ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΑΡΑΒΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
Προς ενιαία αραβική τακτική

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.-

Με ικανοποίηση δέχτηκαν οι αραβικές χώρες την πρωτοβουλία της Συρίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου για την πραγματοποίηση παναραβικής Συνόδου την επόμενη βδομάδα. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στο Νότιο Λίβανο εντείνεται ολοένα και περισσότερο. Μετά την τελευταία όξυνση στις σχέσεις των αραβικών χωρών με το Ισραήλ, η Ουάσιγκτον κάλεσε τους Αραβες ηγέτες να δείξουν αυτοσυγκράτηση. Την ίδια στιγμή, όμως, η Δαμασκός υπέγραφε μεγάλη εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία, έτσι, καταφέρνει να κερδίσει ένα μικρό χώρο κινήσεων στην περιοχή.

Οι 20 από τις 22 χώρες της αραβικής λίγκας αποδέχτηκαν την πρόσκληση του Αιγυπτίου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ να πάρουν μέρος στην παναραβική Σύνοδο που θα αρχίσει τις εργασίες της στις 21 του Ιούνη, με μοναδικό της θέμα τη διαμόρφωση ενιαίας αραβικής πολιτικής τακτικής έναντι των "σκληρών" θέσεων του νεοεκλεγέντα Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανάχιου. Μόνο το Ιράκ και το Σουδάν δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στη συνάντηση αυτή, όχι λόγω διαφωνιών επί του θέματος, αλλά εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων που έχουν με τις χώρες του Κόλπου και την Αίγυπτο αντίστοιχα. Ανώτεροι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δήλωναν χτες ότι η Σύνοδος αυτή δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση απειλή για το Ισραήλ και ότι ως αποκλειστικό της στόχο έχει την επανενοποίηση του αραβικού μετώπου.

Παρεμβαίνουν Ουάσιγκτον και ΕΕ

Αυτοσυγκράτηση και επιείκεια συνέστησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ουόρεν Κρίστοφερ, στους Αραβες ηγέτες, βλέποντας την "ειρηνευτική διαδικασία" στη Μέση Ανατολή να λοξοδρομεί κάπως από την προδιαγεγραμμένη πορεία της, όπως είχε σχεδιαστεί στην Ουάσιγκτον. Η παρέμβαση του Κρίστοφερ προκάλεσε τη σοβαρότατη αντίδραση της Δαμασκού, που μέσω των κυβερνητικών εφημερίδων, προκαλεί την Ουάσιγκτον να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ και στον νέο του πρωθυπουργό, ο οποίος αρνείται να δεσμευτεί για το σεβασμό των υπαρχόντων συμπεφωνημένων όρων.

Παράλληλα με αυτή τη, μικρής εμβέλειας, διπλωματική κόντρα Συρίας - ΗΠΑ, φαίνεται ότι θα ξεσπάσει μεγάλος οικονομικός αγώνας δρόμου, καθώς ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ αλ Σάρα, υπέγραψε χτες συμφωνία με τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Η συμφωνία αυτή προβλέπει την ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών αλλά και των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στη Συρία και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά από ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ψυχρότητας. Με τον τρόπο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ενωση καταφέρνει να εξασφαλίσει μια θέση στο διπλωματικό και πολιτικό παιχνίδι της περιοχής, που μέχρι σήμερα, κυριαρχούνταν από την Ουάσιγκτον.

Προβληματισμός για την εκεχειρία στο Ν. Λίβανο

Σύντομη συνάντηση, όμως, είχαν χτες και ο Σύρος Πρόεδρος, Χαφέζ αλ Ασαντ, με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό, Ραφίκ Χαρίρι, για να εξετάσουν την, έστω και σποραδική, επανάληψη των εχθροπραξιών στο Νότιο Λίβανο. Καμία από τις δύο πλευρές δε δέχτηκε να κάνει δηλώσεις. Ιδιαίτερα ομιλητικός, όμως, εμφανίστηκε επί του θέματος ο νοεκλεγείς Μπέντζαμιν Νετανάχιου, ο οποίος διαμήνυσε προς τους πάντες ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα και σιγουριά την ένταση στο Νότιο Λίβανο και τις επιθέσεις της "Χεζμπολλάχ". Μάλιστα, ο αρχηγός των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, Αμνόν Σαχάκ, υπογράμμισε ότι οι στρατιώτες του είναι διατεθειμένο να χτυπήσουν θέσεις της "Χεζμπολλάχ" ακόμα και αν αυτές βρίσκονται μέσα σε αστικές περιοχές.

Δεύτερη σύλληψη Παλαιστινίου ανθρωπιστή

Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ο γνωστός Παλαιστίνιος ανθρωπιστής Εγιάντ Σάρα. Ο Ψυχίατρος Σάρα, που είναι επικεφαλής της Παλαιστινιακής Ανεξάρτητης Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Πολιτών, συνελήφθη, τουλάχιστον, για 48 ώρες, καθώς η παλαιστινιακή Αστυνομία υποστηρίζει ότι στο γραφείο του ανακαλύφθηκε ποσότητα ναρκωτικών. Ο ίδιος ο Σάρα και οι συνεργάτες διαψεύδουν κατηγορηματικά αυτές τις πληροφορίες και υπενθυμίζουν ότι πίσω από τη δεύτερη αυτή σύλληψη δεν κρύβεται παρά η δυσαρέσκεια της Παλαιστινιακής Αρχής και του Γιάσερ Αραφάτ για τις κατηγορίες του αυταρχισμού, της καταπίεσης, της δικτατορίας, που ο ακτιβιστής έχει εκτοξεύσει εναντίον του.

ΙΡΑΝ
"Δίκτυο κατασκοπίας" της ΣIA;

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Τη θανατική ποινή αντιμετωπίζουν οι τρεις συλληφθέντες από τις ιρανικές αρχές, που, όπως δήλωσε χτες ανώτερος στρατιωτικός δικαστικός αξιωματούχος, κατηγορούνται ότι άσκησαν κατασκοπία σε βάρος του Ιράν κατά την περίοδο 1980 - 1988.

Οι τρεις, σύμφωνα με τον ίδιο, διατηρούσαν "δεσμούς με πρεσβεία ξένης χώρας στην Τεχεράνη" και τροφοδοτούσαν με πληροφορίες "την αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA)".

Η Τεχεράνη έχει κατηγορήσει κατ' επανάληψη τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες ότι χρησιμοποίησαν "πλάγιους τρόπους" για να βοηθήσουν το Ιράκ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσής του με το Ιράν, κυρίως διοχετεύοντας στη Βαγδάτη πληροφόρηση απόρρητου στρατιωτικού περιεχομένου.

Το ιρανικό Κοινοβούλιο πριν ένα μήνα ψήφισε νόμο ο οποίος προβλέπει επιβολή θανατικής ποινής σε όσους διενεργούν κατασκοπία και κυρίως για περιπτώσεις κατασκοπίας προς όφελος των δύο θεωρούμενων ως "μεγαλύτερων εχθρών της ισλαμικής δημοκρατίας" του Ιράν, των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Εξάλλου, ο ίδιος Ιρανός αξιωματούχος, Αλί Γιουνεσί, δήλωσε ότι συνελήφθησαν 13 ηγετικά μέλη ενός δικτύου, το οποίο "διακινούσε ναρκωτικά, δωροδοκούσε αξιωματούχους και κατασκόπευε τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας".

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Μερική αναζωπύρωση της εμφύλιας σύγκρουσης

ΚΟΛΟΜΠΟ.-

Ευρεία επίθεση στο βόρειο μέρος της χερσονήσου Τζάφνα εξαπέλυσαν χτες στρατιωτικές δυνάμεις της Σρι Λάνκα, επιχειρώντας την κατάληψη μιας από τις λίγες περιοχές που δε βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους. Η επιχείρηση κατά των αυτονομιστών Ταμίλ έχει σκοπό να εξοβελίσει τους αντάρτες από τα τελευταία οργανωμένα καταφύγιά τους.

Οι Ταμίλ από την πλευρά τους διεξάγουν περιορισμένες επιθέσεις ανταρτοπολέμου, αλλά όχι με λιγότερη αγριότητα. Σε μια από αυτές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σφαγιάστηκαν 14 άνθρωποι, τραυματίστηκε μεγάλος αριθμός άλλων και κάηκαν πολλά σπίτια ενός χωριού 180 χλμ. βόρεια του Κολόμπο.

Αντιδικτατορικές κινητοποιήσεις στη Νιγηρία

ΛΑΓΟΣ.-

Γενική απεργία και πορείες ενάντια στη νιγηριανή στρατιωτική κυβέρνηση του στρατηγού Σάνι Αμπάτσα έχουν κηρύξει για σήμερα αντιδικτατορικές οργανώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι εκκλήσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αναμένεται να εισακουστούν από χιλιάδες Νιγηριανούς πολίτες, μιας που η πολιτική κατάσταση έχει ενταθεί μετά την πρόσφατη δολοφονία της Κουντιράτου Αμπιόλα, συζύγου του νικητή των εκλογών της 12ης Ιούνη του 1993, Μοσούντ Αμπιόλα.

Αφορμή για τις κινητοποιήσεις είναι η συμπλήρωση τριών χρόνων από τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών του 1993, το αποτέλεσμα των οποίων ανέδειξε νικητή τον ηγέτη της μεγαλύτερης παράταξης της αντιπολίτευσης, Μοσούντ Αμπιόλα. Το αποτέλεσμα εκείνων των εκλογών δεν έγινε ποτέ δεκτό και ακυρώθηκε από τη στρατιωτική κυβέρνηση, η οποία προχώρησε αμέσως μετά στη σύλληψη και φυλάκιση όχι μόνον του Μοσούντ Αμπιόλα αλλά και δεκάδων στενών συνεργατών του.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Σε πτώχευση τα Ναυπηγεία του Γκντανσκ

ΒΑΡΣΟΒΙΑ (ανταπόκριση Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ).-

Εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία του Γκντανσκ συγκεντρώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να τα κηρύξει σε πτώχευση, ενώ υπάρχουν σκέψεις η κινητοποίηση των εργαζομένων να εξελιχθεί σε κατάληψη των Ναυπηγείων.

Περίπου 3.000 εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί μπροστά στο κτίριο της διεύθυνσης των Ναυπηγείων, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο Γκντανσκ μαζικές διαδηλώσεις σήμερα και αύριο.

Ολες οι προσπάθειες για αναδιάρθρωση των Ναυπηγείων απέτυχαν, μιας και τα χρέη τους είναι υπερβολικά και συντηρούνται με κρατικές επιδοτήσεις. Η κατασκευή των πλοίων γίνεται με ασύμφορες τιμές, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων, ιδιαίτερα της διοίκησης, είναι υπερβολικός.

Στις εκδηλώσεις - διαμαρτυρίες των εργαζομένων, ο πρώην Πρόεδρος της χώρας, Λεχ Βαλέσα, τόνισε ότι δε θα μετάσχει ενεργά σ' αυτές, ενώ ο νομάρχης δήλωσε ότι στην πορεία των εργαζομένων στους δρόμους του Γκντανσκ δε θα δώσει εντολή για επέμβαση από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Για την κυβέρνηση του Τσιμοσιέβιτς, η χρεοκοπία των Ναυπηγείων είναι αναπόφευκτη για οικονομικούς λόγους. Τα Ναυπηγεία ήταν ένα ασήκωτο βάρος στον κρατικό προϋπολογισμό με τη συνεχή επιδότησή τους, ιδιαίτερα μιας και κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων της "Αλληλεγγύης" δεν ελήφθησαν τα μέτρα εξυγίανσης που απαιτούνταν.

Στο μεταξύ, το κλείσιμο των Ναυπηγείων του Γκντανσκ σημαίνει και την απόλυση των 7.300 εργαζομένων. Ωστόσο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη νομική - οικονομική - υλική κατοχύρωση των εργαζομένων που θα απολυθούν, λέγοντας ότι θα αποζημιωθούν κανονικά, ενώ θα είναι άμεση και η εξεύρεση θέσεων εργασίας για την πλειοψηφία όσων απολυθούν.

Πολωνοί εργάτες διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των Ναυπηγείων

Πολωνοί εργάτες διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των ναυπηγείων

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κατάργηση της θανατικής ποινής για γυναίκες

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Κατάργηση της θανατικής ποινής για τις γυναίκες και αντικατάστασή της με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης αποφάσισε η κυβέρνηση του Πακιστάν. Η απόφαση ελήφθη, κατά κυβερνητικές πηγές, στην προχτεσινή σύνοδο του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την πρωθυπουργό της χώρας, Μπεναζίρ Μπούτο. Και κινείται στην κατεύθυνση μιας "δημοκρατικότερης κοινωνίας", σύμφωνα με τον υπουργό Πληροφοριών (Τύπου), Χαλίντ Χαράρ.

Οι γυναίκες, δήλωσε ο υπουργός στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΡΡ, σπάνια διέπρατταν εγκλήματα που να επισύρουν τη θανατική ποινή, όπως τρομοκρατικές πράξεις ή "σφαγές αθώων πολιτών".

Η κατάργηση της θανατικής ποινής αποτέλεσε επί σειρά ετών αίτημα ανθρωπιστικών οργανώσεων του Πακιστάν - αλλά όχι το μόνο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ