ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Προκλητική επαναφορά Χανακούλα

Παρά τις σοβαρές υποψίες και καταγγελίες που βαρύνουν τον Θ. Χανακούλα,η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ενέκρινε την πρόταση του υπουργού Εργασίας Ε. Γιαννόπουλου για επανατοποθέτησή του στη θέση του προέδρου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Θέση από την οποία είχε απομακρύνει ο προηγούμενος υπουργός Εργασίας και νυν Γεωργίας Στ. Τζουμάκας,ο οποίος προχτές σε εκπομπή του "Αντέννα" επανέλαβε ότι αντικατέστησε τον Θ. Χανακούλα για κακή διαχείριση, προσθέτοντας ότι θα έχουν ευθύνη όσοι βουλευτές εγκρίνουν την επανατοποθέτησή του στον ΟΕΚ. Παράλληλα, απορρίφτηκε πρόταση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Κατσαρού για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής συνολικά για τον ΟΕΚ.

Ο Ε. Γιαννόπουλος, αδιαφορώντας για την άποψη του συναδέλφου του υπουργού, είπε στην Επιτροπή ότι μετά την απομάκρυνση του προστατευομένου του είχε δηλώσει ότι, όταν επανέλθει στο υπουργείο, θα επαναφέρει τα πράγματα στην προτέρα κατάστασή τους, υποστηρίζοντας εμμέσως ότι η απομάκρυνση του Θ. Χανακούλα από τη θέση του ήταν παράνομη. Ταυτόχρονα, και προκειμένου να δώσει πλήρη κάλυψη στον Θ. Χανακούλα, είπε ότι το Συνδικάτο Οικοδόμων έχει δημιουργήσει το πρόβλημα, χαρακτηρίζοντας αυτά που λένε οι συνδικαλιστές, συκοφαντίες. Ακολούθως επανέλαβε τους αναληθείς ισχυρισμούς του ότι ο εισαγγελέας έχει εκδώσει απαλλακτική για τον Θ. Χανακούλα απόφαση, για να αυτοδιαψευστεί λίγο μετά, όταν παραδέχτηκε ότι μιλά για τον εισαγγελέα Πρωτοδικών και όχι τον εισαγγελέα Εφετών. Σχολιάζοντας εξάλλου ο Ε. Γιαννόπουλος την απόφαση του Στ. Τζουμάκα να αντικαταστήσει τον Θ. Χανακούλα, είπε ότι τον έδιωξε με υπόδειξη του Κ. Κερασουνλή, ο οποίος τότε καθοδηγούσε το υπουργείο Εργασίας!!!

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψής εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στον Θ. Χανακούλα, λέγοντας: "Είχα διαφωνήσει με την αντικατάστασή σας γιατί σας γνωρίζω. Ουδείς από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που σας έχουν βάλει στόχο έχει δώσει στοιχεία. Και μόνο για το ότι υπάρχει προσπάθεια σπίλωσής σας, σας ψηφίζω". Ακολούθως είπε ότι μετά την έγκριση επανατοποθέτησης του Θ. Χανακούλα στην προεδρία του ΟΕΚ, πρέπει ο Στ. Τζουμάκας να παραιτηθεί. Επίσης, ο κυβερνητικός βουλευτής Δ. Μπέης είπε: "Το ήθος σας είναι δεδομένο". Τελικά, υπέρ του Θ. Χανακούλα ψήφισαν ακόμα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κ. Σοφούλης,που κάποια στιγμή μάλιστα αποχώρησε για λίγο από τη συνεδρίαση, διαμαρτυρόμενος διότι η διαδικασία μετατράπηκε σε "ανακριτική", ο Π. Ζακολίκος,που μετά την ψηφοφορία έλεγε ότι οι καταγγελίες εις βάρος του Θ. Χανακούλα έγιναν επειδή οι καταγγέλλοντες δεν πήραν μίζες, οι Ι. Ζαφειρόπουλος,Π. Κρητικός,Π. Σγουρίδης και ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης,ο οποίος διευθύνοντας τη συνεδρίαση προσπαθούσε συνεχώς να απαγορεύσει ή να απαλύνει κάθε ερώτηση ή κρίση εις βάρος του Θ. Χανακούλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, αναφερόμενος ο Απ. Κακλαμάνης στις απόψεις του Στ. Τζουμάκα για τον Θ. Χανακούλα, είπε πως ένας υπουργός μπορεί και να λέει πράγματα που δεν έχουν βάση. Υπέρ του Θ. Χανακούλα τοποθετήθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ, Β. Πολύδωρας,λέγοντας ότι τον γνωρίζει από το δημοτικό και εγγυάται για την ηθική του ακεραιότητα. Ακολούθως αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Ο Θ. Χανακούλας

Ο Θ. Χανακούλας, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, αφού είπε ότι οι εκκρεμείς εις βάρος του δικογραφίες θα έχουν ελάχιστη επίδραση στην άσκηση των καθηκόντων του, ισχυρίστηκε ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στη διαπραγμάτευση αγοράς των σπιτιών που έκανε ο εργολάβος Μπολτσής στο Ρέντη. Η αγορά του οικοπέδου στο Μενίδι, για την οποία κατηγορήθηκε, εγκρίθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ακόμα, ισχυρίστηκε ότι από την ακύρωση της απαλλοτρίωσης έκτασης στη Νέα Ευκαρπία, που προοριζόταν για κατασκευή κατοικιών, ο ΟΕΚ ωφελήθηκε 1,5 δισ. δρχ. για να ανεβάσει λίγο αργότερα το όφελος του Οργανισμού στα 2,5 δισ. δρχ., χωρίς όμως, παρά τις συνεχείς ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν, να δικαιολογήσει με συγκεκριμένα στοιχεία την άποψή του. Απλώς παρέθετε σειρά αριθμών. Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες της απαλλοτριωμένης έκτασης μετά την ακύρωση της απαλλοτρίωσης την πούλησαν στο "Κόντινεντ". Ακόμα είπε ότι δεν εκκρεμεί καμία δίωξη εις βάρος του και επιτέθηκε στο Συνδικάτο Οικοδόμων, λέγοντας πως ό,τι λένε οι οικοδόμοι είναι ψευδή, ανυπόστατα και συκοφαντικά. Αναφερόμενος στον Στ. Τζουμάκα, είπε ότι επειδή είναι υπουργός δε σημαίνει ότι έχει και το αλάθητο. Να σημειωθεί πάντως ότι όταν ο βουλευτής της ΝΔ, Αρ. Παυλίδης,πρότεινε να κληθεί στην Επιτροπή ο υπουργός Γεωργίας, ο Απ. Κακλαμάνης απέρριψε την πρόταση με το αιτιολογικό ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τη διαδικασία.

Τα συνδικάτα

Πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής, το Συνδικάτο Μετάλλου "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ", ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιριών και Γραφείων, το Σωματείο Μετάλλου Ελευσίνας, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΚΑ, η Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων, το Συνδικάτο Ξύλου Ν. Αττικής, η Ενωση Ηλεκτρολόγων Αθήνας και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων "ΚΑΖΗΣ" επέδωσαν στα κόμματα της Βουλής τέσσερις φακέλους με σοβαρές υποθέσεις και καταγγελίες για σκάνδαλα του ΟΕΚ που ενέχεται ο Θ. Χανακούλας και αξίωσαν από την Επιτροπή να πάρει σοβαρά υπόψη της τα αναγραφόμενα στοιχεία. "Είναι ανεπίτρεπτο - σημείωσαν οι εκπρόσωποι των σωματείων - μετά από τόσο θόρυβο που έχει προκληθεί και μετά από τα στοιχεία που παραδώσαμε να καταλήξουν στην πρόταση για επιλογή του κ. Χανακούλα στη θέση του προέδρου", υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι "οι εργαζόμενοι θα περιφρουρήσουν τον Οργανισμό και τα χρήματά τους".

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ

ΙΜΒΡΟΣ - ΤΕΝΕΔΟΣ
Συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής

Το θέμα της Ιμβρου και της Τενέδου συζητήθηκε χτες στην Επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας της Βουλής. Στη συνεδρίαση που ήταν αφιερωμένη σε κατάθεση μαρτυριών ανθρώπων με γνώση του θέματο,ς μίλησαν οι καθηγητές πανεπιστημίου Ν. Σαρρής, Λ. Παπαδόπουλος και Δ. Τσούρκας, ο συνταξιούχος διπλωματικός υπάλληλος Ευθ. Στροφορόπουλος και οι εκπρόσωποι των Ιμβρίων Θεσσαλονίκης και Αθήνας Ι. Πολίτης και Κ. Αργαλιώτης. Εχει πάντως αξία να αναφέρουμε ότι από τη συνεδρίαση απουσίαζε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι πανεπιστημιακοί στις εισηγήσεις τους αναφέρθηκαν εκτενώς στις παραβιάσεις από μέρους της Τουρκίας της Συνθήκης της Λωζάνης όσον αφορά το καθεστώς της Ιμβρου και Τενέδου, στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας εκεί, στην καταλήστευση της περιουσίας των μειονοτικών, και στις προσπάθειες να αλλοιωθεί η εθνολογική σύνθεση και να επιτευχθεί ο εποικισμός των νήσων με Τούρκους έποικους. Ακόμη υπογραμμίστηκε ότι η επίσημη Ελλάδα ουδέποτε αντέδρασε σ' αυτή την τουρκική πολιτική παραβίασης της Συνθήκης της Λωζάνης και των διεθνών συνθηκών παρά το γεγονός ότι είχε δικαίωμα και υποχρέωση να το πράξει. Μόνο μια φορά, το 1964, η ελληνική κυβέρνηση προσέφυγε στην ΟΥΝΕΣΚΟ για εκπαιδευτικά προβλήματα της μειονότητας, αλλά δύο χρόνια μετά απέσυρε την προσφυγή ύστερα από πιέσεις των συμμάχων. Οι πανεπιστημιακοί τόνισαν επίσης ότι η Ελλάδα μπορεί βάσει των συνθηκών και του διεθνούς δικαίου να προσφύγει μονομερώς στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων και παρανομιών και ο καθηγητής Δημ. Τσούρκας ανακοίνωσε ότι ετοιμάζονται ατομικές προσφυγές Ιμβρίων στο δικαστήριο του Στρασβούργου για τα θέματα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γι' αυτές τις προσφυγές ο καθηγητής ζήτησε τη βοήθεια της πολιτείας και τη δυνατότητα πρόσβασης στα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών ώστε να υπάρξει πλήρης στοιχειοθέτηση των προσφυγών.

Από τους υπόλοιπους ομιλητές ο πρώην διπλωματικός υπάλληλος Ευθ. Στροφορόπουλος αναφέρθηκε στη γνώση του θέματος που απόκτησε όταν εργαζόταν στην ελληνική πρεσβεία της Κωνσταντινούπολης ενώ οι εκπρόσωποι Ιμβρίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης αναφέρθηκαν στις προσωπικές τους εμπειρίες γύρω από το θέμα. Στη συνέχεια οι προσκεκλημένοι απάντησαν σε ερωτήσεις βουλευτών. Στις ερωτήσεις του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας έθεσε το ζήτημα των ευθυνών των ελληνικών κυβερνήσεων που δεν άσκησαν τα απορρέοντα από τις συνθήκες δικαιώματα της χώρας μας ώστε να προστατευτεί η ελληνική μειονότητα στην Ιμβρο και την Τένεδο. Ακόμη υπογράμμισε τον αρνητικό ρόλο των δήθεν συμμάχων και κατήγγειλε το γεγονός ότι από τη συνεδρίαση της επιτροπής απουσίαζε παντελώς το υπουργείοΕξωτερικών.

Η Επιτροπή της Βουλής θα ξανασυνεδριάσει για το θέμα στις 20 του μηνός όπου θα υπάρξουν τοποθετήσεις των πολιτικών κομμάτων.

ΕΔΥΕΘ
Πολιτιστική συνέχεια

Ο "Επιτάφιος" του Γιάννη Ρίτσου. Ενα θεατρικό δρώμενο σε δύο μέρη παρουσιάζεται τη Δευτέρα 17 Ιούνη, στις 9.30 το βράδυ, στο ανοιχτό θέατρο του Δήμου Συκεών. Η μεγάλη αυτή πολιτιστική εκδήλωση διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης και με τη συμμετοχή ντόπιων καλλιτεχνών.

Το δραματοποιημένο μέρος θα παρουσιάσουν οι ηθοποιοί Ε. Δρόσου, Α. Σιταρίδου, Ε. Γεωργιάδου και Γ. Εμμανουήλ. Συμμετέχουν μέλη της χορωδίας ΚΟΡΑΗΣ. Η παράσταση θα ανέβει σε σκηνοθεσία Ε. Πήττα, σκηνογραφία Γ. Πρώιου και μουσική διδασκαλία Αίγλης Χαβά - Βάγια. Ο Παναγιώτης Καραδημήτρης θα ερμηνεύσει τα μελοποιημένα τραγούδια του "Επιτάφιου".

Εισιτήρια διατίθενται στα γραφεία των Επιτροπών Ειρήνης και στα κεντρικά βιβλιοπωλεία της Θεσσαλονίκης "Ιανό", "Μπαρμπουνάκη", "Σύγχρονη Εποχή", "Θεμέλη".

Πανελλαδική σύσκεψη της ΔΠΚ Οικονομολόγων

Η Γραμματεία της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης" (ΔΠΚ) Οικονομολόγων καλεί τα μέλη και τους φίλους της παράταξης σε Πανελλαδική Σύσκεψησήμερα,στις 6.30 μ.μ.,στην αίθουσα της Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτεύουσας (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), με θέματα ημερήσια διάταξης:

1. Απολογισμός Δράσης εξαμήνου και Προγραμματισμός Δράσης για τη νέα περίοδο.

2. Ρόλος και χαρακτήρας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ). Η δική μας συμμετοχή.

3. 29η Συνέλευση των αντιπροσώπων του ΟΕΕ.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Τους απαγορεύουν την είσοδο στην Ελλάδα!!!

Αναφορά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Ελληνες επιστήμονες του εξωτερικού, που δεν έχουν υπηρετήσει τη στρατιωτική τους θητεία, κατέθεσαν χτες στη Βουλή, μετά από συνάντηση που είχαν με αντιπροσωπεία συγγενών τους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος και ο βουλευτής του Κόμματος Στρ. Κόρακας.Οι συγκεκριμένοι επιστήμονες διαμαρτύρονται για τη μεροληπτική αντιμετώπιση εκ μέρους της πολιτείας, δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Σε ανοιχτή επιστολή τους, οι ενδιαφερόμενοι, μεταξύ άλλων, σημειώνουν: "Το υπουργείο φαίνεται να έχει εφαρμόσει με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα τα μέτρα για τη θητεία των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, στους οποίους απαγορεύει πρακτικά και την επίσκεψή τους στην Ελλάδα, αποκλείοντάς τους επίσης από την απόκτηση και χρήση ελληνικού διαβατηρίου. Η αδυναμία μας να επισκεφθούμε την πατρίδα γίνεται ιδιαίτερα δραματική σε περιπτώσεις σοβαρών οικογενειακών προβλημάτων, οδηγεί στην αποκοπή μας από την Ελλάδα και καθιστά αδύνατη τη μόνιμη επιστροφή μας".

Κατά τον Ε. Γιαννόπουλο, ο Κ. Κερασουνλής καθοδηγούσε το υπουργείο Εργασίας, στη διάρκεια της θητείας του προκατόχου του, Στ. Τζουμάκα!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ