Τρίτη 11 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Δεν αλλάζει η ουσία του Μάαστριχτ

Γ. Θεωνάς: Υποστηρίζουμε την ανάγκη συνολικής καταψήφισης της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Συνάντηση κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη στις 8 Ιουνίου 1996. Στη συνάντηση συμμετείχαν 19 αντιπροσωπείες από 14 χώρες.

Εκ μέρους του ΚΚΕ συμμετείχε αντιπροσωπεία του Κόμματος, αποτελούμενη από τους Γιάννη Θεωνά,ευρωβουλευτή και Κράτη Κυριαζή,στέλεχος της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας. Τα κόμματα που συμμετείχαν υπογράμμισαν ότι η συνάντηση δημιουργεί μια δυναμική και ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών.

Υπήρξε επίσης συμφωνία να πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπευθύνων Τμημάτων Διεθνών Σχέσεων όλων των κομμάτων που συμμετείχαν, για να εμβαθύνει σε θέματα και να εξετάσει δυνατότητες διαμόρφωσης κάποιων κοινών σημείων και κοινής δράσης.

Η πρόταση του ΚΚΕ να διευρυνθεί η συνάντηση με κόμματα κομμουνιστικά, εργατικά ή της ριζοσπαστικής Αριστεράς ευρωπαϊκών χωρών, μελών ή μη μελών της ΕΕ, βρήκε την υποστήριξη των κομμάτων από βόρειες χώρες.

Πρώτα συμπεράσματα και εκτιμήσεις από τη συζήτηση μπορούν να θεωρηθούν τα παρακάτω:

- Υπήρξε πλήρης κατακραυγή για τη Συμφωνία του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ.

- Υπήρξε κοινή εκτίμηση για τα συμπεράσματα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, που δεν πρόκειται να αλλάξει την ουσία του Μάαστριχτ, αντίθετα θα την επιβαρύνει.

- Κοινή εκτίμηση υπήρξε επίσης στις αρνητικές συνέπειες της ΟΝΕ και ειδικότερα των κριτηρίων σύγκλισης, των προβλημάτων που θα θέσει το ενιαίο νόμισμα, η ονομαστική σύγκλιση. Γενικότερα, υπογραμμίστηκε ο αγώνας που πρέπει να αναπτυχθεί ενάντια σε όλο το πλαίσιο της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής που καθορίζει η ΕΕ, κύρια μέσω των προγραμμάτων "σύγκλισης", με αποτέλεσμα την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό κλπ.

- Ολοι υποστήριξαν τη διαμόρφωση εναλλακτικών προτάσεων ή ακόμα και μιας συνολικής εναλλακτικής πρότασης στην Ευρώπη του Μάαστριχτ και την ανάγκη διαμόρφωσης του στόχου της άλλης Ευρώπης.

Ταυτόχρονα παρουσιάστηκαν και ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στα διάφορα κόμματα που αφορούν την πορεία της ευρωπαϊκής οικοδόμησης, το ρόλο των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων, το βαθμό συνεργασίας και συντονισμού των κομμάτων κ. ά.

Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς μεταξύ άλλων τόνισε:

"Εκτιμούμε ότι η αναθεώρηση, που θα προκύψει από τη Διακυβερνητική, θα ενισχύσει παραπέρα τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ.

Υποστηρίζουμε την ανάγκη συνολικής καταψήφισης της Συνθήκης για την ΕΕ, γιατί οι θεμελιακές αρχές και διατάξεις της έρχονται σε ριζική αντίθεση με τα συμφέροντα των λαών. Η συνολική καταδίκη της Συνθήκης για την ΕΕ, θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες στον αγώνα των λαών της Ευρώπης. Θα απελευθερώσει λαϊκές δυνάμεις από τα δεσμά της μοιρολατρίας και ηττοπάθειας. Θα αποτελέσει ουσιαστική απάντηση σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν τη Συνθήκη και επιμένουν να υποστηρίζουν τις καταστροφικές επιλογές της.

Η ΕΕ είναι περιχαρακωμένη σε ένα αντιδημοκρατικό γραφειοκρατικό μηχανισμό στην υπηρεσία των μονοπωλιακών συμφερόντων. Με την αναθεώρηση της Συνθήκης, με την πολιτική ενοποίηση, θα αφαιρούνται αρμοδιότητες σε όλους τους τομείς από τα εθνικά όργανα και θα συγκεντρώνονται στα κοινοτικά.

Είμαστε αντίθετοι στη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα Εθνικά Κοινοβούλια στα κοινοτικά όργανα, ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Είναι προπαγανδιστικός μύθος ότι σκοπός της ΕΕ είναι η σύγκλιση των επιπέδων ανάπτυξης των χωρών - μελών. Η ανισότητα και η συνεχής απόκλιση του επιπέδου ανάπτυξης των κρατών - μελών της ΕΕ είναι ένα γεγονός που καμιά αλχημεία δεν μπορεί να κρύψει. Η διαβόητη σύγκλιση είναι συνώνυμο της σκληρής λιτότητας, της μεγαλύτερης ανεργίας, της υποκουλτούρας, της περιθωριοποίησης ολόκληρων κοινωνικών στρωμάτων. Τα κριτήρια σύγκλισης υποτάσσονται στη λογική των συμφερόντων των πολυεθνικών.

Βαριές είναι οι συνέπειες των επιλογών της ΕΕ. Η βιομηχανία της χώρας μας βρίσκεται σε σταθερά φθίνουσα πορεία. Το ίδιο συμβαίνει για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι μονάδες του δημοσίου τομέα σε κρίσιμους τομείς όπως ενέργεια, τηλεπικοινωνίες μεταφορές κλπ. εκχωρούνται βαθμιαία σε ξένους και ντόπιους ιδιώτες κερδοσκόπους, είτε με τη μέθοδο του ξεπουλήματος είτε με τη μέθοδο του άμεσου ξεπουλήματος είτε με τη μέθοδο της μετοχοποίησής τους.

Σοβαρότατες είναι οι συνέπειες στην αγροτική οικονομία. Με την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τη μείωση των ενισχύσεων των αγροτών και των εγγυήσεων για την παραγωγή τους, εντάθηκε η διαδικασία της βίαιαης αντικατάστασης της οικογενειακής, αλλά και της μέσης αγροτικής εκμετάλλευσης από τη μεγάλη αγροτική καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Η ΕΕ με τη "Λευκή Βίβλο" για την απασχόληση, που υλοποιείται καθημερινά στην πράξη, επιχειρεί ένα πρωτοφανές χτύπημα στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Χαιρετίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων που συνεχώς αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται.

Οσοι ισχυρίζονται πως η ΕΕ εξασφαλίζει την ειρήνη δε λένε αλήθεια. Η ΕΕ στηρίζει και προωθεί την επεμβατική πολιτική της "νέας τάξης πραγμάτων" ενάντια στους λαούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Οι ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της και ανάμεσα σε ΕΕ, ΗΠΑ και Ιαπωνία, για το ξαναμοίρασμα των αγορών, υποδαυλίζουν εθνικιστικές συγκρούσεις και στρατιωτικούς τυχοδιωκτισμούς. Πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους μιας γενικότερης αναμέτρησης στο μέλλον με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ανθρωπότητα. Αγωνιζόμαστε για τη διάλυση του ΝΑΤΟ και της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, στρατιωτικού βραχίονα της ΕΕ.

Βασικός στόχος της κοινοτικής πολιτικής στον κρίσιμο τομέα του πολιτισμού είναι η υποβάθμιση των εθνικών πολιτισμών και παραδόσεων, η σταδιακή κυριαρχία πρότυπων υποκουλτούρας, η διαμόρφωση "ήσυχων", υποταγμένων "ευρωπαϊκών" συνειδήσεων ομοιόμορφων "Ευρωπαίων πολιτών".

Η παράδοση της λεγόμενης παγκόσμιας κοινωνίας των πληροφοριών στα χέρια του πολυεθνικού μονοπωλιακού κεφαλαίου απειλεί την καταστροφή των λαϊκών πολιτισμών. Με αφορμή τη συζήτηση για την αναθεώρηση της Συνθήκης οφείλουμε να συμβάλουμε στην κοινή δράση όλων των προοδευτικών ανθρώπων για το δικαίωμα στη μόρφωση. Για την ανάδειξη του πολιτισμού σε κεντρικό στοιχείο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, ως μέσο ολοκλήρωσης και απελευθέρωσης του ανθρώπου.

Ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης, με την καταστροφική χρήση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη μας, η μαζική χρήση προϊόντων, χωρίς εξακρίβωση των συνεπειών στο οικοσύστημα, οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση, που η συνέχισή της θα απειλήσει ολόκληρη την ανθρωπότητα. Τα σήματα κινδύνου έχουν χτυπήσει προ πολλού.

Συνοψίζοντας, οι θέσεις μας είναι ενάντια στην ιμπεριαλιστική ενοποίηση και υπέρ της εθνικής ανεξαρτησίας. Δεν έχουν καμιά σχέση με την αντίληψη του εγωιστικού εθνικισμού, τον εθνικό απομονωτισμό. Αντίθετα, η πάλη για εθνική ανεξαρτησία δένεται με την πάλη κατά της "νέας τάξης πραγμάτων", δένεται με την επιδίωξη για ισότιμη συμμετοχή στο διεθνή καταμερισμό εργασίας.

Η απάντησή μας στην πολιτική της καπιταλιστικής ευρωπαϊκής ενοποίησης, στην αναθεώρηση της Συνθήκης είναι ο αγώνας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για μια άλλη Ευρώπη πραγματικής δημοκρατίας, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίζουν οι λαοί. Μια Ευρώπη οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας για τους εργαζομένους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ