Τετάρτη 12 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΑΡΑΒΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
Προς ενιαία αραβική τακτική

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.-

Με ικανοποίηση δέχτηκαν οι αραβικές χώρες την πρωτοβουλία της Συρίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου για την πραγματοποίηση παναραβικής Συνόδου την επόμενη βδομάδα. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στο Νότιο Λίβανο εντείνεται ολοένα και περισσότερο. Μετά την τελευταία όξυνση στις σχέσεις των αραβικών χωρών με το Ισραήλ, η Ουάσιγκτον κάλεσε τους Αραβες ηγέτες να δείξουν αυτοσυγκράτηση. Την ίδια στιγμή, όμως, η Δαμασκός υπέγραφε μεγάλη εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία, έτσι, καταφέρνει να κερδίσει ένα μικρό χώρο κινήσεων στην περιοχή.

Οι 20 από τις 22 χώρες της αραβικής λίγκας αποδέχτηκαν την πρόσκληση του Αιγυπτίου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ να πάρουν μέρος στην παναραβική Σύνοδο που θα αρχίσει τις εργασίες της στις 21 του Ιούνη, με μοναδικό της θέμα τη διαμόρφωση ενιαίας αραβικής πολιτικής τακτικής έναντι των "σκληρών" θέσεων του νεοεκλεγέντα Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανάχιου. Μόνο το Ιράκ και το Σουδάν δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στη συνάντηση αυτή, όχι λόγω διαφωνιών επί του θέματος, αλλά εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων που έχουν με τις χώρες του Κόλπου και την Αίγυπτο αντίστοιχα. Ανώτεροι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δήλωναν χτες ότι η Σύνοδος αυτή δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση απειλή για το Ισραήλ και ότι ως αποκλειστικό της στόχο έχει την επανενοποίηση του αραβικού μετώπου.

Παρεμβαίνουν Ουάσιγκτον και ΕΕ

Αυτοσυγκράτηση και επιείκεια συνέστησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ουόρεν Κρίστοφερ, στους Αραβες ηγέτες, βλέποντας την "ειρηνευτική διαδικασία" στη Μέση Ανατολή να λοξοδρομεί κάπως από την προδιαγεγραμμένη πορεία της, όπως είχε σχεδιαστεί στην Ουάσιγκτον. Η παρέμβαση του Κρίστοφερ προκάλεσε τη σοβαρότατη αντίδραση της Δαμασκού, που μέσω των κυβερνητικών εφημερίδων, προκαλεί την Ουάσιγκτον να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ και στον νέο του πρωθυπουργό, ο οποίος αρνείται να δεσμευτεί για το σεβασμό των υπαρχόντων συμπεφωνημένων όρων.

Παράλληλα με αυτή τη, μικρής εμβέλειας, διπλωματική κόντρα Συρίας - ΗΠΑ, φαίνεται ότι θα ξεσπάσει μεγάλος οικονομικός αγώνας δρόμου, καθώς ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ αλ Σάρα, υπέγραψε χτες συμφωνία με τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Η συμφωνία αυτή προβλέπει την ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών αλλά και των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στη Συρία και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά από ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ψυχρότητας. Με τον τρόπο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ενωση καταφέρνει να εξασφαλίσει μια θέση στο διπλωματικό και πολιτικό παιχνίδι της περιοχής, που μέχρι σήμερα, κυριαρχούνταν από την Ουάσιγκτον.

Προβληματισμός για την εκεχειρία στο Ν. Λίβανο

Σύντομη συνάντηση, όμως, είχαν χτες και ο Σύρος Πρόεδρος, Χαφέζ αλ Ασαντ, με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό, Ραφίκ Χαρίρι, για να εξετάσουν την, έστω και σποραδική, επανάληψη των εχθροπραξιών στο Νότιο Λίβανο. Καμία από τις δύο πλευρές δε δέχτηκε να κάνει δηλώσεις. Ιδιαίτερα ομιλητικός, όμως, εμφανίστηκε επί του θέματος ο νοεκλεγείς Μπέντζαμιν Νετανάχιου, ο οποίος διαμήνυσε προς τους πάντες ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα και σιγουριά την ένταση στο Νότιο Λίβανο και τις επιθέσεις της "Χεζμπολλάχ". Μάλιστα, ο αρχηγός των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, Αμνόν Σαχάκ, υπογράμμισε ότι οι στρατιώτες του είναι διατεθειμένο να χτυπήσουν θέσεις της "Χεζμπολλάχ" ακόμα και αν αυτές βρίσκονται μέσα σε αστικές περιοχές.

Δεύτερη σύλληψη Παλαιστινίου ανθρωπιστή

Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ο γνωστός Παλαιστίνιος ανθρωπιστής Εγιάντ Σάρα. Ο Ψυχίατρος Σάρα, που είναι επικεφαλής της Παλαιστινιακής Ανεξάρτητης Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Πολιτών, συνελήφθη, τουλάχιστον, για 48 ώρες, καθώς η παλαιστινιακή Αστυνομία υποστηρίζει ότι στο γραφείο του ανακαλύφθηκε ποσότητα ναρκωτικών. Ο ίδιος ο Σάρα και οι συνεργάτες διαψεύδουν κατηγορηματικά αυτές τις πληροφορίες και υπενθυμίζουν ότι πίσω από τη δεύτερη αυτή σύλληψη δεν κρύβεται παρά η δυσαρέσκεια της Παλαιστινιακής Αρχής και του Γιάσερ Αραφάτ για τις κατηγορίες του αυταρχισμού, της καταπίεσης, της δικτατορίας, που ο ακτιβιστής έχει εκτοξεύσει εναντίον του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ