Σάββατο 15 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποκαλυπτήρια "εν θερμώ"

Η "εν θερμώ" συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας Φρ. Παπαδέλη, που έγινε κάτω απ' την πίεση και την απαίτηση των απεργιακών επιτροπών των νοσοκομειακών γιατρών και των προεδρείων της ΕΙΝΑΠ και της ΟΕΝΓΕ, υπήρξε ιδιαίτερα αποκαλυπτική.

Ο χλευασμός των εκλεγμένων αντιπροσώπων (επιστημονικές επιτροπές, διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας κλπ.) απ' τον υφυπουργό με εκφράσεις του τύπου ότι "ξέρουμε πώς γίνονται οι εκλογές", είναι δείγμα του νέου ύφους και ήθους της κυβέρνησης Σημίτη, αλλά και του αυταρχισμού, που έρχεται ως επακόλουθο των κατασταλτικών μέτρων στο κύμα των αντιδράσεων της εφαρμοζόμενης, απ' την κυβέρνηση, πολιτικής σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

***

Το ξήλωμα κάθε κοινωνικής κατάκτησης του λαού μας στην υγεία και την κοινωνική ασφάλιση είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση. Η δήλωση του υφυπουργού ότι το νομοσχέδιο Πεπονή προχωράει σε ψήφιση χωρίς να αλλάζει ούτε ένα "μπορεί", δείχνει και στους τελευταίους κακόπιστους ότι η πάλη για τις έλασσον "μικρορυθμίσεις" είναι αδιέξοδος. Δεν αφήνει ούτε ένα παράθυρο ανοιχτό.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, πλέον, δεν αντιπαλεύουν το νομοσχέδιο Πεπονή γιατί δεν τους ικανοποιεί κάποια δικά τους ζητήματα. Το αντιπαλεύουν ως ευαισθητοποιημένοι πολίτες στα θέματα υγείας.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιτίθενται στο νομοσχέδιο γιατί ναρκοθετεί τα ασφαλιστικά ταμεία, υπονομεύει τα δημόσια νοσοκομεία και γιατί αφαιρεί κάθε δημοκρατικό στοιχείο από ένα τμήμα της δημόσιας ζωής, όπως είναι τα δημόσια νοσοκομεία.

Η συνάντηση με τον υφυπουργό Φρ. Παπαδέλη είχε και άλλη μια αποκάλυψη. Στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, που ακολούθησε, αποκαλύφθηκε ότι συνδικαλιστές από το χώρο του "ΣΥΝ" έχουν αναλάβει ρόλο κυβερνητικού συνδικαλισμού, προς έκπληξη, ακόμα, και των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, συνειδητοποιήθηκε ότι η πάλη για να μην περάσει το νομοσχέδιο Πεπονή - Παπαδέλη δεν είναι για τις πλάτες μόνο των νοσοκομειακών γιατρών.

***

Το βάρος της αντίδρασης πρέπει να το σηκώσουν το μαζικό συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων, οι συνταξιούχοι και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς το μέλλον των Ταμείων φαίνεται πλέον γκρίζο, αν ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο.

Τέλος, πρέπει το λαϊκό κίνημα να εστιάσει την προσοχή του στο θέμα του δημόσιου συστήματος υγείας. Από αυτή τη στόχευση θα κριθεί αν στη χώρα μας θα έχουμε δημόσια υγεία και περίθαλψη, αν θα έχουμε κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια ή όχι.

Χάρης ΖΑΧΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

Αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ