ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούνη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενεί βαρέως ο "Αγ. Παντελεήμονας"

Η περικοπή κονδυλίων για την πρόνοια οδηγεί στη μετατροπή συνολικά του ιδρύματος σε στάβλο. Επίσκεψη του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Κατσαρού

Σοβαρότατα προβλήματα, που έχουν σχέση τόσο με την ίδια τη λειτουργία του όσο και με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κοινωνικό ίδρυμα της Βόρειας Ελλάδας, ο "Αγιος Παντελεήμονας", στο οποίο περιθάλπονται περίπου 500 ασθενείς άνω των 18 ετών, με κινητικά και βαριά διανοητικά προβλήματα.

"Είναι το μεγαλύτερο ίδρυμα στη Β. Ελλάδα και κινδυνεύει να κλείσει, γιατί υπάρχει μία σημαντικότατη μείωση της χρηματοδότησής του. Για τη μισθοδοσία φέτος μας δίνουν από τον τακτικό προϋπολογισμό 167 εκατομμύρια, ενώ το 1994 το ποσό αυτό ήταν 690 εκατομμύρια. Επίσης για τα λειτουργικά έξοδα δίνονται 248 εκατομμύρια, ενώ το '94 ήταν 190 εκατομμύρια. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Κόβονται όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι κατασκηνώσεις κλπ. που τόσο ανάγκη τις έχουν οι περιθαλπόμενοι". Την παραπάνω καταγγελία έκανε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο ίδρυμα, Δ. Θεοδοσιάδης,σε συνάντηση που είχε με τον βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Κατσαρό.Ο βουλευτής του ΚΚΕ είχε συναντήσεις με τους εργαζόμενους, τη διοίκηση και περιόδευσε στους χώρους του "Αγιου Παντελεήμονα". Από την όλη συζήτηση ένα ερώτημα έμεινε αναπάντητο: Οταν το ίδρυμα είναι αδύνατο να αντεπεξέλθει στα λειτουργικά και στα έξοδα μισθοδοσίας, πώς είναι δυνατόν να προγραμματίσει επενδύσεις για τη βελτίωση της υποδομής που έχει άμεση ανάγκη και πώς μπορεί να γίνεται λόγος για πρόσληψη νέου προσωπικού, που επίσης θα πρέπει γρήγορα να το κάνει για να μπορεί να λειτουργήσει τουλάχιστον στοιχειωδώς;

Περίθαλψη στάβλου

"Τα κτίρια έχουν εξαντλήσει τα όρια ζωής τους. Πρέπει να γίνουν σοβαρές επεμβάσεις, ώστε να βελτιωθεί η υποδομή, γιατί υπάρχουν κίνδυνοι για την υγιεινή τόσο των περιθαλπομένων όσο και των εργαζομένων", τόνισε ο Δ. Θεοδοσιάδης. "Μέχρι πρόσφατα - συνέχισε - οι ταράτσες έμπαζαν νερά, υπάρχει διάβρωση κτιρίων, ενώ ορισμένοι χώροι έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης. Ιδιαίτερα άθλια κατάσταση επικρατεί στα παλιά κτίρια. Είναι ντροπή για τη σημερινή εποχή να φιλοξενούνται περιθαλπόμενοι σε παραπήγματα της δεκαετίας του 1920 και του '30".

Ενενήντα περιθαλπόμενοι, με βαριά διανοητικά προβλήματα οι περισσότεροι, βρίσκονται σ' αυτή την πτέρυγα. "Τους πλένουμε και τους ντύνουμε και σε λίγο έρχονται λερωμένοι", λέει μία νοσοκόμα. Σε μεγάλους θαλάμους, που κάποιοι εργαζόμενοι τους αποκαλούν "στάβλους", στοιβάζονται πάνω από δώδεκα άτομα.

Δώδεκα νοσοκόμες και βοηθητικό προσωπικό προσπαθούν το απραγματοποίητο. Τη νύχτα μόνο μία εργαζόμενη κάνει βάρδια στους 80 περιθαλπόμενους που έχουν ανάγκη από συνεχή φροντίδα. "Αποτελεί μομφή για την ελληνική κοινωνία η παρουσία της παλιάς πτέρυγας. Επικρατούν συνθήκες κτηνωδίας για τους περιθαλπόμενους και εξαθλίωσης για το προσωπικό", είπε ο πρόεδρος του ΔΣ Α. Ρέκλος στη συνάντηση που είχε με τον Γ. Κατσαρό. Λύση προς το παρόν η πολιτεία δε δίνει, αφού για να γίνουν νέες εγκαταστάσεις αποκλείεται, καθώς ο χώρος προορίζεται για την ανέγερση από το Δήμο Σταυρούπολης σχολικού συγκροτήματος. Επίσης τα νέα κτίρια είναι αδύνατα να δεχτούν ένα τόσο μεγάλο αριθμό περιθαλπομένων.

Στη συνάντηση με τον Γ. Κατσαρό ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Α. Ρέκλος τόνισε ότι στον "Αγιο Παντελεήμονα" υπάρχουν 69 κενές θέσεις και κυρίως ειδικότητες που τους έχει άμεση ανάγκη το Ιδρυμα - νοσηλεύτριες, τραπεζοκόμοι, γιατροί κλπ. Να σημειωθεί ότι σε 500 περιθαλπόμενους υπάρχει ένας παθολόγος. Στα πλυντήρια 4 εργαζόμενες πλένουν τα ρούχα και τα σεντόνια 500 περιθαλπομένων.

Προτεραιότητες

Οπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, οι επενδύσεις που έχουν προτεραιότητα είναι αυτές που διασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια των περιθαλπομένων και των εργαζομένων και ζητούν να αντιμετωπιστούν άμεσα τα παρακάτω ζητήματα: Τα μαγειρεία τον τελευταίο χρόνο δεν έχουν ζεστό νερό. Ετσι τα μαγειρικά σκεύη πλένονται με κρύο νερό, σ' ένα χώρο όπου υπάρχουν μεταδοτικές ασθένειες, όπως ηπατίτιδες κλπ. Ακόμη δεν έχει γίνει καμία επένδυση για να εκσυγχρονιστούν τα πλυντήρια και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Οι νοσηλεύτριες και όσες δουλεύουν στα μαγειρεία δεν έχουν ποδιές να φορέσουν. "Οταν θα υπάρχουν χρήματα, τότε θα σας δώσουμε ρουχισμό", τους λέει η διοίκηση. Τα οικονομικά τους προβλήματα οι εργαζόμενοι δεν τα προτάσσουν, είναι όμως σημαντικά. Οι αποδοχές τους είναι πολύ χαμηλές σε σχέση και με τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Ο νεοπροσλαμβανόμενος με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και οικογενειακές υποχρεώσεις παίρνει 150.000 δρχ.

Μιλώντας στους εκπροσώπους των εργαζομένων, ο Γ. Κατσαρός ζήτησε να τον ενημερώνουν συχνότερα για την κατάσταση στο Ιδρυμα και πρόσθεσε: "Και εμείς από την πλευρά μας θα πιέζουμε παράλληλα με σας για να ανατραπούν τα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας, που θέλει να ελαφρύνει το δημόσιο από υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα και συρρικνώνει τις δαπάνες βασικών τομέων και πρώτα από όλα της πρόνοιας".

Τέλος σε επιστολή τους προς τον Γ. Κατσαρό ομάδα περιθαλπομένων επισημαίνουν προβλήματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία του χώρου, την καθαριότητα στα μαγειρεία και τα ελάχιστα κρούσματα άσχημης συμπεριφοράς από εργαζόμενους. Οι περιθαλπόμενοι αυτοί ζητούν να επιδείχνουν μεγαλύτερη ευαισθησία όλοι όσοι βρίσκονται "εκτός των τειχών". Γράφουν: "Εκείνος που είναι υγιής και δυνατός στο σώμα, δεν αισθάνεται, ούτε μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια πόσα αγαθά του προσφέρει η υγεία, αν δεν αποκτήσει την εμπειρία της αρρώστιας που θα τον προσβάλει και θα εκδηλωθεί στο σώμα του. Εκείνος που βλέπει στη διάρκεια της ημέρας δεν εκτιμά όσο πρέπει το ημερήσιο ηλιακό φως, αν δεν το διαδεχτεί το σκοτάδι της νύχτας. Βλέπουμε ότι η πείρα των αντιθέτων είναι σπουδαίος δάσκαλος για όσα έτυχε να αποκτήσουμε και να απολαύσουμε προηγουμένως, αν δεν τα χάσουμε".

Λ. Ν.

ΚΑΤΩ ΤΟΥΜΠΑ
Χρειάζονται ένα πάρκο

Αλλος ένας χώρος, χαρακτηρισμένος ως χώρος πρασίνου, ετοιμάζεται να παραδοθεί στο τσιμέντο, αφού χρόνια τώρα οι υπεύθυνες δημοτικές αρχές δεν πίεσαν για την αξιοποίησή του. Ενα οικόπεδο 4.000 τ.μ., όπου χρόνια τώρα τα παιδιά της Πυλαίας και της Κάτω Τούμπας Θεσσαλονίκης πήγαιναν τις σχολικές τους εκδρομές και έπαιζαν τις ελεύθερες ώρες, προορίζεται για ανέγερση πολυκατοικιών. Χτες το πρωί οι κάτοικοι πραγματοποίησαν κινητοποίηση, εμποδίζοντας έτσι το καταστροφικό έργο της υπεύθυνης κατασκευαστικής εταιρίας.

Ενα μέρος του οικοπέδου βρίσκεται στα όρια του Δήμου Πυλαίας και το υπόλοιπο και μεγαλύτερο μέρος στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης. Εδώ και 7 χρόνια έχει χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου, όμως ποτέ δεν αξιοποιήθηκε, γιατί μέχρι και σήμερα οι υπεύθυνες Δημοτικές Αρχές δεν είχαν τα χρήματα για την αποζημίωση των ιδιοκτητών. Κυρίως, όμως, γιατί δε διεκδίκησαν αποφασιστικά τα απαραίτητα κονδύλια από τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να μετατραπεί το εγκαταλειμμένο αυτό οικόπεδο σε χώρο πράσινου και να αποτελέσει το μοναδικό πνεύμονα ζωής για τους νέους, τους μαθητές και τους κατοίκους της περιοχής.

Εδώ και τρία χρόνια έχει ξεκινήσει η διαμάχη ανάμεσα στους κατοίκους και την κατασκευαστική εταιρία, που έχει αναλάβει να σηκώσει στο οικόπεδο άλλο ένα άμορφο και άψυχο όγκο μπετόν. Προχτές το πρωί μηχανήματα της εταιρίας ξεκίνησαν το σκάψιμο, για να προχωρήσει η ανέγερση των πολυκατοικιών. Χτες το πρωί και μετά από απόφαση της επιτροπής κατοίκων δεκάδες κάτοικοι και μαθητές από τα σχολεία της περιοχής, εμπόδισαν τη συνέχιση του καταστροφικού έργου. Κατά τη διάρκεια τη χτεσινής κινητοποίησης οι κάτοικοι απαίτησαν από το νομάρχη και το δήμαρχο Πυλαίας που τους επισκέφτηκαν στο χώρο, να πιέσουν το υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών, ώστε να δώσουν λύση στο αδιέξοδο που δημιουργείται μετά και την απόφαση του ΣτΕ, η οποία δικαιώνει την εταιρία. Τους κάλεσαν να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να πάρουν πρωτοβουλία και την πολιτική ευθύνη, ώστε με ευθύνη της πολιτείας ο χώρος να παραμείνει κοινόχρηστος και να αξιοποιηθεί. Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης δεσμεύτηκε ότι με απόφασή του θα ανασταλούν οι εργασίες ως την επόμενη Τετάρτη, οπότε θα συναντηθεί με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη.

Ο δημοτικός σύμβουλος της ΔΑΣ Αγάπιος Σαχίνης δήλωσε ότι "ευθύνη του υπουργείου είναι να βρει τα χρήματα για να αποζημιωθούν οι οικοπεδούχοι" και κάλεσε τον νομάρχη να οργανώσει σύσκεψη με τους δύο δημάρχους και τους κατοίκους της περιοχής για να αποφασιστεί από κοινού η παραπέρα διεκδικητική πορεία τους. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα θέσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να πάρει θέση ο δήμαρχος, Κ. Κοσμόπουλος, και οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις.

Αύξησε τις δυνάμεις της η ΔΕ - Σ

Αύξηση των δυνάμεων της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας - Συνεργαζόμενοι καταγράφηκε στις εκλογές του συλλόγου εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης.Η ΔΕ - Σ αύξησε κατά 10% τον αριθμό των ψήφων που πήρε. Συγκεκριμένα από τις 300 ψήφους που είχε πάρει στις προηγούμενες αρχαιρεσίες, τώρα πήρε 333, διατήρησε τις δύο έδρες στο 13μελές διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, και εξέλεξε 8 αντιπροσώπους για την ΠΟΕ - ΟΤΑ από 7 που είχε.

Η ΠΑΣΚΕ πήρε 526 ψήφους και 3 έδρες, η ΔΑΚΕ 526 ψήφους και 3 έδρες, η ΔΑΚ 427 ψήφους και 3 έδρες,το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο 158 ψήφους και 1 έδρα και η Αυτόνομη Παρέμβαση 81 ψήφους και 1 έδρα. Ακολούθησαν η ΔΗΚΕ με 29 ψήφους και η Αριστερή Παρέμβαση με 12 ψήφους.

"Θεωρούμε πως το αποτέλεσμα είναι θετικό για τον συνδυασμό, παρά το κλίμα πόλωσης που προσπάθησαν να περάσουν στους εργαζόμενους οι δύο μεγάλες παρατάξεις και φυσικά παρά την προσπάθεια από τους μηχανισμούς της διοίκησης να μεταβάλλουν τους συσχετισμούς με τις κομματικές προσλήψεις", τόνισε στο "Ρ" εκ μέρους της ΔΕ - Σ ο Απόστολος Ζησίδης. "Εμείς, συνέχισε, σταθήκαμε αγωνιστικά απέναντι στα προβλήματα και συνεχίζουμε την πάλη για την κατοχύρωση και δικαίωση των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, στις ιδιωτικοποιήσεις και την αντεργατική πρακτική της διοίκησης του δήμου".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ