Κυριακή 16 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ"
Θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ

"Εθνικό Απολυτήριο" είναι ο τίτλος του νέου συστήματος εξετάσεων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ παρουσίασε τις επιχειρούμενες αλλαγές ως "καινοτομίες", ενώ η κριτική των κομμάτων ΝΔ, Πολιτικής Ανοιξης και "ΣΥΝ" περιορίστηκε σε επιμέρους πλευρές.

Το ΚΚΕ διακήρυξε από την αρχή ότι πρόκειται για άλλη μια πράξη στο νεοφιλελεύθερης έμπνευσης έργο του ξεθεμελιώματος της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και της σταδιακής μετατροπής της σ' αυτό που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι αλλαγές αυτές, τονίζει το ΚΚΕ, αποτελούν το σκληρότερο σύστημα ταξικών φραγμών και κοινωνικής επιλογής της τελευταίας 20ετίας, μοχλό για την παραπέρα πριμοδότηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης κάθε μορφής, αλλά και καθοριστικό μηχανισμό διεύρυνσης της μορφωτικής υποβάθμισης του λαού μας. Υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι στην εποχή μας, περισσότερο από ποτέ,οι κυρίαρχες τάξεις θέλουν να κρατούν το όπλο της γνώσης για τον εαυτό τους, γνωρίζοντας ότι η γνώση είναι ανατρεπτική και γι' αυτό, αντικειμενικά, η υπόθεση της παιδείας είναι ένα από τα πιο βασικά πεδία της σύγχρονης ταξικής πάλης. Γι' αυτό καλεί τους εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, σπουδαστές, όλους τους εργαζόμενους να μην αφήσουν αναπάντητη αυτή την πρόκληση της κυβέρνησης και ενωμένοι σε ένα πλατύ μέτωπο παιδείας να απαιτήσουν την άμεση απόσυρση του "Εθνικού Απολυτήριου".

Στα κείμενα που ακολουθούν αναφέρονται οι ολοκληρωμένες εκτιμήσεις και θέσεις του ΚΚΕ, για τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και οι εκτιμήσεις - απόψεις εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ