ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στις επάλξεις για τις συντάξεις

Αύριο η στάση εργασίας της ΓΣΕΕ (10 πμ - 1 μμ) και οι πανελλαδικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Πλατεία Κάνιγγος, ώρα 10 πμ, στην Αθήνα και στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ώρα 11 πμ

Ενα πλατύ μέτωπο υπεράσπισης των συντάξεων από σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων διαμορφώνεται, ενόψει των πανελλαδικών αυριανών κινητοποιήσεων στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

Η ΓΣΕΕ έχει κηρύξει τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας (10 πμ - 1 μμ) για αύριο και τα εργατικά κέντρα, σε συνεργασία με τις συνταξιουχικές οργανώσεις, οργανώνουν συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για τον εμπαιγμό των συνταξιούχων απ' την κυβέρνηση.

Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι διεκδικούν την επαναφορά των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ στα 20 ΗΑΕ και των άλλων συντάξεων στο 80% των ενεργεία μισθών, καθώς και την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, όπως προεκλογικά είχε δεσμευτεί η ίδια η κυβέρνηση.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 10 πμ. Τα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα της Αθήνας και του Πειραιά συμμετέχουν στην τρίωρη στάση της ΓΣΕΕ και καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση, στην πλατεία Κάνιγγος.

"Να μη λείψει κανείς"

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποιούν αύριο και στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, στα πλαίσια της τρίωρης στάσης εργασίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση, ώρα 11 πμ, μπροστά στο ΕΚΘ, ενώ οι δώδεκα συνταξιουχικές οργανώσεις του νομού τονίζουν πως κανένας συνταξιούχος δεν πρέπει να λείψει από την κινητοποίηση - απάντηση στα επιδόματα φτώχειας της κυβέρνησης.

"Οι συνταξιούχοι, δήλωσε στο "Ρ" ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης Γ. Ραφαηλίδης,είναι πικραμένοι και αγανακτισμένοι και δεν πρόκειται να συναινέσουν στον εμπαιγμό της κυβέρνησης. Η Συντονιστική Επιτροπή της Θεσσαλονίκης θεωρεί πως η στάση του υπουργού Εργασίας Ε. Γιαννόπουλου είναι προσβλητική, γιατί δεν μπορεί να εμφανίζεται σαν Πόντιος Πιλάτος. Ζητάμε να παραιτηθεί και να σταματήσει να μας εμπαίζει".

Σε ανακοίνωσή του, επίσης, το ΕΚΘ τονίζει πως ο αγώνας για την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και την άμεση επανασύνδεση των κατώτατων συντάξεων με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη θα συνεχιστεί από κοινού με όλους τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους, γιατί τα αιτήματα των συνταξιουχικών οργανώσεων είναι και αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων.

Επίσης, συγκέντρωση θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου,ώρα 10.30 πμ.

Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί και στις παρακάτω πόλεις: Καβάλα, Ξάνθη, Λάρισα, Βόλο, Λαμία, Γιάννενα, Πάτρα, Καλαμάτα, Πύργο, Ηράκλειο, Χανιά και Ελευσίνα.

ΕΑΜικό προσκλητήριο

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΑΕΑ, με χτεσινή ανακοίνωσή του, δηλώνει ότι συμμετέχει μαχητικά στο πανελλαδικό μέτωπο υπεράσπισης των συντάξεων και καλεί όλους τους ΕΑΜίτες να πάρουν μέρος στις αυριανές συγκεντρώσεις για την "πραγματοποίηση της ηθικής και υλικής αποκατάστασης των αγωνιστών και για συμπαράσταση στους δεινοπαθούντες συνταξιούχους της χώρας μας".

Η ΠΕΑΕΑ, στην ανακοίνωσή της, επισημαίνει: "Πότε η μια κυβέρνηση κόβει και πότε η άλλη ράβει, με αποτέλεσμα οι αντιστασιακοί να εμπαίζονται, να βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν οικονομικό διωγμό και να τιμωρούνται ακόμη γιατί με τον πατριωτισμό τους και την αυτοθυσία τους σήκωσαν στους ώμους τους και κράτησαν ψηλά την τιμή, την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας μας. Ο δικέφαλος κυβερνητικός κορμός, που έχει αυτοευτελιστεί με το να μην τιμήσει τη δεσμευτική υπογραφή που οι εκπρόσωποί του έθεσαν στο Νομοσχέδιο της Οικουμενικής Κυβέρνησης, αρνήθηκε για μια ακόμη φορά στην προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή, ύστερα από σχετική επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, την οποιαδήποτε ικανοποίηση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, των ύστερα από 50 χρόνια εναπομενόντων ΕΑΜικών αγωνιστών και αυτών του ΔΣΕ".

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Πειραιά της ΠΕΑΕΑ καλεί τα μέλη των Παραρτημάτων Πειραιά, Κοκκινιάς, Κορυδαλλού, Κερατσινίου, Δραπετσώνας και Περάματος να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση της πλατείας Κάνιγγος.

Οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων στα ΕΛΤΑ και τον ΟΤΕ ανακοίνωσαν χτες ότι συμμετέχουν στην τρίωρη στάση εργασίας της ΓΣΕΕ και καλούν τους εργαζόμενους στην πλατεία Κάνιγγος. Τη συμμετοχή τους στην τρίωρη στάση και στις συγκεντρώσεις έχουν δηλώσει οι Πανελλήνιες Ομοσπονδίες Εργαζομένων στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια (ΟΣΝΙΕ) και (ΠΟΛ).

Πρόσκληση για συμμετοχή στην τρίωρη στάση εργασίας απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα επαρχίας Θήβας.Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών Τύπου και συναφών Επαγγελμάτων συμμετέχει στην τρίωρη στάση και καλεί τους εργαζόμενους στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ απόφαση για τη συμμετοχή στη στάση πήρε και το σωματείο εργαζομένων στο εργοστάσιο μετάλλου "Καρζή".

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου των Πολιτικών Συνταξιούχων Αθήνας και ο Σύλλογος των Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας καλούν τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση της πλατείας Κάνιγγος.

Πορεία υπεράσπισης του ΕΣΥ

Την απόσυρση του νομοσχέδιου απαίτησαν μαχητικά χτες οι νοσοκομειακοί γιατροί

Μετά από 13 χρόνια - τότε που οι νοσοκομειακοί γιατροί κατέβαιναν στους δρόμους της Αθήνας για να δημιουργηθεί το ΕΣΥ - χτες οι νοσοκομειακοί γιατροί βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας για να υπερασπιστούν αυτή τη φορά το ΕΣΥ και τα δημόσια νοσοκομεία.

Οι γιατροί συγκεντρώθηκαν στις 11 π.μ. στο Πεδίον του Αρεως και μια ώρα αργότερα ξεκίνησε η πορεία, με προορισμό το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και με συνθήματα: "Αυτό το νομοσχέδιο το αντιλαϊκό βολεύει τα συμφέροντα και όχι το λαό", "Τα νοσοκομεία να μείνουν κρατικά, όχι στα συμφέροντα τα ιδιωτικά", "Οι γιατροί παλεύουν μαζί με το λαό για σύστημα υγείας φιλολαϊκό".Παράλληλα, γιατροί μοίραζαν στους περαστικούς και στα διερχόμενα αυτοκίνητα ενημερωτικά φυλλάδια της Παναθηναϊκής Απεργιακής Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ εξηγώντας τους λόγους της απεργίας.

Εξω απ' το υπουργείο οι γιατροί φώναξαν το σύνθημα: "Οι γιατροί παλεύουν και θα νικήσουν, το νόμο Πεπονή θα καταργήσουν".Ο Χ. Ζαχαρόγιαννης από τον "Ευαγγελισμό" και ο Π. Πολλάκης από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας - μέλη της Παναθηναϊκής Απεργιακής Επιτροπής - επέδωσαν το ψήφισμα από την τελευταία γενική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο "Σωτηρία", στη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Ιω. Πανοπούλου.

Ο Ηλ. Σιώρας,καρδιολόγος στον "Ευαγγελισμό" και γραμματέας της Επιστημονικής Επιτροπής του Νοσοκομείου, εξέφρασε την ανάγκη της μονιμοποίησης των νεοεισερχομένων στο σύστημα γιατρών. "Διαφορετικά - πρόσθεσε - σε λίγο καιρό θα έχουμε δύο κατηγορίες γιατρών στα κρατικά νοσοκομεία: Τους μόνιμους και τους επί θητεία, οι οποίοι είτε θα "γλείφουν", είτε θα τρέχουν να υπερπαράγουν έργο για να τους μονιμοποιήσει ο διευθυντής τους. Αρα, μπαίνει βόμβα στα θεμέλια της αποκλειστικής απασχόλησης". Αναφερόμενος στους γιατρούς και τους πολίτες "που δεν τους έχει αγγίξει η απεργία", έστειλε μήνυμα με το εξής σύνθημα: "Από το κράτος ανθρώπινο μισθό και όχι φακελάκια από το λαό".

Ο Θ. Καραμπέλης,παθολόγος - ογκολόγος στο "Μεταξά", επισήμανε: "Οι γιατροί δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερη υγεία για το λαό μας αν ο λαός μας αδιαφορεί. Πρέπει ο ίδιος ο πολίτης να ευαισθητοποιηθεί κι αυτή είναι η αποστολή των μέσων ενημέρωσης. Να καταλάβουν οι πολίτες ότι τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να διαλυθούν, να γίνουν ιδιοκτησία κάποιων ασφαλιστικών εταιριών και τότε ο ασθενής θα πληρώνει από την τσέπη του σαν να φταίει που αρρώστησε".

Ο Π. Παπανικολάου,ειδικευόμενος νευροχειρουργός στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο φέρνει τα δημόσια νοσοκομεία 20 χρόνια πίσω και τα παραδίδει στην αγκαλιά των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Ανέφερε το κύριο αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών, που λέει να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, ώστε να ξεκινήσει διάλογος με το υπουργείο από μηδενική βάση για σωστή και λαϊκή υγεία.

Σήμερα γίνεται η συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο "Σωτηρία",ώρα 11 π.μ.. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) για 10 - 14 και 17 - 21 Ιούνη και την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνει πανελλαδική συγκέντρωση των νοσοκομειακών γιατρών στο υπουργείο Υγείας, ώρα 11 π.μ..

Αυταρχισμός στο Νοσοκομείο Ρίου

Καταγγελίες της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Υγειονομικών"

Τον τελευταίο χρόνο η διοίκηση του Νοσοκομείου του Ρίου έχει πολλαπλασιάσει τις πειθαρχικές ποινές σε βάρος των εργαζομένων "πεισμένη ότι δεν παράγουν έργο", τονίζει σε ανακοίνωσή της η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υγειονομικών" (ΔΕΥ). Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η διοίκηση επιβάλλει ποινές στέρησης μισθού "για ψύλλου πήδημα". "Η διοίκηση του νοσοκομείου - συνεχίζει - υλοποιώντας απαρέγκλιτα τις κυβερνητικές κατευθύνσεις στο χώρο της υγείας, προσπαθεί να πείσει ότι "υπεύθυνοι" για όλα τα δεινά των νοσοκομείων είναι οι εργαζόμενοι. Με περίσσιο θράσος ο πρόεδρος του Ιδρύματος δήλωσε στον τοπικό Τύπο ότι δεν υπάρχει έλλειψη προσωπικού στον κλάδο των τραυματιοφορέων και ότι οι εργαζόμενοι δυσφημίζουν το νοσοκομείο, αφού όπως ισχυρίζεται εργάζονται 0-4 ώρες την ημέρα".

Η ΔΕΥ έθεσε το ζήτημα των ποινών στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ και ζητά την παρέμβασή της. Επίσης καταγγέλλει τη στάση της πλειοψηφίας στο ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο, που στέκεται "αρωγός" σε όλες τις προσπάθειες της διοίκησης, ενώ σε πρόσφατη ανακοίνωση (σ. σ. δεν πέρασε από το ΔΣ του σωματείου) αναφέρει ότι "η διοίκηση του νοσοκομείου λειτουργεί με ζήλο και εργατικότητα".

Η ΔΕΥ, τέλος, χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών και καταγγέλλει την πλειοψηφία του προεδρείου της ΠΟΕΔΗΝ, που δε στάθηκε δίπλα σ' αυτούς τους αγώνες, που "αφορούν όλους τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους και την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας".

Προσκλητήριο της ΕΣΑΚ

Το Γραφείο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΣΑΚ, με χτεσινή ανακοίνωσή του, απευθύνει σε όλους τους εργάτες και υπαλλήλους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, τους νέους και τις εργαζόμενες γυναίκες, προσκλητήριο αγωνιστικής, μαζικής και μαχητικής συμμετοχής στην τρίωρη πανελλαδική, πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης.

Με την καθολική συμμετοχή, επισημαίνει, στη στάση εργασίας και τις συγκεντρώσεις - συλλαλητήρια, επιβάλλεται να καταδικαστεί και να αποκαλυφθεί ακόμα πλατύτερα η κοροϊδία της κυβέρνησης σε βάρος των συνταξιούχων, αλλά και συνολικά της εργατικής τάξης.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Εργάτες και υπάλληλοι ενωμένοι να απαιτήσουν: Επανασύνδεση των συντάξεων με την ΕΓΣΣΕ. Κατώτερες συντάξεις στα 20 ΗΑΕ και στο 80% του μισθού. Την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Την υπεράσπιση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και την καταδίκη της πολιτικής της κυβέρνησης και των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ολοι την Πέμπτη στο δίκαιο αγώνα".

"Οι γιατροί παλεύουν και θα νικήσουν, το νόμο Πεπονή θα καταργήσουν", ήταν το σύνθημα που ακούστηκε έξω απ' το υπουργείο Υγείας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ