Κυριακή 16 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι κομμουνιστές προτείνουν

Το ΚΚΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, σπουδαστές, όλους τους εργαζόμενους να μην αφήσουν αναπάντητη αυτή την πρόκληση της κυβέρνησης, που ξεθεμελιώνει ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο και δωρεάν σχολείο.

Ενωμένοι σε ένα πλατύ μέτωπο παιδείας να απαιτήσουμε την άμεση απόσυρση του "Εθνικού Απολυτήριου", διεκδικώντας ταυτόχρονα:

1. Δημόσια δωρεάν και σύγχρονη παιδεία για όλους τους νέους, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις.

2. Αμεσα μέτρα ανακοπής της διαρροής από την 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και επέκτασή της στα 12 χρόνια. Η εκπαιδευτική πράξη να ολοκληρώνεται μέσα στο σχολείο, χωρίς την ανάγκη φροντιστηρίων με άμεση κάλυψη οργανικών κενών, καθιέρωση του πρωινού σχολείου, μείωση μαθητών ανά τάξη και ανά εκπαιδευτικό, υποστηρικτικά μέτρα διδασκαλίας, αναβάθμιση των εκπαιδευτικών.

3. Καθιέρωση ουσιαστικής προσχολικής αγωγής, ενιαίου 9χρονου βασικού σχολείου και ενιαίου λυκείου, που θα πρέπει να παρέχει μόρφωση γενική, ενιαία και συλλογική. Να συνδυάζει την εμπειρία με τη γενίκευση, τη μόρφωση με τη δυνατότητα εργασίας.

Η παιδαγωγική διαδικασία με εργαλεία της το επιστημονικά καταρτισμένο πρόγραμμα και περιεχόμενο σπουδών, τον αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό, την αναγκαία υποδομή και την κοινωνική οργάνωση του σχολείου, να στοχεύει στη μετάδοση της μεθοδολογίας κατάκτησης της γνώσης, στην καλλιέργεια του ερευνητικού πνεύματος, στην κατανόηση των νόμων κίνησης της φύσης και της κοινωνίας. Σκοπός της να είναι η ανάπτυξη της κοινωνικής προσωπικότητας, η προετοιμασία ανθρώπων με οντότητα, δύναμη αντίστασης και προώθησης της κοινωνικής προόδου.

4. Ενταξη της επαγγελματικής κατάρτισης, που με τις παραπάνω προϋποθέσεις θα μπορεί να είναι βραχύχρονη, στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.

5. Διεύρυνση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αναμόρφωση των σημερινών ΑΕΙ και ΤΕΙ και προώθηση της δημόσιας και δωρεάν Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, που θα οδηγεί σε υψηλά ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, ικανό να ανταποκριθεί στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες.

6. Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.

7. Το σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση πρέπει, κατά συνέπεια, να συνδυαστεί με βαθύτερες αλλαγές στη δομή, τη λειτουργία και το περιεχόμενο της βασικής κατ' αρχήν εκπαίδευσης. Με τις σημερινές προϋποθέσεις και την επιδιωκόμενη χειροτέρευσή τους, κάθε πρόταση δεν μπορεί παρά να έχει, σε διάφορες παραλλαγές, τα προβλήματα και τις επιπτώσεις που είχαν όλα τα κατά καιρούς δοκιμασμένα συστήματα, που μετά από κάποιο διάστημα εφαρμογής τους απορρίπτονται δικαιολογημένα από το κοινό αίσθημα για τον αντιεκπαιδευτικό και αντικοινωνικό χαρακτήρα τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ