Τετάρτη 12 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Διεκόπησαν οι συνομιλίες

ΜΠΕΛΦΑΣΤ. -

Διεκόπησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Βόρεια Ιρλανδία την πρώτη κιόλας μέρα, εξαιτίας της διαμάχης που προέκυψε με αφορμή την πρόταση για την τοποθέτηση του πρώην αμερικανού γερουσιαστή, Τζορτζ Μίτσελ στη θέση του προεδρεύοντος των συνομιλιών. Ομως, και χτες, δεν του επιτράπηκε η συμμετοχή στις συνομιλίες.

Αξιωματούχοι που παίρνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις ανέφεραν ότι ο Μίτσελ δεν παρέστη στην εναρκτήρια συνεδρίαση εξαιτίας των αντιρρήσεων που εκφράστηκαν στην πρόταση για την τοποθέτησή του στη θέση του προέδρου. Μετά τη διακοπή άρχισαν διμερείς επαφές των ενδιαφερομένων με τις αντιπροσωπείες των κυβερνήσεων της Βρετανίας και της Ιρλανδίας.

Οι Προτεστάντες ενωτικοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πρόταση για τον Μίτσελ λέγοντας ότι δεν έχουν "τίποτα εναντίον του σε προσωπική βάση". Ο ηγέτης του φιλοβρετανικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος, Ιαν Πρέσλεϊ δήλωσε ότι οι αντιπρόσωποι μπλοκάρουν την επιλογή της Βρετανίας και της Ιρλανδίας για την ανάθεση της προεδρίας των συνομιλιών στον Μίτσελ. Εξέφρασε και αμφιβολίες για το αμερόληπτο της στάσης του πρώην Αμερικανού γερουσιαστή και υποστήριξε ότι η απόφαση της Βρετανίας και της Ιρλανδίας για την προεδρία, αποτελεί απόπειρα να επιβληθεί μια "ρεπουμπλικανική ατζέντα" στις διαπραγματεύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ