Τετάρτη 12 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Βολή κατά του καμποτάζ!

Το "Μάρκο Πόλο" μπορεί να πραγματοποιεί κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά, εισηγήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Δ' Τμήματος του ΣτΕ ο εισηγητής Π. Χριστόφορος! Σφοδρές αντιδράσεις και δραματική προειδοποίηση για τις συνέπειες που θα έχει τυχόν ανάλογη απόφαση

Μια "βολή κατά ριπάς" με πολλούς στόχους και με πρώτον την κατάργηση ουσιαστικά του καμποτάζ ήταν ουσιαστικά η πρόταση του εισηγητή Π. Χριστόφορου στη χτεσινή συνεδρίαση του Δ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ο οποίος εισηγήθηκε ότι το κρουαζιερόπλοιο "Μάρκο Πόλο" με σημαία από τις Μπαχάμες μπορεί να πραγματοποιεί κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά!

Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος Επικρατείας Π. Χριστόφορος στην εισήγησή του είπε ότι το κρουαζιερόπλοιο "Μάρκο - Πόλο" μπορεί να πραγματοποιεί κρουαζιέρες με τους ίδιους επιβάτες ανά κρουαζιέρα, οι οποίοι θα επιβιβάζονται από το λιμάνι του Πειραιά, θα μεταβαίνουν σε άλλα ελληνικά λιμάνια και θα αποβιβάζονται στην Κωνσταντινούπολη, ενώ δεν μπορεί να πραγματοποιεί τα λεγόμενα "κυκλικά ταξίδια".

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κάνει προσφυγή η ιδιοκτήτρια εταιρία Fiducia Shippihg Company S. A. του κρουαζιερόπλοιου "Μάρκο - Πόλο", με την οποία ζητάει την ακύρωση της απόφασης του κεντρικού λιμενάρχη Πειραιά που απαγόρευε την επιβίβαση περιηγητών από το λιμάνι του Πειραιά.

Ο νομικός σύμβουλος της ΠΝΟ στη χτεσινή συζήτηση στο Δ Τμήμα του ΣτΕ υποστήριξε ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το κρουαζιερόπλοιο "Μάρκο - Πόλο" ξεπερνάει των ζητημάτων της ελληνικής ναυσιπλοϊας και άπτεται ακόμη και των εθνικών θεμάτων.

Ειδικότερα, στην περίπτωση που υιοθετηθεί από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο η πρόταση του εισηγητή θα έχουμε τις εξής επιπτώσεις:

  • Θα εισέλθουν τα ξένα κρουαζιερόπλοια στις ελληνικές θάλασσες και λιμάνια και με βάσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό, όπως χαρακτηριστικά είπε ο εκπρόσωπος της ΠΝΟ "θα θέσουν εκ ποδών τους Ελληνες λιμενεργάτες, οι οποίοι θα κοιτάζουν από την ακτή τα ξένα πλοία που θα αλωνίζουν στις ελληνικές θάλασσες".
  • Θα προκληθεί θέμα εθνικής κυριαρχίας, αφού θα μπορούν οι γείτονές μας να επικαλεστούν "την αναγνώριση ζωνών δικαιοδοσίας" και τα τούρκικα κρουαζιερόπλοια με πληρώματα της χώρας τους θα κάνουν περιηγήσεις στα λιμάνια μας.

Τους κινδύνους που εγκυμονούν τη χώρα μας από την κατάργηση του "καμποτάζ" επεσήμανε και ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Γ. Μανουσογιαννάκης,ο οποίος μας δήλωσε: " Σε περίπτωση αποδοχής της πρότασης του εισηγητή θα υπάρξουν τεράστιες αρνητικές συνέπειες για τον τουρισμό της χώρας, την εθνική άμυνα, αλλά πολύ περισσότερο θα στείλει τους Ελληνες ναυτεργάτες στην ανεργία ".

Αλλά και ο Σ. Τσιμπόγλου,γραμματέας της ΠΕΜΕΝ μας είπε: "Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν μπορεί να νομιμοποιηθούν τα ταξίδια αυτών των πειρατικών κρουαζιερόπλοιων, γιατί οι συνέπειες θα είναι τεράστιες και αλυσιδωτές. Θα έχουμε ένα τεράστιο κύμα άνεργων Ελλήνων ναυτικών και χρεοκοπία των ταμείων μας. Εμείς σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την τελική απόφαση του ΣτΕ θα αναπτύξουμε τους αγώνες μας για να υπερασπίσουμε το δικαίωμά μας στην εργασία ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ