοχής έως 13 Ιουνίου.

Επιθυμίες για ταξίδια σ' άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες να δηλωθούν στα γραφεία της ΠΕΕΠΠ. Πληροφορίες στα γραφεία της Ενωσης (Σωκράτους 79 - 81 3ος όροφος) τηλ.: 5230.526 - 5230.534.

Για την "Καλύβα Στεφανή"
  • Η Διοικούσα Επιτροπή του Παρ/τος ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ της ΠΕΑΕΑ κάνει γνωστό σ' όλα τα Παραρτήματα και τις διάφορες Οργανώσεις, που επιθυμούν να επισκεφθούν την "Καλύβα Στεφανή", τον ιστορικό χώρο απ' όπου ξεκίνησε ο ένοπλος αγώνας με τον αρχικαπετάνιο του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη, ν' απευθύνονται στα τηλέφωνα του παρ/τος: 0236/43775 - 43830 - 43819.
ΚΗΔΕΙΕΣ (Για 9.6. Κυριακή)

Αύριο, Δευτέρα 10 Ιούνη, στις 5.30 μ.μ., από το Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου της Νέας Φιλαδέλφειας, θα γίνει η κηδεία της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ

ΑΝΝΕΤΑΣ ΚΑΛΟΤΥΧΟΥ (Πέτκου)

που πέθανε στις 6 Ιούνη 1996.

Τα παιδιά της Νικηφόρος, Χρήστος και Παναγιώτα.

***

ΛΕΖΑΝΤΑ

Από πορεία στην Αθήνα των εργαζομένων στη Βαμβακουργία Βόλου, ενάντια στο κλείσιμό της

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

Την επέκταση του λιμανιού της Ραφήνας, όπως επιβάλλουν τα συμφέροντα της ΕΕ και του κεφαλαίου, προωθεί η κυβέρνηση

"Αχρηστο" θα είναι σε λίγα χρόνια το υπό κατασκευή νέο λιμάνι, εξαιτίας των μπαζών που κατεβάζει το Μεγάλο Ρέμα (η εκβολή του στο αριστερό μέρος της φωτογραφίας)

"Βιομηχανία" κλειστών εργοστασίων

Η αποβιομηχάνιση σαρώνει τα πάντα στη Μαγνησία, πετώντας στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους. Στα τελευταία 15 χρόνια πάνω από 40 μεγάλες και μικρότερες βιομηχανίες έκλεισαν και πάνω από 6.000 εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλιά. Ανάμεσα στα εργοστάσια που έκλεισαν περιλαμβάνονται η "Μεταλλουργική Χάλυψ" με 700 εργαζόμενους, η "Βιομηχανία Ενδυμάτων Βόλου" με 750, η ΕΒΕΞ με 450, η "Πειραϊκή Πατραϊκή" με 276, τα "ΕΛΣΙ" με 250, η "ΙΝΤΕΞ" με 210, η "Κορακρύλ" με 105,παλιότερα και πρόσφατα η ΤΕΟΚΑΡ,ε 400 εργαζόμενους η "ΠΡΙΜΕΡΑ" και η "Βαβμακουργία" με 530 εργαζόμενους. Μεγάλα προβλήματα λειτουργίας, με κίνδυνο κλεισίματος αντιμετωπίζει η βιομηχανία ντοματοπολτού ΑΔΕΛΚΑΝ στον Αλμυρό, με 900 μόνιμους και εποχικούς εργαζόμενους, η ΑΓΕΤ και η ΕΒΙΕΣΚ ξεπουλήθηκαν στους ιδιώτες και τώρα κινδυνεύουν να περάσουν ολοκληρωτικά στους Ιταλούς και στο τραστ του τσιμέντου, σε μαζικές απολύσεις προχωρούν η ΒΙΟΣΩΛ,η ΒΙΟΠΑΛ,η ΕΥΡΗΚΑ,η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ και πολλές άλλες.

Νέες κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία

Πανελλαδικές απεργίες αποφάσισε η ΟΕΝΓΕ για τις επόμενες δύο βδομάδες

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών που ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου Πεπονή "για την οργάνωση του ΕΣΥ".

Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ),που συνήλθε την Παρασκευή, αποφάσισε δύο πενθήμερες απεργίες, από αύριο μέχρι τις 14 και 17 - 21 Ιούνη και πανελλαδικό συλλαλητήριο για την Παρασκευή 14 Ιούνη,στις 11 π.μ.,έξω από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας.

Η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι την Τετάρτη 12 Ιούνη και την ίδια μέρα νέα Γενική Συνέλευση στο Νοσοκομείο "Σωτηρία". Ακόμη, την Τρίτη 11 Ιούνη θα γίνει συγκέντρωση των γιατρών στις 11 π.μ. στο Πεδίον του Αρεως και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας.

Πέθανε ο Κ. Σταυρακάκης

Πέθανε μετά από πολυήμερη μάχη με το θάνατο, σε νοσοκομείο της Αθήνας, ο αγωνιστής Κωνσταντίνος Σταυρακάκης, πατέρας του συντάκτη του "Ρ" Μανώλη Σταυρακάκη.

Ο Κ. Σταυρακάκης γεννήθηκε το 1924 στο χωριό Ανω Λακώνεια του Νομού Λασιθίου, όπου και κηδεύτηκε. Στην κηδεία του παραβρέθηκαν εκατοντάδες συναγωνιστές και φίλοι του.

Ο Κ. Σταυρακάκης πήρε μέρος στον αντιφασιστικό αγώνα μέσα απ' τις γραμμές του ΕΑΜ και αργότερα καταδικάστηκε σε ισόβια. Εμεινε φυλακισμένος πολλά χρόνια στην Κέρκυρα. Στη διάρκεια της Απριλιανής δικτατορίας συνελήφθη και φυλακίστηκε. Μέχρι την τελευταία στιγμή στάθηκε αγωνιστικά.

Η διεύθυνση και το προσωπικό του "Ρ" εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στο Μανόλη και στην οικογένειά του για το θάνατο του πατέρα του.

Να παρέμβουν οι κάτοικοι της περιοχής

"Στην πορεία των έργων, αποδείχτηκαν οι μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που συνεχίζουν ένα τεράστιο έργο, στο οποίο κατασπαταλιούνται υπέρογκα ποσά, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των κατασκευαστικών και εφοπλιστικών εταιριών", τονίζει ο Νίκος Στεφανίδης, επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Ανατολικής Αττικής". "Αποδείχτηκε η ανευθυνότητα και η ανικανότητα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατολικής Αττικής, που ενέκρινε περιβαλλοντική μελέτη, που έπρεπε να απορριφθεί από τα στοιχεία που εμπεριείχε. Οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να παρέμβουν σε αυτό το πολιτικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό σκάνδαλο. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο να επανεξετάσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να την απορρίψει, εφόσον και οι ίδιοι οι μελετητές, με έγγραφό τους, αναγνωρίζουν τα προβλήματα που θα προκληθούν από τα έργα. Εργα, για τα οποία θα καταξοδευτούν δισεκατομμύρια του λαού. Η κυβέρνηση να δώσει εντολή άμεσα, για να σταματήσουν οι εργασίες και να παρέμβει η Δικαιοσύνη, σχετικά με τον τρόπο εξέλιξης και εκτέλεσης των έργων επέκτασης του λιμανιού".

"ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ"
Βίαιη παραβίαση του νόμου!

Ισχυρή δύναμη του Λιμενικού, υποστηριζόμενη από ειδικές δυνάμεις βατραχανθρώπων, επιστρατεύτηκε από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για να υπερασπίσει, ακόμα και με βία, τα συμφέροντα της αμερικανικής "Οριεντ Λάιν",της πλοιοκτήτριας εταιρίας του κρουαζιερόπλοιου "Μάρκο Πόλο",με σημαία Μπαχάμες,που χτες το πρωί έδεσε για άλλη μια φορά στα ανοιχτά του λιμανιού του Ναυπλίου,σπάζοντας ξανά το καμποτάζ,δηλαδή το νόμιμο και αποκλειστικό δικαίωμα των πλοίων με ελληνική σημαία και πλήρωμα να εκτελούν δρομολόγια ακτοπλοϊας στις ελληνικές θάλασσες.

Η ελληνική κυβέρνηση δε δίστασε να "σηκώσει χέρι" σε Ελληνες εργαζόμενους που θέλησαν να προστατεύσουν το δικαίωμά τους στη δουλιά. Οι 200 περίπου λιμενικοί απώθησαν με τη βία τους 50 περίπου συγκεντρωμένους συνδικαλιστές και ναυτεργάτες στο λιμάνι του Ναυπλίου,όταν θέλησαν χτες το πρωί να μιλήσουν με το πλήρωμα του πλοίου "Μανταλένα", το οποίο ανέλαβε να μεταφέρει στη στεριά τούς επιβάτες του κρουζιερόπλοιου. Οι ναυτεργάτες είχαν συγκεντρωθεί από χτες τα χαράματα στον Πειραιά για να αποτρέψουν τον κατάπλου του "Μάρκο Πόλο". Γύρω στις 8.30 έμαθαν ότι το πλοίο έχει καταπλεύσει στο λιμάνι του Ναυπλίου και αποφάσισαν να συνεχίσουν εκεί τη διαμαρτυρία τους. Στην τραμπούκικη επίθεση των λιμενικών αντέδρασαν και κάτοικοι του Ναυπλίου. Μετά από την επιμονή των συνδικαλιστών τούς επιτράπηκε να μιλήσουν με τους ναυτεργάτες του "Μανταλένα".

Την τραμπούκικη επίθεση κατήγγειλαν η ΚΟ Ναυπλίου του ΚΚΕ και η ΚΟ Ναυτεργατών.

Ανοιχτές οι πληγές στο Αίγιο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή

Συμπληρώνεται στις 14 του Ιούνη ένας χρόνος από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το Αίγιο και τα γύρω χωριά, καταστροφές που αποτέλεσαν ένα επιπρόσθετο παράγοντα στην υποανάπτυξη - υποβάθμιση της περιοχής και στη μείωση του βιοτικού επιπέδου. Ωστόσο, η αποκατάσταση των ζημιών ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, οι ανακατασκευές συναντούν δυσκολίες, γιατί οι όροι χρηματοδότησης γίνονται με τραπεζικά κριτήρια και η κατοικία για τα λαϊκά στρώματα είναι άπιαστο όνειρο, 120 οικογένειες συνεχίζουν να "ζουν" σε καταυλισμό - κοντέινερς, ενώ οι υποσχέσεις της κυβέρνησης αποδείχτηκαν φρούδες ελπίδες...

Γι' αυτούς τους λόγους ο δήμος και οι δημοτικές παρατάξεις, το Εργατικό Κέντρο και τα Σωματεία της πόλης, οι αγρότες, οι επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς επιλέγουν το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης και διοργανώνουν την Παρασκευή, 14 του Ιούνη στις 8.30 μμ, παναιγιάλεια συγκέντρωση στην πλατεία Λαύρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ