Κυριακή 16 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόκειται για ταξικό Απολυτήριο

Θύμης Κώστας, πρόεδρος ΕΛΜΕ Κέρκυρας

Η θέσπιση του Εθνικού Απολυτήριου έχει κυρίως σχέση με την οργάνωση της εργασίας και τη σχέση εκμετάλλευσης και δευτερευόντως με την εκπαίδευση. Μέσω του Εθνικού Απολυτήριου επιδιώκεται να λυθεί η αναντιστοιχία ανάμεσα στην αυξημένη ζήτηση για εκπαίδευση και τη συρρίκνωση της εργασίας με αντιλαϊκό και απάνθρωπο τρόπο. Στην πραγματικότητα πρόκειται καθαρά για ταξικό Απολυτήριο. Οι ενιαίες εξετάσεις στην Α' και Β' Λυκείου σε μαθητές περιοχών και στρωμάτωνμε άνισες κοινωνικές ευκαιρίες, αποτελούν μοχλό εκτροπής από το Λύκειο και πρόωρης διοχέτευσης μετά το Γυμνάσιο στη χειρωνακτική εργασία.

Επιδιώκεται η εκπαίδευση να μη θεωρείται πλέον στοιχείο του έμμεσου εργατικού μισθού και ειδικότερα η επαγγελματική κατάρτιση και τα επαγγελματικά εφόδια να μην παρέχονται από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά από τους εργαζόμενους, από τον άμεσο μισθό τους. Επιδιώκεται ακόμη η αντιστοίχιση με το καθεστώς της ευλύγιστης εκμετάλλευσης, δηλαδή εργασία και γνώση όση και όπως απαιτείται για την αναπαραγωγή του κεφαλαίου και τη μεγιστοποίηση του κέρδους.

Είναι φανερό ότι αποτελεί μια απόδειξη της χρεοκοπίας της σοσιαλδημοκρατίας, που εγκαταλείπει όχι μόνο στην πράξη αλλά και στα λόγια τον αστικό διαφωτισμό, δηλαδή την αρχή ότι με το φωτισμό της ψυχής και του πνεύματος θα προοδεύσει η κοινωνία. Επίσημη πλέον ιδεολογική αρχή της εκπαίδευσης ο άμεσος ωφελιμισμός και στόχος είναι να ρουφούν όχι μόνο τον ιδρώτα αλλά και την ψυχή και τη σκέψη της εργατικής τάξης. Είναι αυτονόητο ότι αυτή η εξέλιξη δίνει δυνατότητα για ένα ευρύ μέτωπο εργαζομένων που έχουν αντικειμενικό συμφέρον να αντιπαλέψουν τη δυνάστευση και τη χρεοκοπία του καπιταλισμού και στην εκπαίδευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ