Παρασκευή 14 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στο "τραπέζι" με διαιτητή

Σκηνικό έντασης, με διέξοδο τον ελληνοτουρκικό "διάλογο", υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, στήνεται στο Αιγαίο

Η ρυμούλκηση της Ελλάδας στο τραπέζι ενός εφ' όλης της ύλης διαλόγου με την Τουρκία, που θα πραγματοποιηθεί με την επιδιαιτησία της αμερικανικής διπλωματίας, αποτελεί έναν από τους προφανείς στόχους του κλίματος έντασης που παγιώνεται στις σχέσεις Αθήνας και Αγκυρας.

Το κλίμα αυτό συντηρείται, τόσο από τη ρευστή πολιτική κατάσταση που επικρατεί και στις δύο χώρες (προσυνεδριακή περίοδος για το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, κυβερνητική κρίση στην Τουρκία), όσο και από την "ανησυχία" που εκφράζει ο διεθνής παράγοντας για την αστάθεια που δημιουργείται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, σε δηλώσεις του την περασμένη Τετάρτη, εξέφρασε τη "βαθιά του ανησυχία για την ένταση που επικρατεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία" και την πίστη του "ότι το μέλλον στην περιοχή θα είναι πολύ λαμπρό, εάν οι δύο χώρες επιλύσουν τις διαφορές τους, ενώ στην αντίθετη περίπτωση το μέλλον θα είναι πολύ σκοτεινό".

Ο υπουργός Τύπου χαρακτήρισε τη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου "αυτονόητη" και κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ "να συνδράμουν επί της ουσίας τις δυνάμεις εκείνες, οι οποίες εργάζονται για ένα ευοίωνο μέλλον στην περιοχή". Η υποκρισία περιττεύει αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ο αμερικανοΝΑΤΟικός ιμπεριαλισμός προκαλεί τις εντάσεις και στη συνέχεια παρουσιάζεται με κλάδο ελαίας για να επιβάλει τους δικούς του σχεδιασμούς στην περιοχή.

"Διαρροές" για τις "γκρίζες βραχονησίδες"

Στο μεταξύ, στην Αγκυρα η εφημερίδα ΜΙΛΙΕΤ παρουσίασε στη χτεσινή της έκδοση τα ονόματα τριών βραχονησίδων, οι οποίες, σύμφωνα με τις τουρκικές απόψεις, αποτελούν μέρος της "γκρίζας περιοχής", που δεν ανήκει ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Τουρκία. Οι νησίδες αυτές είναι το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι και η Καλόλιμνος, οι οποίες είναι ακατοίκητες και συγκαταλέγονται στο πρόγραμμα "εποικισμού", που είχε εκπονήσει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να αξιοποιηθούν κάποιες περιοχές του Αιγαίου.

Οπως είναι γνωστό, η Αγκυρα υποστηρίζει πως υπάρχουν πολλές νησίδες στο Αιγαίο με αδιευκρίνιστο καθεστώς, τις οποίες όμως δεν κατονομάζει. Τα εν λόγω νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, σύμφωνα με το δημοσίευμα της ΜΙΛΙΕΤ, αποτελούν ένα "θέμα", το οποίο η Τουρκία έχει αποφασίσει προς το παρόν να μην το φέρει προς συζήτηση, πριν υπάρξει προσφυγή σε "διαιτησία τρίτης πλευράς". Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η Τουρκία μόνο τότε θα κατονομάσει ειδικά και συγκεκριμένα τις νησίδες, όταν η Ελλάδα υιοθετήσει κάποια ακραία στάση, όπως στην περίπτωση που αποφασίσει την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια.

Συμβούλιο αρχηγών ζητά ο Εβερτ

Τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να συζητηθούν οι τουρκικές προκλήσεις και "να χαραχτεί μία κοινή μακροπρόθεσμη πολιτική", ζήτησε χτες ο Μ. Εβερτ, με δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Βέβαια, ο Μ. Εβερτ, περιγράφοντας το αδιέξοδο της πολιτικής που εισηγείται και αναφερόμενος στη στάση των ΗΠΑ, είπε ότι δεν είναι σκόπιμο "να διαμαρτυρηθούμε εναντίον είτε των ΗΠΑ, είτε των ευρωπαϊκών χωρών", παραγνωρίζοντας το ρόλο τους, που κάθε άλλο παρά θετικός είναι για τα ελληνικά συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ