ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Επιχείρηση φίμωσης του ΚΚΕ

Αντ. Σκυλλάκος: Δε θα εφαρμόσουμε τη διάταξη και αν έχετε τα κότσια να μας στείλετε στα δικαστήρια και να μας απαγορέψετε σαν κόμμα

Μέχρι την τελευταία στιγμή κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και Πολιτική Ανοιξη επέμεναν στην ψήφιση της διάταξης στο νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, που απαγορεύει την ανάρτηση αεροπανό και επικόλληση αφισών, εκτός των προσδιορισμένων χώρων κατά τις προεκλογικές περιόδους. Μέσα επαφής με το λαό που χρησιμοποιεί ιδίως το ΚΚΕ, αλλά και άλλα μικρότερα κόμματα που δεν έχουν πρόσβαση στα ΜΜΕ που ελέγχονται από τα γνωστά διαπλεκόμενα συμφέροντα. Στην ουσία δηλαδή ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Πολιτική Ανοιξη ψήφισαν τη φίμωση του ΚΚΕ.

"Η επιμονή σας ως ΠΑΣΟΚ, και ως κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και της Πολιτικής Ανοιξης - τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος - να στερήσετε την ελευθερία διακίνησης των ιδεών στην προεκλογική περίοδο, ειδικά από το δικό μας Κόμμα και από άλλα μικρότερα που δεν έχουν τις δικές σας προσβάσεις στα διαπλεκόμενα συμφέροντα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, βάζει επί τάπητος ένα μεγάλο ζήτημα δημοκρατίας. Τι θα κάνετε; Θα μας στείλετε στα δικαστήρια; Θα μας απαγορεύσετε ως Κομμουνιστικό Κόμμα;

Εσείς πρώτοι ως κόμματα τα παραβιάζετε σε όλες τις εκλογές μέχρι σήμερα. Σας έπιασε ο πόνος για καθαρές πόλεις είκοσι μέρες την προεκλογική περίοδο; Εσείς δε δημιουργήσατε τις πόλεις - τέρατα με νέφος και με ρύπανση, με τα σκουπίδια; Εμείς τα δημιουργήσαμε αυτά;

Η διάταξη αυτή στρέφεται ευθέως κατά του ΚΚΕ. Δε θα την εφαρμόσουμε και αν έχετε τα κότσια να μας στείλετε στα δικαστήρια και να μας απαγορεύσετε ως Κόμμα. Είστε απαράδεκτοι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Πολιτική Ανοιξη".

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πολιτικής Ανοιξης Αν. Λεντάκης (ο οποίος υπενθυμίζουμε ότι τον τελευταίο καιρό έχει αναλάβει σχεδόν εργολαβικά την υπόθεση της αποφυλάκισης των εναπομεινάντων χουντικών ), επιτέθηκε στο ΚΚΕ και κάνοντας χρήση των γνωστών ασφαλίτικων επιχειρημάτων δήλωσε ότι το Κόμμα χρηματοδοτείται απ' έξω κλπ. και ζήτησε να απαγορευτεί παντελώς η χρήση πανό και αεροπανό.

Από τη μεριά του ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Μωραϊτης, τη μόνη, εντελώς επουσιώδη, υποχώρηση που έκανε ήταν να επιτραπεί η ανάρτηση αεροπανό μόνο σε ειδικούς χώρους, όπως συμβαίνει και με την επικόλληση αφισών. Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Καρατζαφέρης, σχολιάζοντας συνολικά την εμμονή της επικόλλησης αφισών σε ειδικούς χώρους είπε ότι με αυτό τον τρόπο κόμματα και υποψήφιοι βουλευτές καθίστανται υποχείρια των δύο ιδιωτικών εταιριών που ελέγχουν τους χώρους επικόλλησης.

Ταύτιση απόψεων κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης υπήρξε και στο ποσοστό της χρηματοδότησης των κομμάτων. Ο εισηγητής της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης είπε: "Δεν έχουμε αντίρρηση στα ποσοστά", προσθέτοντας ότι το μέγα θέμα είναι η μεταφορά των ετεροδημοτών και η διαφημιστική καμπάνια που αποτελούν τα μεγάλα έξοδα των κομμάτων στις προεκλογικές περιόδους. Μόνο ο Αντ. Σκυλλάκος επισήμανε ότι από τη μοιρασιά της χρηματοδότησης αδικούνται τα μικρά κόμματα.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, αναφερόμενος εξάλλου στον έλεγχο των εσόδων των υποψήφιων βουλευτών, υπογράμμισε ότι προβλέπεται μόνο για την προεκλογική περίοδο, ενώ δεν αποτιμώνται καν οι παροχές σε είδος όπως η συχνή εμφάνιση στα ΜΜΕ όλο το προηγούμενο διάστημα. Αλλά και τον έλεγχο τέτοιων παροχών κατά την προεκλογική περίοδο το νομοσχέδιο τον παραπέμπεται στο μέλλον. "Αρα έχουμε ένα ευχολόγιο", είπε ο Αντ. Σκυλλάκος.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι με διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο τα κόμματα μπορούν να ρυθμίσουν παλιές τους οφειλές εκχωρώντας τη χρηματοδότηση που παίρνουν στις τράπεζες.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί την προσεχή Δευτέρα.

Γ. Κ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επόμενος σταθμός η Αθήνα

Την Τετάρτη 19 Ιούνη, στις 8.30 μμ, στο Πεδίον του Αρεως, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Συνεχίζεται η πλατιά Πολιτική Εξόρμηση ενημέρωσης των εργαζομένων που πραγματοποιεί το ΚΚΕ, με στόχο την πλατύτερη ενημέρωση των εργαζομένων και του λαού για τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου, το δρόμο της οικοδόμησης του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου στην προοπτική του σοσιαλισμού. Στο επίκεντρο της Εξόρμησης, βρίσκονται επίσης τα καυτά και επίκαιρα λαϊκά προβλήματα, της απασχόλησης και του ασφαλιστικού, της υγείας και της παιδείας, της οικονομίας και των κινδύνων που διατρέχει η ειρήνη στην περιοχή μας από την υλοποίηση των σχεδίων της "Νέας Τάξης".

Επόμενος σταθμός της Πανεξόρμησης είναι η εκδήλωση που θα γίνει την Τετάρτη 19 Ιούνη στις 8.30 μ.μ. στο Πεδίον του Αρεως, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.Ηδη, οι οργανώσεις της Αθήνας προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη μεγάλη συγκέντρωση. Στα πλαίσια αυτά, οι κομμουνιστές της Αθήνας έχουν αποδυθεί σε μια πανεξόρμηση προπαγάνδισης της εκδήλωσης. Ηδη, πραγματοποιούνται συνεδριάσεις ΚΟΒ για την καλύτερη κινητοποίηση των μελών, των οπαδών και φίλων του Κόμματος. Στην κατεύθυνση αυτή, επιστρατεύονται όλες οι μορφές προπαγάνδισης: αφισοκολλήσεις, αεροπανό, περιοδείες με μεγάφωνα σε συνοικίες. Ακόμα έχει, ήδη, ξεκινήσει η διανομή του καλέσματος, που εξέδωσε η ΚΟΑ σε συνοικίες, αλλά και σε εξορμήσεις στους τόπους δουλιάς. Οι κομμουνιστές της Αθήνας, οπλισμένοι από τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου, είναι αποφασισμένοι να φέρουν σε επαφή όλο και περισσότερους εργαζόμενους με τη διέξοδο που προβάλλει άλλη μια φορά το ΚΚΕ με τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου του, με τον επίκαιρο και άμεσο στόχο για τη συγκρότηση του αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού δημοκρατικού μετώπου πάλης.

  • Ηδη, ξεκίνησαν οι προετοιμασίες και στη Θεσσαλονίκη, που θα πραγματοποιήσει τη δική της συγκέντρωση την Τρίτη 25 Ιούνη, με ομιλητή τον επίτιμο Πρόεδρο του Κόμματος, Χαρίλαο Φλωράκη.
Στο χέρι τους είναι

Την κραυγή αγωνίας εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, μετέφεραν πριν λίγες μέρες στον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των επαγγελματοβιοτεχνών, σε συνάντηση που είχαν μαζί του. Πρόκειται για μια κραυγή αγωνίας που γίνεται φωνή απόγνωσης για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού εμπορίου και της βιοτεχνίας. Του τμήματος δηλαδή εκείνου της οικονομίας που εξαιτίας της κυβερνητικο-ευρωπαϊκής ρότας, στην πραγματικότητα στενάζει κάτω από την "μπότα" των πολυεθνικών και των μονοπωλίων, που θησαυρίζουν σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων και της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΕΒΕ. Οι εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας εξήγησαν στον πρωθυπουργό, πως αν συνεχιστεί η πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας μέσα στην επόμενη τριετία θα βάλουν λουκέτο περίπου 350.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με όλα τα συνεπακόλουθα που αυτό μπορεί να έχει.

Οι συνδικαλιστές ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τα αυξανόμενα "φέσια" - ήδη οι ακάλυπτες επιταγές και τα διαμαρτυρημένα γραμμάτια φτάνουν το 1,5 τρισ. δραχμές - και τις καθημερινές πτωχεύσεις επιχειρήσεων. Του είπαν ότι οι πόρτες των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι ερμητικά κλειστές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι όροι δανεισμού απλησίαστοι. Τον κάλεσαν να προχωρήσει άμεσα στη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την επιβίωση της βιοτεχνίας και του εμπορίου. Μέτρα συγκεκριμένα και κυρίως ρεαλιστικά και εφικτά που, όμως, απαιτούν πολιτική βούληση από τη μεριά της κυβέρνησης.

Η στάση του πρωθυπουργού ήταν κάτι παραπάνω από σαφής. Η κραυγή αγωνίας των 700.000 επαγγελματιών που μέχρι πρόσφατα αποτελούσαν δεξαμενή υφαρπαγής ψήφων για το ΠΑΣΟΚ, μέσα από τα υποκριτικά περί "ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας", έπεσε για άλλη μια φορά στο κενό. Καμία ουσιαστική δέσμευση για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν ανέλαβε ο πρωθυπουργός και διά στόματος της πιο επίσημης εκπροσώπησης της κυβέρνησης, πήραν το στίγμα της συνέχισης της ίδιας πολιτικής. Στην ουσία ο πρωθυπουργός ωμά και ανάλγητα γύρισε την πλάτη του στην αγωνία και στα προβλήματα της τόσο μεγάλης παραγωγικής μερίδας της ελληνικής κοινωνίας και στις οικογένειές τους, αλλά και σε ακόμα τόσους εργαζόμενους που ζουν από το ελληνικό εμπόριο και τη βιοτεχνία.

Το μήνυμα που ήδη φτάνει σ' ολόκληρο τον κόσμο των επαγγελματοβιοτεχνών - πολύ περισσότερο μετά τη νέα πρωθυπουργική άρνηση - είναι ένα: Τα δίκαια αιτήματα, τα αιτήματα ζωής που προβάλλουν οι ΕΒΕ, μπορεί και πρέπει να ικανοποιηθούν. Μόνο που η επίλυσή τους δεν μπορεί να έρθει από την οποιαδήποτε απόφαση της κυβέρνησης. Οι ίδιοι και μόνο αυτοί, με τον ενωμένο αγώνα τους, σε πλήρη συντονισμό και συνεργασία με τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα που βιώνουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, μπορούν να διεκδικήσουν και να επιβάλουν την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής. Ενας αγώνας που προϋποθέτει στοχοπροσηλωμένα να ακολουθήσουν το δρόμο της αντίστασης σε όλα τα επίπεδα. Μια καλή ευκαιρία είναι οι εκλογές που πραγματοποιούνται, αυτό τον καιρό, σε όλες τις βαθμίδες των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Στο χέρι τους είναι να αναδείξουν στις διοικήσεις τους τα γνωστά από τους καθημερινούς αγώνες στελέχη. Ταυτόχρονα να απομονώσουν και να "τιμωρήσουν" εκείνους που στηρίζοντας άμεσα ή έμμεσα τις κυβερνητικές επιλογές, υπονομεύουν και αποπροσανατολίζουν το κίνημα διεκδίκησης των ΕΒΕ.

ΑΡΑΞΟΣ
Την Κυριακή η φιλειρηνική εκδήλωση

Στον Αραξο, όπου οι Αμερικανοί φυλάνε πυρηνικές βόμβες, χτυπά η καρδιά του φιλειρηνικού κινήματος την ερχόμενη Κυριακή, 16 Ιούνη. Την εκδήλωση οργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Πάτρας και Αιγίου και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" Πάτρας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

5 μμ: Αναχώρηση των πούλμαν από την πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα.

6 μμ: Συγκέντρωση έξω από τη βάση του Αραξου.

7.30 μμ: Πορεία ειρήνης από τις Ιτιές μέχρι την πλατεία στα Ψηλά Αλώνια.8.30 μμ: Συγκέντρωση και συναυλία ειρήνης στα Ψηλά Αλώνια της Πάτρας.

Οι Επιτροπές Ειρήνης της Πάτρας και του Αιγίου καλούν τους κατοίκους των περιοχών τους να πάρουν μέρος στην εκδήλωση και να απαιτήσουν:

- Την άμεση απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων από τον Αραξο.

- Την άμεση αποχώρηση της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης από τη Βοσνία.- Την απομάκρυνση των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών βάσεων από τη χώρα μας.- Την αποχώρηση της χώρας μας από τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης τουΝΑΤΟ.

- Την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και τη ΔΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ