Κυριακή 16 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ολα για τους τσιφλικάδες

Εξω από την παραγωγή πρέπει να μείνουν οι 500.000 από τους 900.000 μικρομεσαίους αγρότες της χώρας μας, ξεκαθάρισε ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας, μιλώντας σε αγροτική σύσκεψη στην περιοχή Λαγκαδά. Σημείωσε πως η πολιτική στήριξης των μικρών εκμεταλλεύσεων που εφαρμόστηκε τις προηγούμενες δεκαετίες, ήταν λάθος και θα ανατραπεί. Μάλιστα χαρακτήρισε ως συντηρητική νοοτροπία από το παρελθόν την επιμονή για επιβίωση αυτών των εκμεταλλεύσεων. Προσπαθώντας να μας πείσει πως είναι αναπόφευκτη αυτή η πορεία προέβαλε το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και ξεκαθάρισε πως ποτέ δε θα μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικές οι μικρές εκμεταλλεύσεις. Επίσης, με θλίψη αποκάλυψε πως τα κονδύλια της ΕΕ για τη γεωργία είναι περιορισμένα οπότε δε θα μπορούν πλέον να στηρίζουν το εισόδημα των μικρών αγροτών και πολύ περισσότερο να δίνονται για έργα υποδομής. "Το μελλοντικό μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσουμε για την ανάπτυξη της γεωργίας, είπε, είναι αυτό του παραγωγού και όχι του αγρότη γης που καλλιεργεί για προσωπικό του όφελος. Εμείς θα στηρίξουμε τις προσπάθειες για μεγάλες εκμεταλλεύσεις, γιατί μόνο αυτές μπορούν να είναι ανταγωνιστικές". Γι' αυτόν τον "αγρότη", τον μεγαλοτσιφλικά, τον μελλοντικό καπιταλιστή, η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα, από έργα υποδομής, μέχρι εξεύρεση νέων αγορών σε τρίτες χώρες, προκειμένου να προωθηθούν τα προϊόντα του, αφού η αγορά της ΕΕ τελικά αποδεικνύεται πολύ μικρή και ασύμφορη. Εδώ επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, το ΚΚΕ που ξεκάθαρα έλεγε από την αρχή ότι η ΕΟΚ τότε, ΕΕ σήμερα, δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και του λαού μας. Σήμερα λοιπόν, και μπροστά σ' αυτή τη σαρωτική ανατροπή της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, προβάλλει ακόμη πιο έντονη η ανάγκη ανάπτυξης αγώνων για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής και πιο επίκαιρο το αίτημα για αποδέσμευση της χώρας μας.

Χωρίς ντροπή

Ο υπουργός Γεωργίας μίλησε επίσης για την κτηνοτροφία και τους κτηνοτρόφους. Προειδοποίησε πως οι χώρες που θα ενταχθούν το επόμενο διάστημα στην ΕΕ έχουν κατά 40% κτηνοτροφικά προϊόντα, οπότε ο ανταγωνισμός θα μεγαλώσει. Δεν είπε κουβέντα για τις επιπτώσεις από τις αποφάσεις της ΓΚΑΤΤ και της ΚΑΠ. Αντίθετα, χωρίς ντροπή, προσπαθώντας να καλύψει τις αδυναμίες και ευθύνες της κυβέρνησης, χρέωσε στους κτηνοτρόφους τις νοθείες που κάνουν οι έμποροι και οι βιομήχανοι, προκειμένου να πετύχουν ακόμη μεγαλύτερο κέρδος. Λησμόνησε μήπως πως οι κτηνοτρόφοι πληρώνονται 80 - 100 δραχμές το κιλό το γάλα και στο πετσί τους οι έμποροι και οι βιομήχανοι θησαυρίζουν; Οχι δεν το λησμόνησε, όμως, όπως είπε "χωρίς μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες δεν μπορούμε να κάνουμε, γιατί τότε και άλλες περιοχές της χώρας θα γίνουν σαν το Λαύριο". Μπροστά σ' αυτό το φόβο, λοιπόν, τους αφήνουμε να λειτουργούν ασύδοτα, να πίνουν το αίμα αγροτών και εργατών και στη συνέχεια τους δίνουμε κίνητρα να μετακομίσουν στις γειτονικές χώρες, για φτηνότερο εργατικό δυναμικό.

Χωρίς ντροπή κατέληξε να φτύσει κατάμουτρα τους αγρότες και τις αγρότισσες, που έφαγαν τη ζωή τους στα χωράφια, χαρακτηρίζοντας ως κοινωνικό τυχοδιωκτισμό το αίτημά τους για αύξηση των συντάξεων πείνας. Μάλιστα είπε πως και αυτά τα λίγα χρήματα που παίρνουν τα χρωστάνε στην καλή θέληση των κυβερνήσεων, αφού στην ουσία δεν αποτελούν σύνταξη αλλά επίδομα. Ποτέ οι αγρότες δεν είχαν κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, οπότε γιατί να δικαιούνται σύνταξη και μάλιστα ίση με την κατώτερη του ΙΚΑ. Αυτό κύριε υπουργέ είναι κοινωνικός τυχοδιωκτισμός και όχι το αίτημα των αγροτών. Οι αγρότες πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν από το υστέρημά τους άμεσους και έμμεσους φόρους, καταβάλλουν υπέρ ΕΛΓΑ το 2% από κάθε αγορά και πώληση προϊόντων.

Κατανοούμε το φόβο σας

Πρέπει όμως να πούμε την αλήθεια. Η ελληνική οικονομία στηρίχτηκε στη μικρομεσαία αγροτιά και έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης, αν παρθούν μια σειρά μέτρα από την κυβέρνηση για την ανάπτυξη της αγροτικής - κτηνοτροφικής παραγωγής και ενός υγιούς συνεταιριστικού κινήματος. Αυτό όμως προϋποθέτει μια άλλη πολιτική, κόντρα στα συμφέροντα των πολυεθνικών που καθορίζουν την πολιτική της χώρας μας και της ΕΕ.

Το αγροτικό κίνημα έχει συγκεκριμένες επιμέρους προτάσεις για όλους τους τομείς της Κτηνοτροφίας και της Γεωργίας. Η μόνη προϋπόθεση για την υιοθέτηση και εφαρμογή αυτών των προτάσεων είναι το παραπέρα δυνάμωμα του μετώπου που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια με τους μικρούς και μεγάλους αγώνες των αγροτών.

Κατανοούμε την αγωνία σας και το φόβο σας και πολύ περισσότερο κατανοούμε την ολομέτωπη επίθεση σε βάρος των αγροτών και τη σειρά συσκέψεων, που οργανώνετε προκειμένου να πείσετε τον αγροτικό κόσμο για τον καταστροφικό μονόδρομο που ακολουθείτε εσείς, η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα της συναίνεσης και της υποταγής. Φοβάστε τους αγώνες των αγροτών που αναπτύχθηκαν σε όλη τη χώρα και στην περιοχή του Λαγκαδά. Φοβάστε τον ξεσηκωμό που αναπόφευκτα θα ακολουθήσει. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν είναι διατεθειμένοι να σκύψουν άλλο το κεφάλι και να δεχτούν το ξεκλήρισμα και τον αφανισμό.

Σωκράτης ΓΡΑΒΑΛΑΣ

Γραμματέας ΚΟ Λαγκαδά Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ