Σάββατο 15 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στις πολυεθνικές τα φυτοφάρμακα...

Τραπεζικές ρυθμίσεις σε συνεταιριστικά χρέη, γιά εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ

Στα πλαίσια της εναρμόνισης της κοινοτικής νομοθεσίας, όπως την επέβαλαν οι πολυεθνικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κινείται το νομοσχέδιο για το φυτοφάρμακα, στο οποίο επίσης προβλέπεται η ρύθμιση χρεών των συνεταιριστικών οργανώσεων, που δεν περιλήφθηκαν σε προηγούμενες ρυθμίσεις, καθώς και διάφορες άλλες διατάξεις.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καθορίζει το καθεστώς δράσης των επιχειρήσεων που κινούνται στο χώρο των φυτοφαρμάκων και αφήνει ανοιχτό το θέμα της φυτοϋγειονομικής προστασίας, το οποίο, υποτίθεται, ότι καλύπτεται από σκόρπιες διατάξεις. Στα άρθρα προβλέπονται οι όροι χορήγησης άδειας λειτουργίας στις επιχειρήσεις εμπορίας - διακίνησης φυτοφαρμάκων, η αναπροσαρμογή των παράβολων που πρέπει να καταβληθούν για έγκριση κυκλοφορίας φυτοφαρμάκων, καθώς και κυρώσεις (πρόστιμα και φυλάκιση) σε όσους δεν πληρούν τους όρους των προτεινόμενων διατάξεων. Επίσης, περιλαμβάνεται διάταξη για τη λειτουργία των περιφερειακών κέντρων προστασίας φυτών και ποιοτικού ελέγχου και την πρόσληψη προσωπικού.

Οσον αφορά τους συνεταιρισμούς ρυθμίζονται χρέη ύψους 68 δισ. δραχμών, τα οποία προήλθαν από την άσκηση την κοινωνικής πολιτικής που επιβλήθηκε στις συνεταιριστικές οργανώσεις (Πάτρα, Πιερία, Ηπειρο, Κρήτη κλπ.) με κύριο στόχο όμως την εξυγίανση των χαρτοφυλακίου δανείων της ΑΤΕ, ενώ στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και χρέη των ΟΤΑ (σφαγεία) και των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων κ.ά. Στις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται: "Μέτρα για τη βελτίωση και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας", που μόνο τέτοια δεν είναι. Επέκταση της εισφοράς στις ιχθυόσκαλες. Τη μεταβίβαση των αποθηκευτικών χώρων της ΚΥΔΕΠ, στους συνεταιρισμούς. Τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος, η οποία έρχεται σε αντιδιαστολή με τη λειτουργία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος (ΕΛΟΓ), ενώ επίσης με υπουργική απόφαση δίνει στην "ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ" - όπου είναι νομικός σύμβουλος ο γγ του υπουργείου Γεωργίας Β. Σιουμάλας - τη χρήση των εργαστηρίων του ΕΛΟΓ και στην ουσία ολόκληρο τον Οργανισμό Γάλακτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ