Σάββατο 15 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πόσο ακόμα;

Είναι τυχαίο ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθήνας συνέρχεται όλο και σε πιο αραιά διαστήματα; Είναι τυχαίο ότι ακόμα κι όταν συνέρχεται, τα θέματα της ημερησίας διάταξης ανέρχονται πολλές φορές μέχρι και τα 300 στον αριθμό, με άμεση συνέπεια την ελλιπή συζήτηση και μάλιστα επί σημαντικών θεμάτων; Είναι τυχαίο, επίσης, το γεγονός ότι οι εισηγήσεις των αρμόδιων αντιδημάρχων επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης φτάνουν στα χέρια των δημοτικών συμβούλων μόλις τέσσερις μέρες πριν, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη η επαρκής και ουσιαστική μελέτη των θεμάτων;

Ακόμη κι αν δεχτούμε το "ναι" ως απάντηση στο "τυχαίο" του πράγματος, αντί της πρόθεσης από πλευράς Δημοτικής Αρχής να συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, τότε θα έπρεπε να είχε ήδη δοθεί λύση ή τουλάχιστον να είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες προς την κατεύθυνση της ανατροπής αυτής της κατάστασης. Αντίθετα, η κατάσταση διαιωνίζεται επικίνδυνα, μετατρέποντας το δημοτικό συμβούλιο σε διεκπεραιωτή, αλλοιώνοντας ακόμα και την όποια δημοκρατικότητα έχει ως θεσμός, αφού πολλά θέματα "περνούν", σύμφωνα με το πώς τα έχει εκτιμήσει η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής και μόνο.

Ωστόσο, η υποβάθμιση του δημοτικού συμβουλίου που συνεπάγεται η διαιώνιση της παραπάνω κατάστασης, δε φαίνεται να απασχολεί τη δημοτική αρχή. Και μάλλον αποτελεί συνειδητή επιδίωξη, ώστε να μη δίνεται η δυνατότητα λόγου και παρέμβασης στο δημοτικό συμβούλιο, το κατ' εξοχήν όργανο συζήτησης και λήψης αποφάσεων. Εξάλλου, ο ίδιος ο δήμαρχος, Δ. Αβραμόπουλος, δείχνει να μην δίνει ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο του δημοτικού συμβουλίου, αφού ποτέ δεν το παρακολουθεί... αν εξαιρέσει κανείς τη δεκάλεπτη - ενίοτε - παρουσία του στην αίθουσα συνεδριάσεων, χρονικό διάστημα που εκμεταλλεύεται, συνήθως, για να ενημερώσει προεδρείο και δημοτικούς συμβούλους για εκδηλώσεις, ταξίδια, απονομές μεταλλείων και άλλα με ανάλογο... ενδιαφέρον.

Η υποβάθμιση αυτή επισημάνθηκε από ορισμένους δημοτικούς συμβούλους κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου της προηγούμενης Τρίτης. Το γεγονός, άλλωστε, είχε τονίσει ήδη από την αρχή του έτους ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", Λεων. Αυδής, οπότε και είχε σημειώσει τη μετατροπή του Δημοτικού Συμβουλίου σε διεκπεραιωτή επιλογών που γίνονται έξω από την αίθουσα.

Με αυτά τα δεδομένα μήπως είναι καιρός οι Αθηναίοι που καλούνται να πληρώσουν ακριβά αυτές τις διεκπεραιώσεις, να αρχίσουν να παρίστανται οι ίδιοι μαζικά στα δημοτικά συμβούλια αξιώνοντας δυναμικά από τους "άρχοντες" να λειτουργήσουν επιτέλους, ως πραγματικοί αιρετοί;

Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ