Παρασκευή 14 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ρόλος και η ευθύνη των στελεχών

Τα στελέχη αποτελούν τη "σπονδυλική στήλη" του Κόμματος, είναι το "χρυσό" απόθεμά του. Γι' αυτό και το πρόβλημα των στελεχών βρισκόταν πάντα στο οπτικό πεδίο του Κόμματος. Ιδιαίτερα σήμερα, το πρόβλημα αυτό προβάλλει με οξύτητα και απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή και φροντίδα, για το λόγο ότι ο λαός μας διεξάγει αγώνα ενάντια στη "νέα τάξη πραγμάτων", στο Μάαστριχτ και στις δυνάμεις εκείνες, που υποτάσσουν τα συμφέροντα της χώρας μας στις αποφάσεις των Βρυξελλών και όπου οι κομμουνιστές παίζουν και πάλι πρωτοποριακό ρόλο.

Στις σημερινές συνθήκες, το πρόβλημα των στελεχών βρίσκεται σε στενή εξάρτηση με τη δημιουργία γερών κομματικών οργανώσεων, τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου.

Το πρόβλημα των στελεχών έχει, επίσης, πρωταρχική σημασία και προβάλλει έντονα από το γεγονός ότι το κόμμα της εργατικής τάξης, για την επεξεργασία και τη σωστή εφαρμογή της πολιτικής του, χρειάζεται και τους κατάλληλους ανθρώπους. Ο Β. Ι. Λένιν υπέδειχνε ότι "καμιά τάξη στην ιστορία δεν πέτυχε την κυριαρχία της, χωρίς ν' αναδείξει τους δικούς της πολιτικούς αρχηγούς, τους δικούς της πρωτοπόρους εκπροσώπους, ικανούς να οργανώσουν το κίνημα και να το καθοδηγήσουν" (Β. Ι. Λένιν, "Απαντα" τομ. 4, σελ. 345).

Για να παίξουν θετικό ρόλο τα στελέχη, βασικός όρος είναι να αναδείχνονται σε κομματική καθοδηγητική δουλιά άτομα με ικανότητες, με βαθιά πίστη και αφοσίωση στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού, να 'ναι θαρραλέα, δραστήρια, με ανεβασμένο το αίσθημα της κομματικής ευθύνης, αποφασιστικά και πρωτόβουλα, να 'χουν πολιτικοθεωρητική κατάρτιση και πλατύ κοινωνικό ορίζοντα, πράγμα που δίνει τη δυνατότητα έγκαιρα να προσανατολίζονται κάθε φορά σε οποιαδήποτε κατάσταση. Στην ανάπτυξη και ανάδειξη άξιων στελεχών βοηθά, κυρίως, η ιεραρχική προώθηση, ανάλογα με τις οργανωτικές ικανότητες και τα άλλα προσόντα τους, που ξεδιπλώνονται κατά την πρακτική δουλιά - το πολιτικό - κομματικό τους κριτήριο, η πίστη τους στο Κόμμα και την κοσμοθεωρία μας.

Για να μπορέσει το στέλεχος να παίξει το ρόλο του καθοδηγητή, όσο ψηλά και αν στέκει, οφείλει καθημερινά, ακούραστα, να ανεβάζει το πολιτικό - ιδεολογικό του επίπεδο, να 'ναι πάντα ενήμερο στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση και σε θέση να παίρνει ενεργό μέρος στην επεξεργασία της πολιτικής γραμμής του Κόμματος και στα καθημερινά προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενος στην περιοχή που δουλεύει.

Ο Λένιν δίδασκε ότι για να μπορεί το στέλεχος σωστά να καθοδηγεί χρειάζεται να έχει στενή σύνδεση με τις μάζες. Οχι μόνο να διδάσκει, μα και να διδάσκεται απ' αυτές. Αυτό θα πει ότι η πείρα του καθοδηγητή πρέπει να συμπληρώνεται με την πείρα των λαϊκών μαζών.

Ενα από τα βασικά που συντελεί στο να μπορεί να παίξει ένα στέλεχος θετικά το ρόλο του είναι και η ικανότητά του να συσπειρώνει γύρω του συνεργάτες, να τους βοηθά, να δημιουργεί και να διαπλάθει στην πορεία της δουλιάς του νέα στελέχη, άξιους συνεχιστές, νέα βάρδια.

Το προσωπικό παράδειγμα του καθοδηγητή παίζει, επίσης, σοβαρό ρόλο στη δουλιά μιας Οργάνωσης. Ο καθοδηγητής πρέπει να διακρίνεται για την ετοιμότητά του σε οποιαδήποτε στιγμή και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να εκπληρώνει κάθε κομματική αποστολή. Το στέλεχος, ο καθοδηγητής πρέπει να κρίνεται σαν κομμουνιστής ιδεολόγος όχι μόνο από τις γνώσεις που κατέχει. Οι γνώσεις του μόνο τότε έχουν αξία, όταν αξιοποιούνται από τον ίδιο, στην πράξη.

Ενα άλλο, εξίσου σοβαρό, γνώρισμα που πρέπει να διακρίνει το στέλεχος είναι το ζήτημα της προσωπικής ευθύνης, την οποία, όχι μόνο δεν πρέπει να τη φοβάται και να την αποφεύγει, αλλά να την αναλαμβάνει, γιατί η ευθύνη είναι εκείνο το κίνητρο που θα τον κάνει σαν καθοδηγητή να οργανώνει πάντα καλά και συστηματικά τη δουλιά του και να πλουτίζει καθημερινά την πείρα του. Ο Β. Ι. Λένιν ήταν πολέμιος της ανευθυνότητας και, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα της συλλογικής δουλιάς και καθοδήγησης, απαιτούσε ταυτόχρονα και την ανάληψη της προσωπικής ευθύνης: "συζήτηση από κοινού, αλλά ευθύνη προσωπική", δίδασκε.

Για να μπορέσει ένα στέλεχος να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, να παίξει το ρόλο του, πολύ συντελεί και ο έγκαιρος έλεγχος. Ο κομματικός έλεγχος είναι απαραίτητος όρος για το ανέβασμα της ΣΤΑΘΜΗΣ της κομματικής δουλιάς, γι' αυτό και πρέπει να 'ναι καθημερινός και συνεχής.

Οι λενινιστικές υποδείξεις, σχετικά με το ρόλο και την ευθύνη των στελεχών, καθώς και του κομματικού ελέγχου, αποτελούν εγγύηση για την εφαρμογή της πολιτικής γραμμής του Κόμματός μας.

Το ΚΚΕ, στην ιστορική του διαδρομή, ανέδειξε χιλιάδες άξια στελέχη, άξιους αγωνιστές και αγωνίστριες, που τα 'βγαλαν πέρα παλικαρίσια σε νόμιμες και σε παράνομες συνθήκες δουλιάς.

Σήμερα, πολλοί είναι εκείνοι οι κομμουνιστές και Κνίτες που παλεύουν στο δύσκολο, μα τιμημένο, χαράκωμα της αντιιμπεριαλιστικής, αντιμονοπωλιακής πάλης, για το σοσιαλισμό.

Με οδηγό τη σωστή πολιτική γραμμή, που χάραξε το 15ο Συνέδριο του Κόμματός μας και αδιάλλακτοι απέναντι στην αστική και την οπορτουνιστική ιδεολογία, με πίστη στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού και τα ιδανικά του κομμουνισμού, συσπειρωμένοι γύρω από την καθοδήγησή μας μέλη και στελέχη να είμαστε έτοιμοι σε οποιαδήποτε ώρα να εκπληρώσουμε κάθε αποστολή που θα μας ανατεθεί, εκπληρώνοντας έτσι έμπρακτα το αγωνιστικό μας καθήκον.Μαίρη ΖΙΩΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ