ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΓΙΟ, ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
Ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει...

Παναιγιάλεια συγκέντρωση διεκδίκησης διοργανώνουν την Παρασκευή, ο δήμος, το Εργατικό Κέντρο, αγροτικοί, επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς

Την ερχόμενη Παρασκευή συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον καταστροφικό σεισμό, που έγινε στις 14 Ιούνη 1995, στο Αίγιο και οι κάτοικοι της πόλης - μαζί με τους φορείς και το δήμο - επιλέγουν το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης και διοργανώνουν την ίδια μέρα, στις 8.30 το βράδυ, παναιγιάλεια συγκέντρωση στην πλατεία Λαύρας. Οπως τονίζουν οι Αιγιώτες, ο δήμος και οι δημοτικές παρατάξεις, το Εργατικό Κέντρο, οι αγρότες, οι επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς, η συγκέντρωση της Παρασκευής θα είναι κίνηση "διεκδίκησης και αγώνα", αφού μετά από ένα χρόνο ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει για την αποκατάσταση και ανασυγκρότηση της περιοχής.

"Τονίστηκε από την αρχή η απαραίτητη πολιτική βούληση για άμεση κινητοποίηση της πολιτείας και της κρατικής μηχανής, ώστε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό του Αιγίου και των σεισμόπληκτων χωριών να δρομολογηθούν δέσμες άμεσων και ρεαλιστικών μέτρων για αποκατάσταση - ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της περιοχής. Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται από την ίδια τη ζωή η ανεπάρκεια των κυβερνητικών εξαγγελιών που από την αρχή εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας", τονίζει με ανακοίνωσή της η ΚΟ Αιγιάλειας του ΚΚΕ.

Η ΚΟ επισημαίνει ότι από το σύνολο των φορέων της πόλης - αμέσως μετά το σεισμό - έγινε σοβαρή προσπάθεια να προβληθούν τα προβλήματα, ώστε να βρουν τη λύση τους. Ο απολογισμός αυτής της προσπάθειας, ωστόσο, στο διάστημα του ενός χρόνου βρήκε την αδιαφορία της κυβέρνησης και των αρμοδίων που περιορίστηκαν σε γενικότητες και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.Η εικόνα της μετασεισμικής Αιγιάλειας επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Η αποκατάσταση των ζημιών προχωρά με αργούς ρυθμούς, οι ανακατασκευές συναντούν δυσκολίες, γιατί οι όροι χρηματοδότησης γίνονται με τραπεζικά κριτήρια και όχι με εγγύηση του δημοσίου, με αποτέλεσμα η κατοικία να είναι άπιαστο όνειρο για τα λαϊκά στρώματα. Καθυστέρηση παρουσιάζεται και στις κατεδαφίσεις των επικίνδυνων κτιρίων σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης, ενώ κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των διατηρητέων κτιρίων. Ταυτόχρονα, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι 120 οικογένειες που εξακολουθούν να ζουν σε καταυλισμό κοντέινερς. Οσο για τους αγρότες, τους εργαζόμενους και τους εμποροβιοτέχνες αυτοί είναι οι πρώτοι που ένιωσαν τις συνέπειες των επιλογών της κυβέρνησης.

Η μόνη διέξοδος

"Εκτιμάμε πως η προοπτική υπάρχει στη συνέχεια του αγώνα που είναι και η μόνη διέξοδος", επισημαίνει η ΚΟ Αιγιάλειας του ΚΚΕ. Στη συνέχεια αναφέρει μερικά από τα αιτήματα για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της περιοχής:

  • Να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των κατεδαφίσεων.
  • Να αναπροσαρμόζονται, σύμφωνα με το σημερινό κόστος και με βάση τον αντισεισμικό κανονισμό, οι δανειοδοτήσεις για ανακατασκευή και επισκευή. Μακροπρόθεσμα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου. Απαλλαγή ή στο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ τα οικοδομικά υλικά. Ιδιαίτερα κοινωνικά κριτήρια για ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι).
  • Ανέγερση εργατικών κατοικιών που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα του ΟΕΚ.
  • Νέες συμπληρωματικές ρυθμίσεις για την αποκατάσταση του παραγωγικού ιστού της πόλης, όπως νέα δάνεια, ρυθμίσεις οφειλών.
  • Αμεση χρηματοδότηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το ΥΠΕΘΟ για την πολεοδομική ανασυγκρότηση της πόλης (διανοίξεις, κοινόχρηστοι χώροι, ανάπλαση ιστορικού κέντρου).
  • Αμεση χρηματοδότηση κυκλοφοριακής μελέτης.
  • Στα πλαίσια της ένταξης της Αιγιάλειας στις φθίνουσες περιοχές να υλοποιηθούν ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και της αγροτικής παραγωγής.
  • Ολοκλήρωση της γεωφυσικής και μικροζωνικής μελέτης της περιοχής - σχεδιασμός για σύγχρονη πόλη με πλήρη αντισεισμική προστασία.
  • Εκτακτη επιχορήγηση κονδυλίου για την κατασκευή έργων υποδομής στον καταυλισμό των κοντέινερς.
  • Να δοθεί άμεση προτεραιότητα για την εκπόνηση και χρηματοδότηση σχεδίου ετοιμότητας και σεισμικού σεναρίου, για την αντιμετώπιση παρόμοιας κατάστασης μια και το σχέδιο "Ξενοκράτης" αποδείχτηκε ανεπαρκές σχέδιο επί χάρτου.

"Πιστεύουμε πως το πρόβλημά μας σήμερα δεν είναι να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς, όπως λέγεται, αλλά να ζούμε σε σίγουρη αντισεισμική φτηνή κατοικία, σε ανθρώπινες πόλεις και χωριά. Στηριγμένοι στην αλληλεγγύη και την ενωμένη πάλη μας μπορούμε να φέρουμε γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα", καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΟ Αιγιάλειας του ΚΚΕ.

ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν για την καταστροφή

Ενημερωτικά φυλλάδια, σχετικά με την τεράστια καταστροφή που πρόκειται να συντελεστεί με την τσιμεντοποίηση του Πάρκου Ελευθερίας, μοίραζαν χτες στην είσοδο του Μεγάρου Μουσικής μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για τη σωτηρία του Πάρκου. Παράλληλα, ενημέρωναν τους προσερχόμενους για την αυριανή συζήτηση στο Ε Τμήμα του ΣτΕ της προσφυγής που έχει κάνει η Επιτροπή κατά του Προεδρικού Διατάγματος Λαλιώτη, με το οποίο μεγιστοποιείται και ολοκληρώνεται η καταστροφή του ιστορικού Πάρκου, με την κατασκευή ενός τετραώροφου υπόγειου κτιρίου, που ουσιαστικά εξυπηρετεί τα σχέδια της ολοκληρωτικής πολιτιστικής επικράτησης στην Ελλάδα του Χρ. Λαμπράκη. "Με τη σημερινή μας εκδήλωση θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για τα έργα κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ετοιμάζονται να γίνουν από τον Χρ. Λαμπράκη. Είναι μια ενέργεια που δεν προσβάλλει μόνο το πάρκο, αλλά και τον ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ - ΕΣΑ", δήλωσε ο γγ του Συλλόγου Εξορισθέντων Φυλακισθέντων 1967 - 1974, Δ. Πρωτοψάλτης.Ενώ ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, Μ. Σκλαβούνος,επισήμανε ότι "σήμερα ουσιαστικά γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, κάνοντας μια προσπάθεια για την προστασία του αστικού περιβάλλοντος".

"Πολιτισμός χωρίς περιβάλλον δεν υπάρχει", τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου "Λυκαβηττός", Α. Πολυγιάννη, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία της για τη χρηματοδότηση των έργων καταστροφής από το ελληνικό δημόσιο.

Αργυρός κατά Λαμπράκη

Ερώτηση για την προκλητική χρηματοδότηση του συνεδριακού κέντρου του Μεγάρου Μουσικής από κοινοτικά κονδύλια και συγκεκριμένα με 11 εκατ. ECU (3,3 δισ. δρχ.) κατέθεσε στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Αργυρός. Μια ερώτηση με ιδιαίτερη σημασία, που φανερώνει παράλληλα ότι μαίνεται και σε άλλα επίπεδα ο πόλεμος μεταξύ των οικονομικών συμφερόντων, καθώς, όπως έχει ακουστεί, μια αποθήκη της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" στη Βαρυμπόπη αποτελεί μήλον της έριδος μεταξύ του βιομηχάνου και τέως προέδρου του ΣΕΒ, Στ. Αργυρού, και του μεγαλοεκδότη - μεγαλοεπιχειρηματία και προέδρου του Οργανισμού του Μεγάρου Μουσικής, Χρ. Λαμπράκη.

Ο Στ. Αργυρός, ορθότατα πάντως, ζητά να μάθει από την Επιτροπή με ποια κριτήρια, από ποιον και με ποιες διαδικασίες έγινε η χρηματοδότηση του Μεγάρου και αν η ίδια γνωρίζει αν πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση των προτεραιοτήτων στο χώρο του πολιτισμού. Επίσης, ρωτάει μεταξύ άλλων αν εξυπηρετείται η πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη, όταν από τα ίδια κονδύλια δίδεται για τα μουσεία και για την αναστήλωση και ανάδειξη μνημείων στη χώρα μας συνολική κοινοτική χρηματοδότηση 19,4 εκατ. ECU, ενώ για το Μέγαρο 11 εκατ. ECU!

ΒΟΛΟΣ
Δικάζονται 156 αγρότες!

Η μαζικότερη δίκη κατά των αγροτών γίνεται σήμερα, στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας, μετά από αγωγή του... τοπικού ΚΤΕΛ! Νέα προσπάθεια ποινικοποίησης των αγροτικών αγώνων

Εκδικάζεται σήμερα η αγωγή κατά των 156 αγροτών της Μαγνησίας γιατί, όπως κατηγορούνται, συμμετείχαν στον αποκλεισμό του δρόμου κατά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του περσινού Μάρτη. Η αγωγή έχει κατατεθεί από τη διοίκηση του τοπικού ΚΤΕΛ που ζητά αποζημιώσεις για διαφυγόντα, τάχα, κέρδη από τον αποκλεισμό των δρόμων!

Στην πραγματικότητα πρόκειται για κατευθυνόμενη επιχείρηση ποινικοποίησης των αγροτικών αγώνων και εκφοβισμού των αγροτών, ενόψει νέων μεγαλύτερων αγώνων που ωριμάζουν. Ετσι, μετά την πρόσφατη δίκη τριάντα αγροτών - στην οποία καταδικάστηκαν δέκα αγρότες με βαριές ποινές φυλάκισης μέχρι δέκα μήνες - σε δικαστήριο των Σερρών, για συμμετοχή τους σε παλιότερο συλλαλητήριο, η σημερινή δίκη είναι η μαζικότερη που "στήνεται" σε βάρος των αγροτών για τη συμμετοχή τους στις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν τον αυταρχισμό και την ποινικοποίηση του αγώνα τους. Είχαν αποφασίσει να συγκεντρωθούν σήμερα μπροστά στα δικαστήρια για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους. Απαίτηση των αγροτών είναι να σταματήσει η κυβέρνηση τον αυταρχικό κατήφορο και να παρέμβει για την απόσυρση της αγωγής κατά των αγροτών. Σε κάθε περίπτωση, τόνιζαν οι αγρότες, η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει πως η επιχείρηση ποινικοποίησης και εκφοβισμού δεν πρόκειται να σταματήσει τους αγροτικούς αγώνες, οι οποίοι, αντίθετα, θα φουντώνουν όσο ακολουθείται η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και δεν αντιμετωπίζονται τα αγροτικά προβλήματα.

Με ανακοίνωσή του το Αγροτικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ, εκφράζει την υποστήριξη του και συμπαραστέκεται με όλες τις δυνάμεις του στους διωκόμενους αγρότες, ενώ τονίζει ότι οι μαζικές δικαστικές διώξεις των αγροτών με βαριές και αστήριχτες κατηγορίες, δείχνουν ότι χρησιμοποιούνται οι πιο αυταρχικές μεθοδεύσεις για να καμφθεί η αγωνιστική αντίσταση των αγροτών κατά της καταστροφικής αντιαγροτικής πολιτικής. Το ΚΚΕ καλεί όλους τους αγρότες να εντείνουν την πάλη τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιβίωση των νοικοκυριών τους.

Πυρκαγιά στο Πηγάδι Παπά

Πυρκαγιά, που ξέσπασε από άγνωστη αιτία, απείλησε χτες το δάσος της Πάρνηθας. Η φωτιά ξεκίνησε στις 12.25 το μεσημέρι από σημείο της περιοχής Πηγάδι Παπά στον Αυλώνα. Λόγω του ισχυρού αέρα διέτρεξε σοβαρό κίνδυνο το δάσος της Πάρνηθας. Η έγκαιρη κινητοποίηση όμως των δυνάμεων πυρόσβεσης αποσόβησε τον κίνδυνο. Στο σημείο της πυρκαγιάς έσπευσαν πέντε αεροπλάνα, 10 οχήματα της Δασικής και 11 της Πυροσβεστικής. Η φωτιά έσβησε στις 3.15 το μεσημέρι, αποτεφρώνοντας οκτώ στρέμματα πευκοδάσους, ενώ στον τόπο έμειναν 60 στρατιώτες για ν' αποσοβήσουν κίνδυνο αναζωπύρωσης.

Επίσης 50 στρέμματα δασικής έκτασης καταστράφηκαν σε πυρκαγιά στο Πανόραμα Βούλας. Η φωτιά ξεκίνησε στις 10.15 το πρωί και ελέγχθηκε στις 12.15 το μεσημέρι. Για να σβήσει η φωτιά χρησιμοποιήθηκαν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και πέντε οχήματα της Δασικής Υπηρεσίας.

ΚΗΔΕΙΕΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 77 ετών ο συναγωνιστής και μέλος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Αργυρούπολης

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΩΡΑ''ΙΤΗΣ

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Τρίτη 11 του Ιούνη και ώρα 5.00 μ.μ. από το νεκροταφείο Αργυρούπολης.

Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Αργυρούπολης.

***

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, και παππού

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΗ

ετών 79

κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 11.6.96 και ώρα 4 μ.μ. από τον ιερό ναό του Νεκροταφείου Καλλιθέας.

Η σύζυγος: Μαρία.

Τα παιδιά: Αμαλία, Ευθύμιος, Στέφανος και Φωτεινή.

Τα εγγόνια: Ειρήνη και Ευάγγελος.

Οι λοιποί συγγενείς.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Συνεχίζεται η απεργία

Στη δεύτερη βδομάδα μπήκε χτες ο απεργιακός αγώνας των εργαζομένων του υπουργείου Γεωργίας, που διεκδικούν την άμεση ψήφιση της τροπολογίας για την καταβολή του επιδόματος αποδοτικότητας. Στην Αθήνα οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν χτες για άλλη μια φορά έξω από το υπουργείο Γεωργίας και όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου παρέμειναν κλειστές, ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία και στην περιφέρεια. Σήμερα επίσης, συνεδριάζει ξανά η Συντονιστική Επιτροπή των 23 συνδικαλιστικών οργανώσεων του υπουργείου Γεωργίας, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει για την παραπέρα πορεία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Ενα χρόνο μετά και κάποια επικίνδυνα κτίρια, σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης, ακόμη δεν έχουν κατεδαφιστεί...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ