Σάββατο 15 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΩ ΤΟΥΜΠΑ
Χρειάζονται ένα πάρκο

Αλλος ένας χώρος, χαρακτηρισμένος ως χώρος πρασίνου, ετοιμάζεται να παραδοθεί στο τσιμέντο, αφού χρόνια τώρα οι υπεύθυνες δημοτικές αρχές δεν πίεσαν για την αξιοποίησή του. Ενα οικόπεδο 4.000 τ.μ., όπου χρόνια τώρα τα παιδιά της Πυλαίας και της Κάτω Τούμπας Θεσσαλονίκης πήγαιναν τις σχολικές τους εκδρομές και έπαιζαν τις ελεύθερες ώρες, προορίζεται για ανέγερση πολυκατοικιών. Χτες το πρωί οι κάτοικοι πραγματοποίησαν κινητοποίηση, εμποδίζοντας έτσι το καταστροφικό έργο της υπεύθυνης κατασκευαστικής εταιρίας.

Ενα μέρος του οικοπέδου βρίσκεται στα όρια του Δήμου Πυλαίας και το υπόλοιπο και μεγαλύτερο μέρος στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης. Εδώ και 7 χρόνια έχει χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου, όμως ποτέ δεν αξιοποιήθηκε, γιατί μέχρι και σήμερα οι υπεύθυνες Δημοτικές Αρχές δεν είχαν τα χρήματα για την αποζημίωση των ιδιοκτητών. Κυρίως, όμως, γιατί δε διεκδίκησαν αποφασιστικά τα απαραίτητα κονδύλια από τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να μετατραπεί το εγκαταλειμμένο αυτό οικόπεδο σε χώρο πράσινου και να αποτελέσει το μοναδικό πνεύμονα ζωής για τους νέους, τους μαθητές και τους κατοίκους της περιοχής.

Εδώ και τρία χρόνια έχει ξεκινήσει η διαμάχη ανάμεσα στους κατοίκους και την κατασκευαστική εταιρία, που έχει αναλάβει να σηκώσει στο οικόπεδο άλλο ένα άμορφο και άψυχο όγκο μπετόν. Προχτές το πρωί μηχανήματα της εταιρίας ξεκίνησαν το σκάψιμο, για να προχωρήσει η ανέγερση των πολυκατοικιών. Χτες το πρωί και μετά από απόφαση της επιτροπής κατοίκων δεκάδες κάτοικοι και μαθητές από τα σχολεία της περιοχής, εμπόδισαν τη συνέχιση του καταστροφικού έργου. Κατά τη διάρκεια τη χτεσινής κινητοποίησης οι κάτοικοι απαίτησαν από το νομάρχη και το δήμαρχο Πυλαίας που τους επισκέφτηκαν στο χώρο, να πιέσουν το υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών, ώστε να δώσουν λύση στο αδιέξοδο που δημιουργείται μετά και την απόφαση του ΣτΕ, η οποία δικαιώνει την εταιρία. Τους κάλεσαν να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να πάρουν πρωτοβουλία και την πολιτική ευθύνη, ώστε με ευθύνη της πολιτείας ο χώρος να παραμείνει κοινόχρηστος και να αξιοποιηθεί. Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης δεσμεύτηκε ότι με απόφασή του θα ανασταλούν οι εργασίες ως την επόμενη Τετάρτη, οπότε θα συναντηθεί με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη.

Ο δημοτικός σύμβουλος της ΔΑΣ Αγάπιος Σαχίνης δήλωσε ότι "ευθύνη του υπουργείου είναι να βρει τα χρήματα για να αποζημιωθούν οι οικοπεδούχοι" και κάλεσε τον νομάρχη να οργανώσει σύσκεψη με τους δύο δημάρχους και τους κατοίκους της περιοχής για να αποφασιστεί από κοινού η παραπέρα διεκδικητική πορεία τους. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα θέσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να πάρει θέση ο δήμαρχος, Κ. Κοσμόπουλος, και οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ