Κυριακή 16 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η εκπαιδευτική κοινότητα πρέπει να αντιδράσει

Δημήτρης Ματζωράτος, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης

Απολυτήριο στις ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση των μαθητών και μια προσπάθεια να συγκαλυφτεί η κρίση της Παιδείας, που έχει επέλθει από την πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, είναι το Εθνικό Απολυτήριο.

Υποτίθεται ότι το υπουργείο Παιδείας θέλει να αναβαθμίσει το Λύκειο αποσυνδέοντας τις εξετάσεις από τη γενική παιδεία που πρέπει να παίρνουν οι μαθητές στη βαθμίδα αυτή. Μην μπορώντας όμως τίποτε άλλο να κάνει, πάλι για εξετάσεις μιλά και μάλιστα τέτοιες που σε ποσότητα σπρώχνουν ακόμα παραπέρα στην παραπαιδεία τους μαθητές, αλλά και σε ποιότητα αμφίβολης αξίας και αποτελεσματικότητας για την ανίχνευση της κριτικής γνώσης.

Το "μαθητικό προλεταριάτο" που θα δημιουργηθεί, δύσκολα θα μπορεί να ξεπερνά το φράγμα ή τον επιθυμητό στόχο που όλοι βάζουμε, την απόκτηση δηλαδή της εννιάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης. "Θεσμοθετεί" λοιπόν το Εθνικό Απολυτήριο δύο ακόμη εθνικές ταχύτητες στο Λύκειο και μαζί με το Διεθνές Απολυτήριο που έχει ανατεθεί να δίνεται από ξένο ιδιωτικό οργανισμό και κυρίως από ιδιωτικά σχολεία, θεσμοθετεί τρεις και περισσότερες ταχύτητες, κάνοντας πράξη πλέον την επιταγή του ΟΟΣΑ για τη συνταγματική κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Θα μπορούσα επίσης να το χαρακτηρίσω και σαν ένα πείραμα του υπουργού, που αν και επέλεξε να το περάσει σε ώρα πολύ ευαίσθητη για τους εκπαιδευτικούς και τον λαό, λόγω των εξετάσεων, η εκπαιδευτική κοινότητα δεν πρέπει να αφήσει να περάσει κάτι τέτοιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ