Κυριακή 16 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πορίσματα και διώξεις

Ηδη, από το Δεκέμβρη του 1994, το υπουργείο Προεδρίας κατέληξε σε ένα πόρισμα - καταπέλτη για το δήμαρχο Ανω Λιοσίων. Υστερα από καταγγελία της Αργυρής Μούστου,"ότι ο δήμαρχος παρακρατεί στο γραφείο του το φάκελο με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας οικοδομής, επειδή ανήκω στη φυλή των Αθιγγάνων, τους οποίους αντιμετωπίζει ως υπανθρώπους, εκδηλώνοντας εις βάρος τους ρατσιστικές διακρίσεις", το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης κάλεσε τον Παπαδήμα και του ζήτησε εξηγήσεις. Ο δήμαρχος δεν αξιώθηκε να απαντήσει. Οι ελεγκτές προχώρησαν σε έρευνα και κατέληξαν στη διαπίστωση ότι η καταγγελία ήταν βάσιμη. Το πόρισμα διαβιβάστηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και στη Νομαρχία. Απτόητος, ο Παπαδήμας εξακολούθησε να παρακρατεί το φάκελο της Μούστου, η οποία αναγκάστηκε να καταθέσει και νέο φάκελο στο όνομα του συζύγου της για να πάρει την άδεια.

Οι καταγγελίες έφτασαν βέβαια και στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Τρεις φορές στελέχη της αρμόδιας Διεύθυνσης Επιθεώρησης έκαναν επιτόπιο έρευνα και βρήκαν βάσιμες τις καταγγελίες, όμως πόρισμα για άγνωστους λόγους δεν έχει εκδοθεί ακόμα.

Εκκρεμεί εδώ και πολλούς μήνες η πειθαρχική δίωξη που άσκησε ο ΔΣΑ κατά του δημάρχου, ο οποίος είναι μέλος του συλλόγου, για αδικήματα που αφορούν δεκάδες παραβάσεις. Μάλιστα, το κατηγορητήριο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο πραγματικός λόγος της "ανάπλασης" στα Ανω Λιόσια είναι η εξόντωση των Τσιγγάνων.

Από τον περασμένο Αύγουστο, άλλωστε, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαρ. Ζυγογιάννης έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος του δημάρχου για παράβαση των άρθρων 98 και 259 του Ποινικού Κώδικα (παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση). Ομως, η δικογραφία πηγαινοέρχεται και ο δήμαρχος ολοκληρώνει ανενόχλητος το "έργο" του.

Πού στηρίζεται ο Παπαδήμας; Στα Ανω Λιόσια όλοι λένε ότι άνθρωπος - κλειδί στην υπόθεση είναι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης.Αλλωστε, ο δήμαρχος είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έχει ισχυρή βάση στα Ανω Λιόσια. Το "ατού" του είναι η χωματερή. Συνεχώς εκβιάζει ότι θα την κλείσει, χωρίς όμως να πραγματοποιεί τις απειλές του, αφού τα έσοδα του δήμου είναι τεράστια. Ετσι η χωματερή παραμένει, παρόλο που οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι ο τόπος έχει κορεστεί και έχει μολυνθεί σε επικίνδυνο βαθμό ο υδροφόρος ορίζοντας. Αργά τη νύχτα, όταν επικρατεί άπνοια, στην Κοπρισιά, τη γειτονιά των Τσιγγάνων, η ατμόσφαιρα μυρίζει σάβανο...

Προτάσεις

Οι Επιτροπές Πρωτοβουλίας στα Ανω Λιόσια, που έχουν δημιουργηθεί από Τσιγγάνους και άλλους αλληλέγγυους πολίτες απαιτούν να μη χαθεί άλλος χρόνος. Ζητούν συγκεκριμένα:

- Να επιβληθεί άμεσα στον δήμαρχο η ποινή της αργίας, για παράβαση των νόμων και του Συντάγματος.

- Να εφαρμοστεί εναντίον του ο νόμος 927/79 για την καταπολέμηση του ρατσισμού.

- Να επισπευστεί η διαδικασία ποινικής δίωξης, που έχει ασκηθεί εναντίον του.

- Να επισπευστεί η πειθαρχική δίωξη σε βάρος του από το ΔΣΑ.

- Να ακυρωθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ το Προεδρικό Διάταγμα 178/94.

- Να καταργηθεί το Πολεοδομικό Γραφείο Ανω Λιοσίων και να υπαχθούν οι αρμοδιότητές του στη Νομαρχία Δ. Αττικής.

- Να μην εφαρμοστεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, με την οποία αναστέλλονται οι οικοδομικές εργασίες και η χορήγηση οικοδομικών αδειών αποκλειστικά στις τσιγγάνικες γειτονιές.

- Να επεκταθεί και στους Τσιγγάνους η εφαρμογή της 6190/94 απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ, που αφορούσε την κατ' εξαίρεση σύνδεση των Ποντίων παλιννοστούντων με τα δίκτυα ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ.

- Να οργανωθεί άμεσα η ένταξη των Τσιγγανόπουλων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

- Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της ζωής των Τσιγγάνων στον καταυλισμό, με παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, εγκατάσταση αποχέτευσης και αντικατάσταση των παραγκών με λυόμενα, τύπου σεισμόπληκτων.- Να αρχίσει αμέσως πρόγραμμα οικιστικής αποκατάστασης των Τσιγγάνων.

ΚΕΙΜΕΝΑ: Νίκος ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ