Παρασκευή 14 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Φορέας του "καινούριου" ο... Κ. Σημίτης!

"Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα είναι αφετηρία μιας συνολικής ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού", δήλωσε, από το Ηράκλειο, ο πρωθυπουργός

Ενα ελκυστικό προσωπείο, του φορέα του... "καινούργιου" και του αμέτοχου της κρίσης του πολιτικού συστήματος, επιχείρησε να εμφανίσει ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, στην ομιλία του, χτες, στο Ηράκλειο, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του στην κούρσα για την εξουσία στο κυβερνών κόμμα.

Ο Κ. Σημίτης υποστήριξε ότι η νίκη της ομάδας του στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι "νίκη του καινούργιου απέναντι στο παλιό", "νίκη της Ελλάδας της δημιουργίας σε ό,τι θέλει να μας καθηλώσει στο παρελθόν". Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε ότι "δεν αισθάνεται ως κομμάτι της κρίσης", που αν και αναγνώρισε ότι υπάρχει προσέδωσε σε αυτή χαρακτήρα σύγκρουσης "ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο".

Αναφερόμενος στο συνέδριο υποστήριξε ότι "θα επικυρώσει την ενότητα της παράταξής μας", προφανώς υπό την ηγεσία του, και "θα επισφραγίσει την ανανέωση του ιδεολογικού και πολιτικού μας λόγου".

Ο Κ. Σημίτης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι "το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα είναι η αφετηρία μιας συνολικής ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού".Διευκρινίζοντας αυτή την τοποθέτησή του πρόσθεσε πως "από το ΠΑΣΟΚ θα δοθεί το σύνθημα μιας νέας εποχής, που θα συμπαρασύρει σε θετική κατεύθυνση το σύνολο της πολιτικής μας ζωής".

Επανέλαβε, επίσης, τη θέση του για καθαρές και μακροπρόθεσμες λύσεις που θα δοθούν στο συνέδριο, ώστε "να δοθούν αποτελεσματικές απαντήσεις και στη διακυβέρνηση της χώρας".

Γενικότερα η ομάδα Σημίτη λίγα 24ωρα πριν το δεύτερο και καθοριστικό γύρο για την ανάδειξη των συνέδρων στο ΠΑΣΟΚ καλλιεργεί έντονα κλίμα νίκης, ώστε να επηρεάσει, όσο το δυνατόν, τους συσχετισμούς που θα προκύψουν. Στα πλαίσια αυτά εκμεταλλεύεται, στο έπακρο, την πρόσφατη δημοσκόπηση, η οποία φαίνεται να είναι "κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του". Τις προθέσεις του πρωθυπουργού για το συνέδριο αποσαφηνίζουν με δηλώσεις τους στενοί συνεργάτες του. Ετσι ο υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης δήλωσε ότι η εκλογή του Κ. Σημίτη στη θέση του αντιπροέδρου σημαίνει έγκριση της πολιτικής του και "άρα από κει και πέρα μπορεί να προχωρήσει με λυμένα χέρια". Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο άλλος υφυπουργός Υγείας Φρ. Παπαδέλης, ο οποίος δήλωσε στον "Φλας" ότι η μόνη επιβαλλόμενη και ρεαλιστική λύση είναι η ενίσχυση της σημερινής κατάστασης, που έχει διαμορφωθεί στην ηγεσία της κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας απαντώντας στις αιχμές του Δ. Κρεμαστινού ότι ο Α. Παπανδρέου είναι πρωθυπουργός λαϊκής εντολής σε αντιδιαστολή με τον Κ. Σημίτη που είναι εκλεγμένος από την ΚΟ, δήλωσε ότι "ο Κ. Σημίτης είναι ο πρωθυπουργός που κατά το Σύνταγμα και τα όσα αυτό προβλέπει, έχει εκλεγεί".

Από την πλευρά του ο Α. Τσοχατζόπουλος επέμεινε και χτες με δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη στη θέση του για συλλογική και αποτελεσματική ηγεσία "για να μπορέσει να υπάρξει και μία επιτυχής κυβερνητική θητεία και μία επιτυχής εκλογική προοπτική τον Οκτώβριο του 1997".

Πρόκληση στον Κ. Σημίτη να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο απηύθυνε χτες ο "προεδρικός" Κ. Κουλούρης,με αφορμή τη δήλωση του πρωθυπουργού για "καθαρές και μακροπρόθεσμες λύσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ