Σάββατο 15 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
"Ποτάμια" νοθευμένο λάδι

Εκατοντάδες τόνοι νοθευμένου λαδιού έχουν διατεθεί στην κατανάλωση σε Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, καταγγέλλει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ). Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε ότι έχουν ήδη δεσμευτεί 60.000 λίτρα νοθευμένων και χρωματισμένων ελαιόλαδων και 6.000 δοχεία των 5 και 16 λίτρων, τα οποία προορίζονταν για διακίνηση και άμεση κατανάλωση. Παραβάσεις διαπιστώθηκαν σε 11 εταιρίες, που έχουν έδρα τη συμπρωτεύουσα.

Η αποκάλυψη έγινε μετά από συστηματικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν το τελευταίο δίμηνο από το Τμήμα Τεχνικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Εμπορίου της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία του Γενικού Χημείου του Κράτους, της Αγορανομίας και της ΥΠΕΔΑ. Εχουν σταλεί 136 δείγματα στο Γενικό Χημείο του Κράτους και στα 20 διαπιστώθηκε νοθεία.

Η διάθεση των νοθευμένων ελαιόλαδων γίνεται με δοχεία, τα οποία ενώ αναγράφεται ότι έχουν "Παρθένο Ελαιόλαδο" ή "Ελαιόλαδο", στην πραγματικότητα περιέχουν σπορέλαια τεχνητά χρωματισμένα ή στην καλύτερη περίπτωση ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 5% ελαιόλαδου. Η διάθεσή τους στους καταναλωτές γίνεται από τα πολυκαταστήματα, τα καταστήματα τροφίμων και τους πλανόδιους πωλητές και προσφέρονται σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Οι 11 επιχειρήσεις όπου διαπιστώθηκε να διαθέτουν νοθευμένα ελαιόλαδα είναι: "Γ. Ψαραδέλλης & ΣΙΑ ΟΕ", "Μακεδονική Ελαιουργία ΕΠΕ", "ΕΤΕΛ ΕΠΕ", "Α. Ποντικάκης", "Γ. Παπαγεράκης", "Δ. Αραμπατζής", "Α. Τσιτιρίδης", "Γ. Γραμμ ατικούδης - Π. Ιντας ΟΕ", "Α. Ουζούνη", "Β. Βαφειάδης" και "Αφοί Γ. Ουζούνη ΟΕ". Οι επιχειρήσεις αυτές διέθεταν στην αγορά τα νοθευμένα λάδια με την εμπορική επωνυμία: "ΑΡΙΣΤΟΝ", "ΛΑΜΨΗ", "ΛΗΤΩ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ", "ΕΒΙΤΕΛ", "ΕΡΑΤΩ","ΤΟ ΠΙΘΑΡΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ", "ΚΟΤΙΝΟΣ", "ΑΝΘΟΣ", "Παρθένο Κρήτης", "Παρθένο Χαλκιδικής", "Παρθένο Μυτιλήνης" κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ