Τρίτη 11 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βρώμικο παιχνίδι

Ενίοτε το φιλί του Ιούδα μπορεί να έχει και τη μορφή ενός γαρίφαλου. Οπως χτες, στην αίθουσα του υπουργείου Τσιμεντοποίησης (τύποις ΠΕΧΩΔΕ), όπου ο Κ. Λαλιώτης άνοιξε τη συζήτηση με τους εκπροσώπους του Αυλώνα, χαρίζοντας ένα γαρίφαλο σ' αυτούς, που λίγο πριν οι "his master voice" αποκαλούσαν "Ρωχάμηδες". Αγνοώντας κάποιος όσα πραγματικά συμβαίνουν και παίρνοντας τοις μετρητοίς μόνον όσα ο υπουργός δήλωνε, εύκολα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι όλα βαίνουν κανονικά, προς τη λύση του προβλήματος "διαχείριση απορριμμάτων". Δυστυχώς για τους σκηνοθέτες της όλης παράστασης, τα πραγματικά γεγονότα είναι αμείλικτα. Κι αυτά τα γεγονότα έρχονται να ενισχύσουν μία πρόβλεψη, που από τις στήλες του "Ρ" χαρακτηρίσαμε επικίνδυνη, αλλά και πιθανή στην υλοποίησή της. Γεγονός πρώτο: Η χωματερή Ανω Λιοσίων, παρότι δε χωρά με όρους υγιεινής ούτε ένα κιλό σκουπίδια, θα συνεχίσει να δέχεται 4.000 τόνους κάθε μέρα για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα ακόμα. Τι είναι αυτό που κάνει τα σκουπίδια να χωράνε εκεί που χτες δε χώραγαν; Μία υπόσχεση, ότι τα "αντισταθμιστικά" οφέλη των 4 δισ., πάνω στα οποία στηρίζεται το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής που εφαρμόζει ο κυβερνητικός δήμαρχος της περιοχής, θα αυξηθούν κατά κάτι ακόμα μέχρι να βρεθεί λύση. Πότε θα βρεθεί η λύση, που έπρεπε να έχει βρεθεί το 1982; Αγνωστο.

Γεγονός δεύτερο: Χτες το βράδυ ο, προερχόμενος από το κυβερνητικό κόμμα, νομάρχης Βοιωτίας ανακοίνωσε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο την ανάληψη πρωτοβουλιών για λύση στο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων. Οπως

ο ίδιος δήλωσε στο "Ρ", αλλά όπως και από αλλού επιβεβαιώνεται, προωθείται η σύσταση ενός νέου συνδέσμου διαχείρισης απορριμμάτων, στον οποίο θα συμμετέχουν οι Νομαρχίες Ανατολικής Αττικής, Βοιωτίας και Εύβοιας. Τι σημαίνει αυτή η αθώα πρόταση;

Πρώτον: Ο σημερινός Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής χάνει όχι μόνο το 1/3 των μελών του, αλλά και το δικαίωμα να χωροθετεί σε περιοχές εκτός Δυτικής και Κεντρικής Αττικής. Πρακτικά σημαίνει ότι ο ΕΣΔΚΝΑ θα αναγκαστεί να αποδεχτεί τα κορεσμένα Λιόσια ως τη μόνη λύση για τη διαχείριση των 2/3 των απορριμμάτων, που σήμερα διαχειρίζονται. Δεύτερον: Καταρρίπτεται μεν το - αυθαίρετο έτσι κι αλλιώς - επιχείρημα του Κ. Λαλιώτη ότι η κάθε νομαρχία πρέπει να διαχειρίζεται τα απορρίμματα εντός των γεωγραφικών ορίων της, έρχεται όμως πιο κοντά η καταδικασμένη από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας λύση της καύσης. Είναι γνωστό πως, τόσο ο Νεοδημοκράτης νομάρχης Ανατολικής Αττικής, όσο και ο κυβερνητικός της Βοιωτίας, έχουν εκφράσει τη διάθεσή τους να εξετάσουν ως λύση την καύση. Μία τέτοια λύση μπορεί, βέβαια, να έρχεται "κουτί" στα συμφέροντα των κτηματομεσιτών, που δρουν σ' όλο το μήκος της ακτής του Ευβοϊκού, είναι όμως αποδεδειγμένα εξαιρετικά επικίνδυνη για κάθε μορφή ζωής, καθώς οι διοξίνες της καύσης δεν κάνουν διάκριση όταν προκαλούν τερατογενέσεις. Τρίτον: Με μια τέτοια κίνηση η κυβέρνηση απαλλάσσεται από την ενοχλητική Τεχνική Υπηρεσία του ΕΣΔΚΝΑ, οι επιστήμονες της οποίας από το 1975 μέχρι σήμερα, με έναν καταπληκτικό σεβασμό στα πτυχία τους, επιμένουν να τεκμηριώνουν - πέρα από λογικές "πελατειακών σχέσεων" - την επιστημονική πρότασή τους για το πώς και πού πρέπει να γίνει η διαχείριση των απορριμμάτων.

Υπό το βάρος αυτών των δεδομένων συνέρχεται σήμερα η Ολομέλεια του ΕΣΔΚΝΑ. Ας τα σκεφτούν καλά, πριν βάλουν την όποια υπογραφή τους οι δημοτικοί άρχοντες, πόσο μάλλον που αυτό που θα παρουσιαστεί ως ομόφωνη απόφαση δε θα είναι τίποτα άλλο παρά το αποτέλεσμα ενός πραξικοπήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ