Παρασκευή 14 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Προκλητική επαναφορά Χανακούλα

Παρά τις σοβαρές υποψίες και καταγγελίες που βαρύνουν τον Θ. Χανακούλα,η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ενέκρινε την πρόταση του υπουργού Εργασίας Ε. Γιαννόπουλου για επανατοποθέτησή του στη θέση του προέδρου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Θέση από την οποία είχε απομακρύνει ο προηγούμενος υπουργός Εργασίας και νυν Γεωργίας Στ. Τζουμάκας,ο οποίος προχτές σε εκπομπή του "Αντέννα" επανέλαβε ότι αντικατέστησε τον Θ. Χανακούλα για κακή διαχείριση, προσθέτοντας ότι θα έχουν ευθύνη όσοι βουλευτές εγκρίνουν την επανατοποθέτησή του στον ΟΕΚ. Παράλληλα, απορρίφτηκε πρόταση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Κατσαρού για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής συνολικά για τον ΟΕΚ.

Ο Ε. Γιαννόπουλος, αδιαφορώντας για την άποψη του συναδέλφου του υπουργού, είπε στην Επιτροπή ότι μετά την απομάκρυνση του προστατευομένου του είχε δηλώσει ότι, όταν επανέλθει στο υπουργείο, θα επαναφέρει τα πράγματα στην προτέρα κατάστασή τους, υποστηρίζοντας εμμέσως ότι η απομάκρυνση του Θ. Χανακούλα από τη θέση του ήταν παράνομη. Ταυτόχρονα, και προκειμένου να δώσει πλήρη κάλυψη στον Θ. Χανακούλα, είπε ότι το Συνδικάτο Οικοδόμων έχει δημιουργήσει το πρόβλημα, χαρακτηρίζοντας αυτά που λένε οι συνδικαλιστές, συκοφαντίες. Ακολούθως επανέλαβε τους αναληθείς ισχυρισμούς του ότι ο εισαγγελέας έχει εκδώσει απαλλακτική για τον Θ. Χανακούλα απόφαση, για να αυτοδιαψευστεί λίγο μετά, όταν παραδέχτηκε ότι μιλά για τον εισαγγελέα Πρωτοδικών και όχι τον εισαγγελέα Εφετών. Σχολιάζοντας εξάλλου ο Ε. Γιαννόπουλος την απόφαση του Στ. Τζουμάκα να αντικαταστήσει τον Θ. Χανακούλα, είπε ότι τον έδιωξε με υπόδειξη του Κ. Κερασουνλή, ο οποίος τότε καθοδηγούσε το υπουργείο Εργασίας!!!

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψής εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στον Θ. Χανακούλα, λέγοντας: "Είχα διαφωνήσει με την αντικατάστασή σας γιατί σας γνωρίζω. Ουδείς από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που σας έχουν βάλει στόχο έχει δώσει στοιχεία. Και μόνο για το ότι υπάρχει προσπάθεια σπίλωσής σας, σας ψηφίζω". Ακολούθως είπε ότι μετά την έγκριση επανατοποθέτησης του Θ. Χανακούλα στην προεδρία του ΟΕΚ, πρέπει ο Στ. Τζουμάκας να παραιτηθεί. Επίσης, ο κυβερνητικός βουλευτής Δ. Μπέης είπε: "Το ήθος σας είναι δεδομένο". Τελικά, υπέρ του Θ. Χανακούλα ψήφισαν ακόμα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κ. Σοφούλης,που κάποια στιγμή μάλιστα αποχώρησε για λίγο από τη συνεδρίαση, διαμαρτυρόμενος διότι η διαδικασία μετατράπηκε σε "ανακριτική", ο Π. Ζακολίκος,που μετά την ψηφοφορία έλεγε ότι οι καταγγελίες εις βάρος του Θ. Χανακούλα έγιναν επειδή οι καταγγέλλοντες δεν πήραν μίζες, οι Ι. Ζαφειρόπουλος,Π. Κρητικός,Π. Σγουρίδης και ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης,ο οποίος διευθύνοντας τη συνεδρίαση προσπαθούσε συνεχώς να απαγορεύσει ή να απαλύνει κάθε ερώτηση ή κρίση εις βάρος του Θ. Χανακούλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, αναφερόμενος ο Απ. Κακλαμάνης στις απόψεις του Στ. Τζουμάκα για τον Θ. Χανακούλα, είπε πως ένας υπουργός μπορεί και να λέει πράγματα που δεν έχουν βάση. Υπέρ του Θ. Χανακούλα τοποθετήθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ, Β. Πολύδωρας,λέγοντας ότι τον γνωρίζει από το δημοτικό και εγγυάται για την ηθική του ακεραιότητα. Ακολούθως αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Ο Θ. Χανακούλας

Ο Θ. Χανακούλας, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, αφού είπε ότι οι εκκρεμείς εις βάρος του δικογραφίες θα έχουν ελάχιστη επίδραση στην άσκηση των καθηκόντων του, ισχυρίστηκε ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στη διαπραγμάτευση αγοράς των σπιτιών που έκανε ο εργολάβος Μπολτσής στο Ρέντη. Η αγορά του οικοπέδου στο Μενίδι, για την οποία κατηγορήθηκε, εγκρίθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ακόμα, ισχυρίστηκε ότι από την ακύρωση της απαλλοτρίωσης έκτασης στη Νέα Ευκαρπία, που προοριζόταν για κατασκευή κατοικιών, ο ΟΕΚ ωφελήθηκε 1,5 δισ. δρχ. για να ανεβάσει λίγο αργότερα το όφελος του Οργανισμού στα 2,5 δισ. δρχ., χωρίς όμως, παρά τις συνεχείς ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν, να δικαιολογήσει με συγκεκριμένα στοιχεία την άποψή του. Απλώς παρέθετε σειρά αριθμών. Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες της απαλλοτριωμένης έκτασης μετά την ακύρωση της απαλλοτρίωσης την πούλησαν στο "Κόντινεντ". Ακόμα είπε ότι δεν εκκρεμεί καμία δίωξη εις βάρος του και επιτέθηκε στο Συνδικάτο Οικοδόμων, λέγοντας πως ό,τι λένε οι οικοδόμοι είναι ψευδή, ανυπόστατα και συκοφαντικά. Αναφερόμενος στον Στ. Τζουμάκα, είπε ότι επειδή είναι υπουργός δε σημαίνει ότι έχει και το αλάθητο. Να σημειωθεί πάντως ότι όταν ο βουλευτής της ΝΔ, Αρ. Παυλίδης,πρότεινε να κληθεί στην Επιτροπή ο υπουργός Γεωργίας, ο Απ. Κακλαμάνης απέρριψε την πρόταση με το αιτιολογικό ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τη διαδικασία.

Τα συνδικάτα

Πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής, το Συνδικάτο Μετάλλου "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ", ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιριών και Γραφείων, το Σωματείο Μετάλλου Ελευσίνας, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΚΑ, η Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων, το Συνδικάτο Ξύλου Ν. Αττικής, η Ενωση Ηλεκτρολόγων Αθήνας και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων "ΚΑΖΗΣ" επέδωσαν στα κόμματα της Βουλής τέσσερις φακέλους με σοβαρές υποθέσεις και καταγγελίες για σκάνδαλα του ΟΕΚ που ενέχεται ο Θ. Χανακούλας και αξίωσαν από την Επιτροπή να πάρει σοβαρά υπόψη της τα αναγραφόμενα στοιχεία. "Είναι ανεπίτρεπτο - σημείωσαν οι εκπρόσωποι των σωματείων - μετά από τόσο θόρυβο που έχει προκληθεί και μετά από τα στοιχεία που παραδώσαμε να καταλήξουν στην πρόταση για επιλογή του κ. Χανακούλα στη θέση του προέδρου", υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι "οι εργαζόμενοι θα περιφρουρήσουν τον Οργανισμό και τα χρήματά τους".

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ