Τετάρτη 12 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
"Καυτή" η υπόθεση επανάληψης των εκλογών

ΤΙΡΑΝΑ. -

Η επικείμενη επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας (16 Ιουνίου) σε 17 εκλογικές περιφέρειες της Αλβανίας εξακολουθεί να προκαλεί αντιφατικές αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό της γειτονικής χώρας, ένθεν - κακείθεν: το μεν κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα υπό τον Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα, χαρακτηρίζει την απόφαση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής "πολιτική" και ισχυρίζεται ότι η επιτροπή ούτε λίγο, ούτε πολύ, μερολήπτησε υπέρ τηςαντιπολίτευσης. Η δε αντιπολίτευση, συνεχίζει - στο μεγαλύτερο μέρος της - να θεωρεί την υπόθεση "πολιτική φάρσα" κι επιμένει σε διεξαγωγή νέας διαδικασίας.

Την ένταση επιδεινώνει μια δήλωση του φυλακισμένου ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φάτος Νάνο, που προκάλεσε την οργή του κυβερνώντος κόμματος. "Μια σοβαρή επίβλεψη από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ, ως εγγύηση των ελεύθερων εκλογών σήμερα, είναι καλύτερη απότην ανάγκη παρουσίας κυανόκρανων στη χώρα αύριο", είπε ο Νάνο - προκαλώντας οργή εκ μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος: "πρόκειται για έκκληση για εμφύλιο πόλεμο και μετατροπή της χώρας σε δεύτερη Βοσνία".

Στην Αθήνα

Οι ηγέτες της αλβανικής αντιπολίτευσης βρίσκονται από χτες στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερώσουν Ελληνες αξιωματούχους για τις πολιτικές εξελίξεις στο μετεκλογικό σκηνικό της χώρας. Στην αντιπροσωπεία των Αλβανών πολιτικών μετέχουν ο Σερβέτ Πελούμπι, αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Σκεντέρ Γκινούσι, πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ο Νεριτάν Τσέκα, πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας και ο Πετρίτ Καλιακούλια, πρόεδρος του Δεξιού Δημοκρατικού Κόμματος. Στο πρόγραμμα των συναντήσεών τους πιθανότατα θα περιληφθεί και συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη και ηγέτες κομμάτων.

Η ΕΑΔ

Πάντως, η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (η οποία εκφράζει και την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας) αποφάσισε να μετάσχει στην επανάληψη των εκλογών σε 16 (από τις 17 συνολικά) περιφέρειες όπου θα πραγματοποιηθεί. Ο πρόεδρος του Κόμματος, Βασίλης Μέλιος, αιτιολόγησε χτες την απόφαση λέγοντας ότι "εκπληρώθηκαν τα βασικά αιτήματα" που η ΕΑΔ είχε θέσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ