ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βρώμικο παιχνίδι

Ενίοτε το φιλί του Ιούδα μπορεί να έχει και τη μορφή ενός γαρίφαλου. Οπως χτες, στην αίθουσα του υπουργείου Τσιμεντοποίησης (τύποις ΠΕΧΩΔΕ), όπου ο Κ. Λαλιώτης άνοιξε τη συζήτηση με τους εκπροσώπους του Αυλώνα, χαρίζοντας ένα γαρίφαλο σ' αυτούς, που λίγο πριν οι "his master voice" αποκαλούσαν "Ρωχάμηδες". Αγνοώντας κάποιος όσα πραγματικά συμβαίνουν και παίρνοντας τοις μετρητοίς μόνον όσα ο υπουργός δήλωνε, εύκολα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι όλα βαίνουν κανονικά, προς τη λύση του προβλήματος "διαχείριση απορριμμάτων". Δυστυχώς για τους σκηνοθέτες της όλης παράστασης, τα πραγματικά γεγονότα είναι αμείλικτα. Κι αυτά τα γεγονότα έρχονται να ενισχύσουν μία πρόβλεψη, που από τις στήλες του "Ρ" χαρακτηρίσαμε επικίνδυνη, αλλά και πιθανή στην υλοποίησή της. Γεγονός πρώτο: Η χωματερή Ανω Λιοσίων, παρότι δε χωρά με όρους υγιεινής ούτε ένα κιλό σκουπίδια, θα συνεχίσει να δέχεται 4.000 τόνους κάθε μέρα για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα ακόμα. Τι είναι αυτό που κάνει τα σκουπίδια να χωράνε εκεί που χτες δε χώραγαν; Μία υπόσχεση, ότι τα "αντισταθμιστικά" οφέλη των 4 δισ., πάνω στα οποία στηρίζεται το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής που εφαρμόζει ο κυβερνητικός δήμαρχος της περιοχής, θα αυξηθούν κατά κάτι ακόμα μέχρι να βρεθεί λύση. Πότε θα βρεθεί η λύση, που έπρεπε να έχει βρεθεί το 1982; Αγνωστο.

Γεγονός δεύτερο: Χτες το βράδυ ο, προερχόμενος από το κυβερνητικό κόμμα, νομάρχης Βοιωτίας ανακοίνωσε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο την ανάληψη πρωτοβουλιών για λύση στο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων. Οπως

ο ίδιος δήλωσε στο "Ρ", αλλά όπως και από αλλού επιβεβαιώνεται, προωθείται η σύσταση ενός νέου συνδέσμου διαχείρισης απορριμμάτων, στον οποίο θα συμμετέχουν οι Νομαρχίες Ανατολικής Αττικής, Βοιωτίας και Εύβοιας. Τι σημαίνει αυτή η αθώα πρόταση;

Πρώτον: Ο σημερινός Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής χάνει όχι μόνο το 1/3 των μελών του, αλλά και το δικαίωμα να χωροθετεί σε περιοχές εκτός Δυτικής και Κεντρικής Αττικής. Πρακτικά σημαίνει ότι ο ΕΣΔΚΝΑ θα αναγκαστεί να αποδεχτεί τα κορεσμένα Λιόσια ως τη μόνη λύση για τη διαχείριση των 2/3 των απορριμμάτων, που σήμερα διαχειρίζονται. Δεύτερον: Καταρρίπτεται μεν το - αυθαίρετο έτσι κι αλλιώς - επιχείρημα του Κ. Λαλιώτη ότι η κάθε νομαρχία πρέπει να διαχειρίζεται τα απορρίμματα εντός των γεωγραφικών ορίων της, έρχεται όμως πιο κοντά η καταδικασμένη από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας λύση της καύσης. Είναι γνωστό πως, τόσο ο Νεοδημοκράτης νομάρχης Ανατολικής Αττικής, όσο και ο κυβερνητικός της Βοιωτίας, έχουν εκφράσει τη διάθεσή τους να εξετάσουν ως λύση την καύση. Μία τέτοια λύση μπορεί, βέβαια, να έρχεται "κουτί" στα συμφέροντα των κτηματομεσιτών, που δρουν σ' όλο το μήκος της ακτής του Ευβοϊκού, είναι όμως αποδεδειγμένα εξαιρετικά επικίνδυνη για κάθε μορφή ζωής, καθώς οι διοξίνες της καύσης δεν κάνουν διάκριση όταν προκαλούν τερατογενέσεις. Τρίτον: Με μια τέτοια κίνηση η κυβέρνηση απαλλάσσεται από την ενοχλητική Τεχνική Υπηρεσία του ΕΣΔΚΝΑ, οι επιστήμονες της οποίας από το 1975 μέχρι σήμερα, με έναν καταπληκτικό σεβασμό στα πτυχία τους, επιμένουν να τεκμηριώνουν - πέρα από λογικές "πελατειακών σχέσεων" - την επιστημονική πρότασή τους για το πώς και πού πρέπει να γίνει η διαχείριση των απορριμμάτων.

Υπό το βάρος αυτών των δεδομένων συνέρχεται σήμερα η Ολομέλεια του ΕΣΔΚΝΑ. Ας τα σκεφτούν καλά, πριν βάλουν την όποια υπογραφή τους οι δημοτικοί άρχοντες, πόσο μάλλον που αυτό που θα παρουσιαστεί ως ομόφωνη απόφαση δε θα είναι τίποτα άλλο παρά το αποτέλεσμα ενός πραξικοπήματος.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με όπλο τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου

Σειρά ανοιχτών πολιτικών συγκεντρώσεων με ομιλητές στελέχη του Κόμματος

Με όπλο τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου, το ΚΚΕ ξεκινά μια πλατιά πολιτική εξόρμηση ενημέρωσης για τις απαντήσεις που δίνουν οι κομμουνιστές στα σημερινά προβλήματα του τόπου. Η εξόρμηση αυτή δε θα έχει ένα πρόσκαιρο καμπανιακό χαρακτήρα. Αντίθετα θα είναι μια πανεξόρμηση διαρκείας όλων των μελών και στελεχών του Κόμματος και της ΚΝΕ με στόχο την πλατύτερη ενημέρωση των εργαζομένων και του λαού, για τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου, το δρόμο της οικοδόμησης του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου στην προοπτική του σοσιαλισμού. Ομως η πανεξόρμηση δε θα αφορά μόνο την ενημέρωση των εργαζομένων γύρω από τις αποφάσεις του Συνεδρίου του Κόμματος. Οι κομμουνιστές επιδιώκουν να φέρουν στο κέντρο της προσοχής τα πολλά και οξυμένα λαϊκά προβλήματα και την αναγκαιότητα για λαϊκή συσπείρωση και αντίσταση ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας και της καταπάτησης των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων, που απεργάζονται τα επιτελεία των Βρυξελλών και υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την... αντιπολιτευόμενη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και των άλλων κομμάτων. Στο επίκεντρο της εξόρμησης θα βρεθούν επίσης τα καυτά και επίκαιρα λαϊκά προβλήματα της απασχόλησης και του ασφαλιστικού, της υγείας και της παιδείας, της οικονομίας και των κινδύνων, που διατρέχει η ειρήνη στην περιοχή μας από την υλοποίηση των σχεδίων της "Νέας Τάξης".

Στα πλαίσια αυτής της εξόρμησης έχουν προγραμματιστεί ποικίλες εκδηλώσεις των κομματικών οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα, σε τόπους δουλιάς και συνοικίες. Ταυτόχρονα έχουν προγραμματιστεί μια σειρά ανοιχτές πολιτικές συγκεντρώσεις με ομιλητές στελέχη του Κόμματος. Οι πρώτες ανοιχτές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο Τετάρτη στη Λάρισα και τα Τρίκαλα.Τη σκυτάλη παίρνουν στη συνέχεια η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.Στο σχετικό κάλεσμά της η ΚΟΑ σημειώνει:

"Αθηναίες, Αθηναίοι,

Ζούμε καθημερινά την αλματώδη αύξηση της ανεργίας, τη δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου όλο και μεγαλύτερων τμημάτων του λαού, τα χιλιάδες λουκέτα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, την κοινωνική περιθωριοποίηση των συνταξιούχων.

Εχει φτάσει στο απροχώρητο η μόλυνση και η καταστροφή του περιβάλλοντος, η πολιτιστική υποκουλτούρα, που μας σερβίρουν τα ΜΜΕ. Ταυτόχρονα μεγαλώνει και η ανασφάλεια που νιώθει για το παρόν και για το μέλλον η συντριπτική πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας μας.

Η ανεξαρτησία της χώρας μας υπονομεύεται, η εδαφική της ακεραιότητα αμφισβητείται ανοιχτά, δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι για την ειρήνη στην περιοχή μας από την πολιτική που χάραξαν και θέλουν να επιβάλουν στους λαούς οι ιμπεριαλιστές "σύμμαχοί" μας των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την πολύ άσχημη αυτή κατάσταση, μια που δεν μπορούν ούτε να την εξωραϊσουν, αλλά ούτε και να την κρύψουν, αναγκάζονται να την ομολογούν στον α ή στο β βαθμό όλα τα κόμματα του μααστριχτικού μπλοκ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Πολιτική Ανοιξη, "ΣΥΝ", ΔΗ. Κ. ΚΙ. ) και ολόκληρος ο φιλικός τους Τύπος.

Εκείνο, βέβαια, που με επιμέλεια όλοι τους κρύβουν, είναι οι αιτίες και οι υπεύθυνοι αυτής της άσχημης κατάστασης και κυρίως το πώς θα βγούμε απ' αυτήν, ποια είναι η διέξοδος, η λύση.

Αυτή τη διέξοδο προβάλλει άλλη μια φορά το ΚΚΕ με τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου του, με τον επίκαιρο και άμεσο στόχο για τη συγκρότηση του αντιμονοπωλιακού - αντιιμπεριαλιστικού - δημοκρατικού μετώπου πάλης".

Ανάλογες συγκεντρώσεις πρόκειται να γίνουν σε όλες τις πόλεις της χώρας στο επόμενο δίμηνο.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Κορυφώνονται οι προετοιμασίες

Στα πλαίσια των αποφάσεων του Α Βαλκανικού Συνεδρίου Ειρήνης, η ΕΕΔΥΕ προετοιμάζει τη Βαλκανική Πορεία Ειρήνης στις 21 - 22 - 23 Ιούνη.

Η πορεία αυτή έχει συμβολικό χαραχτήρα και θα πραγματοποιηθεί με λεωφορεία, που θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα από τις βαλκανικές πρωτεύουσες, για να καταλήξουν ταυτόχρονα στο Βελιγράδι.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί όλα τα μέλη της να δηλώσουν συμμετοχή και να πάρουν μέρος, καθώς αυτή η πρωτοβουλία είναι η πρώτη συλλογική Φιλειρηνική Πρωτοβουλία του Βαλκανικού Κινήματος Ειρήνης, ενάντια στο ΝΑΤΟ και στη βαρβαρότητα της Νέας Τάξης Πραγμάτων στα Βαλκάνια.

Στο Βελιγράδι θα παραδοθεί και ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες της Βοσνίας. Γι' αυτό η ΕΕΔΥΕ καλεί τις επιτροπές της και τους φίλους της σε όλη την Ελλάδα, να συγκεντρώσουν τρόφιμα και φάρμακα γι' αυτό το σκοπό. Η πορεία θα ξεκινήσει από την Αθήνα την Πέμπτη 20 Ιούνη, στις 12 τα μεσάνυχτα. Στις 9.00 π.μ. της Παρασκευής, τα λεωφορεία απ' όλη την Ελλάδα θα συναντηθούν στο συνοριακό σταθμό των Ευζώνων και όλα μαζί θα οδεύσουν διά μέσου της ΠΓΔΜ στο Βελιγράδι, το βράδυ.

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθούν φιλειρηνικές εκδηλώσεις μαζί με επιτροπές της Ν. Γιουγκοσλαβίας και των άλλων βαλκανικών χωρών και θα παραδοθεί η ανθρωπιστική βοήθεια.

Οσοι φίλοι της ειρήνης θέλουν να στείλουν τρόφιμα και φάρμακα, πρέπει να τα στείλουν στις κεντρικές αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού, οδός Αστρους 113, Κολωνός.

Η τιμή συμμετοχής είναι 26.000 το άτομο. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται η μεταφορά με πούλμαν Αθήνα - Βελιγράδι - Αθήνα, δύο διανυκτερεύσεις στο Βελιγράδι σε ξενοδοχείο, με πρωινό. Θα απαιτηθεί ατομικό διαβατήριο και βίζα, η οποία δεν περιλαμβάνεται στα έξοδα.

Οι φίλοι της ειρήνης μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 12 του Ιούνη στις τοπικές και επαρχιακές επιτροπές ή απευθείας στην ΕΕΔΥΕ, Θεμιστοκλέους 48, τηλ. 3844.853 και στην ΕΔΥΕΘ, τηλ. 031/220.571.

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας καλεί τους Καβαλιώτες που θέλουν να πάρουν μέρος να δηλώσουν συμμετοχή ως την Παρασκευή 14 Ιούνη. Για κάθε πληροφορία, να απευθυνθούν στον κ. Μακέδο Κώστα, τηλ. 837574, όλες τις εργάσιμες μέρες και ώρες.
Λάρισα και Τρίκαλα κάνουν την αρχή
  • Λάρισα: Αύριο Τετάρτη, 9 μ.μ.,στην πλατεία Ταχυδρομείου,με ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα,μέλος του ΠΓ της ΚΕ.
  • Τρίκαλα: Αύριο Τετάρτη, 9 μ.μ.,στην πλατεία Ρήγα Φεραίου,με ομιλητή τον Σπύρο Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ της ΚΕ.
  • Αθήνα: Την Τετάρτη, 19 Ιούνη, 8.30 μ.μ.,στο Πεδίον του Αρεως,με ομιλήτρια τηn ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
  • Θεσσαλονίκη: Την Τρίτη, 25 Ιούνη,με ομιλητή τον επίτιμο Πρόεδρο του Κόμματος, Χαρίλαο Φλωράκη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ