ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Ιούνη 1996
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
H εξόντωση των Τσιγγάνων

Ο δήμαρχος της πόλης, που τους αποκαλεί "γύφτους" σε επίσημες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ακολουθεί συγκεκριμένο σχέδιο για να τους αναγκάσει να φύγουν από την περιοχή

Με την ανοχή του επίσημου κράτους, διαιωνίζεται και επεκτείνεται το καθεστώς της παρανομίας που έχει επιβάλει ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων Ν. Παπαδήμας,προκειμένου να εξοντώσει τους χιλιάδες Τσιγγάνους που ζουν στην περιοχή.

Παρά τις τεκμηριωμένες καταγγελίες, τα επιβαρυντικά πορίσματα δύο υπουργείων, την πειθαρχική δίωξη που έχει ξεκινήσει σε βάρος του από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας και την ποινική δίωξη, που έχει ασκήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαρ. Ζυγογιάννης,ο "σοσιαλιστής" δήμαρχος ολοκληρώνει ανενόχλητος το φασιστικής έμπνευσης σχέδιό του, με τη βοήθεια ενός πολυπρόσωπου μηχανισμού.

Οι Τσιγγάνοι ζουν εδώ και δεκαετίες στα Ανω Λιόσια. Οδηγήθηκαν μαζικά στη βορειοδυτική Αττική στις αρχές της δεκαετίας του '60. Για 20 περίπου χρόνια, το ελληνικό κράτος τούς αγνοούσε προκλητικά, δεν έκανε καμία προσπάθεια να τους εντάξει στην τοπική κοινωνία σαν ισότιμα μέλη.

Μόλις το 1982 το υπουργείο Γεωργίας παραχώρησε στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας μία έκταση δίπλα στη χωματερή των Ανω Λιοσίων, πίσω από τον ΟΔΔΥ, για τη δημιουργία πρότυπου οικισμού Τσιγγάνων με τα απαραίτητα έργα υποδομής. Τελικά, αντί για οικισμό, στήθηκε πρόχειρα ένας καταυλισμός, το "κάμπινγκ", όπως αποκαλείται, χτίστηκαν κάποιες τουαλέτες και μία μάντρα. Ο καταυλισμός ουδέποτε ηλεκτροδοτήθηκε.

Ηδη, από το 1987, το υπουργείο Υγείας, με έγγραφό του προς το πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού, επισήμανε ότι το έργο είχε καθυστερήσει αδικαιολόγητα και ότι ο δήμος ήταν αντίθετος στην παραμονή του "κάμπινγκ" στα Ανω Λιόσια.

Αλλαγή πολιτικής

Στις δημοτικές εκλογές του 1990, ο νεαρός δικηγόρος Ν. Παπαδήμας εκλέγεται με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ δήμαρχος στα Ανω Λιόσια, αντικαθιστώντας τον μέχρι τότε δήμαρχο Στ. Πανάγο.Από την πρώτη στιγμή, καταστρώνει ένα πρόγραμμα κατά των Τσιγγάνων, τους οποίους αποκαλεί χαρακτηριστικά "γύφτους" σε επίσημες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ώστε να τους αναγκάσει να φύγουν από την περιοχή. Υποστηρίζει ότι ο δήμος έχει αγοράσει έκταση στο Διόνυσο για να τους εγκαταστήσει, αποκαλύπτεται, όμως, ότι πρόκειται για ...1,5 στρέμμα γης. Αρνείται να τους γράψει στο δημοτολόγιο, δε δέχεται τα παιδιά τους στο σχολείο, τους επιβάλλει πρόστιμο ενός εκατομμυρίου δρχ., χαρακτηρίζοντας τα γαμήλια γλέντια τους"εμποροπανηγύρεις".

Το πολεοδομικό γραφείο του δήμου αρνείται να δώσει άδειες οικοδομής σε δικαιούχους Τσιγγάνους, δεσμεύει και απαλλοτριώνει τα οικόπεδα και τα σπίτια που κατέχουν νόμιμα, είτε χαρακτηρίζοντάς τα "χώρους πρασίνου", είτε παραχωρώντας τα σε ιδιωτικά εκκλησάκια και μοναστήρια. Αρνείται να εκδώσει βεβαιώσεις Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που είναι απαραίτητες στις αγοραπωλησίες, γκρεμίζει επιλεκτικά τα σπίτια τους και σταματάει βίαια τις νόμιμες οικοδομικές εργασίες.

Από τις 6 - 7 χιλιάδες Τσιγγάνους που ζουν στην περιοχή, μόνο 1.800 είναι γραμμένοι στο δημοτολόγιο και μόλις 550 ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές του 1994, όταν ο Παπαδήμας επανεκλέχτηκε δήμαρχος.

Το 1994 το ΥΠΕΧΩΔΕ με το Προεδρικό Διάταγμα 178/94 λύνει κι άλλο τα χέρια του δημάρχου, μεταβιβάζοντας στο Δήμο Ανω Λιοσίων αρμοδιότητες τροποποίησης του σχεδίου πόλης, καθώς και δικαίωμα αναστολής αδειών για εκτέλεση οικοδομικών εργασιών.

Ούτε νερό!

Στα τέλη του 1995, ο δήμαρχος κόβει την παροχή νερού στον καταυλισμό, όπου ζουν 400 περίπου άνθρωποι, με αποτέλεσμα να ανθούν οι επιδημικές ασθένειες κυρίως ανάμεσα στα παιδιά. Ταυτόχρονα, συνεργεία του δήμου, με το πρόσχημα ότι θα καθαρίσουν το χώρο, αρχίζουν να γκρεμίζουν τις παράγκες, ανάμεσα στις οποίες και αυτήν που στέγαζε το σχολείο.

Στις αρχές του 1996, η νέα λεωφόρος Σπάτων - Ελευσίνας κόβει στα δύο τον καταυλισμό και αχρηστεύει τις μοναδικές τουαλέτες. Τον περασμένο Απρίλη, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αρχίζει επιλεκτικά στις γειτονιές των Τσιγγάνων το πρόγραμμα "ανάπλασης", δηλαδή η τελική φάση.

Στα Ανω Λιόσια αποδεικνύεται πως η επικρατούσα άποψη, ότι οι Τσιγγάνοι προτιμούν τη νομαδική ζωή και δεν επιθυμούν να ενσωματωθούν και να ριζώσουν, καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Αντίθετα, ενώ οι ίδιοι πασχίζουν να ενταχθούν, η πολιτεία και ιδιαίτερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση αρνείται πεισματικά να τους δεχτεί ισότιμα στους κόλπους της, θεωρώντας τους πολιτισμικά υποδεέστερους.

Χαρακτηριστική είναι η απόγνωση μίας Τσιγγάνας, που, ενώ είχε τις νόμιμες προϋποθέσεις, δεν την άφηναν να χτίσει: "Γιώργος Λούτσας, λέγεται ο άντρας μου. Εχω δέκα πιτσιρίκια, έχω ένα γαμπρό, έχω μία νύφη και μένουμε σε δύο κάμαρες σπίτι. Εβγαλα μία άδεια οικοδομήσεως για να φτιάξω κι εγώ ένα σπίτι, να βάλω μέσα τα παιδιά μου. Δεν μπορώ τα παιδιά μου να τα πετάξω, ούτε και παράνομα μπορώ να χτίσω. Χτίζουμε παράνομα, έρχεστε και μας ενοχλείτε, μας γκρεμίζετε τα σπίτια μας. Πέντε πράγματα έχω, μου τα πήρε το νερό, τα κατέστρεψε. Θέλω να δώσω τα λεφτά μου, να χτίσω το σπίτι μου κανονικά...". (Από τα πρακτικά της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, στις 14 Νοέμβρη του 1994)

Πορίσματα και διώξεις

Ηδη, από το Δεκέμβρη του 1994, το υπουργείο Προεδρίας κατέληξε σε ένα πόρισμα - καταπέλτη για το δήμαρχο Ανω Λιοσίων. Υστερα από καταγγελία της Αργυρής Μούστου,"ότι ο δήμαρχος παρακρατεί στο γραφείο του το φάκελο με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας οικοδομής, επειδή ανήκω στη φυλή των Αθιγγάνων, τους οποίους αντιμετωπίζει ως υπανθρώπους, εκδηλώνοντας εις βάρος τους ρατσιστικές διακρίσεις", το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης κάλεσε τον Παπαδήμα και του ζήτησε εξηγήσεις. Ο δήμαρχος δεν αξιώθηκε να απαντήσει. Οι ελεγκτές προχώρησαν σε έρευνα και κατέληξαν στη διαπίστωση ότι η καταγγελία ήταν βάσιμη. Το πόρισμα διαβιβάστηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και στη Νομαρχία. Απτόητος, ο Παπαδήμας εξακολούθησε να παρακρατεί το φάκελο της Μούστου, η οποία αναγκάστηκε να καταθέσει και νέο φάκελο στο όνομα του συζύγου της για να πάρει την άδεια.

Οι καταγγελίες έφτασαν βέβαια και στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Τρεις φορές στελέχη της αρμόδιας Διεύθυνσης Επιθεώρησης έκαναν επιτόπιο έρευνα και βρήκαν βάσιμες τις καταγγελίες, όμως πόρισμα για άγνωστους λόγους δεν έχει εκδοθεί ακόμα.

Εκκρεμεί εδώ και πολλούς μήνες η πειθαρχική δίωξη που άσκησε ο ΔΣΑ κατά του δημάρχου, ο οποίος είναι μέλος του συλλόγου, για αδικήματα που αφορούν δεκάδες παραβάσεις. Μάλιστα, το κατηγορητήριο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο πραγματικός λόγος της "ανάπλασης" στα Ανω Λιόσια είναι η εξόντωση των Τσιγγάνων.

Από τον περασμένο Αύγουστο, άλλωστε, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαρ. Ζυγογιάννης έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος του δημάρχου για παράβαση των άρθρων 98 και 259 του Ποινικού Κώδικα (παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση). Ομως, η δικογραφία πηγαινοέρχεται και ο δήμαρχος ολοκληρώνει ανενόχλητος το "έργο" του.

Πού στηρίζεται ο Παπαδήμας; Στα Ανω Λιόσια όλοι λένε ότι άνθρωπος - κλειδί στην υπόθεση είναι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης.Αλλωστε, ο δήμαρχος είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έχει ισχυρή βάση στα Ανω Λιόσια. Το "ατού" του είναι η χωματερή. Συνεχώς εκβιάζει ότι θα την κλείσει, χωρίς όμως να πραγματοποιεί τις απειλές του, αφού τα έσοδα του δήμου είναι τεράστια. Ετσι η χωματερή παραμένει, παρόλο που οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι ο τόπος έχει κορεστεί και έχει μολυνθεί σε επικίνδυνο βαθμό ο υδροφόρος ορίζοντας. Αργά τη νύχτα, όταν επικρατεί άπνοια, στην Κοπρισιά, τη γειτονιά των Τσιγγάνων, η ατμόσφαιρα μυρίζει σάβανο...

Προτάσεις

Οι Επιτροπές Πρωτοβουλίας στα Ανω Λιόσια, που έχουν δημιουργηθεί από Τσιγγάνους και άλλους αλληλέγγυους πολίτες απαιτούν να μη χαθεί άλλος χρόνος. Ζητούν συγκεκριμένα:

- Να επιβληθεί άμεσα στον δήμαρχο η ποινή της αργίας, για παράβαση των νόμων και του Συντάγματος.

- Να εφαρμοστεί εναντίον του ο νόμος 927/79 για την καταπολέμηση του ρατσισμού.

- Να επισπευστεί η διαδικασία ποινικής δίωξης, που έχει ασκηθεί εναντίον του.

- Να επισπευστεί η πειθαρχική δίωξη σε βάρος του από το ΔΣΑ.

- Να ακυρωθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ το Προεδρικό Διάταγμα 178/94.

- Να καταργηθεί το Πολεοδομικό Γραφείο Ανω Λιοσίων και να υπαχθούν οι αρμοδιότητές του στη Νομαρχία Δ. Αττικής.

- Να μην εφαρμοστεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, με την οποία αναστέλλονται οι οικοδομικές εργασίες και η χορήγηση οικοδομικών αδειών αποκλειστικά στις τσιγγάνικες γειτονιές.

- Να επεκταθεί και στους Τσιγγάνους η εφαρμογή της 6190/94 απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ, που αφορούσε την κατ' εξαίρεση σύνδεση των Ποντίων παλιννοστούντων με τα δίκτυα ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ.

- Να οργανωθεί άμεσα η ένταξη των Τσιγγανόπουλων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

- Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της ζωής των Τσιγγάνων στον καταυλισμό, με παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, εγκατάσταση αποχέτευσης και αντικατάσταση των παραγκών με λυόμενα, τύπου σεισμόπληκτων.- Να αρχίσει αμέσως πρόγραμμα οικιστικής αποκατάστασης των Τσιγγάνων.

ΚΕΙΜΕΝΑ: Νίκος ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ

Οι παρανομίες του δημάρχου

Οι καταγγελίες που ακολουθούν αφορούν λίγες μόνο από τις περιπτώσεις, στις οποίες ο δήμαρχος, Ν. Παπαδήμας, παρανόμησε σε βάρος των τσιγγάνων, είτε μέσα στον κύκλο των καθηκόντων του, είτε μέσω των οργάνων του δήμου που ενήργησαν κατ' εντολήν του:

- Τσακίρη Ειρήνη, Μουσταφάς Νίκος, Πάσσιος Μαρίνος, Πάσσιος Γιάννης, Αδαμόπουλος Γιώργος.Ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός Σχεδίου, επί της οδού Σταδίου στα Ανω Λιόσια. Τα οικόπεδά τους απαλλοτριώθηκαν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, "για την επέκταση των ήδη υπαρχόντων πρασίνων χώρων", "για τη δημιουργία πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής", "για την ενοποίηση ακάλυπτων χώρων", κλπ.

- Ράμμος Χρήστος.Ιδιοκτήτης νόμιμου διώροφου κτίσματος επί της οδού Καζαντζάκη. Συνεργείο του δήμου διέκοψε την ηλεκτρική παροχή, ξήλωσε τις πόρτες και τα παράθυρα, με σκοπό να το κατεδαφίσει. Υστερα από διαμαρτυρία του, διέκοψε την κατεδάφιση, χωρίς όμως να τον αποζημιώσει.

- Καραχάλιου Θανάσης.Ιδιοκτήτης νόμιμου κτίσματος επί της οδού Φυλής. Απαλλοτριώθηκε ο ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου του, "για την επέκταση γειτονικής πλατείας".

- Νταλίπης Αντώνης, Χρηστάκης Γιώργος.Ιδιοκτήτες οικοπέδων, με άδειες οικοδομής. Συνεργείο του δήμου διέκοψε βίαια τις οικοδομικές εργασίες, γιατί αποφασίστηκε τα οικόπεδά τους να γίνουν χώρος πρασίνου.

- Τσακίρης Θανάσης.Ιδιοκτήτης οικίας εντός Σχεδίου, επί των οδών Βενέτη και Αρκαδίας. Απαλλοτριώθηκε το οικόπεδό του, για να επεκταθεί η αυλή ιδιωτικού παρεκκλησίου, που έχει δωριστεί σε μοναστήρι.

- Βασιλείου Λευτέρης.Ο δήμαρχος απαλλοτρίωσε το οικόπεδό του, χαρακτηρίζοντάς το ως... "πολεοδομικού ενδιαφέροντος".

- Σιαμπάνης Σπύρος, Γεωργίου Λουκία, Χριστοδούλου Αναστάσιος, Χρήστου Γιώργος, Καραγκούνης Γιάννης, Ασημάκης Θανάσης, Καμπέρης Κώστας, Λούτσας Γιώργος, Ορφανόπουλος Γιώργος.Ενώ είχαν τις νόμιμες προϋποθέσεις, ο δήμαρχος τους καθυστέρησε τις άδειες οικοδομής για 2 - 3 χρόνια, χωρίς αιτιολογία.

- Ζαφειρόπουλος Γιώργος, Ζαφειρόπουλος Αποστόλης, Καμπέρης Κώστας.Ενώ είχαν πληρώσει για αγορά οικοπέδων, ο δήμαρχος αρνήθηκε να τους δώσει βεβαίωση ΤΑΠ, η οποία απαιτείται για τη σύναψη συμβολαίων.

- Αποστολοπούλου Μαρία, Καμπέρης Νίκος.Ενώ είχαν άδειες οικοδομής και είχαν ξεκινήσει τις οικοδομικές εργασίες, οι άδειες ανακλήθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο για να επανεξεταστούν.

- Χριστοδούλου Αγγελική, Χριστοδούλου Θανάσης.Παρ' όλο που είχαν άδεια ανοικοδόμησης σε οικόπεδο επί της οδού Φυλής, το Δημοτικό Συμβούλιο διέταξε παράνομα την παύση των οικοδομικών εργασιών.

- Σιαμπάνης Παναγιώτης.Ενώ έχτιζε με νόμιμη άδεια, διετάχθη παύση των οικοδομικών εργασιών... "εν όψει προτεινόμενης τροποποίησης και επικείμενης απόφασης ΔΣ".

- Θεοδωρόπουλος Δημήτρης.Κάτοικος Ανω Λιοσίων επί της οδού Πύλου. Ο δήμαρχος τού επέβαλε πρόστιμο 1.000.000 δρχ., χαρακτηρίζοντας το γαμήλιο γλέντι του ως "εμποροπανήγυριν".

- Μπάφας Παναγιώτης, Ζαφειρόπουλος Αναστάσιος.Δημότες Ανω Λιοσίων. Μη γνωρίζοντες γραφή και ανάγνωση ανέθεσαν σε υπάλληλο του δήμου να τους ανοίξει οικογενειακή μερίδα. Εκείνος κατ' εντολήν του δημάρχου τους εξαπάτησε και εξέδωσε πιστοποιητικά μεταδημότευσης.

- Καραγκούνης Παναγιώτης.Ιδιοκτήτης οικοπέδου επί της οδού Λακωνίας. Ο δήμαρχος αρνήθηκε να του χορηγήσει πιστοποιητικό ΤΑΠ, επικαλούμενος προβλήματα στη μηχανοργάνωση. Αποδείχτηκε ότι τη μέρα εκείνη η μηχανοργάνωση λειτουργούσε κανονικά.

- Μουσταφάς Αριστείδης.Νοίκιασε ένα ισόγειο κατάστημα στην οδό Φυλής. Την επόμενη μέρα ο δήμαρχος έστειλε συνεργείο να σκάψει χαντάκι κατά μήκος της πρόσοψης του καταστήματος, κατά τρόπο που κατέστησε αδύνατη την πρόσβαση, χωρίς κανένα απολύτως λόγο.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

Τούτη τη φορά οι κινητοποιήσεις των βαμβακοπαραγωγών θα είναι πιο δυναμικές, προειδοποιούν οι αγρότες και τονίζουν "αν κοτάν να μας σταματήσουν".

Η καλλιέργεια βαμβακιού βρίσκεται στο "φόρτε", αλλά το μέλλον δεν προοιωνίζεται ρόδινο, λόγω του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ

Λεοντάρι Καρδίτσας. Στις συζητήσεις μας οι Θεσσαλοί αγρότες εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την καταστροφική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, δηλώνοντας αποφασισμένοι για αγώνες

"... Εάν καταντήσουμε να είμαστε γυφτοδήμαρχοι ή γυφτοσυμβούλιο στο Δήμο Ανω Λιοσίων, δεν έχουμε λόγο ύπαρξης... ο συμφερότερος τρόπος για να αποφύγουμε οποιαδήποτε προβλήματα είναι ο τρόπος της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης... έτσι θα ξεφύγουμε από μια καθημερινή πρακτική, που είτε μας κάνει να παρανομούμε, χαρακτηρίζοντας πράσινα εκεί που δεν υπάρχουν και να φρενάρουμε αγοραπωλησίες... "

(Από την τοποθέτηση του δημάρχου Ν. Παπαδήμα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 25/9/91)

Συχνά, ασχολούνται σε βαριές αγροτικές εργασίες για να κερδίσουν τον επιούσιο. Πασχίζουν να ενταχθούν, να στείλουν τα παιδιά τους σχολείο, να βάλουν ένα κεραμίδι πάνω απ' το κεφάλι τους, ο δήμαρχος, όμως, έχει αντίθετη γνώμη....

Απροκάλυπτες οι παρανομίες του δημάρχου και του ΔΣ. Στην περίπτωση του Τσιγγάνου Παν. Σιαμπάνη, που είχε ξεκινήσει να χτίζει νόμιμα, διατάχτηκε παύση των οικοδομικών εργασιών, "ενόψει ...προτεινόμενης τροποποίησης και ...επικείμενης απόφασης του ΔΣ"

"Δεν ασχολούμαι εγώ μ' αυτά...", είπε με περιφρόνηση στο "Ρ" ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων, Ν. Παπαδήμας, όταν του ζητήθηκαν εξηγήσεις για το πλήθος των καταγγελιών, που έχουν γίνει εναντίον του από Τσιγγάνους, αλλά και για την ποινική δίωξη που εκκρεμεί σε βάρος του από τον περασμένο Αύγουστο

Αντί για πρότυπο οικισμό, στήθηκαν, πρόχειρα, κάποιες παράγκες. Πικρή ειρωνεία, η κολόνα της ΔΕΗ στη φωτογραφία, αφού ο καταυλισμός ουδέποτε ηλεκτροδοτήθηκε, ενώ πέρσι ο δήμαρχος έκοψε και το νερό στους 400 ανθρώπους, που ζουν εδώ μέσα σε άθλιες συνθήκες

Ολα τα μέσα έχει επιστρατεύσει ο Παπαδήμας για να εξοντώσει τους Τσιγγάνους. Στον Δημήτρη Θεοδωρόπουλο, επέβαλε πρόστιμο 1.000.000 δρχ., χαρακτηρίζοντας το γαμήλιο γλέντι του ..."εμποροπανήγυριν"!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ