ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κινητοποίηση και για το άρθρο 11

Παρόλο που δεν αρνείται συνολικά το ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας η ΓΣΕΕ, ζητά επαναδιατύπωση του άρθρου 11 για τις ασφαλιστικές εισφορές

Η άρνηση της επιδότησης εργοδοτών, μέσω της κάλυψης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, όπως ορίζει το άρθρο 11 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας,για τη δήθεν ενίσχυση της απασχόλησης, εκφράστηκε από όλες τις παρατάξεις, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Η Ολομέλεια αποφάσισε μάλιστα να συμπεριλάβει την απαίτηση να δεχτεί η κυβέρνηση την επαναδιατύπωση του άρθρου 11,στο διεκδικητικό πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας που θα γίνει στις 13 Ιούνη,με βασικό στόχο την αντίδραση εργαζόμενων και συνταξιούχων στις κυβερνητικές επιλογές για τις συντάξεις.

Παρ' όλα αυτά, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αποδέχεται στο σύνολό του το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, αν και δεν πιστεύει ότι θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, όπως σημείωσε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πρωτόπαππας.Από την άλλη, με την επαναδιατύπωση του άρθρου 11 από τη ΓΣΕΕ, ενισχύεται η κατεύθυνση του νομοσχεδίου για άκρατη επιδότηση των εργοδοτών. Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,σημείωσε τους λόγους που οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ απέρριψαν το νομοσχέδιο, δηλαδή, την προσφορά 220 δισ. δραχμών από τον ΟΑΕΔ στους εργοδότες, την υπονόμευση έως και την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας, το "άνοιγμα του δρόμου" στα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας, την απουσία μέτρων παραπέρα ενίσχυσης των ανέργων, την εξάντλησή του σε θέματα κατάρτισης ως λύση στο πρόβλημα της ανεργίας και, τέλος, στην προσπάθεια κατάργησης της εργοδοτικής ασφαλιστικής εισφοράς.

Ο Γ. Μαυρίκος τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να υπάρξει αντίσταση σε αυτό το νομοσχέδιο και στο άρθρο 11, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί ούτε και την επαναδιατύπωση που πρότεινε η ΓΣΕΕ στο συγκεκριμένο άρθρο.

Προβλήματα στο Ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων

Την έντονη αντίθεσή της στην ένταξη του Ταμείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων στις "διαδικασίες προληπτικού ελέγχου των δαπανών από παροχές προς τους ασφαλισμένους", παρ' ότι το Ταμείο είναι αυτοδύναμο και δεν έχει ενισχυθεί ποτέ από κοινωνικούς πόρους, εκφράζει η Ολομέλεια της ΓΣΕΕ με ψήφισμά της. Η ΓΣΕΕ τονίζει ότι η ενέργεια αυτή δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, επειδή γιατροί και φαρμακοποιοί διέκοψαν την παροχή των υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους! Γι' αυτό καλεί τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να λύσει το θέμα σύμφωνα με τις προτάσεις των εργαζομένων με την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Καταγγέλλουν τον εμπαιγμό

Τον εμπαιγμό που τους γίνεται από το υπουργείο Παιδείας και προσωπικά από τον υφυπουργό, Γ. Πασχαλίδη,καταγγέλλουν οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημοσίων σχολείων.

Το Σωματείο Καθαριστριών καταγγέλλει ότι, ενώ ο υφυπουργός είχε δεσμευτεί από το Φλεβάρη ότι θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το αίτημα για αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης, από εργολαβική σε εξαρτημένη αορίστου χρόνου - δέσμευση που επανέλαβε και στις 17 του Μάη στην πανελλαδική απεργία των καθαριστριών - τελικά το Υπουργικό Συμβούλιο έγινε χωρίς να τεθεί αυτό το ζήτημα.

Η ιστορία του εμπαιγμού όμως έχει και συνέχεια, αφού - όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση - "μετά από ενοχλήσεις του ΔΣ προς τον υφυπουργό, πήραμε ένα έγγραφο που απευθύνεται στον πρωθυπουργό. Εγγραφο που έγινε πρόχειρα, βιαστικά για να μας δοθεί και όχι με γνώμονα τη σοβαρότητα εγγράφου προς τον πρωθυπουργό με σαφείς προτάσεις μελετημένες και τεκμηριωμένες, για να αντιμετωπίσουν το αίτημά μας ολοκληρωμένα και δίκαια". Το Σωματείο καλεί τον υπουργό και τον υφυπουργό Παιδείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενώ καλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 16 του Ιούνη, στις 10.30 π.μ. στο ΕΚΑ.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ
Δουλιά για λίγους και για λίγο...

Για νέα προνόμια εκβιάζει ο βιομήχανος. Να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη δουλιά, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι

Μια βδομάδα το μήνα και τους 120 μόλις από τους 486 εργαζόμενους στην επιχείρηση, απασχολεί από τις αρχές του χρόνου ο Χ. Μανιατάκης,ιδιοκτήτης της "Διεθνούς Βιομηχανίας Ενδυμάτων" στην Καλαμάτα, εκβιάζοντας την προνομιακή του μεταχείριση από τις πιστώτριες τράπεζες. Σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο το πρωί, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ομόφωνα να παρουσιάζονται κάθε πρωί στην επιχείρηση και να διεκδικούν δυναμικά το δικαίωμα στη δουλιά.

Ο εργοδότης, προκειμένου να πετύχει δανειοδότηση 1,2 δισ. δρχ., με ευνοϊκούς όρους, έχει θέσει τους εργαζόμενους σε αναγκαστική άδεια από τις αρχές του χρόνου. Με το πρόσχημα ότι η επιχείρηση έχει "σοβαρό πρόβλημα διάρθρωσης κόστους", προανάγγειλε ομαδικές απολύσεις 300 εργαζομένων χωρίς ακόμα να τις έχει κάνει. Συνεχίζοντας τις θρασύτατες αξιώσεις του, ζητά τη συνδρομή του κράτους, με επιδότηση του κόστους εργασίας και επιπλέον νομοθετική ρύθμιση των χρεών του προς τις τράπεζες (ανέρχονται στα 4 - 5 δισ. δρχ.) σε μακροπρόθεσμη βάση και με επιδότηση του επιτοκίου.

Να σημειώσουμε ότι σε αντίθεση με τα προβλήματα κόστους που επικαλείται ο εργοδότης, η επιχείρηση είναι μια από τις μεγαλύτερες της χώρας στον κλάδο του έτοιμου ενδύματος και μόνο το '95 οι πωλήσεις της ανήλθαν στα 6,651 δισ. δραχμές, από τα οποία τα 2,465 δισ. δρχ. προέρχονταν από εξαγωγές.

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΟΙ
"Κοστούμι" λιτότητας από τον ΟΜΕΔ

Τις προτάσεις του μεσολαβητή καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας και κάνει λόγο για "παρασκήνιο"

Τις απαράδεκτες - όπως χαρακτηρίζει - προτάσεις του μεσολαβητή του ΟΜΕΔ, (Οργανισμός Μεσολάβησης - Διαιτησίας), Χ. Ιωάννου,σχετικά με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της κλωστοϋφαντουργίας, οι οποίες καταδικάζουν τους 50.000 περίπου κλωστοϋφαντουργούς της χώρας σε ουσιαστική μείωση των εισοδημάτων τους, καταγγέλλει με δήλωσή του ο Θ. Ευθυμίου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλάδων Ενδυσης.

Οπως επισημαίνει ο συνδικαλιστής, στα πλαίσια της διαδικασίας μεσολάβησης στον ΟΜΕΔ, πραγματοποιήθηκαν δυο συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εργοδοτών και την παρουσία του συγκεκριμένου μεσολαβητή. Στις συναντήσεις αυτές οι εργοδότες πρότειναν αρχικά να δώσουν αυξήσεις 3 +3,5%, ενώ η εργατική πλευρά, αντικρούοντας τις προκλητικές αυτές προτάσεις των εργοδοτών, παρουσίασε στοιχεία που τεκμηρίωναν τις προτάσεις τους για ουσιαστικές αυξήσεις. Ωστόσο, ο μεσολαβητής πρότεινε τελικά να δοθούν αυξήσεις 4+4,1%, ελάχιστα δηλαδή πάνω απ' όσα πρότειναν οι εργοδότες.

"Θεωρούμε ότι ο συγκεκριμένος μεσολαβητής, με τις απαράδεκτες αυτές προτάσεις του, "κρεμάει" ουσιαστικά τους 50.000 κλωστοϋφαντουργούς της χώρας. Παίρνει υπόψη του μόνο τις ανάγκες των εργοδοτών. Ανάλογο φαινόμενο είχαμε και πέρσι στην ίδια σύμβαση, που αποτελεί και τη σημαντικότερη που υπογράφει η Ομοσπονδία, μιας και αφορά την πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο. Πιστεύουμε ότι αυτό δεν είναι τυχαίο, ότι υπάρχει μεγάλο παρασκήνιο γύρω απ' την υπογραφή αυτής της σύμβασης στον ΟΜΕΔ. Καλούμε την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, που άρον άρον παρέπεμψε τις συμβάσεις στον ΟΜΕΔ, να αναλάβει τις ευθύνες της και να διδαχτεί απ' την αρνητική εμπειρία".

Στάση για την ΠΥΡΚΑΛ

Τετράωρη στάση εργασίας από τις 8πμ έως τις 12μ και συγκέντρωση μπροστά απ' τη Βουλή, πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα, με απόφαση του σωματείου. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την οικονομική και παραγωγική υποβάθμιση της πρώτης αμυντικής βιομηχανίας της χώρας από την κυβέρνηση.

Ανοδος της ΕΣΑΚ στο ΕΚ Αγρινίου

Με τη σημαντική ενίσχυση του ταξικού του προσανατολισμού, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 25ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου.Στο συνέδριο αναδείχτηκαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της περιοχής, όπως της ανεργίας, της μη εφαρμογής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, της προσπάθειας ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, τα προβλήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.

Στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης, ψήφισαν 66 αντιπρόσωποι και έλαβαν: "Εργατική Ενότητα" (ΕΣΑΚ) 36 ψήφους (πριν 29) και 9 έδρες (πριν 6). ΠΑΣΚΕ 19 ψήφους (πριν 26) και 4 έδρες (πριν 5). ΔΑΚΕ 11 ψήφους (πριν 20) και 2 έδρες (πριν 4).

Για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ, ψήφισαν 41 αντιπρόσωποι και έλαβαν: "Εργατική Ενότητα" 31 ψήφους (πριν 26) και 2 αντιπροσώπους (πριν 1). ΠΑΣΚΕ 3 ψήφους (πριν 9) και κανέναν αντιπρόσωπο. ΔΑΚΕ 7 ψήφους (πριν 12) και επίσης κανέναν αντιπρόσωπο (πριν είχε έναν).

Διυπουργική αύριο για τη Ζώνη

Διυπουργική συνάντηση για το θέμα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη, κάτω από το βάρος των πρόσφατων αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων και ανέργων της Ζώνης, του Δήμου Περάματος, των επαγγελματιών και των μαζικών φορέων της πόλης, που είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τους αγώνες τους. Η συνάντηση θα γίνει στις 7 το απόγευμα και θα πάρουν μέρος τα τέσσερα συναρμόδια υπουργεία (Εθνικής Οικονομίας, Βιομηχανίας, Ναυτιλίας, Εργασίας), τα σωματεία της Ζώνης, η δημοτική αρχή, οι εργοδότες και οι εμπλεκόμενοι φορείς. Η απαίτηση που προβάλλεται προς την κυβέρνηση είναι να δοθούν επιτέλους λύσεις στα προβλήματα της Ζώνης και να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που είχε δώσει η κυβέρνηση πριν από 7 μήνες, τον Νοέμβρη του 1995.

Ανεργοι στα σκαλιά του ΟΑΕΔ
Επίσχεση για αποδοχές - ένσημα

Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενες στη βιοτεχνία γυναικείων ενδυμάτων του Κ. Κωστόπουλου,στην οδό Σωκράτους, διεκδικώντας δεδουλευμένα πολλών μηνών που τους οφείλει ο εργοδότης. Οι εργαζόμενες προχώρησαν χτες σε καταγγελία στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ με παρέμβαση της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος ορίστηκε για το θέμα αυτό τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, για την Πέμπτη 13 Ιούνη.

Από πέρσι το καλοκαίρι, ο συγκεκριμένος εργοδότης άρχισε να καθυστερεί για μεγάλο διάστημα να καταβάλει τους μισθούς στις 30 εργαζόμενες, που απασχολεί, πληρώνοντάς τους κάθε φορά έναντι του μισθού. Από το Δεκέμβρη του '95 τα προβλήματα επιδεινώθηκαν, με αποτέλεσμα να οφείλονται σε κάθε εργαζόμενη από 500.000 δρχ. έως και 1.000.000 δρχ.! Ταυτόχρονα - όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενες - από τον Αύγουστο του '95 δεν τους επικολλάει τα ένσημά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ