Σάββατο 15 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΟΠΕΔΙΚΩΝ
Ζητά πανεπιστημιακή σχολή λογοθεραπείας

Την ίδρυση στη χώρα μας σχολής διαταραχών λόγου, πανεπιστημιακού επιπέδου, ζητά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών (ΠΣΛ) που υποστηρίζει ότι η ίδρυση σχολής Λογοθεραπείας στα ΤΕΙ Πατρών παραβιάζει τη νομοθεσία περί κριτηρίων ίδρυσης τμήματος σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος επικαλείται τους Νόμους 1268/82 για τη δομή και λειτουργία ΑΕΙ και το νόμο 11404/83 για τη δομή και λειτουργία των ΤΕΙ. Σύμφωνα με τον πρώτο νόμο, η αποστολή των ΑΕΙ μεταξύ άλλων περιλαμβάνει παραγωγή και μετάδοση γνώσης με έρευνα και διδασκαλία, ενώ ο νόμος για τα ΤΕΙ προβλέπει ότι τα ιδρύματα αυτά έχουν αποστολή την πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση τεχνολογικών ή άλλων γνώσεων και την εφαρμογή όσων δημιουργούν τα πανεπιστήμια. Μάλιστα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα.

Σύμφωνα με τον ΠΣΛ, υπολογίζεται ότι ένα σημαντικό ποσοστό (25 - 30%) του ελληνικού πληθυσμού όλων των ηλικιών έχει ανάγκη από λογοθεραπεία.Μεγάλος αριθμός παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας παρουσιάζει διαταραχές στο λόγο, στην ομιλία και τη φωνή, διαταραχές που μπορούν να οδηγήσουν και σε σχολική αποτυχία. Εντούτοις, τονίζουν, η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό λογοπεδικών επιστημόνων (μόλις 120) ενώ δεν υπάρχει ακόμα πανεπιστημιακό τμήμα διαταραχών λόγου.

Ο ΠΣΛ τονίζει ότι "η αναγγελία της ίδρυσης Τμήματος Λογοθεραπείας στα ΤΕΙ έρχεται να υποβαθμίσει τη σπουδαιότητα του θέματος στον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης και της υγείας".

"Η λογοθεραπεία δεν είναι θέμα τεχνολογικής εφαρμογής, περιλαμβάνει πρόληψη, αξιολόγηση, διάγνωση κι αποκατάσταση σε όλες τις ηλικίες και η έρευνα είναι σημαντικό κομμάτι αυτού του τομέα. Είναι σαν να παίρνεις ένα αντικείμενο που απαιτεί αυτές τις προδιαγραφές να λειτουργήσει σε περιορισμένα πλαίσια", είπε στο "Ρ" η Γ. Σακελλαρίου,πρόεδρος του ΠΣΛ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ