Σάββατο 15 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
1ο "Πολιτική απόφαση" για κατάθεση

Ο υφυπουργός Υγείας, Φρ. Παπαδέλης, έκανε χτες γνωστό ότι η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου και ότι επιμένει στη δανειοδότηση των νοσοκομείων για την κάλυψη των χρεών τους

Ακαμπτη παραμένει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας στο νομοσχέδιο για τα νοσοκομεία και απειλεί να το καταθέσει "ως έχει", όπως διαφάνηκε απ' τη χτεσινή συνάντηση του υφυπουργού Φρ. Παπαδέλη με οκταμελή αντιπροσωπεία των νοσοκομειακών γιατρών. Πέρα απ' τις άλλες επιλογές της κυβέρνησης, χτες έγινε πιο καθαρός ο κυνισμός της κυβέρνησης απέναντι σε έναν ευαίσθητο τομέα, όπως η υγεία, καθώς και στους λειτουργούς της.

Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες και συμμετείχαν τα προεδρεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά, οι πρόεδροι των Ενώσεων Χαλκίδας, Βέροιας και Χαλκιδικής, και ένα μέλος της Παναθηναϊκής Απεργιακής Επιτροπής. Ο υφυπουργός δε δέχτηκε να συζητήσει, όχι την απόσυρση του νομοσχεδίου που αποτελεί κύριο αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά ούτε καν την τροποποίηση βασικών διατάξεων. Είπε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί ως έχει διότι "είναι πολιτική απόφαση". "Διαλλακτικός" φάνηκε ο υφυπουργός μόνο για τα θέματα που αφορούν την Επιτροπή για τα παράπονα των πολιτών - θέμα που ούτε καν έθεσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί - καθώς και το άρθρο 16 (παράγραφος 1), που αφορά τις κρίσεις επιμελητών Α σε θέσεις διευθυντών Β. Για το θέμα της δανειοδότησης των νοσοκομείων από τράπεζες, ο Φρ. Παπαδέλης επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει και ισχυρίστηκε ότι "η δανειοδότηση δεν υποθηκεύει τα νοσοκομεία". Αναφερόμενος στο θέμα της άρσης της μονιμότητας των γιατρών, είπε πως "ο γιατρός είναι επιστήμονας και πρέπει να κρίνεται". Τέλος, απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήματα για οικονομικά ζητήματα. Είπε πως ο μόνος αρμόδιος γι' αυτό είναι ο υπουργός Οικονομικών και δήλωσε πως το υπουργείο Υγείας, στη συζήτηση που θα γίνει τον Οκτώβρη για το ενιαίο μισθολόγιο, θα εκφράσει θετική στάση, διότι "οι γιατροί πρέπει να παίρνουν αξιοπρεπείς μισθούς". Δεσμεύτηκε μόνο για την εξομοίωση των αμοιβών των υπερωριών με εκείνη των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών δήλωσαν μετά τη συνάντηση ότι δεν έχουν συναντήσει ξανά αδιαλλαξία τέτοιου βαθμού. Αμέσως μετά τη συνάντηση συνεδρίασε η Απεργιακή Επιτροπή και αργότερα το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ.

Το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε τη συνέχιση της απεργίας μέχρι τις 21 Ιούνη 1996 και την ίδια μέρα θα γίνει νέο Γενικό Συμβούλιο. Επίσης, αποφασίστηκε να γίνει πρόταση στη Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ - θα γίνει την Τρίτη στο Νοσοκομείο "Σωτηρία", ώρα 11 πμ - για πορεία. Επίσης, αποφασίστηκε η διοργάνωση πανελλαδικών συλλαλητηρίων.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει ότι υπάρχει πλήρης διάσταση απόψεων για τα ουσιαστικά προβλήματα του ΕΣΥ όπως και τα ζητήματα που θέτουν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Η τεχνική αποδοχή ή όχι ορισμένων αιτημάτων, συνεχίζει η ανακοίνωση, δεν μπορεί να αποτελέσει πλατφόρμα συνεννόησης μιας και οι κεντρικές επιλογές και οριοθετήσεις διαφέρουν.

Ακόμη, τονίζει πως υπάρχει ανάγκη άμεσης και συνολικής τοποθέτησης της κυβέρνησης διά του υπουργού Υγείας, ώστε τα προκύψαντα μείζονα πολιτικά θέματα να διευκρινιστούν.

Η αναβολή της συγκέντρωσης

Πάντως, χτες από το πρωί στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ επικρατούσε αναστάτωση εξαιτίας της αναστολής του πανελλαδικού συλλαλητηρίου, που είχε προγραμματίσει η ΟΕΝΓΕ για τις 11 π.μ. έξω από το υπουργείο. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Β. Λαοπόδης ειδοποίησε το βράδυ της Πέμπτης τηλεφωνικά κάποιες ενώσεις, ότι το συλλαλητήριο αναβάλλεται, αγνοώντας την τελευταία απόφαση του Γενικού Συμβουλίου, με το αιτιολογικό ότι οι γιατροί της Θεσσαλονίκης που είχαν γενική συνέλευση την ίδια ώρα στο "Ιπποκράτειο" δε θα έρχονταν.

Η πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Εύβοιας και Βοιωτίας, Κ. Περλεπέ,δήλωσε στο "Ρ" πως για την αναβολή του συλλαλητηρίου πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες στην ηγεσία της ΟΕΝΓΕ. Από την άλλη, εξέφρασε την αγανάκτησή της για την αδιάλλακτη στάση της ηγεσίας του υπουργείου. "Δεν κάνει κανένα θετικό βήμα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ