Σάββατο 15 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΜΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ, ΤΑΜΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Συνέχεια με ενότητα και προοπτική

- Οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Γεωργίας βρίσκεστε ήδη στην 3η βδομάδα των κινητοποιήσεων. Τι εξανάγκασε 12.000 εργαζόμενους να βρίσκονται τόσον καιρό στους δρόμους και μακριά από το χώρο εργασίας τους;

- Οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Γεωργίας, όπως άλλωστε το σύνολο των εργαζομένων στο δημόσιο, υφίστανται σήμερα τις σκληρές συνέπειες της μονόπλευρης λιτότητας και του διαβόητου"προγράμματος σύγκλισης". Η πολιτική αυτή ήταν φυσικό να επιφέρει σοβαρή απώλεια στο εισόδημά τους τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκαν και οξύνθηκαν και άλλα προβλήματα, όπως κενές οργανικές θέσεις που δεν καλύπτονται με προσλήψεις, μετακινήσεις εκτός έδρας που δεν επαρκούν για τις ανάγκες, ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά προβλήματα, προβλήματα του Ταμείου Αρωγής, από το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κλπ. Ηταν φυσικό, λοιπόν, αυτή η κατάσταση να οδηγήσει στην αναπόφευκτη ανάπτυξη των σημερινών αγώνων, ανεξάρτητα από το είδος του συγκεκριμένου αιτήματος που προβάλλεται σήμερα. Πρέπει δε να υπογραμμίσουμε ότι οι διεκδικήσεις αναπτύσσονται από το σύνολο των εργαζομένων, κάτι που δημιουργεί μεγάλες προοπτικές για το άμεσο μέλλον στην κατεύθυνση της οργάνωσής τους σε μια Ομοσπονδία στο υπουργείο.

- Πώς κρίνετε τη στάση της κυβέρνησης και του υπουργού Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, απέναντι στα αιτήματά σας;

- Απέναντι στα σοβαρά και οξυμένα προβλήματά μας, η κυβέρνηση αδιαφορεί και μάλιστα εντελώς προκλητικά. Και όχι μόνο. Η στάση της πήρε και χαρακτηριστικά ανοιχτής κοροϊδίας εις βάρος μας, όπως ξεκάθαρα αποκαλύφθηκε με την υπογραφή, κατάθεση στη Βουλή και στη συνέχεια απόσυρση της γνωστής τροπολογίας για χορήγηση "επιδόματος αποδοτικότητας". Σημειώνοντας βέβαια ότι το επίδομα ήταν δική της επιλογή και όχι των ίδιων των υπαλλήλων. Το αποκορύφωμα όμως της απαράδεκτης αυτής στάσης ήταν η μεθοδευμένη τακτική του υπουργού να συκοφαντήσει και να προσπαθήσει, χωρίς αποτέλεσμα βέβαια, να πλήξει το συνδικαλιστικό μας κίνημα με αναφορές για "υποτιθέμενους αγώνες" κλπ.

- Ποια είναι η προοπτική των αγώνων από δω και πέρα και ποιο το πλαίσιο των αιτημάτων;

- Οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η επίλυση των προβλημάτων τους δεν εξυπηρετείται με την ψήφιση αυτής ή της άλλης τροπολογίας, αλλά αντίθετα ότι ο προσανατολισμός των αγώνων τους πρέπει να κατευθύνεται στην ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν καθαρό ότι αυτή η πολιτική δεν είναι ούτε πρέπει ποτέ να θεωρείται δεδομένη, όσο κι αν κυβέρνηση και κόμματα του μααστριχτικού τόξου πασχίζουν για κάτι τέτοιο. Γι' αυτό η συνέχιση των κινητοποιήσεων πρέπει να περιλαμβάνει ολόκληρο το παραπάνω πλαίσιο των αιτημάτων και να μην αυτοπεριορίζεται και παγιδεύεται στη διεκδίκηση επιδομάτων.

Ειδικότερα δε, για τις μορφές των κινητοποιήσεων από δω και πέρα, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι απαιτείται να επιλεγούν εκείνες που θα αποτρέπουν τον κίνδυνο εκφυλισμού και δημιουργίας αδιεξόδου, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις ενότητας, συνέχειας και προοπτικής για το συνδικαλιστικό κίνημα στο υπουργείο Γεωργίας, χωρίς να αφήνουν περιθώριο στην ανάπτυξη από οποιονδήποτε τυχοδιωκτικών απόψεων που θα οδηγήσουν σε απογοήτευση και παραίτηση από μελλοντικές διεκδικήσεις.

Κ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ