Κυριακή 16 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"Πιστοποιητικά" ανεργίας και μερικής απασχόλησης

Οσο για εκείνους που με οικογενειακές στερήσεις και σκληρές προσπάθειες θα διεκδικήσουν μια θέση σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, η στρόφιγγα κλείνει. Η εισαγωγή προαπαιτούμενου μαθήματος από κάθε Τμήμα ή Σχολή των ΑΕΙ - ΤΕΙ, σε συνδυασμό με τα μαθήματα που περιλαμβάνει η κάθε ομάδα επιλογής, περιορίζει τον αριθμό των Τμημάτων που μπορούν να επιλεγούν (π. χ. δεν μπορεί κανείς να είναι ταυτόχρονα υποψήφιος σε Φυσικό και Χημικό Τμήμα).

Οχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται, όπως ισχυρίζεται η κυβερνητική προπαγάνδα, το πρόβλημα του υπάρχοντος συστήματος, όπου ο μαθητής κρίνεται για όλα όσα γνωρίζει σε μία μόνο εξέταση, αλλά οξύνεται. Σε ένα τρίωρο, "αξιολογούνται" γνώσεις πέντε και έξι μαθημάτων. Για τον έλεγχο της γνώσης του σε ολόκληρους επιστημονικούς κλάδους, όπως η Φυσική και η Χημεία, αναλογούν μόλις 18 λεπτά της ώρας.

Ο υποψήφιος που απέτυχε την πρώτη χρονιά να εισαχθεί στη Σχολή της επιλογής του, αποθαρρύνεται να επιχειρήσει και δεύτερη, γιατί θα πρέπει να προετοιμαστεί, με το αντίστοιχο κόστος, σε 8 μαθήματα αντί για 4, 3, ή 2 όπως σήμερα με την κατοχύρωση και της βαθμολογίας. Παράλληλα καταργείται το ποσοστό ιδιαίτερης αντιμετώπισης των αριστούχων αποφοίτων των Νυχτερινών, ΤΕΛ, ΕΠΛ, που αποτελούσε ένα στοιχειώδες μέτρο άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων.

Μέσα από όλους αυτούς τους μηχανισμούς απόρριψης, εξασφαλίζεται μια αξιόλογη πελατεία για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και τα κάθε λογής ιδιωτικά ψευτοπανεπιστήμια, που με τις πιστωτικές μονάδες, που τους χορηγούν τα συνδεδεμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού και την υποστήριξη του ΣτΕστρώνουν το έδαφος για την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και την επίσημη αναγνώρισή τους.

Η σταδιακή διεύρυνση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που υπόσχεται ο υπουργός, κάθε άλλο παρά σημαίνει μαζική απόκτηση πτυχίων υψηλής επαγγελματικής και επιστημονικής ειδίκευσης, με ανάλογο αντίκρισμα στην εργασία. Στον όρο "τριτοβάθμια", η κυβέρνηση σκοπεύει να συμπεριλάβει ένα μεταλυκειακό συνονθύλευμα μη κρατικών σχολών και ιδρυμάτων, διετούς, τριετούς και τετραετούς φοίτησης, επιπέδου ΙΕΚ.

Ταυτόχρονα, οι αναφορές του υπουργού σε μελλοντικές αλλαγές της δομής των ΑΕΙ και ΤΕΙ αφήνουν ανοιχτή την προοπτική για νέους φραγμούς στο εσωτερικό πλέον των ΑΕΙ - ΤΕΙ, με κύκλους σπουδών και τίτλους με ανύπαρκτο αντίκρισμα στην αγορά εργασίας, κατά τα πρότυπα της Γαλλίας και άλλων δυτικοευρωπαϊκών χωρών, όπου από το σύνολο των εισερχομένων στα πανεπιστήμια μόνο το 10% είναι σε θέση να διεκδικήσει μια θέση εργασίας σε αντιστοιχία με τις σπουδές του.

Για τη μεγάλη μάζα της νεολαίας θα ισχύει η κυοφορούμενη αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος και ο ατομικός και διά βίου αγώνας δρόμου για καταρτίσεις και πιστωτικές μονάδες, για τη συμπλήρωση της Κάρτας Παιδείας που εξήγγειλε η "Λευκή Βίβλος" για την εκπαίδευση και πρόσφατα υιοθέτησε το υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για ένα πιστοποιητικό όπου θα αναγράφονται οι σκόρπιες γνώσεις και δεξιότητες που θα αποκτά κανείς, για τη μεγάλη αγορά της ανεργίας και της μερικής απασχόλησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ