Σάββατο 15 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξεπουλούν και τη μη δασική γη

Στα πλαίσια του ξεπουλήματος δημοσίων μη δασικών εκτάσεων σε ιδιώτες και της είσπραξης χρημάτων από την κυβέρνηση, κινείται και το νομοσχέδιο με τίτλο "ρύθμιση θεμάτων αγροτικής νομοθεσίας".

Το νομοσχέδιο αυτό, που έχει κυρίως ρουσφετολογικό και εισπρακτικό χαρακτήρα, ξεκινά με τον ορισμό του ποιος θεωρείται γεωργός και κτηνοτρόφος, ώστε να μπορεί να του παραχωρηθεί ή εκμισθωθεί δημόσια γη για την άσκηση των δραστηριοτήτων των, και στα πλαίσια αυτά γίνεται ειδική μνεία, ειδικά στις περιπτώσεις των ακτημόνων, των συνεταιρισμών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε άλλες διατάξεις, όμως, που αναφέρονται στους τρόπους που μπορεί να αποκτήσει κάποιος δημόσιες εκτάσεις, διαφαίνεται καθαρά η πρόθεση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει μισοτιμής (50% της τρέχουσας αξίας) τη δημόσια γη στους ιδιώτες. Επίσης, το νομοσχέδιο αυτό προωθεί την οριστική κατοχύρωση - και σε κάποιες περιπτώσεις "φωτογραφική" - πολλών χιλιάδων στρεμμάτων δημοσίων, μη δασικών όπως φαίνεται, εκτάσεων σε διάφορους ιδιώτες και επιχειρήσεις. Στα πλαίσια αυτά, στο άρθρο 13 αναφέρεται πως οι κάτοχοι δημόσιας εποικιστικής έκτασης, κοινόχρηστης ή διαθέσιμης, δικαιούνται να υποβάλουν στην αρμόδια Διεύθυνση Γεωργίας, μέσα σε προθεσμία ενός έτους από τη δημοσίευση του νόμου, αίτηση για την εξαγορά της, υπό κάποιες γενικές προϋποθέσεις...

Επιπρόσθετα, στο νομοσχέδιο αυτό τροποποιούνται, επιλεκτικά, ορισμένα άρθρα του νόμου της ΝΔ περί συνεταιρισμών, χωρίς ωστόσο η φιλοσοφία του να αλλάζει σε κατεύθυνση εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των συνεταιρισμών και δεν αναφέρει τίποτα για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στην εκλογή των οργάνων των συνεταιριστικών οργανώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ