Σάββατο 15 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ολα καλά στα λόγια...

Αναπάντητες άφησε τις προτάσεις του ΚΚΕ η κυβέρνηση, κατά τη συζήτηση χτες στη Βουλή Επίκαιρων Ερωτήσεων του Κόμματος

Επίδειξη καλών προθέσεων - χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο - έκανε χτες η κυβέρνηση στη Βουλή, όσον αφορά τα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κατά τη συζήτηση δύο σχετικών Επίκαιρων Ερωτήσεων του ΚΚΕ.Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Παιδείας, Γ. Πασχαλίδης, έδωσε όρκους πίστης ότι θέση της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση, η διεύρυνση και η εμβάθυνση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης αυτής. Ακόμη, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει περιθώριο αναγνώρισης πτυχίων που δίνουν ξένα πανεπιστήμια μέσω κέντρων ελευθέρων σπουδών που λειτουργούν στην Ελλάδα και χαρακτήρισε τυπική την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ακυρώθηκε απόφαση του ΔΙΚΑΤΣΑ για μη αναγνώριση τέτοιου πτυχίου. Επίσης, σχετικά με το ζήτημα του αριθμού των φοιτητών που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες, είπε πως ο αριθμός αυτός θα διευρυνθεί, ενώ σ' ό,τι αφορά τα δίδακτρα για μεταπτυχιακές σπουδές, σημείωσε πως δεν υπάρχει απόφαση της κυβέρνησης που να αναγκάζει τα τμήματα να βάζουν δίδακτρα και πως η απόφαση για δίδακτρα, βάσει του νόμου, είναι θέμα επιλογής των τμημάτων.

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των συμβασιούχων διδασκόντων στα πανεπιστήμια, ο υφυπουργός είπε ότι "το πρόβλημα λύθηκε".

Αναπάντητες οι προτάσεις του ΚΚΕ

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής, υπογράμμισε ότι με την πολιτική της η κυβέρνηση αργά αλλά σταθερά - και ανεξαρτήτως επιμέρους προθέσεων - οδηγεί τα πράγματα στην υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, ο κομμουνιστής βουλευτής κατέθεσε δύο συγκεκριμένες προτάσεις - χωρίς όμως να πάρει απάντηση από τον υφυπουργό - για άμεσα και φλέγοντα προβλήματα της Γ' βάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα:

- Για το ζήτημα των πτυχίων που δίνουν ξένα πανεπιστήμια σε άτομα που σπούδασαν για ένα διάστημα σε Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών στην Ελλάδα, ο Γερ. Αραβανής ζήτησε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, βάσει της οποίας ρητά και κατηγορηματικά θα απαγορεύεται η αναγνώριση τέτοιων τίτλων σπουδών. "Ετσι όπως πάνε τα πράγματα, είπε, φοβάμαι ότι θα οδηγηθούμε σε πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα οδηγούν στην ανατροπή του ισχύοντος καθεστώτος".

- Σχετικά με την ψαλίδα που υπάρχει ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε από την κυβέρνηση, ενόψει του νέου ακαδημαϊκού έτους, να προχωρήσει σε συζήτηση με τα ΑΕΙ και ΤΕΙ ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες αύξησης της προσφοράς. "Διερευνήστε, είπε, τι δυνατότητες υπάρχουν, ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες σε σχολές και ειδικότητες που δεν έχουμε, ρωτήστε τι γνώμη έχουν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ γύρω από το θέμα, εξετάστε τι πόροι χρειάζονται για τη διεύρυνση της προσφοράς, για την αναβάθμιση στην αρχή ορισμένων σχολών ΤΕΙ και στη συνέχεια όλων και αποτυπώστε αυτά τα συμπεράσματα που θα βγάλετε στον προϋπολογισμό του 1997 με την εγγραφή ουσιαστικά αυξημένων πιστώσεων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερα ελληνόπουλα να σπουδάσουν στη χώρα μας αντί να πάνε στο εξωτερικό. Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιεί σήμερα η κυβέρνηση την αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, λειτουργεί υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης".

Σχολιάζοντας εξάλλου την απάντηση του υφυπουργού, ότι η κυβέρνηση έλυσε το πρόβλημα των διδασκόντων με σύμβαση στα ΑΕΙ, ο Γερ. Αραβανής είπε: "Η λύση είναι να παίρνουν τα πανεπιστήμια διδακτικό προσωπικό με σχέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, εκεί που πραγματικά υπάρχουν τέτοιες ανάγκες και αφού έχουν καλυφθεί οι θέσεις των μελών ΔΕΠ με κανονικό προσωπικό". Αναφερόμενος αναλυτικά στην κατάσταση που υπάρχει, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως σήμερα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν 4.500 κενές θέσεις προσωπικού. "Η κυβέρνηση, τόνισε, εξήγγειλε κάλυψη 1.000 θέσεων ΔΕΠ για τα επόμενα τρία χρόνια, άρα μένουν κενές 3.500 θέσεις. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια οι κενές θέσεις θα αυξηθούν, διότι θα υπάρξουν αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης και επειδή θα δημιουργηθούν νέα τμήματα. Για τα επόμενα τρία χρόνια οι κενές θέσεις θα είναι περισσότερες από 4.500 που είναι σήμερα". Και ο κομμουνιστής βουλευτής κατέληξε πως αν δεν επιλυθεί οριστικά αυτό το θέμα και οι επόμενες σχολικές χρονιές θα ξεκινήσουν με προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ