Τετάρτη 12 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Σε πτώχευση τα Ναυπηγεία του Γκντανσκ

ΒΑΡΣΟΒΙΑ (ανταπόκριση Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ).-

Εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία του Γκντανσκ συγκεντρώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να τα κηρύξει σε πτώχευση, ενώ υπάρχουν σκέψεις η κινητοποίηση των εργαζομένων να εξελιχθεί σε κατάληψη των Ναυπηγείων.

Περίπου 3.000 εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί μπροστά στο κτίριο της διεύθυνσης των Ναυπηγείων, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο Γκντανσκ μαζικές διαδηλώσεις σήμερα και αύριο.

Ολες οι προσπάθειες για αναδιάρθρωση των Ναυπηγείων απέτυχαν, μιας και τα χρέη τους είναι υπερβολικά και συντηρούνται με κρατικές επιδοτήσεις. Η κατασκευή των πλοίων γίνεται με ασύμφορες τιμές, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων, ιδιαίτερα της διοίκησης, είναι υπερβολικός.

Στις εκδηλώσεις - διαμαρτυρίες των εργαζομένων, ο πρώην Πρόεδρος της χώρας, Λεχ Βαλέσα, τόνισε ότι δε θα μετάσχει ενεργά σ' αυτές, ενώ ο νομάρχης δήλωσε ότι στην πορεία των εργαζομένων στους δρόμους του Γκντανσκ δε θα δώσει εντολή για επέμβαση από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Για την κυβέρνηση του Τσιμοσιέβιτς, η χρεοκοπία των Ναυπηγείων είναι αναπόφευκτη για οικονομικούς λόγους. Τα Ναυπηγεία ήταν ένα ασήκωτο βάρος στον κρατικό προϋπολογισμό με τη συνεχή επιδότησή τους, ιδιαίτερα μιας και κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων της "Αλληλεγγύης" δεν ελήφθησαν τα μέτρα εξυγίανσης που απαιτούνταν.

Στο μεταξύ, το κλείσιμο των Ναυπηγείων του Γκντανσκ σημαίνει και την απόλυση των 7.300 εργαζομένων. Ωστόσο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη νομική - οικονομική - υλική κατοχύρωση των εργαζομένων που θα απολυθούν, λέγοντας ότι θα αποζημιωθούν κανονικά, ενώ θα είναι άμεση και η εξεύρεση θέσεων εργασίας για την πλειοψηφία όσων απολυθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ