Σάββατο 15 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε νέα φάση η καταστροφή των δασών

Η κυβέρνηση μοιράζει τίτλους ιδιοκτησίας σε ιδιώτες και οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Νομιμοποιεί αυθαίρετα και καταπατήσεις σε δάση, δασικές εκτάσεις κλπ.

Στην... αποκατάσταση των μεγαλοκαταπατητών - μεγαλοτσιφλικάδων, που διακατέχουν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δημοσίων δασικών εκτάσεων, προχωρά η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που ετοίμασε και έδωσε στη δημοσιότητα, χτες, ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης ιδιοκτησίας στις δημόσιες δασικές εκτάσεις. Επίσης, αναγνωρίζεται ιδιοκτησία στις μοναστηριακές διακατεχόμενες δασικές εκτάσεις και νομιμοποιούνται όλες οι παράνομες μεταβιβάσεις (αγοραπωλησίες) που έγιναν σε ιδιώτες μεγάλων δασικών εκτάσεων, που κατατμήθηκαν με αποφάσεις υπουργών, κυρίως στην ανώμαλη μετεμφυλιοπολεμική και τη χουντική περίοδο. Ακόμα, νομιμοποιούνται όλες οι αλλαγές χρήσεις και τα αυθαίρετα που έγιναν σε δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν πριν το Σύνταγμα του 1975, ενώ νομιμοποιούνται και όλοι οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί που διεκδικούν την αλλαγή χρήσης χιλιάδων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων. Ολες οι παραπάνω δασοκτόνες ρυθμίσεις προωθούνται στο όνομα της αντιμετώπισης ορισμένων υπαρκτών κοινωνικών προβλημάτων ιδιοκτησίας που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πολίτες.

Ειδικότερα με το νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο "Διάκριση δασικής ιδιοκτησίας, ρύθμιση εμπράγματων δικαιωμάτων επί δασών και δασικών εν γένει εκτάσεων και άλλες διατάξεις", η κυβέρνηση:

Δίνει στους μεγαλοκαταπατητές - τσιφλικάδες, που έχουν καταπατήσει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων και έχουν χαρακτηριστεί με υπουργικές αποφάσεις και αποφάσεις δικαστηρίων σαν διακατεχόμενα, τη δυνατότητα να αποκτήσουν πλήρη κυριότητα με την καταβολή στο δημόσιο μικρού, σχετικά, τιμήματος. Αυτό ισχύει και για τα μοναστήρια, τα οποία διακατέχουν δασικές εκτάσεις έναντι του δημοσίου. Μ' αυτόν τον τρόπο ανατρέπεται νομικά και ο γνωστός νόμος Τρίτση για τη μεταβίβαση της εκκλησιαστικής περιουσίας στο δημόσιο - νόμος ο οποίος ουδέποτε υλοποιήθηκε.

Νομιμοποιεί την αλλαγή χρήσης σε δάση και δασικές εκτάσεις με το αιτιολογικό ότι η αλλαγή έγινε πριν το Σύνταγμα του 1975 και ακυρώνει όλες τις πράξεις κήρυξης αναδασωτέων των εκτάσεων της παραπάνω κατηγορίας. Στη βάση αυτή νομιμοποιούνται και χιλιάδες αυθαίρετα που έχουν οικοδομηθεί από ιδιώτες και οικοδομικούς συνεταιρισμούς σε δάση και δασικές εκτάσεις.

Νομιμοποιεί επίσης όσες από τις εκτάσεις είχαν παραχωρηθεί για αγροτική χρήση και έχουν οικοπεδοποιηθεί, παρά το γεγονός ότι αυτό ήταν παράνομο.

Με άλλο άρθρο αναγνωρίζεται πλήρης κυριότητα σε πολλές χιλιάδες στρέμματα δασών, τα οποία είχαν παραχωρηθεί στο παρελθόν μόνο για ρητίνευση σε δασικούς συνεταιρισμούς. Η σχετική παραχώρηση στο παρελθόν δεν έδινε δικαίωμα κυριότητας.

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο έρχεται να προσαρμόσει τις διατάξεις του Εθνικού Κτηματολογίου με όσα ορίζει η δασική νομοθεσία (τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου στις δασικές εκτάσεις). Προβλέπει τη χρήση αεροφωτογραφιών του 1945. Ιδρύεται Αυτόνομο Ταμείο Δασών για τη χρηματοδότηση της δασικής ανάπτυξης, ωστόσο, προβλέπεται να διατίθεται το ανεπαρκέστατο ποσοστό τα 0,5% του προϋπολογισμού. Προβλέπεται η κατάργηση των Συμβουλίων Ιδιοκτησίας Δασών και τυχόν ιδιοκτησιακές διεκδικήσεις σε δασικές εκτάσεις θα κρίνονται στα αστικά δικαστήρια. Τέλος, επιχειρείται η αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος των δασωθέντων αγρών, ανεξάρτητα, όμως, από κοινωνικά και οικολογικού χαρακτήρα κριτήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ