Παρασκευή 14 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΜΒΡΟΣ - ΤΕΝΕΔΟΣ
Συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής

Το θέμα της Ιμβρου και της Τενέδου συζητήθηκε χτες στην Επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας της Βουλής. Στη συνεδρίαση που ήταν αφιερωμένη σε κατάθεση μαρτυριών ανθρώπων με γνώση του θέματο,ς μίλησαν οι καθηγητές πανεπιστημίου Ν. Σαρρής, Λ. Παπαδόπουλος και Δ. Τσούρκας, ο συνταξιούχος διπλωματικός υπάλληλος Ευθ. Στροφορόπουλος και οι εκπρόσωποι των Ιμβρίων Θεσσαλονίκης και Αθήνας Ι. Πολίτης και Κ. Αργαλιώτης. Εχει πάντως αξία να αναφέρουμε ότι από τη συνεδρίαση απουσίαζε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι πανεπιστημιακοί στις εισηγήσεις τους αναφέρθηκαν εκτενώς στις παραβιάσεις από μέρους της Τουρκίας της Συνθήκης της Λωζάνης όσον αφορά το καθεστώς της Ιμβρου και Τενέδου, στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας εκεί, στην καταλήστευση της περιουσίας των μειονοτικών, και στις προσπάθειες να αλλοιωθεί η εθνολογική σύνθεση και να επιτευχθεί ο εποικισμός των νήσων με Τούρκους έποικους. Ακόμη υπογραμμίστηκε ότι η επίσημη Ελλάδα ουδέποτε αντέδρασε σ' αυτή την τουρκική πολιτική παραβίασης της Συνθήκης της Λωζάνης και των διεθνών συνθηκών παρά το γεγονός ότι είχε δικαίωμα και υποχρέωση να το πράξει. Μόνο μια φορά, το 1964, η ελληνική κυβέρνηση προσέφυγε στην ΟΥΝΕΣΚΟ για εκπαιδευτικά προβλήματα της μειονότητας, αλλά δύο χρόνια μετά απέσυρε την προσφυγή ύστερα από πιέσεις των συμμάχων. Οι πανεπιστημιακοί τόνισαν επίσης ότι η Ελλάδα μπορεί βάσει των συνθηκών και του διεθνούς δικαίου να προσφύγει μονομερώς στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων και παρανομιών και ο καθηγητής Δημ. Τσούρκας ανακοίνωσε ότι ετοιμάζονται ατομικές προσφυγές Ιμβρίων στο δικαστήριο του Στρασβούργου για τα θέματα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γι' αυτές τις προσφυγές ο καθηγητής ζήτησε τη βοήθεια της πολιτείας και τη δυνατότητα πρόσβασης στα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών ώστε να υπάρξει πλήρης στοιχειοθέτηση των προσφυγών.

Από τους υπόλοιπους ομιλητές ο πρώην διπλωματικός υπάλληλος Ευθ. Στροφορόπουλος αναφέρθηκε στη γνώση του θέματος που απόκτησε όταν εργαζόταν στην ελληνική πρεσβεία της Κωνσταντινούπολης ενώ οι εκπρόσωποι Ιμβρίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης αναφέρθηκαν στις προσωπικές τους εμπειρίες γύρω από το θέμα. Στη συνέχεια οι προσκεκλημένοι απάντησαν σε ερωτήσεις βουλευτών. Στις ερωτήσεις του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας έθεσε το ζήτημα των ευθυνών των ελληνικών κυβερνήσεων που δεν άσκησαν τα απορρέοντα από τις συνθήκες δικαιώματα της χώρας μας ώστε να προστατευτεί η ελληνική μειονότητα στην Ιμβρο και την Τένεδο. Ακόμη υπογράμμισε τον αρνητικό ρόλο των δήθεν συμμάχων και κατήγγειλε το γεγονός ότι από τη συνεδρίαση της επιτροπής απουσίαζε παντελώς το υπουργείοΕξωτερικών.

Η Επιτροπή της Βουλής θα ξανασυνεδριάσει για το θέμα στις 20 του μηνός όπου θα υπάρξουν τοποθετήσεις των πολιτικών κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ